Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 575 din 23 octombrie 2002  privind participarea Romaniei la grupul de cooperare infiintat prin acordul partial deschis pentru prevenirea, protectia si organizarea ajutorului impotriva riscurilor naturale si tehnologice majore (Acordul EUR-OPA Riscuri majore), instituit prin Rezolutia (87) 2, adoptata la 20 martie 1987 de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 575 din 23 octombrie 2002 privind participarea Romaniei la grupul de cooperare infiintat prin acordul partial deschis pentru prevenirea, protectia si organizarea ajutorului impotriva riscurilor naturale si tehnologice majore (Acordul EUR-OPA Riscuri majore), instituit prin Rezolutia (87) 2, adoptata la 20 martie 1987 de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 799 din 4 noiembrie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
(1) Se aproba participarea României la grupul de cooperare înfiinţat prin acordul parţial deschis pentru prevenirea, protecţia şi organizarea ajutorului impotriva riscurilor naturale şi tehnologice majore (Acordul EUR-OPA Riscuri majore), instituit prin Rezoluţia (87) 2, adoptatã la 20 martie 1987 de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei.
(2) Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei este ministerul însãrcinat cu coordonarea acţiunii instituţiilor implicate în implementarea acordului prevãzut la alin. (1).
ART. 2
(1) Contribuţia României la bugetul destinat implementarii acordului prevãzut la art. 1 alin. (1) este cea comunicatã anual de Secretariatul General al Consiliului Europei, iar obligaţia plãţii acesteia decurge de la data aprobãrii de cãtre Guvernul României a memorandumului cu tema "Aderarea Guvernului României", reprezentat de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei la Acordul EUR-OPA Riscuri majore.
(2) Echivalentul în lei al contribuţiei datorate de România se va aloca anual de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, care va asigura plata contribuţiei, potrivit legii.
ART. 3
Cheltuielile de participare la reuniunile grupului de cooperare în materie de prevenire, protecţie şi organizare a ajutoarelor impotriva riscurilor naturale şi tehnologice majore se suporta de la bugetul de stat în limita sumelor aprobate cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 5 septembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 30 septembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
OVIDIU CAMELIU PETRESCU

Bucureşti, 23 octombrie 2002.
Nr. 575.

CONSILIUL EUROPEI
COMITETUL MINISTRILOR

REZOLUŢIA (87) 2
pentru instituirea unui grup de cooperare în materie de prevenire,
de protecţie şi de organizare a ajutoarelor impotriva riscurilor
naturale şi tehnologice majore
(adoptatã de Comitetul Ministrilor la 20 martie 1987, cu
ocazia celei de-a 405-a reuniuni a delegatiilor ministrilor)

Reprezentanţii în Comitetul Ministrilor din Franta, Grecia, Italia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Spania şi Turcia,
luând în considerare Rezoluţia (72) 6 privind prevenirea dezastrelor naturale şi de alta natura, asistenta care trebuie acordatã în astfel de cazuri şi mãsurile de planificare ce trebuie luate în acest domeniu, adoptatã de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei la 18 februarie 1972,
având în vedere Declaraţia ministrilor din Europa meridionala (Cipru, Spania, Franta, Grecia, Italia, Malta, Portugalia, Republica San Marino, Turcia), responsabili cu prevenirea şi protecţia impotriva riscurilor naturale şi tehnologice majore, adoptatã la 10 iunie 1985 la Ravello,
luând în considerare adoptarea doctrinei de utilizare a mijloacelor în caz de catastrofa la 11 decembrie 1985, cu ocazia celei de-a 2-a reuniuni informale a ministrilor Europei meridionale, responsabili cu prevenirea şi protecţia impotriva riscurilor naturale şi tehnologice majore,
luând în considerare interesul şi diferitele activitãţi ale Comisiei Comunitãţilor Europene pentru problemele de protecţie civilã,
având în vedere programele de formare, angajate în sectorul prevenirii şi protecţiei impotriva riscurilor majore în Centrul universitar european pentru bunuri culturale de la Ravello şi în Centrul european pentru medicina catastrofelor din San Marino,
având în vedere concluziile adoptate cu ocazia celei de-a 4-a reuniuni informale a ministrilor din Europa meridionala, responsabili cu prevenirea şi protecţia impotriva riscurilor naturale şi tehnologice majore, de la Instanbul, din 8 şi 9 decembrie 1986, ce propuneau stabilirea unui acord parţial deschis,
având în vedere Rezoluţia (51) 62 a Comitetului Ministrilor privind acordurile parţiale,
constienti de necesitatea de a permite reuniunii informale a ministrilor din Europa meridionala, responsabili cu prevenirea şi protecţia impotriva riscurilor naturale şi tehnologice majore, sa îşi continue lucrãrile cu cea mai mare eficacitate posibila,
decid instituirea unui grup de cooperare în materie de prevenire, de protecţie şi de organizare a ajutoarelor impotriva riscurilor naturale şi tehnologice majore.

