Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 512 din 12 iulie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2002 privind pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 512 din 12 iulie 2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2002 privind pietele reglementate de marfuri si instrumente financiare derivate

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 576 din 5 august 2002

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27 din 13 martie 2002 privind pieţele reglementate de mãrfuri şi instrumente financiare derivate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 232 din 8 aprilie 2002, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Punerea în aplicare a prezentei ordonanţe de urgenta, precum şi controlul respectãrii dispoziţiilor sale sunt încredinţate Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, denumita în continuare C.N.V.M., investitã în acest scop cu puteri de reglementare şi supraveghere, incluzând puterea de autorizare, delegare, decizie, interdicţie, intervenţie, monitorizare, inspecţie, ancheta şi sancţionare administrativã, în condiţiile, modalitãţile şi limitele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta şi prin reglementãrile C.N.V.M."
2. La articolul 4 alineatul (1), punctele 15, 21, 22, 23, 24, 25, 26 litera b) şi 30 vor avea urmãtorul cuprins:
"15. informaţii privilegiate - informaţiile de orice natura privitoare la operaţiunile de bursa sau activele tranzacţionate care nu au devenit încã publice şi a cãror divulgare ar putea influenta cotatiile sau alte aspecte ale tranzactionarii la bursele de mãrfuri;
..............................................................
21. membru al bursei de mãrfuri - persoana juridicã care, indeplinind condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta şi de regulamentele C.N.V.M., are dreptul de a încheia tranzacţii pe una sau mai multe pieţe dezvoltate de o bursa de mãrfuri;
22. membru compensator - persoana juridicã care, indeplinind condiţiile prevãzute de prezenta ordonanta de urgenta şi de regulamentele C.N.V.M., are dreptul sa înregistreze la casa de compensaţie instrumentele financiare derivate, tranzacţionate pe pieţele dezvoltate de o bursa de mãrfuri;
23. ordin de bursa - instrucţiunea ferma care consemneazã modalitatea de negociere a unei cereri sau oferte pe o piata la disponibil sau a instrumentelor financiare derivate;
24. pieţe la disponibil - pieţele specializate, dezvoltate de o bursa de mãrfuri, care asigura condiţiile pentru negocierea şi încheierea de tranzacţii cu contracte spot şi forward;
25. pieţe ale instrumentelor financiare derivate - pieţe specializate, dezvoltate de o bursa de mãrfuri, care asigura condiţiile pentru negocierea şi încheierea de tranzacţii cu instrumente financiare derivate;
26. pieţe reglementate - pieţe la disponibil sau ale instrumentelor financiare derivate, care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
...............................................................
b) respecta reglementãrile C.N.V.M., precum şi regulamentele burselor de mãrfuri autorizate de C.N.V.M., care definesc condiţiile de acces pe piata, precum şi pe cele de operare;
...............................................................
30. societate de bursa - societatea comercialã pe acţiuni, constituitã conform <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi prezentei ordonanţe de urgenta, autorizata de C.N.V.M., autonomã în raport cu participanţii la piata care presteazã servicii de interes public prin intermediul burselor de mãrfuri înfiinţate;"
3. La articolul 4, alineatele (4) şi (5) vor avea urmãtorul cuprins:
"(4) Casa de compensaţie, membrii compensatori, bursele de mãrfuri, membrii bursei de mãrfuri, brokerii, traderii şi orice alta entitate care opereazã pe o bursa de mãrfuri vor asigura confidenţialitatea asupra conturilor deschise şi structurii acestora, cu excepţiile prevãzute de legislaţia în vigoare şi de regulamentele burselor de mãrfuri şi ale caselor de compensaţie.
(5) În caz de litigiu actele individuale emise de C.N.V.M. cu privire la calificarile prevãzute la alin. (3) pot fi atacate cu recurs în fata Curţii Supreme de Justiţie Secţia contencios administrativ."
4. La articolul 5, alineatele (2)-(6) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Societatea de bursa emite acţiuni nominative care trebuie sa fie plãtite în întregime în numerar, la momentul depunerii cererii de autorizare.
(3) Un acţionar al societãţii de bursa nu poate sa detina direct sau prin persoane implicate mai mult de 5% din drepturile de vot conferite de acţiunile emise de aceasta.
(4) Limita minima a capitalului social subscris şi vãrsat este stabilitã prin reglementãri ale C.N.V.M.
(5) La constituire societatea de bursa se înregistreazã la Oficiul registrului comerţului pe baza autorizaţiei de înfiinţare emise de C.N.V.M. În baza dovezii de înregistrare la Oficiul registrului comerţului, societatea de bursa solicita C.N.V.M. autorizaţia de funcţionare.
(6) Condiţiile care stau la baza autorizaţiei emise de C.N.V.M. trebuie respectate pe toatã durata de existenta a unei societãţi de bursa. Orice modificare a acestora este supusã autorizãrii C.N.V.M."
