Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 513 din 12 iulie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/2002 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 513 din 12 iulie 2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/2002 privind organismele de plasament colectiv in valori mobiliare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 539 din 24 iulie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26 din 13 martie 2002 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 229 din 5 aprilie 2002, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul 2 alineatul (1), punctul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"12. organisme de plasament colectiv în valori mobiliare - fondurile deschise de investiţii şi societãţile de investiţii care îşi orienteaza resursele mobilizate preponderent cãtre investiţia în valori mobiliare, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenta şi ale reglementãrilor C.N.V.M.;"
2. La articolul 2, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În caz de litigiu actele individuale emise de C.N.V.M. cu privire la calificarile prevãzute la alin. (3) pot fi atacate cu recurs în fata Curţii Supreme de Justiţie - Secţia contencios administrativ."
3. La articolul 4, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Administrarea conturilor individuale de investiţii sau de plasament ale persoanelor fizice ori juridice se face în baza condiţiilor convenite cu clientul."
4. La articolul 5, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Autorizarea poate fi respinsã dacã, deşi sunt îndeplinite condiţiile prevãzute la alin. (1), se constata ca administrarea prudentiala nu poate fi asigurata."
5. La articolul 7, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Societatea de administrare a investiţiilor are obligaţia de a transmite depozitarului toate informaţiile privind operaţiunile fondului, cel mai târziu pana la ora 24,00 a zilei urmãtoare celei în care acestea au fost efectuate, cu excepţia zilelor nelucrãtoare."
6. La articolul 9, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Societatea de administrare a investiţiilor are obligaţia sa publice într-un cotidian cu difuzare nationala decizia de denunţare a contractului de administrare sau de depozitare, în termen de 48 de ore de la data notificãrii cãtre C.N.V.M. Comisia va publica decizia de denunţare a contractului de administrare sau de depozitare în Buletinul C.N.V.M., în mod gratuit."
7. La articolul 16, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) Activele unui organism de plasament colectiv în valori mobiliare sau înscrisurile care atesta deţinerea acestora trebuie încredinţate unui depozitar, în vederea pãstrãrii lor în condiţii de siguranta."
8. La articolul 16, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Regimul disponibilitãţilor în numerar şi al celor asimilate acestora va fi stabilit prin reglementãri ale C.N.V.M."
9. La articolul 21, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Activele investitorilor trebuie evidentiate în conturi separate de cele ale depozitarului, iar acesta, înainte de a elibera active, trebuie sa analizeze tranzacţiile efectuate de cãtre societatea de administrare a investiţiilor în contul organismului de plasament colectiv în valori mobiliare administrat sau de cãtre societatea de investiţii ale carei active le depoziteaza şi sa se asigure ca sunt conforme din punctul de vedere al limitarilor, legalitãţii şi al normelor prudentiale prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta şi de reglementãrile C.N.V.M."
10. La articolul 23, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Depozitarul are obligaţia sa publice într-un cotidian de difuzare nationala decizia de denunţare a contractului de depozitare, în termen de 48 de ore de la data notificãrii cãtre C.N.V.M. Comisia va publica decizia de denunţare a contractului de depozitare în Buletinul C.N.V.M., în mod gratuit."
11. La articolul 32, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Toate operaţiunile organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare vor respecta regimul operaţiunilor valutare."
12. La articolul 33, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Un organism de plasament colectiv în valori mobiliare poate sa achizitioneze valuta inclusiv prin mijloace de împrumut reciproc, susţinute de tip back-to-back."
13. La articolul 39 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Un organism de plasament colectiv în valori mobiliare nu poate deţine mai mult de 5% din acţiunile emise de o societate de servicii de investiţii financiare, o societate de administrare a investiţiilor sau un depozitar."
14. La articolul 40, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) În termen de 30 de zile de la data primirii tuturor documentelor necesare, C.N.V.M. se va pronunţa cu privire la organismul de plasament colectiv în valori mobiliare şi în legatura cu iniţierea şi derularea ofertei publice continue de titluri de participare sau va transmite obiectiunile sale."
15. Articolul 42 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 42. - În vederea protecţiei investitorilor, C.N.V.M. poate solicita motivat societãţii de administrare a investiţiilor, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, sa adopte modificãri ale documentelor ce au stat la baza autorizãrii unui organism de plasament colectiv în valori mobiliare ori de câte ori astfel de modificãri sunt considerate necesare."
16. La articolul 44, litera e) se abroga.
17. La articolul 47, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 47. - (1) C.N.V.M. va emite reglementãri privind conţinutul minim şi forma contractului de administrare, care va fi parte integrantã din prospectul de emisiune al fondului deschis de investiţii."
18. La articolul 55, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 55. - (1) Capitalul social subscris şi integral vãrsat al unei societãţi de investiţii se înregistreazã la Oficiul registrului comerţului şi, pe aceasta baza, la C.N.V.M., la momentul constituirii societãţii."
19. La articolul 55, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Modificãrile survenite ca urmare a emisiunilor şi rascumpararilor de acţiuni din timpul fiecãrui exerciţiu financiar se înregistreazã la Oficiul registrului comerţului şi, pe aceasta baza, la C.N.V.M., în termen de maximum 30 de zile de la aprobarea bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierdere, fãrã a fi necesarã aprobarea adunãrii generale extraordinare a actionarilor."
