Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 564 din 19 octombrie 2001  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 47/2000 privind stabilirea unor masuri de protectie a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 564 din 19 octombrie 2001 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 47/2000 privind stabilirea unor masuri de protectie a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 695 din 1 noiembrie 2001
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 47 din 30 ianuarie 2000 privind stabilirea unor mãsuri de protecţie a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial, emisã în temeiul <>art. 1 lit. K pct. 7 din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 31 ianuarie 2000, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - În condiţiile legii lucrãrile de reparatie, întreţinere curenta, punere în valoare, cercetare, restaurare, consolidare şi conservare a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial sunt în sarcina proprietarilor, administratorilor sau a titularilor altor drepturi reale, dupã caz."
2. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5 - (1) Finanţarea lucrãrilor de cercetare, conservare, consolidare şi restaurare a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, indiferent de regimul de proprietate al acestora, se poate face şi de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor.
(2) Finanţarea lucrãrilor de reparatie, întreţinere curenta şi a celor de punere în valoare a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial se poate face şi din venituri extrabugetare şi din alocaţii acordate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în limita sumelor prevãzute în bugetele anuale ale ordonatorilor principali de credite, dupã caz."
3. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Activitãţile şi lucrãrile prevãzute la art. 4, pentru monumentele istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, se realizeazã în conformitate cu Programul de protecţie şi gestiune a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial.
(2) Programul de protecţie şi gestiune a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial se elaboreazã pentru perioade de 5 ani de cãtre Ministerul Culturii şi Cultelor, se avizeazã de Comisia Nationala a Monumentelor Istorice şi se aproba prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Programul de protecţie şi gestiune a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial cuprinde mãsuri cu caracter administrativ şi mãsuri cu caracter tehnic cu privire la aceste monumente şi la zona lor de protecţie.
(4) Realizarea Programului de protecţie şi gestiune se detaliazã prin planuri anuale de protecţie şi gestiune a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial.
(5) Planurile anuale de protecţie şi gestiune sunt elaborate de consiliul judeţean pe teritoriul cãruia se afla monumentul istoric înscris în Lista patrimoniului mondial, cu consultarea proprietarilor, administratorilor sau a titularilor altor drepturi reale asupra imobilelor în cauza, precum şi a consiliului local respectiv, şi sunt avizate de Ministerul Culturii şi Cultelor şi de autoritãţile administraţiei publice centrale cu atribuţii în domeniu.
(6) Monumentele istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial sunt obiective speciale, iar paza acestora se asigura, fãrã plata, de cãtre Ministerul de Interne.
(7) Imobilele care sunt monumente istorice sau perimetrul ori imprejmuirile siturilor înscrise în Lista patrimoniului mondial sunt marcate, prin grija primarului localitãţii, cu sigla <<Monument istoric înscris în Lista patrimoniului mondial>>, prezentatã în anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanta."
4. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Documentaţiile de urbanism şi amenajare a teritoriului pentru zonele care cuprind monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial şi zonele lor de protecţie se elaboreazã sau se actualizeazã prin includerea prevederilor şi reglementãrilor de urbanism şi amenajare a teritoriului din programele de protecţie şi gestiune, în termen de 12 luni de la aprobarea acestora.
(2) Finanţarea elaborãrii sau actualizãrii documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru zonele care cuprind monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei.
(3) Planurile zonale de amenajare a teritoriului şi, dupã caz, planurile urbanistice generale sau zonale pentru localitãţile, respectiv zonele care cuprind monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial şi zonele lor de protecţie, se aproba prin hotãrâre a Guvernului.
(4) Intervenţiile asupra monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, asupra imobilelor din zonele lor de protecţie şi asupra acestor zone sunt avizate, în condiţiile legii, de Ministerul Culturii şi Cultelor şi, dupã caz, de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei; acestea sunt comunicate Comitetului patrimoniului mondial, în conformitate cu reglementãrile Convenţiei UNESCO pentru protejarea patrimoniului mondial natural şi cultural, prin grija Ministerului Culturii şi Cultelor."
5. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Se instituie titlul <<Localitate cu monument istoric înscris în Lista patrimoniului mondial>>, care se acorda unitãţilor administrativ-teritoriale pe al cãror teritoriu se afla monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial.
(2) Prin grija primarului localitãţii titlul se înscrie pe panouri aflate la intrãrile în localitate, de dimensiunea celor cu denumirea localitãţii, cu litere albe pe fond maro, şi este însoţit de sigla patrimoniului mondial.
(3) Pentru şederea pe o durata mai mare de 48 de ore în unitãţile administrativ-teritoriale declarate <<Localitate cu monument istoric înscris în Lista patrimoniului mondial>> autoritãţile administraţiei publice locale pot stabili o taxa care va fi încasatã de persoanele fizice sau juridice care asigura servicii de cazare turistica; sumele reprezentând aceste taxe se fac venit la bugetul local.
