Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 569 din 22 decembrie 2003  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 569 din 22 decembrie 2003 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 932 din 23 decembrie 2003

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 8 din 27 februarie 2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare şi privatizare a unor societãţi naţionale, companii naţionale şi societãţi comerciale cu capital majoritar de stat, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 144 din 5 martie 2003, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Salariaţii disponibilizaţi prin concedieri colective din cadrul societãţilor naţionale, companiilor naţionale, societãţilor comerciale cu capital majoritar de stat şi societãţilor comerciale la care acestea deţin pachetul majoritar de acţiuni, denumite în continuare societãţi, beneficiazã de mãsurile de protecţie socialã prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã, pe baza unui program de restructurare şi de reorganizare a societãţii, aprobat de instituţia publicã implicatã în privatizare."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Persoanele disponibilizate prin concedieri colective pânã la data de 31 decembrie 2003, ca urmare a restructurãrii sau reorganizãrii societãţilor prevãzute la art. 1, beneficiazã de urmãtoarele drepturi:
a) la momentul disponibilizãrii, respectiv desfacerii contractului individual de muncã, de o sumã egalã cu de douã ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2003, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã;
b) indemnizaţie de şomaj, stabilitã potrivit reglementãrilor legale în vigoare, precum şi un venit lunar de completare. Venitul lunar de completare este egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncã, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2003, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.
(2) Persoanele disponibilizate în perioada iulie 2003 - 30 septembrie 2003 de la societãţi naţionale, companii naţionale şi societãţi comerciale cu capital majoritar de stat din sectorul feroviar, ca urmare a restructurãrii sau reorganizãrii, beneficiazã de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã.
(3) Venitul de completare se acordã lunar, de la data stabilirii indemnizaţiei de şomaj, dupã cum urmeazã:
a) pe o perioadã de 20 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncã de pânã la 15 ani;
b) pe o perioadã de 22 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncã cuprinsã între 15 şi 25 de ani;
c) pe o perioadã de 24 de luni, pentru salariaţii care au o vechime în muncã de peste 25 de ani.
(4) Dupã expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj persoanele disponibilizate în condiţiile alin. (1) beneficiazã, pânã la încheierea perioadei prevãzute la alin. (3), de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza elementelor din contractul individual de muncã, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2003, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã.
(5) În situaţia în care societãţile care efectueazã concedieri colective potrivit art. 1 nu pot achita plãţile compensatorii prevãzute prin contractele colective de muncã, pânã la sfârşitul anului 2003, acestea pot fi acordate lunar, dupã caz, şi ulterior acestei date, aceste plãţi având acelaşi regim de impozitare ca şi indemnizaţia de şomaj. Prevederile prezentului alineat nu se aplicã societãţilor comerciale cu capital majoritar de stat ale cãror acţiuni au fãcut obiectul contractelor de vânzare-cumpãrare semnate de Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului între data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã şi data publicãrii <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 22/2003 pentru modificarea şi completarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare şi privatizare a unor societãţi naţionale, companii naţionale şi societãţi comerciale cu capital majoritar de stat.
(6) Plãţile compensatorii prevãzute conform contractului colectiv de muncã, în vigoare la data disponibilizãrii colective, se acordã în sume nete, potrivit legii.
(7) În lunile în care se acordã plãţile compensatorii prevãzute la alin. (5), plata indemnizaţiei de şomaj şi a venitului lunar de completare se suspendã şi se va relua în lunile în care aceste plãţi compensatorii nu se acordã.
(8) Dacã în perioada de acordare a plãţilor compensatorii intervin situaţii de natura celor prevãzute la <>art. 44 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dreptul la plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit legii."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Sumele necesare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) şi (4) se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj de la articolul <<Indemnizaţii de şomaj>>."
4. Alineatul (3) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Venitul de completare şi, respectiv, plãţile compensatorii acordate în baza contractelor colective de muncã, inclusiv de cãtre unitãţile miniere, au acelaşi regim de impozitare ca şi indemnizaţia de şomaj."
5. Dupã alineatul (3) al articolului 4 se introduc trei alineate noi, alineatele (4)-(6), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Persoanele beneficiare de venit lunar de completare şi de plãţi compensatorii, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt asigurate în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate în perioada acordãrii acestor drepturi.
(5) Perioada acordãrii, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, a venitului lunar de completare şi a plãţilor compensatorii constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
(6) Pe perioada acordãrii, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, a venitului lunar de completare şi a plãţilor compensatorii, venitul asigurat utilizat la stabilirea drepturilor prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este egal cu salariul individual mediu net din ultimele 3 luni înainte de disponibilizare, stabilit pe baza elementelor din contractul individual de muncã, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2003, comunicat de Institutul Naţional de Statisticã."
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Lista societãţilor care pot efectua concedieri colective potrivit art. 1 se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului, iar numãrul de persoane care pot beneficia de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã este cel prevãzut în programele de restructurare sau de reorganizare aprobate de instituţia publicã implicatã."
