Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 55 din 9 iulie 1993  pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/1991 cu privire la salarizarea personalului din organele puterii judecatoresti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 55 din 9 iulie 1993 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/1991 cu privire la salarizarea personalului din organele puterii judecatoresti

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 158 din 13 iulie 1993


    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

    ART. 1
    Legea nr. 52/1991 cu privire la salarizarea personalului din organele puterii judecătoreşti, cu modificările şi completările ulterioare, se modifica şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 8 va avea următorul cuprins:
    "Art. 8. - Pentru rezultate deosebite în activitatea desfăşurata, personalul poate primi un salariu de merit pînă la 15%, aplicat la salariul de bază. Salariul de merit face parte din salariul de bază.
    Persoanele care beneficiază de salariu de merit se stabilesc o data pe an, de regula după aprobarea bugetului de stat, în raport cu rezultatele obţinute în activitatea desfăşurata. Pentru personalul nou-angajat, salariul de merit se poate acorda după o perioada de cel puţin 6 luni de la încadrare.
    Salariul de merit poate fi acordat pentru cel mult 15% din numărul total de posturi prevăzute în statul de funcţii al instituţiei, din care cel puţin doua treimi vor fi utilizate pentru funcţiile de execuţie."
    2. Articolul 9 alineatul 1 va avea următorul cuprins:
    "Trecerea în gradatia imediat superioară, precum şi stabilirea cuantumului indemnizaţiei de conducere se fac o data pe an, pentru întreg personalul, de regula după aprobarea bugetului de stat, tinindu-se seama de calităţile personale, concretizate în rezultatele obţinute în activitatea profesională, notate cu calificativul "foarte bine" sau "bine"."
    3. Articolul 9 alineatul 2 va avea următorul cuprins:
    "Vechimea minima necesară pentru trecerea în gradatia imediat superioară este de 2 ani; în mod excepţional, aceasta poate fi redusă pînă la jumătate. Fac excepţie de la aceste prevederi salariaţii încadraţi ca debutanti sau stagiari, pentru care vechimea minima pentru trecerea în gradatia imediat superioară este de 1 an."
    4. Articolul 10 alineatul 3 va avea următorul cuprins:
    "In mod excepţional, pentru persoane cu o competenta profesională deosebita, vechimea minima prevăzută la alin. 2 poate fi redusă pînă la jumătate, dacă cel în cauza are vechimea minima în specialitate prevăzută de lege pentru funcţia, gradul sau treapta în care se face avansarea."
    5. Articolul 12 alineatul 1 va avea următorul cuprins:
    "Persoanele salarizate potrivit prevederilor prezentei legi beneficiază, la funcţia de bază, de un spor de vechime în munca de pînă la 25%, calculat la salariul de bază, corespunzător timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, astfel:

   ──────────────────────────────────────────────────────────────────-
      Tranşe de vechime în muncă Procente din salariul
                                                     de bază
   ──────────────────────────────────────────────────────────────────
      - între 3 şi 5 ani 5
      - de la 5 la 10 ani 10
      - de la 10 la 15 ani 15
      - de la 15 la 20 ani 20
      - peste 20 ani 25"
   ──────────────────────────────────────────────────────────────────


