Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 54 din 9 iulie 1993  pentru organizarea instantelor si parchetelor militare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 54 din 9 iulie 1993 pentru organizarea instantelor si parchetelor militare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 160 din 14 iulie 1993
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Organizarea şi funcţionarea instanţelor şi parchetelor militare se realizeazã potrivit dispoziţiilor prezentei legi.
În mãsura în care prin prezenta lege nu se dispune astfel, dispoziţiile Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecãtoreascã sînt aplicabile instanţelor şi parchetelor militare.
ART. 2
Instanţele militare sînt:
a) tribunalele militare;
b) tribunalul militar teritorial;
c) Curtea Militarã de Apel.
În cadrul Curţii Supreme de Justiţie funcţioneazã o secţie militarã.
ART. 3
Circumscripţiile instanţelor militare şi ale parchetelor militare sînt prevãzute în anexa la prezenta lege.
ART. 4
Instanţele militare judeca la sediile acestora. Pentru motive temeinice se poate dispune ca judecata sa se desfãşoare în alt loc, inclusiv în unitãţi militare.
ART. 5
Cînd inculpatul este militar activ, preşedintele completului de judecata, precum şi procurorul care participa la judecarea cauzei trebuie sa fie cel puţin egali în grad cu acesta.
Cînd procurorul nu are grad egal cu cel anchetat va fi asistat de un alt procuror cu grad corespunzãtor, numit prin ordinul şefului parchetelor militare din Parchetul General.
ART. 6
Instanţele şi parchetele militare se încadreazã cu numãrul de magistraţi militari, precum şi cu personal auxiliar - judecãtoresc, administrativ şi de serviciu, stabilit de ministrul justiţiei, cu avizul ministrului apãrãrii naţionale, în condiţiile prevãzute de Legea pentru organizarea judecãtoreascã.

CAP. 2
Tribunalele militare

ART. 7
În municipiile Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara funcţioneazã tribunale militare.
Prin lege se pot infiinta şi alte tribunale militare.
ART. 8
Tribunalul militar este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte.
ART. 9
Tribunalele militare judeca procesele şi cererile date prin lege în competenta lor.
ART. 10
Completul de judecata este format din 2 judecãtori militari.
Se judeca de un singur judecãtor militar cauzele la care se referã art. 22 alin. 2 pct. 2 din Legea pentru organizarea judecãtoreascã, precum şi infracţiunile contra ordinii şi disciplinei militare sancţionate cu pedeapsa închisorii de cel mult 2 ani.

CAP. 3
Tribunalul militar teritorial

ART. 11
În municipiul Bucureşti funcţioneazã un tribunal militar teritorial.
Prin lege se pot infiinta şi alte tribunale militare teritoriale.
Tribunalul militar teritorial este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte. ART. 12
Tribunalul militar teritorial judeca, în prima instanta, procesele şi cererile date prin lege în competenta sa.
Ca instanta de apel, tribunalul militar teritorial judeca apelurile declarate impotriva hotãrîrilor pronunţate în prima instanta de tribunalele militare, cu excepţia infracţiunilor menţionate în art. 279 alin. 2 lit. a) din Codul de procedura penalã şi a infracţiunilor contra ordinii şi disciplinei militare sancţionate de lege cu pedeapsa închisorii de cel mult 2 ani.
Tribunalul militar teritorial, ca instanta de recurs, judeca recursurile impotriva hotãrîrilor pronunţate de tribunalele militare care, potrivit legii, nu sînt supuse apelului.
ART. 13
Tribunalul militar teritorial judeca în prima instanta în complet format din 2 judecãtori, iar în apel şi în recurs, în complet format din 3 judecãtori.

CAP. 4
Curtea Militarã de Apel

ART. 14
Curtea Militarã de Apel funcţioneazã ca instanta unica în municipiul Bucureşti, fiind condusã de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte.
ART. 15
Curtea Militarã de Apel judeca în prima instanta cauzele date în competenta sa prin lege.
Ca instanta de apel, Curtea Militarã de Apel judeca apelurile declarate impotriva hotãrîrilor pronunţate în prima instanta de tribunalul militar teritorial.
Ca instanta de recurs, Curtea Militarã de Apel judeca recursurile declarate impotriva hotãrîrilor pronunţate în apel de tribunalul militar teritorial, precum şi în alte cauze prevãzute de lege.
ART. 16
Curtea Militarã de Apel judeca în prima instanta în complet format din 2 judecãtori, iar în apel şi în recurs, în complete formate din 3 judecãtori.

