Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 593 din 15 decembrie 2004  pentru modificarea si completarea   Legii bibliotecilor nr. 334/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 593 din 15 decembrie 2004 pentru modificarea si completarea Legii bibliotecilor nr. 334/2002

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.240 din 22 decembrie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea bibliotecilor nr. 334/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 422 din 18 iunie 2002, cu modificãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 6, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Bibliotecile de drept public pot oferi unele servicii, stabilite prin regulamente proprii de organizare şi funcţionare, în condiţiile legii, pe bazã de tarife, cu avizul autoritãţii tutelare."
2. La articolul 9, alineatul (2) se abrogã.
3. La articolul 9, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Bibliotecile de drept public pot realiza consorţii sau alte forme de cooperare interbibliotecarã în vederea achiziţiei de documente specifice şi a dezvoltãrii serviciului de lecturã publicã."
4. La articolul 12 alineatul (1), literele h) şi i) se abrogã.
5. La articolul 13, litera e) se abrogã.
6. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Biblioteca Metropolitanã Bucureşti exercitã funcţia de bibliotecã publicã şi de depozit local pentru municipiul Bucureşti, de bibliotecã judeţeanã pentru judeţul Ilfov, precum şi de centru de informare şi documentare în domeniul biblioteconomiei pentru bibliotecile publice din România, având urmãtorul obiect de activitate:
a) colecţioneazã şi achiziţioneazã toate categoriile de documente necesare organizãrii activitãţii de lecturã, informare, documentare şi educaţie permanentã în toate sectoarele Capitalei, prin filiale şi biblioteci mobile, precum şi publicaţiile de specialitate din ţarã şi din strãinãtate, în vederea informãrii bibliotecilor publice din România;
b) elaboreazã şi editeazã bibliografia retrospectivã şi curentã a municipiului Bucureşti, alte publicaţii de specialitate, alcãtuieşte baze de date şi asigurã servicii de informare comunitarã;
c) colecţioneazã, conservã şi valorificã fondul de documente specifice cu scopul protejãrii patrimoniului culturii scrise a municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov."
7. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Activitatea Bibliotecii Metropolitane Bucureşti este finanţatã integral din bugetul municipiului Bucureşti.
(2) Consiliile locale ale sectoarelor pot finanţa programe culturale, lucrãri de investiţii şi cheltuieli materiale pentru filialele aflate pe teritoriul sectorului respectiv."
8. La articolul 30, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Consiliile locale ale municipiilor reşedinţã de judeţ pot finanţa programe culturale, lucrãri de investiţii şi cheltuieli materiale pentru biblioteca judeţeanã respectivã."
9. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Consiliile locale pot organiza în şcolile sãteşti filiale sau puncte de servicii ale bibliotecilor publice comunale."
10. La articolul 40, alineatele (1), (6) şi (12) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - (1) Documentele aflate în colecţiile bibliotecilor, care au statut de bunuri culturale comune sau care au fost clasate în categoria bunurilor culturale care fac parte din patrimoniul cultural naţional mobil, nu sunt mijloace fixe şi sunt evidenţiate, gestionate şi inventariate în condiţiile legii.
........................................................................................
(6) Documentele, bunuri culturale comune, gãsite lipsã din inventar, se recupereazã fizic, prin înlocuirea cu documente identice, sau valoric, prin achitarea valorii de inventar a documentelor, actualizatã cu aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugã o sumã echivalentã cu de 1-5 ori faţã de preţul astfel calculat.
........................................................................................
(12) Creşterea anualã a colecţiilor din bibliotecile publice trebuie sã fie de minimum 50 de documente specifice la 1.000 de locuitori."
11. La articolul 41, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Colecţiile bibliotecilor se constituie şi se dezvoltã prin transfer, schimb interbibliotecar naţional şi internaţional, donaţii, legate şi sponsorizãri, precum şi prin achiziţionarea unor servicii culturale de bibliotecã, respectiv achiziţionarea de documente specifice, publicaţii, cãrţi vechi şi din producţia editorialã curentã, indiferent de valoarea lor şi de suportul pe care au fost înregistrate sau fixate, cu respectarea principiilor utilizãrii eficiente a fondurilor publice, a transparenţei şi a tratamentului egal, în condiţiile legii."
12. La articolul 50, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Cursurile de formare profesionalã continuã a personalului din bibliotecile de drept public se organizeazã, în condiţiile legii, de cãtre Biblioteca Naţionalã a României, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Naţionalã Pedagogicã, bibliotecile universitare, Biblioteca Metropolitanã Bucureşti şi bibliotecile judeţene, centrele pentru formare profesionalã continuã ale Ministerului Culturii şi Cultelor şi Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii, precum şi de cãtre asociaţiile profesionale de profil. Metodologia, criteriile de autorizare a instituţiilor în domeniul formãrii profesionale continue a personalului din bibliotecile de drept public, precum şi modalitãţile de examinare finalã şi certificare a pregãtirii profesionale sunt elaborate, în condiţiile legii, de cãtre Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerul Culturii şi Cultelor, cu avizul Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei;".
13. La articolul 51, alineatele (1) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 51. - (1) Personalul din bibliotecile de drept public, care are în responsabilitate colecţii cu acces liber şi/sau destinate împrumutului la domiciliu, beneficiazã de un coeficient anual de 0,3% scãdere din totalul fondului inventariat, reprezentând pierdere naturalã datoratã unor cauze care nu puteau fi înlãturate ori în alte asemenea cazuri în care pagubele au fost provocate din riscul minimal normal al serviciului.