    6. După alineatul 1 al articolului 14 se introduc doua alineate, cu următorul cuprins:
    "In cazul în care ordonatorul principal de credite bugetare realizează economii la cheltuielile de personal, se pot acorda premii în cursul anului, în limita de 2% din fondul de salarii prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli, personalului care asigura realizarea activităţii ce revenea posturilor din care au provenit economiile.
    Criteriile de acordare a premiilor se aproba, după caz, de ministrul justiţiei, procurorul general şi preşedintele Curţii Supreme de Justiţie."
    7. Alineatul 2 al articolului 22 va avea următorul cuprins:
    "La judecătorii, tribunale şi curţile de apel, precum şi la parchetele de pe lîngă aceste instanţe vor fi numiţi judecători, respectiv procurori, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească."
    8. Alineatul 4 al articolului 22 va avea următorul cuprins:
    "Vechimea minima necesară în specialitate este cea stabilită de prezenta lege, cu excepţia prevederilor art. 67 lit. a), b) şi c) din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecătorească."
    9. După articolul 22 se introduc doua noi articole, 22^1 şi 22^2, cu următorul cuprins:
    "Art. 22^1. - Salariile de bază pentru judecătorii de la curţile de apel şi procurorii de la parchetele de pe lîngă curţile de apel sînt cele corespunzătoare gradelor profesionale şi gradatiile la care aceştia sînt încadraţi, majorate cu 5%.
    Salariile de bază pentru personalul de conducere de la curţile de apel şi parchetele de pe lîngă acestea sînt cele corespunzătoare funcţiilor stabilite potrivit alin. 1, la care se adauga indemnizaţia de conducere prevăzută de prezenta lege pentru funcţiile similare de la tribunale şi parchetele de pe lîngă tribunale, majorate cu 5%.
    Salariile de bază pentru procurorii de la Parchetul General de pe lîngă Curtea Suprema de Justiţie sînt cele corespunzătoare gradelor profesionale şi gradatiilor la care aceştia sînt încadraţi, majorate cu 10%.
    Art. 22^2. - Magistraţii pensionari pentru limita de vîrsta, care sînt reincadrati, beneficiază de salariul corespunzător funcţiei, gradului şi gradatiei stabilite în raport cu vechimea în specialitate.
    Prevederile alin. 1 se aplica în mod corespunzător notarilor şi experţilor criminalisti."
    10. După articolul 26 se introduce un nou articol, 26^1, cu următorul cuprins:
    "Art. 26^1. - Persoanele numite temporar într-o funcţie de conducere, în cazul în care titularul acesteia lipseşte din instituţie o perioada mai mare de 30 de zile calendaristice şi nu beneficiază de salariu pe perioada respectiva, primesc, pe lîngă salariul de bază al funcţiei, gradului sau treptei profesionale în care sînt încadrate, indemnizaţia corespunzătoare funcţiei de conducere pe care o preiau."
    11. Articolul 31 va avea următorul cuprins:
    "Art. 31. - Salariile din prezenta lege sînt brute şi impozabile în condiţiile legii. Acestea vor fi actualizate ţinînd seama de indexarile acordate în conformitate cu prevederile hotărîrilor Guvernului adoptate după 1 ianuarie 1993."
    12. Anexa nr. 7 punctul 1 se modifica şi va avea următorul cuprins:
    "1. Personalul militar care, pentru îndeplinirea atribuţiilor ce-i revin, prestează cel puţin jumătate din timpul normal de lucru în timpul nopţii, are dreptul la spor pentru munca de noapte de 25%, care se calculează la solda de bază."
    ART. 2
    Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta lege şi înlocuiesc anexele nr. 1-5 din Legea nr. 52/1991.
    ART. 3
    Salariile şi celelalte drepturi prevăzute de prezenta lege se acorda cu data de 1 a lunii în care legea intra în vigoare.
    ART. 4
    Legea nr. 52/1991 cu privire la salarizarea personalului din organele puterii judecătoreşti se republica în Monitorul Oficial al României, dîndu-se articolelor o noua numerotare.

    Aceasta lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 30 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

               PREŞEDINTELE SENATULUI
               prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

    Aceasta lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 30 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

               p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                           MARŢIAN DAN


    Bucureşti, 9 iulie 1993.
    Nr. 55.