5. Articolele 6-8 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Obiectul principal de activitate al societãţii de bursa este administrarea burselor de mãrfuri. Societatea de bursa poate, de asemenea, desfasura activitãţi conexe, cum ar fi: organizarea de licitaţii pentru vânzãri şi achiziţii de produse, servicii şi lucrãri, active ale persoanelor juridice şi fizice, realizarea, administrarea şi comercializarea sistemelor informatice specifice burselor de mãrfuri, organizarea de seminarii şi cursuri, în scopul pregãtirii participanţilor în domeniul burselor de mãrfuri, sau alte activitãţi calificate astfel de C.N.V.M.
Art. 7. - (1) Bursele de mãrfuri, precum şi totalitatea bunurilor corporale şi necorporale necesare organizãrii şi functionarii acestora fac parte din fondul de comerţ al societãţii de bursa.
(2) Societatea de bursa va asigura logistica şi personalul de specialitate necesare functionarii în condiţii optime a burselor de mãrfuri.
(3) Pentru administrarea burselor de mãrfuri înfiinţate de aceasta societatea de bursa stabileşte şi percepe cotizatii, tarife şi comisioane care intra în vigoare dupã notificarea lor la C.N.V.M.
Art. 8. - Societatea de bursa are legitimare procesuala activa, respectiv pasiva, pentru orice drepturi şi obligaţii, pretenţii şi reclamaţii legate de activitatea burselor de mãrfuri înfiinţate şi, dacã este cazul, de cea a casei de compensaţie, organizate ca departament."
6. La articolul 9, alineatul (1) literele a), c), d) punctele 1 şi 6 şi alineatul (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) înfiinţarea, funcţionarea şi desfiinţarea unei burse de mãrfuri;
...............................................................
c) admiterea categoriei traderilor ca operatori la tranzacţionarea pe pieţele instrumentelor financiare derivate dezvoltate la o bursa de mãrfuri;
d) ratificarea hotãrârilor consiliului de administraţie privind:
1. aprobarea regulamentelor burselor de mãrfuri;
...............................................................
6. admiterea traderilor la tranzacţionarea pe pieţele instrumentelor financiare derivate, dezvoltate de o bursa de mãrfuri;
...............................................................
(2) Ratificarea hotãrârilor consiliului de administraţie, conform alin. (1) lit. d), va avea loc în proxima adunare generalã a actionarilor."
7. La articolul 10, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) dreptul de a tranzactiona la bursele de mãrfuri numai cu autorizarea acestora de cãtre C.N.V.M.;"
8. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - În vederea asigurãrii condiţiilor minimale de funcţionare stabilite prin reglementãrile C.N.V.M. societatea de bursa va acţiona pentru modernizarea şi dezvoltarea burselor de mãrfuri înfiinţate de aceasta."
9. La articolul 14, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Conducerea unei burse de mãrfuri este încredinţatã consiliului bursei de mãrfuri, numit de cãtre consiliul de administraţie al societãţii de bursa pentru un mandat de 4 ani, care poate fi reînnoit."
10. La articolul 15 alineatul (1), litera j) va avea urmãtorul cuprins:
"j) supune spre avizare C.N.V.M. tranzacţionarea pe pieţele instrumentelor financiare derivate de noi instrumente financiare derivate şi de noi active suport;"
11. Denumirea titlului III va avea urmãtorul cuprins:
"Operatorii la bursele de mãrfuri"
12. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - (1) În condiţiile stabilite de actul constitutiv al societãţii de bursa, actionarii pot dobândi unul sau mai multe locuri de tranzactionare la bursele de mãrfuri.
(2) Actionarii unei societãţi de bursa pot transmite folosinta locurilor de tranzactionare la bursa respectiva uneia sau mai multor societãţi comerciale, persoane juridice romane, agreate de societatea de bursa, în scopul exclusiv de a negocia cereri şi oferte şi de a încheia tranzacţii, precum şi societãţilor de servicii de investiţii financiare din alt stat, autorizate de C.N.V.M. sa presteze în mod direct servicii de investiţii financiare pe teritoriul României."
13. La articolul 17, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sa îndeplineascã cumulativ condiţiile prevãzute de reglementãrile C.N.V.M. şi ale bursei de mãrfuri respective."
14. La articolul 22, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) negocierea cererilor şi a ofertelor şi încheierea tranzacţiilor pe pieţele dezvoltate de o bursa de mãrfuri;"
15. La articolul 24, litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) sa solicite clienţilor sa se abţinã de la orice acţiuni sau inacţiuni menite sa creeze prejudicii operatorilor burselor de mãrfuri, societãţilor de bursa şi caselor de compensaţie."
