Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 523 din 17 iulie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 523 din 17 iulie 2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 privind regimul accizelor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 567 din 1 august 2002

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158 din 27 noiembrie 2001 privind regimul accizelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 767 din 30 noiembrie 2001, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul 2, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) alcool, distilate, bãuturi alcoolice;"
2. Titlul secţiunii a 2-a va avea urmãtorul cuprins:
"Accize pentru alcool, distilate, bãuturi alcoolice"
3. La articolul 3, partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Grupa <<alcool, distilate, bãuturi alcoolice>> cuprinde:"
4. La articolul 3 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) La prezenta clasificare se raporteazã orice alta prevedere cuprinsã în alte acte normative în vigoare."
5. La articolul 13, literele b) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) produsele aflate în regimuri vamale suspensive, în conformitate cu prevederile legale în domeniu. Pentru produsele aflate în aceste regimuri scutirea se acorda cu condiţia depunerii de cãtre agentul economic importator a unei garanţii egale cu valoarea accizelor aferente. Aceasta garanţie va fi restituitã agentului economic numai cu condiţia încheierii la termen a regimului vamal acordat;
...............................................................
e) alcool etilic, distilate de origine agricolã, vinuri şi bãuturi fermentate, utilizate în producţia de oţet alimentar;"
6. La articolul 17 se introduce alineatul (9) cu urmãtorul cuprins:
"(9) Facturarea vinurilor şi a berii, precum şi transferul acestora între gestiuni se vor efectua de cãtre agenţii economici producãtori, importatori sau comercianţi, conform prevederilor legale care reglementeazã formularele cu regim special privind activitatea financiarã şi contabila."
7. La articolul 22, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) produsele aflate în regimuri vamale suspensive, în conformitate cu prevederile legale în domeniu. Pentru produsele aflate în aceste regimuri scutirea se acorda cu condiţia depunerii de cãtre agentul economic importator a unei garanţii egale cu valoarea accizelor aferente. Aceasta garanţie va fi restituitã agentului economic numai cu condiţia încheierii la termen a regimului vamal acordat;"
8. La articolul 26, dupã alineatul (6) se introduce alineatul (7) cu urmãtorul cuprins:
"(7) Produsele pentru care, potrivit prezentei ordonanţe de urgenta, se datoreazã impozit, indiferent de provenienta lor, respectiv din ţara sau din import, nu intra sub incidenta accizelor."
9. Alineatul (12) al articolului 27 va avea urmãtorul cuprins:
"(12) Produsele rezultate din prelucrarea ţiţeiului sau a altor materii prime, de natura celor prevãzute la art. 26 alin. (1), pentru care, potrivit prezentei ordonanţe de urgenta, nu se datoreazã accize, se vor comercializa de cãtre agenţii economici producãtori sau de cãtre agenţii economici beneficiari ai produselor rezultate din operaţiuni de procesare, potrivit contractelor încheiate cu procesatorii, direct cãtre utilizatorii finali sau direct cãtre comercianţii angro care vand aceste produse în starea în care au fost achiziţionate, fãrã a le supune altor procese de prelucrare ori procesare."
10. La articolul 28, literele b), e) şi j) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) produsele aflate în regimuri vamale suspensive, în conformitate cu prevederile legale în domeniu. Pentru produsele aflate în aceste regimuri scutirea se acorda cu condiţia depunerii de cãtre agentul economic importator a unei garanţii egale cu valoarea accizelor aferente. Aceasta garanţie va fi restituitã agentului economic numai cu condiţia încheierii la termen a regimului vamal acordat;
..................................................................
e) combustibilii pentru încãlzit, achizitionati direct de la producãtori, direct din import ori de la agenţii economici importatori, pe baza de contracte, de cãtre spitale, sanatorii, cãmine de bãtrâni şi cãmine de copii, utilizaţi pentru consum propriu;
...................................................................
j) produsele achiziţionate direct de la producãtori sau importatori, pe baza de contracte ori direct din operaţiuni de import, de cãtre agenţii economici, pentru utilizarea în scop industrial."