(4) Sumele realizate prin aplicarea taxei prevãzute la alin. (3) vor fi folosite exclusiv pentru finanţarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii curente la monumentele istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial."
6. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Pentru protejarea monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial şi pentru respectarea prevederilor legale în acest domeniu, autoritãţile administraţiei publice locale au urmãtoarele atribuţii:
a) coopereazã cu organismele şi instituţiile publice cu responsabilitãţi în domeniul protejãrii monumentelor istorice, pentru punerea în aplicare şi respectarea deciziilor acestora;
b) colaboreazã cu proprietarii, administratorii sau titularii altor drepturi reale asupra monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, pentru aplicarea planurilor anuale de protecţie şi gestiune;
c) participa, în condiţiile legii, la cofinantarea din bugetele proprii, precum şi din venituri extrabugetare a lucrãrilor prevãzute la art. 5 alin. (2);
d) includ obiectivele specifice prevãzute în Programul de protecţie şi gestiune a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial în programele şi planurile de dezvoltare economico-socialã şi urbanistica, respectiv de amenajare a teritoriului, şi în autorizaţiile pe care le emit, potrivit legii;
e) iau mãsurile tehnice şi administrative necesare pentru prevenirea degradãrii monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, în colaborare cu direcţiile pentru cultura, culte şi patrimoniul cultural naţional, judeţene şi a municipiului Bucureşti;
f) monitorizeazã şi controleazã aplicarea reglementãrilor legale cu privire la protejarea monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, a programelor şi planurilor de protecţie şi gestiune;
g) înfiinţeazã în structura aparatului propriu compartimente specializate sau posturi ori, dupã caz, stabilesc sarcini de serviciu precise în domeniul protejãrii monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial;
h) emit autorizaţia de construire, în conformitate cu avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, în vederea executãrii lucrãrilor provizorii urgente de consolidare temporarã şi punere în siguranta a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial;
i) asigura, împreunã cu direcţiile pentru cultura, culte şi patrimoniul cultural naţional, judeţene şi a municipiului Bucureşti, aplicarea siglei <<Monument istoric înscris în Lista patrimoniului mondial>> şi controleazã întreţinerea acesteia de cãtre proprietar;
j) urmãresc aplicarea mãsurilor de paza şi protecţie a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, semnaland de urgenta orice nerespectare a legii direcţiilor pentru cultura, culte şi patrimoniul cultural naţional, judeţene şi a municipiului Bucureşti."
7. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Încãlcarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe atrage, dupã caz, rãspunderea civilã, administrativã, materialã, disciplinarã, contravenţionalã sau penalã."
8. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Desfiinţarea, distrugerea parţialã sau degradarea monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial se sancţioneazã potrivit legii."
9. La articolul 12, alineatul (1) partea introductivã, literele a) şi b) şi alineatul (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) autorizarea lucrãrilor de construire sau de desfiinţare a imobilelor cu regim de monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, fãrã avizele prevãzute în prezenta ordonanta;
b) realizarea, modificarea sau desfiinţarea de construcţii în zonele de protecţie a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial, fãrã avizul Ministerului Culturii şi Cultelor şi, dupã caz, al Ministerului Lucarilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei;
.........................................................................
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. a), b) şi c) se sancţioneazã cu amenda de la 25.000.000 lei la 150.000.000 lei, iar cele prevãzute la lit. d) şi e), cu amenda de la 15.000.000 lei la 50.000.000 lei."
10. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Contravenţiile se constata şi amenzile se aplica de cãtre:
a) specialiştii direcţiilor pentru cultura, culte şi patrimoniul cultural naţional, judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru contravenţiile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. c) şi d);
b) inspectorii teritoriali ai Inspecţiei de Stat în Construcţii, Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, pentru contravenţiile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. a), b) şi e)."
11. La articolul 14, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Sumele provenite din amenzile prevãzute la art. 12 alin. (2) se fac venit la bugetul de stat şi vor fi repartizate Ministerului Culturii şi Cultelor care le va utiliza exclusiv pentru protejarea monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial."
12. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Mãsurile speciale de protecţie a monumentelor istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial se vor aplica şi monumentelor istorice pentru care România a depus la Comitetul patrimoniului mondial de pe lângã UNESCO dosarul pentru includerea acestora în Lista patrimoniului mondial."
13. La articolul 17, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Metodologia de elaborare şi conţinutul-cadru al planurilor de protecţie şi gestiune se stabilesc de Ministerul Culturii şi Cultelor, în conformitate cu reglementãrile UNESCO din domeniu, în termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe."
14. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Îndrumarea metodologicã în vederea aplicãrii prezentei ordonanţe se realizeazã, potrivit competentelor specifice şi în conformitate cu reglementãrile UNESCO, de Ministerul Culturii şi Cultelor, respectiv de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei."
ART. 2
<>Ordonanta Guvernului nr. 47/2000 privind stabilirea unor mãsuri de protecţie a monumentelor istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 24 septembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI
DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 24 septembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
ALEXANDRU ATHANASIU

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016