Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 595 din 22 decembrie 2003  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 595 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1 din 5 ianuarie 2004
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. I
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36 din 21 mai 2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 376 din 2 iunie 2003, cu urmatoarele modificari si completari:
1. La articolul 1, dupa alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmatorul cuprins:
"(3) Constituie, de asemenea, în sensul prezentei ordonante de urgenta, vechime în diplomatie sau, dupa caz, în activitatea de comert exterior si cooperare economica internationala urmatoarele perioade:
a) perioadele lucrate de membrii personalului diplomatic si consular, precum si de persoanele mentionate la art. 4 alin. (1) la Administratia Prezidentiala, Parlamentul si Guvernul României, ca angajati de specialitate cu studii superioare pe probleme de politica externa, relatii internationale si protocol;
b) durata mandatelor membrilor personalului diplomatic si consular alesi sau numiti în functii de demnitate publica;
c) perioadele lucrate de membri ai personalului diplomatic si consular ca functionari internationali trimisi de statul român si salarizati de organizatii internationale, daca dovedesc cu documente bancare ca au retras sumele ce le-au fost retinute din salarii pentru pensii si le-au transferat în contul statului român;
d) perioadele lucrate dupa pensionare de membrii personalului diplomatic si consular, precum si de alte persoane, în institutiile mentionate în prezentul articol si la art. 4, în diplomatie sau în comert exterior, în baza aceluiasi contract de munca sau a unui nou contract de munca, prin cumul sau fara cumul cu pensia din sistemul public sau pensia de serviciu;
e) perioadele aferente cursurilor postuniversitare si stagiilor de pregatire, respectiv de specializare pentru activitatea de comert exterior si relatii economice internationale, precum si cele lucrate în unitati cu specific de comert exterior si cooperare economica internationala;
f) perioadele lucrate anterior intrarii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta de juristii angajati în Ministerul Afacerilor Externe, de la data încadrarii lor în directii si compartimente cu specific juridic si atributii în desfasurarea activitatii diplomatice si consulare pâna la data dobândirii calitatii de membri ai personalului diplomatic si consular;
g) perioadele lucrate de juristii angajati în Ministerul Economiei si Comertului, în fostele ministere si departamente de comert exterior, încadrati în compartimente sau servicii cu specific juridic si atributii în desfasurarea activitatii de comert exterior si cooperare economica internationala;
h) perioadele lucrate anterior intrarii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta de angajatii cu studii superioare ai Ministerului Afacerilor Externe, de la data încadrarii lor ca referenti ajutori, referenti, interpreti relatii, referenti ajutori relatii si referenti relatii, pâna la data dobândirii calitatii de membri ai personalului diplomatic si consular."
2. La articolul 3, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
"Art. 3. - (1) La data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pensiile aflate în plata ale membrilor personalului diplomatic si consular care îndeplinesc conditiile prevazute la art. 1 se actualizeaza la nivelul cuantumurilor pensiilor de serviciu, calculate prin aplicarea procentului de 80% la veniturile salariale lunare nete, stabilite conform art. 2, corespunzatoare limitei maxime de încadrare a membrilor personalului diplomatic si consular cu aceleasi grade sau functii, aflati în activitate în administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, si avute de acestia la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta."
3. La articolul 4, partea introductiva a alineatului (1) si alineatul (3) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Membrii personalului diplomatic si consular si celelalte persoane care au desfasurat activitate de comert exterior si cooperare economica internationala, încadrati în administratiile centrale din Departamentul de Comert Exterior, Ministerul Comertului Exterior, Ministerul Comertului Exterior si Cooperarii Economice Internationale, Ministerul Comertului, Ministerul Comertului si Turismului, Ministerul Industriei si Comertului, Departamentul de Comert Exterior si Promovare Economica din Ministerul Afacerilor Externe si din unitati cu specific de comert exterior si cooperare economica internationala, precum si ca trimisi în misiuni permanente, cu grade diplomatice sau consulare, la ambasadele, consulatele si alte reprezentante ale României din strainatate, beneficiaza de pensie de serviciu daca îndeplinesc urmatoarele conditii cumulative de pensionare:
.............................................................
(3) La data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, pensiile persoanelor care au desfasurat activitate în administratia centrala a Departamentului de Comert Exterior si a celorlalte ministere si departamente de comert exterior mentionate la alin. (1) se actualizeaza, daca îndeplinesc conditiile prevazute la alin. (1), la nivelul cuantumurilor pensiilor de serviciu calculate prin aplicarea procentului de 80% la veniturile salariale lunare nete, stabilite conform art. 2, corespunzatoare limitei maxime de încadrare a persoanelor cu aceleasi grade sau functii, aflate în activitate în administratia centrala a Departamentului de Comert Exterior, si avute de acestea la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta."