........................................................................................
(3) Personalul din biblioteci care lucreazã în depozite de carte, colecţii care includ bunuri ce fac parte din patrimoniul cultural naţional mobil, laboratoare de restaurare şi conservare a cãrţii sau cei care asigurã servicii de împrumut la domiciliu ori în spitale, aziluri de bãtrâni şi în orfelinate beneficiazã, pentru condiţii periculoase sau vãtãmãtoare, de un spor de pânã la 15% din salariul de bazã, care face parte din acesta."
14. La articolul 51, dupã alineatul (3) se introduc alineatele (3^1), (3^2) şi (3^3) cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Personalul cu o vechime neîntreruptã de 10 ani în oricare dintre bibliotecile de drept public beneficiazã de un spor de fidelitate de 15% din salariul de bazã, care face parte din acesta.
(3^2) Personalul din biblioteci beneficiazã, pentru suprasolicitare neuropsihicã, de un spor de 5% din salariul de bazã, care face parte din acesta, pentru fiecare treaptã/gradaţie profesionalã deţinutã.
(3^3) Personalul de specialitate şi administrativ din biblioteci, care lucreazã pentru efectuarea serviciului lecturii publice, potrivit programului stabilit de conducerea instituţiei, în zilele de sâmbãtã şi duminicã, precum şi în zilele de sãrbãtoare legalã, beneficiazã de un spor de 100% pentru timpul de lucru efectuat, precum şi de asigurarea repausului legal."
15. Articolul 56 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 56. - Numirea, promovarea, sancţionarea şi eliberarea din funcţie a directorilor generali, directorilor şi a directorilor adjuncţi din bibliotecile publice judeţene, respectiv din Biblioteca Metropolitanã Bucureşti, se realizeazã, în condiţiile legii, de cãtre autoritatea tutelarã, cu votul a douã treimi din numãrul total al membrilor consiliilor judeţene, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, şi cu avizul Comisiei Naţionale a Bibliotecilor."
16. Articolul 59 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi se înfiinţeazã Comisia Naţionalã a Bibliotecilor, denumitã în continuare Comisie, autoritatea naţionalã ştiinţificã şi de decizie pentru bibliotecile de drept public, cu personalitate juridicã, sub autoritatea Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii şi a Ministerului Culturii şi Cultelor."
17. La articolul 60 alineatul (1), literele a) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) Ministerul Culturii şi Cultelor - 6 membri;
........................................................................................
d) asociaţiile profesionale de profil - 3 membri;".
18. La articolul 60 alineatul (1), litera e) se abrogã.
19. La articolul 60, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) La propunerea preşedintelui Comisiei, Ministerul Culturii şi Cultelor angajeazã, cu contract de muncã pe perioadã determinatã, un numãr de 5-10 specialişti şi/sau încheie contracte de parteneriat public-privat cu firme specializate pentru consultanţã şi optimizare, în vederea îndeplinirii obiectivelor stabilite în baza acordurilor convenite cu Uniunea Europeanã, precum şi a cerinţelor de aliniere la standardele europene."
20. La articolul 60 alineatul (2), litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) Ministerul Culturii şi Cultelor: Biblioteca Naţionalã a României, Biblioteca Metropolitanã Bucureşti, Biblioteca Judeţeanã «Octavian Goga» din Cluj-Napoca, Biblioteca Judeţeanã «Gh. Asachi» din Iaşi, Biblioteca Judeţeanã Constanţa, un reprezentant al compartimentului de specialitate din minister;".
21. La articolul 60, alineatul (8) va avea urmãtorul cuprins:
"(8) Deciziile Comisiei se iau cu majoritatea simplã a voturilor şi sunt promulgate prin ordin comun al celor 2 miniştri, în termen de maximum 30 de zile. Nesemnarea ordinului comun în cadrul acestui termen de cãtre unul dintre cei 2 miniştri presupune acordul tacit al acestuia pentru respectivul act normativ, în cazul în care nu existã un dezacord scris, acesta putând fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I."
22. La articolul 62, literele a), b), h) şi s) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) elaboreazã strategia, programele şi emite instrucţiuni şi norme metodologice pentru sistemul naţional de biblioteci;
b) coordoneazã activitatea de informare şi documentare din sistemul naţional de biblioteci, elaboreazã programe şi metodologii privind informatizarea sistemului naţional de biblioteci, precum şi strategia şi programul de realizare pentru Catalogul naţional electronic, Biblioteca naţionalã virtualã şi alte proiecte naţionale;
........................................................................................
h) stabileşte standardele şi acrediteazã specialiştii şi experţii din domeniul protejãrii, evaluãrii şi restaurãrii bunurilor culturale de patrimoniu din biblioteci;
........................................................................................
s) elaboreazã metodologia de organizare a inspecţiei în biblioteci, cu scopul de a stabili nivelul de dezvoltare a bibliotecilor în raport cu strategiile şi standardele naţionale, de a propune soluţii de impulsionare a dezvoltãrii şi de a sprijini procesul decizional de la nivelul administraţiei centrale şi locale;".
23. La articolul 62, dupã litera s) se introduce litera s^1 cu urmãtorul cuprins:
"s^1) organizeazã şi supune avizãrii Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii Corpul de inspecţie format din 7-13 membri, precum şi fondurile financiare necesare funcţionãrii acestuia;".
24. La articolul 67, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Distrugerea sau pierderea documentelor, bunuri culturale comune, de cãtre utilizatori se sancţioneazã prin recuperarea fizicã a unor documente identice sau prin achitarea valorii de inventar a documentelor, actualizatã cu aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugã o sumã echivalentã cu de 1-5 ori faţã de preţul astfel calculat."
25. Anexa va avea urmãtorul cuprins:

