Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 588 din 15 decembrie 2004  privind aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 79/2004 pentru infiintarea Agentiei Nationale de Transplant    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 588 din 15 decembrie 2004 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 79/2004 pentru infiintarea Agentiei Nationale de Transplant

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.232 din 21 decembrie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobã <>Ordonanţa Guvernului nr. 79 din 19 august 2004 pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Transplant, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. III.2 din Legea nr. 291/2004 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 791 din 27 august 2004, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Înaintea articolului 1 se introduce capitolul I cu urmãtorul titlu:
"CAPITOLUL I
Dispoziţii generale"
2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Activitatea de transplant de organe, ţesuturi şi celule umane este organizatã şi controlatã de Ministerul Sãnãtãţii, care este autoritatea responsabilã.
(2) Pentru exercitarea atribuţiilor în acest domeniu, se înfiinţeazã Agenţia Naţionalã de Transplant, instituţie publicã cu personalitate juridicã, organ de specialitate în subordinea Ministerului Sãnãtãţii, având urmãtoarele scopuri:
a) coordonarea activitãţii de prelevare, transport şi alocare de grefoane pentru transplantul de organe;
b) coordonarea activitãţii de prelevare, preparare, conservare, validare, alocare şi transport pentru transplantul de ţesuturi şi celule umane pentru utilizare terapeuticã pe teritoriul României;
c) reprezentarea în raport cu organismele internaţionale similare."
3. Articolul 2 se abrogã.
4. Dupã articolul 2 se introduc articolele 2^1-2^3 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 2^1. - Agenţia Naţionalã de Transplant îşi desfãşoarã activitatea conform principiilor transparenţei, confidenţialitãţii şi anonimatului în actul donãrii de organe, ţesuturi şi celule umane pentru utilizare terapeuticã.
Art. 2^2. - Agenţia Naţionalã de Transplant îşi desfãşoarã activitatea fãrã a realiza profit de pe urma donãrii şi transplantãrii de organe, ţesuturi şi celule umane pentru utilizare terapeuticã, conform legii.
Art. 2^3. - Agenţia Naţionalã de Transplant îşi desfãşoarã activitatea fãrã a realiza nici un fel de constrângere în vederea obţinerii de donãri de organe, ţesuturi şi celule umane pentru utilizare terapeuticã."
5. Înaintea articolului 3 se introduce capitolul II cu urmãtorul titlu:
"CAPITOLUL II
Atribuţiile Agenţiei Naţionale de Transplant"
6. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - În vederea realizãrii scopurilor mai sus menţionate, Agenţia Naţionalã de Transplant are urmãtoarele atribuţii:
a) promoveazã activitãţile de donare şi transplant de organe, ţesuturi şi celule umane, conform directivelor şi recomandãrilor Uniunii Europene;
b) înfiinţeazã şi gestioneazã Registrul Naţional de Transplant, prin care se asigurã monitorizarea continuã a activitãţii de transplant, precum şi alocarea grefoanelor umane dupã regulile stabilite de consiliul ştiinţific;
c) elaboreazã şi propune spre aprobare Ministerului Sãnãtãţii activitãţile ce vor fi derulate în cadrul programelor naţionale de transplant de organe, ţesuturi şi celule umane;
d) propune Ministerului Sãnãtãţii proiecte de acte normative în vederea îndeplinirii atribuţiilor specifice;
e) propune spre acreditare Ministerului Sãnãtãţii unitãţile sanitare în care se poate desfãşura activitatea de prelevare şi/sau de transplant de organe, ţesuturi sau celule umane şi supravegheazã activitatea lor în acest domeniu;
f) propune spre acreditare Ministerului Sãnãtãţii bãncile de ţesuturi umane şi/sau de celule în care se desfãşoarã activitatea de preparare, conservare, validare, stocare şi distribuţie a ţesuturilor şi celulelor umane pentru utilizare terapeuticã şi supravegheazã activitatea lor în acest domeniu;
g) supravegheazã şi coordoneazã fiecare acţiune de prelevare şi transplant de organe, ţesuturi şi celule umane;
h) colaboreazã cu autoritatea naţionalã competentã în domeniul securitãţii sanitare a produselor de origine umanã pentru utilizare terapeuticã, pentru asigurarea securitãţii sanitare a prelevãrii, preparãrii, conservãrii, distribuţiei, transportului şi transplantãrii organelor, ţesuturilor şi celulelor umane, conform legii;
i) iniţiazã, desfãşoarã sau sprijinã campanii pentru promovarea donãrii în vederea transplantului, putând colabora în acest scop cu instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, persoane juridice sau fizice;
j) coopereazã cu instituţiile similare internaţionale;
k) autorizeazã importul şi exportul grefoanelor umane pentru utilizare terapeuticã, în conformitate cu directivele şi recomandãrile Uniunii Europene, şi ţine evidenţa acestora, raportând fiecare acţiune ministrului sãnãtãţii;
l) contribuie la realizarea unor norme de calitate în cadrul activitãţii de transplant; colecteazã şi analizeazã cele mai noi date în domeniu, pentru monitorizarea riscurilor cu influenţã directã asupra calitãţii activitãţii de transplant;
m) elaboreazã şi susţine programele de formare profesionalã pentru personalul medico-sanitar implicat în activitãţile prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b);
n) furnizeazã informaţii de interes public cu privire la toate problemele care apar în domeniul activitãţii de transplant;
o) furnizeazã informaţii ştiinţifice, precum şi asistenţã tehnicã şi ştiinţificã privind legislaţia naţionalã şi internaţionalã în domeniu."
