Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 57 din 9 iunie 1992  privind incadrarea in munca a persoanelor handicapate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 57 din 9 iunie 1992 privind incadrarea in munca a persoanelor handicapate

EMITENT: PARLAMENT
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 131 DIN 12/6 /92
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Integrarea socio-profesionalã a persoanelor handicapate, prin încadrarea în munca şi realizarea de venituri de cãtre acestea, se face în conformitate cu legislaţia generalã a muncii, cu celelalte reglementãri legale în vigoare, precum şi cu dispoziţiile speciale din prezenta lege.
ART. 2
(1) Persoanele handicapate pot fi încadrate în munca de cãtre persoane juridice şi fizice care angajeazã personal salariat şi pot exercita profesii potrivit capacitãţii lor fizice şi intelectuale. Încadrarea lor în munca se poate realiza şi prin crearea de locuri de munca protejate, special organizate, asigurindu-se înlesnirile şi adaptarile corespunzãtoare.
(2) În raport cu numãrul de salariaţi, constituit din persoane handicapate, pot fi înfiinţate, la solicitarea asociaţiilor de handicapati, legal constituite, locuri de munca şi unitãţi protejate, special organizate, cu sprijinul inspectoratelor judeţene pentru handicapati şi al autoritãţilor publice locale.
(3) Unitãţile protejate, special organizate, au cel puţin 70% din numãrul de salariaţi constituit din persoane handicapate.
(4) Unitãţile protejate, organizate pentru nevãzãtori, vor avea cel puţin 50% din salariaţi persoane handicapate.
(5) Unitãţile şi locurile de munca protejate se organizeazã de cãtre persoane juridice şi de persoanele fizice autorizate sa desfãşoare o activitate economicã sau care folosesc munca salariata.
(6) Constituie vechime în munca, în afarã celei dobîndite de persoanele handicapate în temeiul unui contract de munca, şi activitatea desfasurata de aceste persoane în baza altor raporturi recunoscute de lege ca asimilate celor de munca, precum şi activitatea depusa potrivit unei autorizaţii proprii, cu condiţia achitãrii contribuţiei de asigurãri sociale prevãzute de lege.
(7) La cererea persoanelor handicapate, ziua de munca a acestora poate fi redusã cu 1-2 ore, cu diminuarea corespunzãtoare a salariului, fãrã a afecta vechimea în munca.
ART. 3
Unitãţile protejate pot angaja şi persoane handicapate care îşi desfãşoarã activitatea la domiciliu, asigurindu-le transportul materiilor prime şi produselor finite de la şi, respectiv, la sediul unitãţii.
ART. 4
(1) Secretariatul de Stat pentru Handicapati, împreunã cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sãnãtãţii, Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei şi celelalte organe centrale vor întocmi lista de profesii în care se asigura, cu prioritate, locuri de munca pentru handicapati ori pentru care se va organiza instruire specialã, ţinînd seama de specificul handicapului.
(2) Ministerele şi celelalte organe centrale, precum şi autoritãţile administraţiei publice locale, împreunã cu Secretariatul de Stat pentru Handicapati, vor stabili, în unitãţile din sectorul lor de activitate, locurile de munca în care, în limita solicitãrilor, pot fi încadrate numai persoane handicapate.
ART. 5
Persoanele handicapate beneficiazã de urmãtoarele drepturi de protecţie specialã:
a) un termen de încercare de 30 de zile lucrãtoare, la angajare;
b) un preaviz plãtit de 30 de zile lucrãtoare, în cazul desfacerii contractului de munca din motive neimputabile lor.
ART. 6
Bunurile şi activitãţile care pot fi produse, respectiv îndeplinite, numai de cãtre persoane handicapate în cadrul unitãţilor prevãzute la art. 2, ori, potrivit autorizaţiei proprii, asigurindu-se realizarea acestora prin comenzi de stat şi alte înlesniri pentru aprovizionarea cu resurse energetice, materii prime şi materiale, vor fi cuprinse în lista elaborata de Comisia centrala pentru încadrarea în munca a persoanelor handicapate, care va fi supusã spre aprobare Guvernului.
ART. 7
(1) Ministerele, celelalte organe centrale şi autoritãţile administraţiei publice locale sînt obligate sa sprijine persoanele juridice şi fizice prevãzute la art. 2, care organizeazã unitãţi şi locuri de munca protejate, potrivit specificului şi domeniului de activitate.
(2) Ministerul Industriei, prin împuterniciţii statului, va recomanda agenţilor economici asimilarea în producţie, cu prioritate, a maşinilor, utilajelor, instalaţiilor specifice şi adaptarilor necesare desfãşurãrii activitãţii productive a persoanelor handicapate, în vederea usurarii efortului acestora, precum şi pentru asigurarea realizãrii unei cantitãţi corespunzãtoare de produse.
