Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 547 din 17 octombrie 2001  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adaugata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 547 din 17 octombrie 2001 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adaugata

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 676 din 25 octombrie 2001
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17 din 14 martie 2000 privind taxa pe valoarea adãugatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 113 din 15 martie 2000, cu urmãtoarele modificãri:
1. La articolul 2, litera a) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"a) livrãri de bunuri mobile şi/sau prestãri de servicii efectuate în cadrul exercitãrii activitãţii profesionale;"
2. La articolul 3, litera b) a alineatului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"b) organizaţiile cultelor religioase recunoscute legal şi organizaţiile care desfãşoarã activitãţi de natura religioasã, politica sau civicã înregistrate legal;"
3. La articolul 6, litera A.d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) persoanele care exercita profesii libere, cum ar fi: avocaţii, notarii publici, indiferent de forma de exercitare a profesiei, arhitecţii, inginerii, consultanţii, auditorii financiari, experţii contabili şi tehnici, contabilii autorizaţi, sau alte profesii asemãnãtoare desfãşurate în mod independent, în condiţiile legii;"
4. La articolul 6 litera A, dupã litera d) se introduce litera d^1) cu urmãtorul cuprins:
"d^1) gospodãriile agricole individuale;"
5. La articolul 6 litera A, literele h)1 şi k)11 vor avea urmãtorul cuprins:
"h)1. Banca Nationala a României, pentru operaţiunile specifice reglementate în mod expres prin <>Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile ulterioare;
........................................................................
k)11. activitãţile contribuabililor cu venituri din operaţiuni impozabile în sensul prezentei ordonanţe de urgenta, declarate organului fiscal competent sau, dupã caz, realizate, de pana la 125 milioane lei anual; activitãţile care îndeplinesc condiţiile unor operaţiuni impozabile desfãşurate de contribuabilii prevãzuţi la art. 3, cu venituri de pana la 125 milioane lei anual, realizate din astfel de operaţiuni.
În situaţia realizãrii unor venituri superioare plafonului prevãzut mai sus contribuabilii mentionati la alineatul precedent devin plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã în condiţiile şi la termenele stabilite la art. 25.
Dupã înscrierea ca plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã contribuabilii respectivi nu mai beneficiazã de scutire, chiar dacã ulterior realizeazã venituri inferioare plafonului prevãzut mai sus;"
6. La articolul 6, litera B.c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) materiile prime şi materialele importate, destinate exclusiv realizãrii de produse finite care sunt exportate în termen de 90 de zile de la data efectuãrii importului, pe baza de certificat eliberat în condiţii stabilite de Ministerul Finanţelor Publice;"
7. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Contribuabilii care efectueazã operaţiuni scutite de taxa pe valoarea adãugatã pot opta pentru plata acestei taxe pentru intreaga activitate sau numai pentru o parte a acesteia. Aprobarea se da de cãtre Ministerul Finanţelor Publice prin organele fiscale teritoriale şi se referã la ansamblul normelor privind taxa pe valoarea adãugatã, iar aplicarea se face începând cu data de întâi a lunii urmãtoare datei aprobãrii."
8. La articolul 14, literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile şi alte reduceri de preţ acordate de furnizori direct clienţilor în vederea stimulãrii vânzãrilor, în condiţiile prevãzute în contractele încheiate;
b) penalizãrile, precum şi sumele reprezentând dauneinterese, stabilite prin hotãrâre judecãtoreascã definitiva, solicitate pentru neîndeplinirea totalã sau parţialã a obligaţiilor contractuale;"
9. La articolul 17, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Pentru operaţiunile prevãzute la lit. k), l), m), n) şi o) aplicarea cotei zero de taxa pe valoarea adãugatã se realizeazã în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice."
10. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - Rambursarea diferenţei de taxa, rãmasã dupã compensarea realizatã conform art. 22, se efectueazã în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de rambursare, pe baza documentaţiei stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice şi a verificãrilor efectuate de organele fiscale teritoriale.
Rambursarea taxei pe valoarea adãugatã se efectueazã lunar.
Nu beneficiazã de rambursarea efectivã a sumelor de la bugetul de stat contribuabilii care nu au achitat total sau parţial facturile furnizorilor şi/sau prestatorilor din ţara, din care sa rezulte taxa pe valoarea adãugatã deductibilã."
11. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenta se stabilesc cazurile şi condiţiile în care, pentru anumite rambursãri de taxa pe valoarea adãugatã, organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice solicita constituirea de garanţii personale sau solidare, în condiţiile legii."
12. La articolul 25, litera A.a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) sa depunã sub semnatura persoanelor autorizate, la organul fiscal competent, o declaraţie de înregistrare fiscalã, conform modelului aprobat de Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 15 zile de la data eliberãrii certificatului de înmatriculare, a autorizaţiei de funcţionare sau a actului legal de constituire, dupã caz.
Contribuabilii care devin plãtitori de taxa pe valoarea adãugatã ca urmare a depãşirii plafonului de scutire prevãzut la art. 6, ale cãror condiţii de desfãşurare a activitãţii s-au modificat sau au intervenit modificãri legislative în sensul trecerii activitãţii desfãşurate de la regimul de scutire la cel de impozitare, ulterior înregistrãrii fiscale, sunt obligaţi sa depunã declaraţie de menţiuni în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea, în vederea atribuirii de cod fiscal, precedat de litera <<R>> care atesta calitatea de plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã. Atribuirea calitãţii de plãtitor de taxa pe valoarea adãugatã se face cu data de întâi a lunii urmãtoare;"
13. La articolul 25, litera C.b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sa întocmeascã şi sa depunã lunar la organul fiscal, pana la data de 25 a lunii urmãtoare, decontul de taxa pe valoarea adãugatã, potrivit modelului stabilit de Ministerul Finanţelor Publice;"
14. La articolul 25, litera D.b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sa achite taxa pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor din import definitiv, la organul vamal, conform regimului în vigoare privind plata taxelor vamale.
Prin derogare de la prevederile lit. b), se suspenda plata taxei pe valoarea adãugatã la organele vamale, pe termen de 120 de zile, pentru utilajele, instalaţiile, echipamentele, maşinile industriale care se importa în vederea efectuãrii şi derulãrii investiţiilor prin care se realizeazã o unitate productiva noua, se dezvolta capacitatile existente sau se retehnologizeaza fabrici, secţii, ateliere, precum şi pentru maşinile agricole. De asemenea, se suspenda plata taxei pe valoarea adãugatã la organele vamale, pe termen de 60 de zile, pentru materiile prime care nu se produc în ţara sau care sunt deficitare, importate în vederea realizãrii obiectului de activitate.
Atestarea dreptului de a beneficia de suspendarea plãţii taxei pe valoarea adãugatã în vama se face prin certificat eliberat în condiţii stabilite de Ministerul Finanţelor Publice;"
15. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Formularele pentru facturi fiscale, borderourile zilnice de vânzare, încasare şi alte documente necesare în vederea aplicãrii prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice şi sunt obligatorii pentru plãtitorii de taxa pe valoarea adãugatã."
16. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - Actele emise de organele de specialitate ale Ministerului Finanţelor Publice pentru constatarea obligaţiilor de plata privind taxa pe valoarea adãugatã constituie titluri executorii numai dacã plãtitorul nu şi-a exercitat cãile legale de atac în termen de 15 zile de la întocmirea actului.
Bãncile vor pune în aplicare aceste titluri fãrã acceptul plãtitorilor, dacã în intervalul menţionat la alin. 1 plãtitorul nu şi-a exercitat calea legalã de atac."
17. Articolul 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - Soluţionarea obiectiunilor, contestaţiilor şi a plangerilor asupra sumelor privind taxa pe valoarea adãugatã, constatate şi aplicate prin actele de control sau de impunere ale organelor Ministerului Finanţelor Publice, se face conform prevederilor legale în vigoare."
18. Articolul 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - Pentru aplicarea unitarã a prevederilor legale privind taxa pe valoarea adãugatã se constituie Comisia centrala fiscalã a impozitelor indirecte, coordonata de ministrul finanţelor publice. Componenta comisiei se aproba prin ordin al ministrului finanţelor publice. Deciziile Comisiei centrale fiscale a impozitelor indirecte se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
19. Articolul 36 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - În termen de 15 zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta Guvernul, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, va aproba normele de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenta."

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 17 septembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
GHEORGHE BUZATU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 18 septembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI
DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016