11. Alineatul (1) al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Pentru toate livrãrile şi transferurile de produse prevãzute la art. 26 alin. (2), efectuate de cãtre agenţi economici producãtori interni, procesatori, importatori şi comercianţi în sistem angro de astfel de produse, se vor utiliza în mod obligatoriu, dupã caz, facturi fiscale speciale sau avize speciale de însoţire a mãrfii."
12. La articolul 38, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) produsele aflate în regimuri vamale suspensive, în conformitate cu prevederile legale în domeniu. Pentru produsele aflate în aceste regimuri scutirea se acorda cu condiţia depunerii de cãtre agentul economic importator a unei garanţii egale cu valoarea accizelor aferente. Aceasta garanţie va fi restituitã agentului economic numai cu condiţia încheierii la termen a regimului vamal acordat. Nu intra sub incidenta acestor prevederi bunurile ce se regãsesc la pct. 7 din anexa nr. 2, atunci când aceste bunuri sunt plasate în baza unor contracte de leasing ce se deruleazã în condiţiile prevãzute de lege, în regim vamal de tranzit, de admitere temporarã sau de import pe durata contractului de leasing;"
13. Alineatul (1) al articolului 47 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - (1) Agenţii economici plãtitori au obligaţia sa calculeze accizele şi impozitul la titeiul şi la gazele naturale din producţia interna, dupã caz, sa le evidentieze distinct în factura şi sa le verse la bugetul de stat la termenele stabilite, fiind rãspunzãtori pentru exactitatea calculului şi vãrsarea integrala a sumelor datorate. Agenţilor economici importatori le revine obligaţia evidenţierii distincte a accizelor în facturi numai în cazul în care produsele supuse accizelor, provenite din operaţiuni de import, urmeazã sa fie utilizate ca materie prima pentru obţinerea altor produse supuse accizelor."
14. La articolul 51 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru produsele supuse accizelor, provenite din import, plata accizelor se face la momentul înregistrãrii declaraţiei vamale de import."
15. La articolul 52 se introduc alineatele (2) şi (3) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Prevederile alin. (1) se aplica decontãrilor între agenţii economici producãtori, importatori şi comercianţi în sistem angro, inclusiv celor aferente produselor livrate în regim de scutire de accize.
(3) Nu intra sub incidenta prevederilor alin. (1):
a) livrãrile de produse supuse accizelor, efectuate în cadrul sistemului de compensare a obligaţiilor fata de bugetul de stat, aprobate prin acte normative speciale;
b) decontãrile între agenţii economici producãtori sau importatori de produse supuse impozitului, potrivit prevederilor cap. II, în calitate de furnizori, şi agenţii economici cumpãrãtori de astfel de produse;
c) compensãrile efectuate în baza <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 77/1999 privind unele mãsuri pentru prevenirea incapacitãţii de plata, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 211/2001 . Sumele reprezentând accizele nu pot face obiectul compensãrilor."
16. La articolul 56, partea introductivã a alineatului (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prin derogare de la prevederile <>art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, contravenţiile prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã dupã cum urmeazã:"
17. La articolul 56, alineatul (3) se abroga.
18. La articolul 56, alineatul (7) va avea urmãtorul cuprins:
"(7) Contravenţiilor prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta li se aplica prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
19. La articolul 57 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Comisarii Garzii financiare pot opri mijloacele de transport pentru verificarea documentelor de însoţire a produselor care intra sub incidenta regimului accizelor."
20. La articolul 60, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Ori de câte ori intervin modificãri în nomenclatura combinata a produselor din Tariful vamal de import al României, poziţiile şi codurile tarifare ale produselor supuse accizelor se vor actualiza prin ordin al ministrului finanţelor publice."
21. La articolul 62, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - (1) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenta intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2002."