CAP. 5
Parchetele militare

ART. 17
Atribuţiile Ministerului Public sînt îndeplinite prin procurori militari constituiţi în parchete militare, pe lîngã fiecare instanta militarã.
Pe lîngã instanţele militare pot funcţiona mai multe parchete militare, în raport cu întinderea circumscripţiei teritoriale a instanţei respective.
Parchetele militare funcţioneazã în municipiile: Bacau, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploiesti, Tirgu Mures şi Timişoara.
Circumscripţiile parchetelor militare sînt prevãzute în anexa la prezenta lege.
ART. 18
Activitatea parchetelor militare este organizatã şi se desfãşoarã potrivit principiilor prevãzute în Legea pentru organizarea judecãtoreascã.
Parchetele militare sînt independente fata de instanţele militare, cît şi în relaţiile cu celelalte autoritãţi publice; ele îşi exercita atribuţiile numai în temeiul legii şi pentru asigurarea respectãrii acesteia.
ART. 19
Atribuţiile parchetelor militare sînt cele prevãzute în art. 31 din Legea pentru organizarea judecãtoreascã, ce se aplica în mod corespunzãtor.
Procurorii militari exercita orice alte atribuţii date de lege în competenta lor.
ART. 20
Parchetele militare sînt conduse de cãtre prim-procurori militari, ajutaţi de prim-procurori militari adjuncţi.
ART. 21
Parchetele militare de pe lîngã tribunalul militar teritorial şi Curtea Militarã de Apel vor avea secţii de urmãrire penalã şi judiciare, conduse de cãtre procurori militari şefi.
ART. 22
Prim-procurorul militar al parchetului de pe lîngã Curtea Militarã de Apel exercita, direct sau prin procurori militari inspectori, controlul asupra parchetelor militare din subordine.

CAP. 6
Magistraţii militari

ART. 23
Judecãtorii militari şi procurorii militari au calitatea de magistraţi şi fac parte din corpul magistraţilor.
ART. 24
Poate fi numit magistrat militar persoana care, în afarã condiţiilor prevãzute de Legea pentru organizarea judecãtoreascã, are calitatea de ofiţer activ.
ART. 25
Judecãtorii şi procurorii militari, cu excepţia celor stagiari, sînt numiţi în funcţie prin decret al Preşedintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
ART. 26
Condiţiile speciale pentru numirea şi avansarea în funcţie a judecãtorilor şi procurorilor, prevãzute în Legea pentru organizarea judecãtoreascã, sînt aplicabile în mod corespunzãtor judecãtorilor şi procurorilor militari.
ART. 27
Judecãtorii militari numiţi în condiţiile prezentei legi sînt inamovibili.
Procurorii militari şi judecãtorii militari stagiari se bucura de stabilitate.
Magistraţii militari nu pot fi cercetati, reţinuţi sau arestaţi fãrã avizul ministrului justiţiei.
ART. 28
Dispoziţiile din Legea pentru organizarea judecãtoreascã referitoare la drepturile şi îndatoririle magistraţilor sînt aplicabile şi magistraţilor militari.
ART. 29
La şedinţele de judecata magistraţii militari sînt obligaţi sa poarte uniforma militarã. ART. 30
Magistraţii militari sînt militari activi şi au toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din aceasta calitate.
Salarizarea şi celelalte drepturi cuvenite personalului militar şi civil se asigura de Ministerul Apãrãrii Naţionale în concordanta cu prevederile Legii salarizarii organelor puterii judecãtoreşti şi cu reglementãrile referitoare la drepturile materiale şi bãneşti specifice calitãţii de militar activ şi, respectiv, de salariat civil al acestui minister.
Acordarea gradelor militare şi înaintarea în grad a magistraţilor militari se fac potrivit normelor aplicabile cadrelor permanente din Ministerul Apãrãrii Naţionale.
ART. 31
Încãlcarea de cãtre magistraţii militari a normelor stabilite prin Regulamentul disciplinei militare atrage rãspunderea lor în conformitate cu prevederile acestuia.
Comiterea de cãtre magistraţii militari a unor abateri disciplinare în legatura cu îndeplinirea atribuţiilor lor ca magistraţi atrage rãspunderea acestora în condiţiile şi dupã procedurile prevãzute în Legea pentru organizarea judecãtoreascã.