   ANEXA 1


                            SALARIILE DE BAZĂ
        pentru funcţiile de conducere şi de execuţie de specialitate
                         din Curtea Supremă de Justiţie


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Salariul de bază lunar
crt. - lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                             A. Funcţii de conducere
 1. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie 195.000
 2. Vicepreşedinte la Curtea Supremă de Justiţie 170.900
 3. Preşedinţi de Secţie la Curtea Supremă de Justiţie 159.900

                 B. Funcţii de execuţie de specialitatejuridicăa
 4. Judecator 148.700
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                      Salariul de bază - lei
Nr. Nivelul ──────────────────────────────────
crt. Funcţia studiilor Gradaţia
                                                ──────────────────────────────────
                                                   1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
      C. Funcţii de execuţie de specialitate juridică pe grade profesionale
 5. Consultant juridic gradul I S 117.500 120.700 123.800 127.000
 6. Consultant juridic gradul II S 107.000 109.500 112.100 114.700
 7. Consultant juridic gradul III S 98.000 100.100 102.200 104.400
 8. Consultant juridic gradul IV S 90.500 92.200 93.950 95.700
 9. Consultant juridic gradul V S 85.400 86.900 88.500 -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Indemnizaţia de conducere - lei
crt. Funcţia ──────────────────────────────-
                                                         minima maxima
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                             D. Funcţii de conducere
10. Consultant juridic şef Salariul de bază 7.200 14.400
                                 corespunzător
                                  funcţiei de
                                    execuţie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




    ANEXA 2


                  SALARIILE DE BAZĂ ŞI INDEMNIZAŢIILE
          pentru funcţiile de conducere din Procuratura Generală
                         şi Ministerul Justiţiei



                          A. Funcţii din conducerea Procuraturii Generale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Funcţia Salariul de bază lunar
crt. - lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Procuror general 170.900
 2. Prim-adjunct al procurorului general 159.900
 3. Adjunct al procurorului general 148.700
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                          B. Indemnizaţii de conducere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Indemnizaţia de conducere - lei
crt. Funcţia ──────────────────────────────-
                                                      minima maxima
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 4. Director, procuror şef directie 11.150 22.300
 5. Director adjunct, procuror şef directie
      adjunct 9.900 19.800
 6. Inspector general judecatoresc, inspector
      general notarial, inspector general de
      penitenciare, procuror inspector 8.800 17.800
 7. Şef serviciu, procuror şef serviciu 8.150 16.300
 8. Şef birou, procuror şef birou 7.450 14.900
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    ANEXA 3


             INSTANŢE JUDECĂTOREŞTI ŞI UNITĂŢI DE PROCURATURĂ
             Salarii de bază pentru funcţiile de specialitate


                                   A. Funcţii de execuţie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                          Salariul de bază - lei
Nr. Nivelul ──────────────────────────────────
crt. Funcţia studiilor Gradaţia
                                                    ──────────────────────────────────
                                                       1 2 3 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                     a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
 1. Judecator, procuror; gradul I S 117.500 120.700 123.800 127.000
 2. Judecator, procuror; gradul II S 107.000 109.500 112.100 114.700
 3. Judecator, procuror; gradul III S 98.000 100.100 102.200 104.400
 4. Judecator, procuror: gradul IV S 90.500 92.200 93.950 95.700
 5. Judecator, procuror; gradul V S 85.400 86.900 88.500 -
 6. Judecator, procuror; stagiar S 72.600 73.800 - -
 7. Executor judecatoresc I S 56.550 57.900 59.200 60.500
 8. Executor judecatoresc II S 52.000 53.250 54.450 55.700
 9. Executor judecatoresc III S 48.100 49.200 50.300 51.400
10. Executor judecatoresc debutant S 43.900 - - -

