Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 514 din 28 noiembrie 2003  privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 867 din 5 decembrie 2003
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Consilierul juridic asigurã apãrarea drepturilor şi intereselor legitime ale statului, ale autoritãţilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor publice şi de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum şi ale persoanelor juridice de drept privat, în slujba cãrora se aflã şi în conformitate cu Constituţia şi legile ţãrii.
ART. 2
Consilierul juridic poate sã fie numit în funcţie sau angajat în muncã, în condiţiile legii.
ART. 3
(1) Consilierul juridic numit în funcţie are statutul funcţionarului, potrivit funcţiei şi categoriei acesteia.
(2) Consilierul juridic angajat în muncã are statut de salariat.
ART. 4
Consilierul juridic în activitatea sa asigurã consultanţã şi reprezentarea autoritãţii sau instituţiei publice în serviciul cãreia se aflã ori a persoanei juridice cu care are raporturi de muncã, apãrã drepturile şi interesele legitime ale acestora în raporturile lor cu autoritãţile publice, instituţiile de orice naturã, precum şi cu orice persoanã juridicã sau fizicã, românã sau strãinã; în condiţiile legii şi ale regulamentelor specifice unitãţii, avizeazã şi contrasemneazã actele cu caracter juridic.
ART. 5
Consilierii juridici pot constitui asociaţii profesionale în scopul apãrãrii şi promovãrii intereselor profesionale, în condiţiile legii privind asocierea şi constituirea persoanelor juridice.
ART. 6
Consilierii juridici au drepturile şi obligaţiile prevãzute de lege potrivit statutului profesional şi reglementãrilor legale privind persoana juridicã în serviciul cãreia se aflã sau cu care are raporturi de muncã.
ART. 7
Activitatea de consilier juridic este consideratã vechime în muncã juridicã în funcţiile de magistrat, avocat, notar public sau alte funcţii juridice, potrivit dispoziţiilor legale specifice fiecãreia dintre aceste profesii.

CAP. II
Dobândirea şi încetarea calitãţii de consilier juridic

ART. 8
Poate fi consilier juridic acela care îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) este cetãţean român şi are domiciliul în România;
b) are exerciţiul drepturilor civile şi politice;
c) este licenţiat al unei facultãţi de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceastã condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii;
e) nu se aflã în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevãzute de prezenta lege.
ART. 9
Este nedemn de a fi consilier juridic:
a) cel care a fost condamnat definitiv pentru sãvârşirea unei infracţiuni de naturã a aduce atingere profesiei de consilier juridic;
b) cel care, în exercitarea profesiei de consilier juridic, a sãvârşit abuzuri prin care au fost încãlcate drepturi şi libertãţi fundamentale ale omului, stabilite prin hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã;
c) cel care este declarat nedemn pentru alte cauze de lege.
ART. 10
Exercitarea profesiei de consilier juridic este incompatibilã cu:
a) calitatea de avocat;
b) activitãţile care lezeazã demnitatea şi independenţa profesiei de consilier juridic sau bunele moravuri;
c) orice altã profesie autorizatã sau salarizatã în ţarã sau în strãinãtate;
d) funcţia şi activitatea de administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare şi lichidare judiciarã;
e) activitatea publicisticã salarizatã;
f) alte incompatibilitãţi prevãzute de lege sau rezultate din conflict de interese, în condiţiile legii.
ART. 11
Exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibilã cu:
a) activitatea didacticã universitarã şi de cercetare juridicã, activitatea literarã, culturalã şi publicisticã nesalarizatã;
b) funcţia de arbitru, mediator sau expert, în condiţiile legii şi cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese;
c) participarea la comisii de studii, de întocmire a proiectelor de reglementãri juridice.
ART. 12
(1) La debutul exercitãrii profesiei, consilierul juridic efectueazã obligatoriu un stagiu de pregãtire profesionalã cu durata de 2 ani, perioadã în care are calitatea de consilier juridic stagiar.
(2) Condiţiile efectuãrii stagiului, asigurarea consilierului juridic îndrumãtor, definitivarea şi celelalte condiţii din perioada stagiului sunt cele prevãzute în legea pentru exercitarea profesiei de avocat şi statutul profesional al acesteia, care se aplicã în mod corespunzãtor.
(3) De asemenea, în ceea ce priveşte definitivarea în funcţia de consilier juridic, pe baza vechimii în celelalte profesii juridice, se aplicã în mod corespunzãtor prevederile <>Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.
(4) Drepturile şi obligaţiile consilierului juridic stagiar sunt cele prevãzute în actul de numire sau în contractul de muncã, inclusiv toate celelalte drepturi ale funcţiei, pe perioada stagiului.
ART. 13
(1) Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecãtorie şi la tribunale ca instanţã de fond, la organele de urmãrire penalã, precum şi la celelalte organe administrative cu atribuţii jurisdicţionale.
(2) Consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instanţele judecãtoreşti de toate gradele, la organele de urmãrire penalã, precum şi la toate autoritãţile şi organele administrative cu atribuţii jurisdicţionale.
ART. 14
Consilierul juridic este obligat ca, în concluziile orale sau scrise, sã susţinã cu demnitate şi competenţã drepturile şi interesele legitime ale autoritãţii sau persoanei juridice pe care o reprezintã şi sã respecte normele de deontologie profesionalã prevãzute în legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat şi statutul acestei profesii.
ART. 15
Evidenţele activitãţii consilierului juridic, actele şi documentele sunt ţinute de acesta, potrivit reglementãrilor privind activitatea persoanei juridice în slujba cãreia se aflã.
ART. 16
Consilierul juridic este obligat sã respecte dispoziţiile legale privitoare la interesele contrare în aceeaşi cauzã sau în cauze conexe ori la conflictul de interese pe care persoana juridicã ce o reprezintã le poate avea; el este, de asemenea, obligat sã respecte secretul şi confidenţialitatea activitãţii sale, în condiţiile legii.
ART. 17
Consilierul juridic rãspunde juridic pentru încãlcarea obligaţiilor profesionale, potrivit legii şi reglementãrilor specifice ale domeniului activitãţii persoanei juridice în slujba cãreia se aflã.
ART. 18
Autoritãţile şi persoanele juridice de drept public sau privat, care încadreazã consilieri juridici debutanţi, beneficiazã de reglementãrile financiare favorabile prevãzute de lege.
ART. 19
Consilierii juridici din structurile administraţiei publice judeţene şi locale sunt obligaţi sã acorde consultanţã şi asistenţã juridicã, la cerere, consiliilor comunale şi primãriilor, iar reprezentarea acestora se poate face pe baza delegaţiei emise de primar.