22. Anexele nr. 1 şi 2 vor avea urmãtorul cuprins:



"ANEXA Nr. 1

LISTA
cuprinzând taxele speciale de consumaţie (accize)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea produsului U.M. Acciza
crt. sau a grupei de produse (echivalent
euro/U.M.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Alcool, distilate, bãuturi alcoolice
1. Alcool etilic, distilate de origine
agricolã şi bãuturi alcoolice
distilate
1.1. Alcool etilic hl alcool pur*1) 108,4
1.2. Distilate de origine agricolã:
distilate din cereale, distilat de
vin, distilate din fructe şi orice
alte distilate de origine agricolã hl alcool pur 108,4
1.3. Bãuturi alcoolice distilate hl alcool pur 108,4
1.4. Alte produse destinate
industriei alimentare sau consumului,
care conţin alcool etilic rafinat hl alcool pur 108,4
2. Vinuri
2.1. Vinuri linistite, hl/1 grad alcoolic*2) 0,55
din care:
2.1.1. Vinuri din hibrizi
producãtori direcţi - H.P.D. hl/1 grad alcoolic 2,10
2.2. Vinuri spumoase hl/1 grad alcoolic 2,80
2.3. Vinuri speciale hl/1 grad alcoolic 2,80
3. Bere, hl/1 grad Plato*3) 0,50
din care:
3.1. Bere produsã de producãtorii
independenţi cu o capacitate de
producţie anuala mai mare de
100 mii hl şi pana la 200 mii
hl inclusiv hl/1 grad Plato 0,47
3.2. Bere produsã de producãtorii
independenţi cu o capacitate de
producţie anuala mai mare
de 50 mii hl şi pana la 100 mii hl
inclusiv hl/1 grad Plato 0,43
3.3. Bere produsã de producãtorii
independenţi cu o capacitate de
producţie anuala de pana la 50 mii
hl inclusiv hl/1 grad Plato 0,39
4. Bãuturi fermentate, altele decât
berea şi vinul hl/1 grad alcoolic 2,30
5. Produse intermediare hl/1 grad alcoolic 2,30
B. Produse din tutun
6. Tigarete 1.000 tigarete 2,42+33%*4)
7. Tigarete şi tigari de foi 1.000 bucãţi 7,00
8. Tutun destinat fumatului, kg 15,40
din care:
8.1. Tutun destinat rularii în
tigarete kg 7,00
C. Uleiuri minerale
9. Benzine cu plumb tona 319,6
10. Benzine fãrã plumb tona 262,6
11. Motorine tona 115
12. Petrol turboreactor tona 319,6
13. Alte uleiuri medii şi grele,
utilizate drept combustibil pentru
încãlzit, tona 115
din care:
13.1. Pacura tona -
14. Gaze petroliere lichefiate,
din care:
14.1. Utilizate drept carburant tona 100
14.2. Utilizate drept combustibil
pentru încãlzit tona 100
14.3. Utilizate în consum casnic*5) tona -
15. Hidrocarburi ciclice: benzen, toluen,
xileni şi amestecuri de izomeri ai
xilenului tona 319,6
16. Uleiuri pentru motoare auto tona 50
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*1) Hl alcool pur reprezintã 100 litri de alcool etilic rafinat cu
concentratia de 100% alcool în volum, la temperatura
de 20°C, conţinut într-o cantitate data de produs alcoolic.
*2) Hl/1 grad alcoolic reprezintã concentratia alcoolicã exprimatã în % de
volum, respectiv 1%.
*3) Gradul Plato reprezintã greutatea de zahãr exprimatã în grame,
continuta în 100 g de soluţie masurata la origine la temperatura
de 20°/4°C.
*4) Cota procentualã se aplica asupra preţului maxim de vânzare cu
amãnuntul declarat.
*5) Prin gaze petroliere lichefiate utilizate în consum casnic se
înţelege gazele petroliere lichefiate distribuite în butelii
tip aragaz.