CAP. 7
Personalul auxiliar, administrativ şi de serviciu

ART. 32
Toate instanţele şi parchetele militare vor avea cîte o grefa, o registratura, o arhiva, un compartiment administrativ şi un compartiment de documentare.
ART. 33
Personalul auxiliar, administrativ şi de serviciu de la instanţele şi parchetele militare poate fi numit şi din rindul subofiţerilor activi.
Grefierii de la instanţele şi parchetele militare se vor numi, de regula, din rindul subofiţerilor activi.
ART. 34
Numirea personalului prevãzut în capitolul de fata se face de cãtre preşedintele Curţii Militare de Apel, respectiv de prim-procurorul parchetului Curţii Militare de Apel.
ART. 35
Organizarea şi funcţionarea compartimentelor auxiliare ale instanţelor şi parchetelor militare, atribuţiile acestora, precum şi rãspunderea disciplinarã a personalului compartimentelor respective se stabilesc prin regulament aprobat de ministrul justiţiei, avîndu-se în vedere şi reglementãrile specifice din Ministerul Apãrãrii Naţionale.

CAP. 8
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 36
Numãrul total al magistraţilor militari, precum şi al personalului auxiliar, administrativ şi de serviciu de la instanţele şi parchetele militare se aproba prin hotãrîre a Guvernului, la propunerea ministrului justiţiei, facuta cu avizul ministrului apãrãrii naţionale.
Personalul necesar pentru fiecare instanta şi parchet militar, corespunzãtor volumului de activitate, se stabileşte de cãtre ministrul justiţiei.
ART. 37
Din Consiliul Superior al Magistraturii face parte şi un magistrat militar, în cadrul numãrului prevãzut de Legea pentru organizarea judecãtoreascã.
ART. 38
Mijloacele materiale, inclusiv cele auto, necesare functionarii instanţelor şi parchetelor militare, precum şi drepturile materiale şi bãneşti ale personalului acestora se asigura de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
Anual, începînd cu exerciţiul bugetar 1993, Guvernul României va include în bugetul Ministerului Apãrãrii Naţionale fondurile necesare pentru organizarea şi funcţionarea instanţelor şi parchetelor militare prevãzute în prezenta lege.
ART. 39
Instanţele şi parchetele militare dispun de poliţia militarã pusã în serviciul lor de Ministerul Apãrãrii Naţionale în mod gratuit. Necesarul de personal de poliţie militarã va fi stabilit de Guvern, la propunerea comuna a ministrului justiţiei şi a ministrului apãrãrii naţionale.
Poliţia militarã pusã în serviciul instanţelor şi parchetelor militare este subordonata preşedinţilor sau prim-procurorilor acestora. Numãrul personalului necesar pentru fiecare instanta şi parchet va fi stabilit de ministrul justiţiei.
Paza sediilor instanţelor şi parchetelor militare se asigura de Ministerul Apãrãrii Naţionale în mod gratuit.
ART. 40
Prezenta lege intra în vigoare la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.
Dispoziţiile privind compunerea şi funcţionarea instanţelor şi parchetelor militare, admiterea în magistratura militarã şi rãspunderea disciplinarã a magistraţilor militari se vor pune în aplicare la data de 1 iulie 1993.
ART. 41
Pînã la 1 iulie 1993, Guvernul, consiliile judeţene şi consiliile locale, cu sprijinul prefecturilor, vor pune la dispoziţia Ministerului Apãrãrii Naţionale localurile şi dotãrile suplimentare necesare functionarii instanţelor şi parchetelor militare organizate potrivit prevederilor prezentei legi.
Pînã la 1 iulie 1993, Ministerul Justiţiei va asigura, împreunã cu Ministerul Apãrãrii Naţionale, selecţionarea şi perfecţionarea personalului potrivit noilor structuri ale instanţelor şi parchetelor militare.
ART. 42
Dispoziţiile art. 127-130 din Legea pentru organizarea judecãtoreascã se aplica în mod corespunzãtor şi instanţelor şi parchetelor militare.
ART. 43
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga prevederile referitoare la justiţia militarã şi la procuratura militarã din <>Legea nr. 58/1968 pentru organizarea judecãtoreascã şi <>Legea nr. 60/1968 pentru organizarea şi funcţionarea procuraturii, precum şi orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 30 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 30 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN


ANEXA 1

TRIBUNALELE ŞI PARCHETELE DE PE LÎNGĂ ACESTEA, LOCALITĂŢILE DE RESEDINTA
ŞI CIRCUMSCRIPŢIILE LOR TERITORIALE
----------------------------------------------------------------------------
Prima | Parchetul | Circumscripţia | Instanta de | Parchetul
instanta | militar | teritorialã | apel şi de | militar
------------|--------------| (judeţe) | recurs |----------------
Localitatea | Localitatea | |-------------| Localitatea
de resedinta| de resedinta | | Localitatea | de resedinta
| | |de resedinta |
------------|--------------|-----------------|-------------|----------------
| | - Arges | |
| | - Calarasi | |
| | - Giurgiu | |
| Parchetul | - Ialomita | |
| Militar | - Olt | |
| Bucureşti | - Teleorman | |
|--------------| - Vilcea | |
| Bucureşti | - municipiul | |
Tribunalul | | Bucureşti | |
Militar |--------------|-----------------| |
Bucureşti | | | |
------------| Parchetul | | |
Bucureşti | Militar | - Constanta | | Parchetul
| Constanta | - Tulcea | | Militar
|--------------| | Tribunalul | de pe lîngã
| Constanta | | Militar | Tribunalul
|--------------|-----------------| Teritorial | Militar
| Parchetul | - Brãila | Bucureşti | Teritorial
| Militar | - Buzau |-------------| Bucureşti
| Ploiesti | - Dimbovita | Bucureşti |----------------
|--------------| - Prahova | | Bucureşti
| Ploiesti | | |
------------|--------------|-----------------| |
| Parchetul | - Bacau | |
| Militar | - Neamt | |
Tribunalul | Bacau | - Suceava | |
Militar |--------------| - Vrancea | |
Iaşi | Bacau | | |
------------|--------------|-----------------| |
Iaşi | Parchetul | - Botosani | |
| Militar | - Galaţi | |
| Iaşi | - Iaşi | |
|--------------| - Vaslui | |
| Iaşi | | |
------------|--------------|-----------------|-------------|----------------
| Parchetul | | |
| Militar | - Braşov | |
| Braşov | - Covasna | |
|--------------| - Sibiu | |
| Braşov | | |
|--------------|-----------------| |
Tribunalul | | | |
Militar | Parchetul | - Alba | |
Cluj | Militar | -Bistrita-Nasaud| |
------------| Cluj | - Cluj | |
Cluj-Napoca|--------------| - Salaj | |
| Cluj-Napoca | | |
|--------------|-----------------| |
| Parchetul | | | Parchetul
| Militar | - Harghita | | Militar
| Tirgu Mures | - Mures | Tribunalul | de pe lîngã
|--------------| | Militar | Tribunalul
| Tirgu Mures |-----------------| Teritorial | Militar
|--------------| | Bucureşti | Teritorial
| Parchetul | - Dolj |-------------| Bucureşti
| Militar | - Gorj | Bucureşti |----------------
| Craiova | - Hunedoara | | Bucureşti
|--------------| - Mehedinti | |
| Craiova | | |
|--------------|-----------------| |
Tribunalul | Parchetul | | |
Militar | Militar | - Bihor | |
Timişoara | Oradea | - Maramures | |
------------|--------------| - Satu Mare | |
Timişoara | Oradea | | |
|--------------|-----------------| |
| Parchetul | | |
| Militar | - Arad | |
| Timişoara | - Caras-Severin | |
|--------------| - Timis | |
| Timişoara | | |
----------------------------------------------------------------------------

-----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016