20. La articolul 56, dupã alineatul (3) se introduce alineatul (3^1) cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Acţiunile unei societãţi de investiţii pot fi rãscumpãrate oricând de cãtre emitent, cu aplicarea corespunzãtoare a dispoziţiilor art. 34 şi cu respectarea, în mod cumulat, a urmãtoarelor condiţii:
a) se solicita de cãtre un acţionar sau un grup de acţionari rãscumpãrarea unui pachet de acţiuni reprezentând minimum 5% din total;
b) acţiunile rãscumpãrate vor fi imediat anulate;
c) preţul de rãscumpãrare este calculat pe baza valorii activului net, cu respectarea reglementãrilor C.N.V.M. aplicabile."
21. La articolul 60, alineatul (2) se abroga.
22. La articolul 62, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) lit. d) obliga la lichidarea plasamentului în respectivele valori mobiliare, în termen de maximum 90 de zile. Operaţiunea trebuie urmãritã, confirmatã şi notificatã C.N.V.M. de cãtre depozitar."
23. La articolul 65, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cu condiţia prevederii în prospectul de emisiune, C.N.V.M. poate aproba ridicarea limitei stabilite la alin. (1) la maximum 10%. Detinerile cumulate de valori mobiliare ale unui organism de plasament colectiv în valori mobiliare în capitalul social al societãţilor pentru care a obţinut aprobarea de a investi mai mult de 5% din active nu pot depãşi 40% din valoarea totalã a activelor sale."
24. La articolul 72 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Termenul de avizare pentru materialele publicitare supuse autorizãrii C.N.V.M. este de 10 zile lucrãtoare."
25. Articolul 76 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76. - Situaţiile financiare şi cele cu privire la operaţiunile prevãzute în raportul anual trebuie sa fie auditate de cãtre auditori financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România. Raportul auditorului financiar, incluzând opinia şi recomandãrile, va fi reprodus în întregime în raportul anual."
26. La articolul 80, literele a) şi b) ale alineatului (1) şi alineatul (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sa convoace motivat şi sa audieze administratori, auditori, directori executivi şi orice alte persoane care au legatura cu activitatea organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare;
b) sa ceara motivat convocarea şedinţelor consiliilor de administraţie sau a adunãrilor generale ale actionarilor şi sa propunã puncte pe ordinea de zi a acestora;
......................................................................
(3) Actul de suspendare va specifica termenul şi motivatia suspendãrii. Suspendarea se poate prelungi şi dupã expirarea termenului iniţial stabilit, în situaţia în care motivul de suspendare se menţine."
27. Articolul 83 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 83. - În cazul în care C.N.V.M. este sesizatã sau se autosesizeaza şi constata ca influenta unui acţionar prejudiciazã administrarea prudentiala a unei societãţi de administrare a investiţiilor sau a unei societãţi de investiţii ori supravegherea eficace a activitãţii acestora, aceasta poate adopta mãsura suspendãrii exercitãrii dreptului de vot pentru o parte din acţiunile acestuia, dar nu pentru mai mult de 50% din totalul deţinerii, pe o perioada de cel mult un an."
28. Articolul 86 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 86. - Situaţiile financiare şi cele privind operaţiunile oricãrei entitãţi supuse autorizãrii, supravegherii şi controlului C.N.V.M. vor fi elaborate în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu reglementãrile specifice emise de C.N.V.M. Situaţiile financiare vor fi verificate şi certificate de auditori financiari, membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România."
29. Articolul 87 se abroga.
30. La articolul 89 alineatul (1), litera f) se abroga.
31. La articolul 90, alineatul (7) va avea urmãtorul cuprins:
"(7) În cazul sancţiunilor contravenţionale cu amenda nu se aplica prevederile art. 28 şi 29 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
32. La articolul 101, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dupã integrarea României în Uniunea Europeanã îşi vor inceta aplicabilitatea prevederile art. 63 alin. (1) lit. c) şi alin. (3), precum şi restricţiile impuse prin prezenta ordonanta de urgenta persoanelor fizice şi juridice în legatura cu cetãţenia, respectiv cu rezidenţã acestora."
33. Articolul 103 va avea urmãtorul cuprins:
"<>Art. 103. - (1) Prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 24/1993 privind reglementarea constituirii şi functionarii fondurilor deschise de investiţii şi a societãţilor de investiţii ca instituţii de intermediere financiarã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 210 din 30 august 1993, aprobatã prin <>Legea nr. 83/1994 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 292 din 14 octombrie 1994, nu se aplica entitatilor reglementate prin prezenta ordonanta de urgenta. Orice alte dispoziţii contrare se abroga.
(2) Societãţilor de investiţii financiare, înfiinţate conform prevederilor <>Legii nr. 133/1996 pentru transformarea Fondurilor Proprietãţii Private în societãţi de investiţii financiare, li se aplica în continuare prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 24/1993 privind reglementarea constituirii şi functionarii fondurilor deschise de investiţii şi a societãţilor de investiţii ca instituţii de intermediere financiarã, cu excepţia prevederilor art. 27 lit. a) şi b), pana la data intrãrii în vigoare a legii speciale prevãzute la art. 102."
ART. 2
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 26/2002 privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare, cu modificãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 27 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 27 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016