(3) Agenţii economici care au organizate unitãţi sau locuri de munca protejate vor lua mãsuri pentru asigurarea integrala şi prioritara cu materii prime şi materiale, maşini, utilaje şi instalaţii cu adaptari specifice, din ţara şi din import, necesare producţiei ce se realizeazã de cãtre persoanele handicapate, astfel încît sa fie acoperite capacitatile de producţie.
ART. 8
(1) În vederea încadrãrii în munca a unui numãr cît mai mare de solicitanti din rindul persoanelor handicapate, organele administraţiei publice şi organizaţiile cooperaţiei vor lua mãsuri pentru dezvoltarea şi diversificarea unitãţilor special organizate pentru munca acestora.
(2) Direcţiile de munca şi protecţie socialã vor lua mãsuri ca absolvenţii învãţãmîntului special - profesional, liceal, postliceal - ori ai cursurilor de calificare-recalificare sa fie luati în evidenta imediat la prezentare, pentru a fi încadraţi într-un loc de munca corespunzãtor pregãtirii şi handicapului.
ART. 9
(1) Persoanele juridice prevãzute la art. 2 alin. (3) beneficiazã de o reducere cu 50% a impozitului pe circulaţia mãrfurilor, iar cele prevãzute la art. 2 alin. (4) sînt scutite de plata acestui impozit.
(2) Persoanele juridice prevãzute la art. 10 beneficiazã de reducerea impozitului pe circulaţia mãrfurilor, proporţional cu ponderea persoanelor cu handicap angajate în totalul salariaţilor.
ART. 10
Persoanele juridice cu un numãr de peste 250 de salariaţi au obligaţia de a angaja un procent de cel puţin 3% persoane handicapate. Persoana juridicã care refuza sa încadreze persoane handicapate în procentul menţionat este obligatã sa verse la Fondul de risc şi de accident, constituit în baza Legii privind protecţia specialã a persoanelor handicapate, sumele aferente numãrului de persoane neincadrate, la nivelul salariului minim brut pe ţara, lunar.
ART. 11
(1) Persoanele handicapate beneficiazã la cerere, de pensie integrala pentru limita de virsta dacã dovedesc o vechime în munca, dupã data dobîndirii handicapului, de 15 ani bãrbaţii şi de 10 ani femeile, în cazul celor incadrabili în gradul I de invaliditate, de 20 ani pentru bãrbaţi şi 15 ani pentru femei, în cazul celor incadrabili în gradul II de invaliditate, de 25 ani pentru bãrbaţi şi 20 ani pentru femei, în cazul celor incadrabili în gradul III de invaliditate.
(2) Pentru timpul care depãşeşte vechimea prevãzutã la alin. (1) se acorda un spor la pensie de 1% pentru fiecare an în plus pentru primii 5 ani şi de 0,5% pentru urmãtorii ani, potrivit legii.
(3) Persoanele pensionate în baza alin. (1) nu pot cumula pensia cu salariul pe timpul cît se reincadreaza, pînã la împlinirea virstelor de 60 ani bãrbaţii şi 55 ani femeile.
(4) Persoanele handicapate care prezintã invaliditati preexistente la data încadrãrii în munca pot fi pensionate de invaliditate, la cerere, dacã dovedesc o vechime în munca, în raport cu virsta, prevãzutã la art. 38^1 din Legea nr. 3/1977, modificatã.
(5) Ajutorul special pentru persoane handicapate da dreptul, în cazul decesului titularului, la stabilirea unui ajutor special de urmaşi, dacã aceştia îndeplinesc condiţiile prevãzute de legislaţia de pensii, şi se va plati din Fondul de risc şi de accident.
ART. 12
Pentru îndrumarea şi coordonarea acţiunilor de pregãtire şi încadrare selectiva în activitãţi utile a persoanelor handicapate, se constituie, pe lîngã Secretariatul de Stat pentru Handicapati, Comisia centrala pentru încadrarea în munca a persoanelor handicapate. Componenta comisiei este prevãzutã în anexa.
ART. 13
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României. Pe aceeaşi data se abroga orice dispoziţii contrare.
Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 1 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 1 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN

ANEXA 1

COMISIA CENTRALA
pentru încadrarea în munca a persoanelor handicapate

- Secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Handicapati - preşedinte
- Un secretar de stat de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - vicepreşedinte
- Un secretar de stat de la Ministerul Sãnãtãţii - vicepreşedinte
- Un director din Ministerul Economiei şi Finanţelor - membru
- Un director din Ministerul Industriei - membru
- Un director din Ministerul Învãţãmîntului şi Ştiinţei - membru
- Un director din Ministerul Justiţiei - membru
- Un reprezentant al cooperaţiei meşteşugãreşti - membru
- Un reprezentant al cooperaţiei de consum şi de credit - membru
- 4 delegaţi ai organizaţiilor persoanelor handicapate - membri.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016