7. Dupã alineatul (1) al articolului 7 se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţã se aplicã şi persoanelor care la data de 1 ianuarie 2003 îşi desfãşurau activitatea în sectorul feroviar la unitãţile prezentate în anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 839/2003 , cãrora li s-au desfãcut contractele de muncã dupã aceastã datã, în temeiul <>art. 55 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, şi care au fost reîncadrate în unitãţile prevãzute în anexa la <>Hotãrârea Guvernului nr. 839/2003 şi se disponibilizeazã prin concedieri colective."
8. Articolul 8 se abrogã.
9. Alineatul (4) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului poate acorda împrumuturi în condiţiile alin. (2) şi (3) şi pentru plata unei pãrţi din consumul de energie electricã şi gaze naturale aferent lunilor ianuarie iunie 2003, pentru: Societatea Comercialã <<Siderurgica>> S.A. Hunedoara, Societatea Comercialã <<Tractorul UTB>> S.A. Braşov, Societatea Comercialã <<Roman>> - S.A. Braşov şi Societatea Comercialã <<ARO>> - S.A. Câmpulung."
10. Dupã alineatul (4) al articolului 10 se introduc patru alineate noi, alineatele (5)-(8), cu urmãtorul cuprins:
"(5) Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului poate acorda împrumuturi în condiţiile alin. (2) şi (3) şi pentru plata unei pãrţi din consumul de energie electricã şi gaze naturale aferent perioadei 1 iulie 30 septembrie 2003, pentru societãţile comerciale: <<Siderurgica>> - S.A. Hunedoara, <<Roman>> - S.A. Braşov şi <<ARO>> - S.A. Câmpulung.
(6) Sumele încasate de cãtre Societatea Comercialã de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice <<Electrica>> S.A. de la Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, în condiţiile alin. (5), vor fi virate integral în contul datoriilor cãtre Societatea Comercialã de Producere a Energiei Electrice şi Termice <<Termoelectrica>> - S.A.
(7) Societatea Comercialã de Producere a Energiei Electrice şi Termice <<Termoelectrica>> - S.A. va utiliza sumele pentru achitarea datoriilor cãtre Compania Naţionalã a Lignitului <<Oltenia>> - S.A., în limita obligaţiilor acesteia la Fondul de risc pentru garanţii de stat aferente împrumuturilor externe. Sumele astfel încasate de cãtre Compania Naţionalã a Lignitului <<Oltenia>> - S.A., precum şi diferenţa rãmasã faţã de suma încasatã de la Societatea Comercialã de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice <<Electrica>> - S.A. de cãtre Societatea Comercialã de Producere a Energiei Electrice şi Termice <<Termoelectrica>> S.A. vor fi utilizate integral pentru plata datoriilor proprii cãtre Fondul de risc pentru garanţii de stat aferente împrumuturilor externe.
(8) Primirea şi utilizarea sumelor prevãzute la alin. (6) şi (7) de cãtre Societatea Comercialã de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice <<Electrica>> - S.A., Societatea Comercialã de Producere a Energiei Electrice şi Termice <<Termoelectrica>> - S.A. şi Compania Naţionalã a Lignitului <<Oltenia>> - S.A. se efectueazã prin conturi distincte deschise în acest scop la Trezoreria Statului de cãtre societãţile comerciale."
11. La articolul 12, punctele 1-3 se abrogã.
12. Dupã alineatul (9) al articolului 14 se introduce un alineat nou, alineatul (10), cu urmãtorul cuprins:
"(10) Pentru societãţile comerciale care nu beneficiazã de facilitãţile prevãzute la alin. (1), la solicitarea instituţiei publice implicate, formulatã în termen de 30 de zile de la data transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor societãţilor comerciale, furnizorii de utilitãţi - regii autonome, companii naţionale, societãţi naţionale, societãţi comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv cele subordonate administraţiilor locale, - vor aproba eşalonarea pe o perioadã de 3-5 ani a datoriei principale, inclusiv majorãrile de tarif, respectiv scutirea la platã a majorãrilor şi penalitãţilor de întârziere."
13. Articolul 16 se abrogã.
ART. II
Pot beneficia de prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 8/2003 şi persoanele disponibilizate din cadrul Societãţii Comerciale "Petrotub" - S.A. Roman, care sunt angajate la data publicãrii <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 88/2003 pentru modificarea <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare şi privatizare a unor societãţi naţionale, companii naţionale şi societãţi comerciale cu capital majoritar de stat, cu condiţia ca aceste persoane sã fi avut raporturi de muncã cu societatea comercialã menţionatã, indiferent de natura acestora, cu cel puţin 6 luni înainte de data publicãrii <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 88/2003 .
ART. III
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare şi privatizare a unor societãţi naţionale, companii naţionale şi societãţi comerciale cu capital majoritar de stat, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 11 noiembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 11 decembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DAN MIRCEA POPESCU

Bucureşti, 22 decembrie 2003.
Nr. 569.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016