"ANEXĂ



BIBLIOTECI PUBLICE

A. Biblioteca comunalã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria de personal Criterii de normare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Bibliotecar*) - un post/unitate pânã la 2.500 de locuitori
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

*) Postul de bibliotecar reprezintã funcţia de responsabil de bibliotecã şi
se asimileazã cu funcţia de şef de birou.

B. Biblioteca orãşeneascã sau municipalã situatã în localitatea
nereşedinţã de judeţ
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria de personal Criterii de normare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Bibliotecar, responsabil de - un post pânã la 2.500 de locuitori
bibliotecã**) şi alte categorii ale
personalului de specialitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
**) Responsabilul de bibliotecã este asimilat cu funcţia de şef de birou.
Posturile de conducere pentru bibliotecile cu un numãr mai mare de 3 angajaţi
se acordã prin organigramã aprobatã potrivit prevederilor legale.

C. Biblioteca Metropolitanã Bucureşti sau biblioteca judeţeanã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria de personal Criterii de normare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Director general*) - un post/unitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Director de specialitate*) - un post/unitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Director economic*) - un post/unitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Director*) - un post/unitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Director adjunct de specialitate*) - un post/unitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Director adjunct economic*) - un post/unitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Bibliotecar şi alte categorii ale - un post de la 2.500-5.000 de
personalului de specialitate locuitori ai municipiului
reşedinţã de judeţ
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Postul de director general şi posturile de director de specialitate şi
de director economic se acordã în biblioteca judeţeanã cu un personal de
minimum 150 de angajaţi.
*) Postul de director şi posturile de director adjunct de specialitate şi
de director adjunct economic se acordã în biblioteca judeţeanã cu un personal
de minimum 75 de angajaţi.
*) Postul de director şi de director adjunct economic se acordã în
biblioteca judeţeanã cu un personal mai mic de 75 de angajaţi.



Posturile de conducere se cuprind în numãrul personalului de specialitate rezultat din aplicarea criteriilor de normare.
Personalul administrativ reprezintã 10% din numãrul total al personalului aprobat.
Personalul de întreţinere şi de deservire se repartizeazã astfel:
- personalul de pazã şi de pompieri se stabileşte potrivit prevederilor legale;
- îngrijitor - un post la 500 m²;
- numãrul muncitorilor calificaţi şi necalificaţi se acordã în funcţie de necesarul fiecãrei unitãţi, potrivit prevederilor legale.
Indicatorul utilizatorilor de informaţii din biblioteca publicã reprezintã 5% şi maximum 10% din numãrul de locuitori ai comunitãţii, în condiţiile respectãrii standardelor din prezenta lege."
ART. II
<>Legea bibliotecilor nr. 334/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 422 din 18 iunie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.


PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU


PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 15 decembrie 2004.
Nr. 593.

----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016