7. Dupã articolul 3 se introduc capitolul III şi articolul 3^1 cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL III
Organizarea reţelei Agenţiei Naţionale de Transplant
Art. 3^1. - Agenţia Naţionalã de Transplant are sediul central în municipiul Bucureşti, are oficii regionale de transplant care funcţioneazã pe lângã centre clinice universitare regionale ce desfãşoarã o activitate de transplant de organe, ţesuturi şi celule umane şi coordonatori de transplant la nivelul unitãţilor spitaliceşti autorizate sã desfãşoare activitãţi de prelevare şi/sau de transplant."
8. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi organigrama Agenţiei Naţionale de Transplant se aprobã prin ordin al ministrului sãnãtãţii, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe.
(2) Agenţia Naţionalã de Transplant este condusã de cãtre un director executiv numit prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(3) Directorul executiv are calitatea de ordonator terţiar de credite.
(4) Oficiul regional de transplant este condus de cãtre persoana cu cea mai mare experienţã clinicã, organizatoricã şi ştiinţificã doveditã în domeniul transplantului, din zonã, şi numitã prin ordin al ministrului sãnãtãţii."
9. Articolul 5 se abrogã.
10. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Agenţia Naţionalã de Transplant are un consiliu ştiinţific format din personalitãţi recunoscute în domeniul activitãţii de transplant, care nu au calitatea de angajat al Agenţiei Naţionale de Transplant.
(2) Componenţa consiliului ştiinţific va fi stabilitã prin ordin al ministrului sãnãtãţii, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe.
(3) Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant este membru de drept al consiliului ştiinţific."
11. Dupã articolul 6 se introduc articolele 6^1 şi 6^2 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - Consiliul ştiinţific este condus de cãtre un preşedinte de şedinţã, desemnat din rândul membrilor acestuia, din 3 în 3 luni, prin rotaţie.
Art. 6^2. - (1) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Agenţiei Naţionale de Transplant se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii, în condiţiile legii.
(2) Agenţia Naţionalã de Transplant poate beneficia de donaţii şi sponsorizãri potrivit legii.
(3) Personalul Agenţiei Naţionale de Transplant este personal contractual, angajat pe posturi finanţate integral de la bugetul de stat."
12. Articolul 7 se abrogã.
13. Dupã articolul 7 se introduce capitolul IV cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL IV
Sistemul de asigurare a calitãţii,
securitãţii sanitare şi trasabilitatea grefoanelor
Art. 7^1. - (1) Agenţia Naţionalã de Transplant va elabora protocoale privind standardele de calitate şi securitate sanitarã a donãrii, procurãrii, testãrii, procesãrii, conservãrii, depozitãrii şi distribuirii organelor, ţesuturilor şi celulelor umane în scop terapeutic.
(2) Protocoalele privind standardele de calitate se vor conforma directivelor şi recomandãrilor Uniunii Europene în acest domeniu.
(3) Protocoalele prevãzute la alin. (1) vor fi înaintate ministrului sãnãtãţii pentru a fi aprobate prin ordin.
Art. 7^2. - Mãsurile de inspecţie şi control privind calitatea şi securitatea sanitarã a grefoanelor umane pentru utilizare terapeuticã intrã în atribuţiile autoritãţii naţionale competente în domeniul securitãţii sanitare a produselor de origine umanã pentru utilizare terapeuticã, conform legii.
Art. 7^3. - (1) Agenţia Naţionalã de Transplant va defini şi va supraveghea mãsurile necesare pentru trasabilitatea grefoanelor umane, de la donator la primitor şi invers, conform directivelor şi recomandãrilor Uniunii Europene.
(2) Datele necesare asigurãrii trasabilitãţii sunt pãstrate cel puţin 30 de ani la nivelul sediului central al Agenţiei Naţionale de Transplant.
(3) Agenţia Naţionalã de Transplant prezintã anual ministrului sãnãtãţii rapoarte privind activitatea desfãşuratã şi rezultatele, comparativ cu acţiunile propuse.
Art. 7^4. - Regulamentul de alocare a grefoanelor de organe, ţesuturi şi celule se stabileşte prin ordin al ministrului sãnãtãţii, la propunerea Agenţiei Naţionale de Transplant, pe baza regulilor convenite de consiliul ştiinţific al acesteia."
14. Dupã articolul 7^4 se introduce capitolul V cu urmãtorul titlu:
"CAPITOLUL V
Dispoziţii finale"

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 15 decembrie 2004.
Nr. 588.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016