ANEXA Nr. 2

LISTA
cuprinzând taxele speciale de consumaţie (accize) pentru alte
produse şi grupe de produse din import şi din ţara
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea produsului Acciza Acciza
crt. sau a grupei de produse (%) (echivalent
euro/U.M.)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Cafea verde - 850/tona
2. Cafea prajita, inclusiv cafea cu
inlocuitori - 1.250/tona
3. Cafea solubila, inclusiv amestecuri cu
cafea solubila - 5,00/kg
4. Confecţii din blanuri naturale (cu
excepţia celor de iepure, oaie, capra) 40 -
5. Articole din cristal*1) 50 -
6. Bijuterii din aur şi/sau din platina,
cu excepţia verighetelor 20 -
7. Autoturisme şi autoturisme de teren
(inclusiv din import, rulate):
a) echipate cu motor cu benzina:
● cu capacitatea cilindrica sub 1.601 cmc
- cu grad normal de poluare*2) 1 -
- cu grad redus de poluare 0 -
● cu capacitatea cilindrica între
1.601 şi 1.800 cmc
- cu grad normal de poluare 3,5 -
- cu grad redus de poluare 1,5 -
● cu capacitatea cilindrica între
1.801 şi 2.000 cmc
- cu grad normal de poluare 6 -
- cu grad redus de poluare 3 -
● cu capacitatea cilindrica între
2.001 şi 2.500 cmc
- cu grad normal de poluare 12 -
- cu grad redus de poluare 6 -
● cu capacitatea cilindrica peste
2.500 cmc
- cu grad normal de poluare 18 -
- cu grad redus de poluare 9 -
b) echipate cu motor diesel:
● cu capacitatea cilindrica sub
1.601 cmc
- cu grad normal de poluare 1 -
- cu grad redus de poluare 0 -
● cu capacitatea cilindrica între
1.601 şi 2.000 cmc
- cu grad normal de poluare 3 -
- cu grad redus de poluare 1,5 -
● cu capacitatea cilindrica între
2.001 şi 2.500 cmc
- cu grad normal de poluare 6 -
- cu grad redus de poluare 3 -
● cu capacitatea cilindrica între
2.501 şi 3.100 cmc
- cu grad normal de poluare 12 -
- cu grad redus de poluare 6 -
● cu capacitatea cilindrica peste
3.100 cmc
- cu grad normal de poluare 18 -
- cu grad redus de poluare 9 -
8. Produse de parfumerie
8.1. Parfumuri, 30 -
din care:
- ape de parfum 20 -
8.2. Ape de toaleta, 10 -
din care:
- ape de colonie 5 -
9. Aparate video de înregistrat sau de
reprodus, chiar incorporand un receptor
de semnale videofonice; combine audio*3) 15 -
10. Dublu radiocasetofoane cu redare de pe
banda magnetica sau compact disc 15 -
11. Aparate de luat imagini fixe şi alte
camere video cu înregistrare; aparate
fotografice numerice 25 -
12. Cuptoare cu microunde 15 -
13. Aparate pentru condiţionat aer, de perete
sau de ferestre, formând un singur corp 15 -
14. Arme de vanatoare şi arme de uz individual,
altele decât cele de uz militar sau de
sport 50 -
15. Iahturi şi barci cu motor pentru agrement 25 -
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*1) Prin cristal se înţelege sticla având un conţinut minim de monoxid
de plumb de 24 % din greutate.
*2) Gradul de poluare se determina de Regia Autonomã "Registrul Auto
Roman", conform reglementãrii naţionale "Condiţii tehnice pentru
vehicule rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile
publice din România", elaborata în corelatie cu legislatiile similare
în vigoare în Uniunea Europeanã.
*3) Combinele audio sunt produse ce reunesc (în aceeaşi carcasa sau în
module) cel puţin patru aparate sau funcţiuni diferite, dintre care
cel puţin trei sunt funcţiuni audio (recepţie, înregistrare,
reproducere)."



ART. 2
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2001 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 27 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 27 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016