I. Grupul are drept obiectiv examinarea din punct de vedere pluridisciplinar a modalitãţilor de cooperare pentru prevenirea, protecţia şi organizarea ajutoarelor impotriva riscurilor naturale şi tehnologice majore.
II. Metodele de lucru urmate pana în prezent de cãtre grup vor continua sa fie aplicate în cadrul prezentului acord parţial.
(i) Reuniuni. La nivel ministerial şi cu uşile închise, de regula din 2 în 2 ani, împrejurãrile şi urgenta putând totuşi sa justifice convocarea specialã a grupului în afarã reuniunilor bienale.
(ii) Fiecare stat este reprezentat la reuniuni fie de ministrul sau miniştrii interesaţi de subiectul tratat, fie de ministrul însãrcinat de guvernul sau cu coordonarea acţiunii ministerelor implicate în probleme de riscuri naturale şi tehnologice majore. Pentru fiecare stat este numit un corespondent permanent care, în legatura permanenta cu ministrul sau miniştrii participanţi la reuniunile grupului, este însãrcinat cu pregãtirea reuniunilor grupului la nivel ministerial; acest corespondent permanent poate fi asistat de experţi.
(iii) Corespondenţii permanenţi şi experţii lor se reunesc de doua ori între sesiunile grupului la nivel ministerial pentru a urmãri aplicarea liniilor directoare stabilite şi pentru a pregati reuniunile urmãtoare ale ministrilor conform mandatului decis. În acest scop ei au în special urmãtoarele sarcini:
- sa punã la punct ordinea de zi şi temele urmãtoarei reuniuni ministeriale;
- sa adune materiale necesare pentru elaborarea documentelor de baza;
- sa dea dispoziţiile necesare în vederea pregãtirii materiale a reuniunii ministeriale;
- sa facã schimb de informaţii privind ultimele evenimente intervenite în ţãrile participante şi care se referã la subiectele tratate de miniştri la reuniunile precedente.
(iv) Grupul decide în privinta publicãrii documentelor elaborate de cãtre corespondenţii permanenţi şi, de asemenea, a rezolutiilor adoptate.
(v) Limbile folosite cu ocazia reuniunilor sunt engleza şi/sau franceza.
(vi) Documentele reuniunii sunt reproduse în engleza şi/sau franceza.
Activitãţi. Pe parcursul unor programe de cooperare cu privire la:
- organizarea de ajutoare: doctrine, informare, simulari, ajutor reciproc etc.;
- formare şi cercetare,
realizate pornind de la centre specializate stabilite în reţele*1).

---------------
*1) În momentul adoptãrii prezentei rezoluţii este vorba de urmãtoarele centre:
- Centrul european pentru medicina catastrofelor din San Marino;
- Centrul universitar european pentru bunuri culturale de la Ravello;
- Centrul european de formare privind dezastrele naturale (Turcia);
- Centrul european pentru prevenirea şi prevederea cutremurelor de pãmânt, Atena;
- Centrul european de geodinamica şi seismologie de la Walferdange (Luxemburg);
- Centrul seismologic euro-mediteranean de la Strasbourg (Franta);
- Centrul european de cercetare şi formare impotriva poluarii naturale şi tehnologice în Mediterana (Malta).

III. Orice stat membru al Consiliului Europei va putea sa se alãture în orice moment acestui grup printr-o notificare adresatã secretarului general al Consiliului Europei.
IV. Statele nemembre ale Consiliului Europei şi Comunitatile Europene pot adera la grup cu condiţia ca cererile lor sa fie acceptate în unanimitate de statele membre ale grupului.
V. Secretariatul general al Consiliului Europei va asigura secretariatul grupului, cu concursul Centrului universitar european pentru bunuri culturale de la Ravello şi al altor centre specializate, iar în ceea ce priveşte în mod special reuniunile ministeriale menţionate la pct. 3 de mai jos, cu concursul centrului responsabil cu organizarea practica, în urmãtoarele condiţii:
1. pregãtirea şi distribuirea documentelor reuniunilor grupului la nivel ministerial şi la cel al corespondentilor permanenţi;
2. convocarea reuniunilor;
3. organizarea din punct de vedere material a reuniunilor grupului la nivel ministerial;
4. organizarea din punct de vedere material a reuniunilor grupului la nivelul corespondentilor permanenţi pentru cele doua reuniuni dintre sesiuni;
5. traducerea documentelor grupului în limba engleza sau franceza;
6. punerea la dispoziţia grupului de personal necesar functionarii lui;
7. pregãtirea şi difuzarea concluziilor reuniunilor grupului.
VI. Cheltuielile aferente functionarii grupului în cadrul acordului parţial sunt repartizate dupã cum urmeazã:
1. cheltuielile de cãlãtorie şi de şedere a participanţilor la reuniunile grupului (miniştri, corespondenti permanenţi şi experţi) revin fiecãrui stat membru din grup;
2. cheltuielile suplimentare ocazionate de organizarea de reuniuni într-un alt loc decât sediul Consiliului Europei intra în sarcina tarii gazda;
3. cheltuielile corespunzãtoare realizãrii programelor de cooperare şi cheltuielile comune pentru secretariat (documente, personal, misiuni, traduceri, interpretare, precum şi orice alte cheltuieli specifice legate de funcţionarea grupului) fac obiectul unui buget al acordului parţial, care va fi finanţat de statele membre ale grupului şi supus aceloraşi dispoziţii de reglementare ca şi cele prevãzute pentru alte bugete ale organizaţiei.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016