CAP. III
Organizarea şi protecţia profesiei de consilier juridic

ART. 20
(1) În condiţiile prevãzute la art. 5, consilierii juridici se pot asocia în structuri judeţene, pe ramuri sau domenii de activitate, potrivit intereselor profesionale, şi, dupã caz, la nivel naţional, cu respectarea legii privind asociaţiile şi fundaţiile.
(2) Formele de asociere şi organizare la nivel judeţean şi la nivel naţional sunt stabilite prin statutul asociaţiei, cerut de lege.
(3) Constituirea asocierilor profesionale are la bazã principiile constituţionale ale dreptului de asociere şi reglementãrile legale privind asocierea şi constituirea de persoane juridice.
ART. 21
Asociaţia profesionalã a consilierilor juridici ţine evidenţa acestora în condiţii similare evidenţei barourilor de avocaţi.
ART. 22
(1) Consilierul juridic rãspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi şi ale reglementãrii legale privind activitatea persoanei juridice în slujba cãreia se aflã.
(2) Constatarea abaterii disciplinare, cercetarea acesteia, procedura de judecatã şi sancţiunile disciplinare sunt cele prevãzute în reglementarea specificã persoanei juridice în slujba cãreia se aflã consilierul juridic.
(3) Autoritatea disciplinarã poate fi sesizatã de persoana vãtãmatã sau, dupã caz, de asociaţia profesionalã.
ART. 23
În activitatea sa profesionalã consilierul juridic se bucurã de protecţia legii, în condiţiie prevãzute de legea pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 24
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 3 zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, autoritãţile publice, instituţiile şi toate celelalte persoane juridice de drept public sau privat vor opera modificãrile prevãzute de prezenta lege în încadrarea şi stabilirea statutului, a drepturilor şi obligaţiilor consilierilor juridici pe care îi au numiţi sau angajaţi în slujba lor.
ART. 25
(1) Asociaţiile profesionale se vor înfiinţa şi statutele acestora se vor adopta în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi, asociaţiile profesionale existente ale jurisconsulţilor şi consilierilor juridici îşi înceteazã activitatea.
ART. 26
Evidenţele consilierilor juridici şi actualizarea permanentã a acestora se vor realiza de cãtre asociaţiile profesionale la sfârşitul fiecãrui an şi se vor comunica prefecturii, consiliului judeţean, instanţelor judecãtoreşti, organelor de urmãrire penalã şi baroului din judeţul respectiv.
ART. 27
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>Decretul nr. 143/1955 privitor la organizarea şi funcţionarea oficiilor juridice, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 8 din 30 aprilie 1955, cu modificãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 22 mai 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 4 noiembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 28 noiembrie 2003.
Nr. 514.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016