                    b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
11. Grefier instanţa judecată,
      secretar procuratură; I M 43.000 44.300 45.600 46.900
12. Grefier instanta judecată,
      secretar procuratură; II,
      grefier-dactilograf I M 38.700 39.800 40.900 42.000
13. Grefier instanşa judecată,
      secretar procuratură; III,
      grefier-dactilograf II M 35.200 36.000 36.900 37.800
14. Grefier instanţa judecată,
      secretar procuratură; IV,
      grefier-dactilograf III M 32.100 32.800 33.600 34.400
15. Grefier instanţa judecată,
      secretar procuratura,
      grefier-dactilograf; debutant M 29.100 - - -
16. Executor judecatoresc I M 43.000 44.300 45.600 46.900
17. Executor judecatoresc II M 38.700 39.800 40.900 42.000
18. Executor judecatoresc III M 35.200 36.000 36.900 37.800
19. Executor judecatoresc IV M 32.100 32.800 33.600 34.400
20. Executor judecatoresc debutant M 29.100 - - -
21. Arhivar-registrator I M 33.600 34.400 35.200 36.100
22. Arhivar-registrator II M 30.600 31.300 32.100 32.800
23. Arhivar-registrator III M/G 28.100 28.700 29.400 30.000
24. Arhivar-registrator debutant M 26.200 - - -
25. Agent procedural G 24.900 26.200 26.700 27.300
26. Aprod G 24.600 25.200 25.700 26.200
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

                               B. Funcţii de conducere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
                                                             Indemnizaţia de conducere
Nr. Funcţia - lei -
crt. ────────────────────────-
                                                                minima maxima
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 1. Preşedinte tribunal, procuror Salariul
      şef procuratura judeteana si a corespunzător
      municipiului Bucuresti funcţiei de execuţie 8.900 17.800
 2. Vicepreşedinte tribunal,
      procuror şef adjunct
      procuratura judeţeană şi a
      municipiului Bucureşti '' 7.900 15.800
 3. Judecator inspector, procuror
      inspector '' 7.200 14.400
 4. Presedinte secţie tribunal,
      procuror şef birou '' 7.200 14.400
 5. Presedinte judecatorie,
      procuror şef procuratura locală '' 7.200 14.400
 6. Vicepresedinte judecatorie,
      procuror şef adjunct
      procuratura locala '' 5.150 10.300
 7. Prim-grefier tribunal, secretar
      şef procuratura judeteană '' 2.000 4.000
 8. Grefier şef secţie tribunal,
      judecătorie, secretar şef
      procuratura locală '' 1.200 2.400
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



    NOTĂ:
    a) Salariile prevăzute la nr. crt. 1-5 se aplică şi personalului didactic şi experţilor, cu studii superioare juridice, de la Institutul Naţional de Pregătire şi Perfecţionare a Magistraţilor.
    b) Judecătorii şi procurorii stagiari, pot fi trecuţi de la gradaţia 1 la gradaţia 2 după trecerea unei perioade de 1 an, cu îndeplinirea şi a celorlalte condiţii prevăzute de lege pentru acordarea gradaţiei superioare.
    c) La numirea în funcţie şi stabilirea treptei profesionale pentru grefier şi secretar procuratură pot fi luate în considerare perioadele lucrate în funcţii economice şi administrative şi, în acest caz, vechimea minimă în specialitate, prevăzută în anexă, se majorează cu 3 ani.
    d) Procurorii care efectuează activitate de urmărire penală proprie beneficiază de un spor de 6% calculat la salariul de bază.


    ANEXA 4


                  NOTARIATE PE STAT
       Salarii de bază pentru funcţiile de specialitate


                                   A. Funcţii de execuţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
                                                           Salariul de bază - lei
Nr. Nivelul ────────────────────────────────
crt. Funcţia studiilor Gradaţia
                                                     ────────────────────────────────
                                                       1 2 3 4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
                  a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
 1. Notar gradul I S 96.400 98.700 101.100 103.500
 2. Notar gradul II S 88.300 90.400 92.400 94.400
 3. Notar gradul III S 81.700 83.600 85.100 86.700
 4. Notar gradul IV S 77.400 78.800 80.300 -
 5. Notar gradul V S 73.700 75.000 76.300 -
 6. Notar debutant S 66.000 - - -

                 b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
 7. Secretar I M 39.100 40.300 41.500 42.700
 8. Secretar, secretar-dactilograf; II M 35.200 36.200 37.200 38.200
 9. Secretar, secretar-dactilograf; III M 32.000 32.800 33.600 34.400
10. Secretar, secretar-dactilograf; IV M 29.200 29.900 30.600 -
11. Secretar debutant M 26.500 - - -
12. Conducator carte funciară I M 39.100 40.300 41.500 42.700
13. Conducator carte funciară II M 35.200 36.200 37.200 38.200
14. Conducator carte funciară III M 32.000 32.800 33.600 -
15. Conducator carte funciară debutant M 26.500 - - -
16. Arhivar M/S 27.200 27.800 28.400 29.000
17. Aprod M 22.500 23.000 23.500 -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-