4. La articolul 4, dupa alineatul (4) se introduce un alineat nou, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
"(5) Pentru membrii personalului diplomatic si consular, precum si pentru alte persoane care au lucrat atât în Ministerul Afacerilor Externe, în institutiile si organizatiile internationale mentionate la art. 1, cât si în directiile si compartimentele de comert exterior si cooperare economica internationala din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, din fostele ministere si departamente de comert exterior, vechimea în diplomatie si vechimea în activitatea de comert exterior si cooperare economica internationala se cumuleaza."
5. Dupa articolul 4 se introduce un articol nou, articolul 4^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 4^1. - În cazul în care din însumarea perioadelor de vechime rezulta fractiuni mai mari de 6 luni, acestea se întregesc la un an, iar cele mai mici se neglijeaza."
6. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - Pentru fiecare an lucrat în diplomatie, respectiv în activitatea de comert exterior si cooperare economica internationala, peste vechimea minima de 20 de ani barbatii si 15 ani femeile, la cuantumul pensiei de serviciu se adauga câte 1% din venitul salarial lunar net, stabilit conform art. 2 alin. (3) si (4), fara a putea depasi 100% din acest venit."
7. La articolul 8 se introduce un alineat nou, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) Sotia sau sotul si copiii persoanelor îndreptatite la pensie de serviciu, decedate înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonante de urgenta, beneficiaza de pensie de urmas din pensia de serviciu a acestora, în conditiile prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale."
8. Dupa articolul 10 se introduc doua articole noi, articolele 10^1 si 10^2, cu urmatorul cuprins:
"Art. 10^1. - (1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica atât membrilor personalului diplomatic si consular, cât si persoanelor care au îndeplinit timp de minimum 10 ani functii de demnitate publica în Ministerul Afacerilor Externe, în coordonarea directiilor generale de comert exterior din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, în fostele ministere si departamente de comert exterior.
(2) De prevederile prezentei ordonante de urgenta beneficiaza si persoanele care au exercitat cel putin doua mandate de ambasador al României în strainatate, pe o perioada de minimum 8 ani.
(3) Prevederile prezentei ordonante de urgenta se aplica, de asemenea, membrilor personalului diplomatic si consular si persoanelor care realizeaza o vechime de minimum 10 ani prin cumularea vechimii în functii de demnitate publica, îndeplinite în institutiile mentionate la alin. (1), cu mandatul sau mandatele de ambasador în strainatate.
(4) Pensia de serviciu pentru personalul diplomatic si consular si pentru persoanele prevazute la alin. (1), (2) si (3) este de 80% din venitul salarial lunar net al ambasadorului aflat în activitate în administratia centrala a Ministerului Afacerilor Externe, la data intrarii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta, salariu stabilit conform art. 2 alin. (3) si (4).
Art. 10^2. - Vechimea în magistratura, stabilita conform prevederilor <>Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si vechimea în diplomatie sau în activitatea de comert exterior si cooperare economica internationala, stabilita conform prevederilor prezentei ordonante de urgenta, se cumuleaza."
9. Dupa articolul 11 se introduce un articol nou, articolul 11^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 11^1. - (1) Pentru contributiile la pensia suplimentara achitate în valuta, potrivit prevederilor <>Legii nr. 3/1977 , de personalul Ministerului Afacerilor Externe si al fostelor ministere si departamente de comert exterior, pe perioada desfasurarii misiunilor în strainatate, pensia de serviciu se majoreaza în raport cu sumele datorate corespunzator drepturilor salariale avute în tara pe aceeasi perioada.
(2) Criteriile si procentele de majorare a pensiei de serviciu prevazute la alin. (1) se vor stabili prin hotarâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonante de urgenta."
ART. II
Pensiile de serviciu stabilite conform art. 2 si <>art. 4 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2003 si cele actualizate conform art. 3 si art. 4 alin. (3) se recalculeaza în functie de modificarile si completarile aduse prin art. 1 alin. (3), art. 4^1, 5 si 10^2 din aceeasi ordonanta, astfel cum a fost aprobata prin prezenta lege.

Aceasta lege a fost adoptata de Senat în sedinta din 11 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constitutia României, republicata.

p. PRESEDINTELE SENATULUI,
DAN MIRCEA POPESCU

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor în sedinta din 16 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constitutia României, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALER DORNEANU

Bucuresti, 22 decembrie 2003
Nr. 595.
---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016