                               B. Funcţii de conducere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
                                                            Indemnizaţia de conducere
Nr. Funcţia - lei -
crt. ────────────────────────-
                                                               minima maxima
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
 1. Notar şef la notariatul judeţean sau al municipiului 7.200 14.400
     Bucureşti
 2. Notar şef adjunct la notariatul judeţean sau al
     municipiului Bucureşti 5.150 10.300
 3. Notar şef la notariatul local 5.150 10.300
 4. Notar şef adjunct la notariatul local 3.700 7.400
 5. Secretar şef 1.200 2.400
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-





    NOTĂ:
    Funcţia de secretar şef se poate folosi la notariatele de stat judeţene şi al municipiului Bucureşti, precum şi la notariatele locale cu volum mare de activitate, stabilite de Ministerul Justiţiei.
    În funcţia de secretar şef pot fi încadraţi numai secretari treapta I-III, ţinând seama de calităţile lor profesionale şi organizatorice.


   ANEXA 5


                 LABORATOARE DE CRIMINALISTICĂ
              Salarii de bază pentru funcţiile de specialitate


                                   A. Funcţii de execuţie
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
                                                           Salariul de bază - lei
Nr. Nivelul ────────────────────────────────
crt. Funcţia studiilor Gradaţia
                                                     ────────────────────────────────
                                                       1 2 3 4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
                     a) Funcţii de execuţie pe grade profesionale
 1. Expert criminalist gradul I S 96.400 98.700 101.100 103.500
 2. Expert criminalist gradul II S 88.300 90.400 92.400 94.400
 3. Expert criminalist gradul III S 81.700 83.600 85.100 86.700
 4. Asistent criminalist gradul I S 77.400 78.800 80.300 -
 5. Asistent criminalist gradul II S 73.700 75.000 76.300 -
 6. Asistent criminalist debutant S 66.000 - - -

                    b) Funcţii de execuţie pe trepte profesionale
 7. Tehnician criminalist I M 43.000 44.300 45.600 46.900
 8. Tehnician criminalist II M 38.700 39.800 40.900 42.000
 9, Tehnician criminalist III M 35.200 36.000 36.900 37.800
10. Tehnician criminalist IV M 32.100 32.800 33.600 34.400
11. Tehnician criminalist debutant M 29.100 - - -
12. Secretar-dactilograf laborator M
      criminalistică I 37.600 38.500 39.400 40.400
13. Secretar-dactilograf laborator M
      criminalistică II 34.700 35.500 36.300 37.100
14. Secretar-dactilograf laborator M
      criminalistică III 33.000 33.400 33.800 -
15. Secretar-dactilograf laborator
      criminalistică debutant M 26.000 - - -
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-

                               B. Funcţii de conducere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
                                                                     Indemnizaţia de
Nr. Funcţia conducere - lei -
crt. ────────────────-
                                                                     minima maxima
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-
 1. Şef laborator central Salariul de bază corespunzător 7.200 14.400
     expertize criminalistice funcţiei de execuţie
 2. Şef adjunct laborator central
     expertize criminalistice '' 5.150 10.300
 3. Şef laborator interjudeţean
     expertize criminalistice '' 3.700 7.400
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────-



    NOTĂ:
    La numirea în funcţie şi stabilirea treptei profesionale pentru tehnician criminalist pot fi luate în considerare şi perioadele lucrate în funcţii de tehnician în alte sectoare de activitate şi, în acest caz, vechimea minimă în specialitate, prevăzută în anexă, se majorează cu 3 ani.

                        ──────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016