16. La articolul 26, literele e) şi f) vor avea urmãtorul cuprins:
"e) sa notifice de îndatã societãţii de bursa, casei de compensaţie şi membrului compensator declanşarea procedurii de reorganizare judiciarã sau de faliment asupra clienţilor care au obligaţii în derulare fata de casa de compensaţie;
f) sa notifice de îndatã societãţii de bursa, casei de compensaţie, membrului compensator şi clienţilor proprii declanşarea procedurii de reorganizare judiciarã sau de faliment asupra lor."
17. La articolul 27, litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) sa încheie tranzacţii pe contul unui client, în scopul închiderii de poziţii în lipsa unui ordin al acelui client, dacã acesta dispune de sumele, valorile sau bunurile necesare garantarii poziţiilor deschise;"
18. La articolul 36, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - (1) În vederea atingerii scopului pentru care au fost înfiinţate, bursele de mãrfuri dezvolta pieţe la disponibil şi/sau pieţe ale instrumentelor financiare derivate."
19. La articolul 39, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - (1) Serviciile de consultanţa de investiţii includ, fãrã a se limita la acestea: tehnica negocierii la bursele de mãrfuri, analiza instrumentelor financiare derivate, a pieţelor la disponibil şi a pieţelor instrumentelor financiare derivate, analiza eficientei investiţiilor, servicii de selectare şi administrare a portofoliului, servicii de evaluare şi gestionare a riscului, precum şi activitãţi de publicare, furnizare de opinii şi recomandãri de investiţii în active."
20. Articolul 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - Pieţele la disponibil sunt dezvoltate exclusiv de cãtre bursele de mãrfuri înfiinţate de o societate de bursa autorizata de C.N.V.M. şi în condiţiile avizului dat de cãtre C.N.V.M."
21. La articolul 44, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 44. - (1) Mãrfurile pentru care se emit titluri reprezentative de tipul certificatului de depozit sau al conosamentului pot fi tranzacţionate exclusiv în baza acestora, conform regulamentelor elaborate de consiliul bursei de mãrfuri."
22. Articolul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - Modalitãţile de negociere a cererilor şi ofertelor, precum şi de încheiere a tranzacţiilor pe pieţele dezvoltate de o bursa de mãrfuri sunt prevãzute în regulamentele de funcţionare a acesteia, elaborate de consiliul bursei de mãrfuri."
23. La articolul 54 litera a), punctul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"2. pe durata angajãrii sale sau pe durata activitãţii profesionale în serviciul unui membru al bursei de mãrfuri ori în legatura cu acesta, respectiv al unui investitor la bursele de mãrfuri sau în legatura cu acesta;"
24. Articolele 55 şi 56 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 55. - Orice deţinãtor de informaţii privilegiate nu poate efectua operaţiuni la bursele de mãrfuri pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, sau nu poate valorifica respectivele informaţii privilegiate în orice alt mod şi nici sa le transmitã ori sa faciliteze publicarea lor în avantajul propriu sau al unor terţi şi se va supune normelor de conduita prevãzute în prezenta ordonanta de urgenta.
Art. 56. - (1) Toate contractele tranzacţionate pe pieţele instrumentelor financiare derivate dezvoltate de o bursa de mãrfuri se înregistreazã, se garanteazã, se compenseazã şi se deconteazã printr-o casa de compensaţie a carei activitate se stabileşte prin regulament propriu de funcţionare, cu autorizarea C.N.V.M.
(2) Schemele de efectuare a compensãrilor şi decontãrilor reciproce vor fi supuse autorizãrii Bãncii Naţionale a României."
25. Articolul 59 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - În cazul în care o casa de compensaţie garanteazã, compenseazã şi deconteazã operaţiuni desfãşurate pe pieţele instrumentelor financiare derivate ale unei burse de mãrfuri, societatea de bursa îşi va desemna un reprezentant cu drept de vot în consiliul de administraţie al casei de compensaţie, exclusiv în problemele care privesc respectiva bursa de mãrfuri."
26. La articolul 62, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 62. - (1) Pot fi membri compensatori membrii bursei de mãrfuri acţionari ai casei de compensaţie agreate de societatea de bursa, care îndeplinesc condiţiile stabilite de aceasta prin regulamentele proprii de funcţionare."
27. Articolul 63 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - Înregistrarea instrumentelor financiare derivate tranzacţionate se face la casa de compensaţie numai prin intermediul membrilor compesatori."
28. La articolul 65, litera a) va avea urmãtorul cuprins:
"a) sa înregistreze la casa de compensaţie instrumentele financiare derivate tranzacţionate pe pieţele dezvoltate de bursa de mãrfuri;"
29. La articolul 68 alineatul (2), literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) nu vor mai încheia tranzacţii pe pieţele la disponibil ale bursei de mãrfuri;
b) pot încheia tranzacţii pe pieţele instrumentelor financiare derivate ale bursei de mãrfuri exclusiv în scopul închiderii poziţiilor deschise la casa de compensaţie."
30. La articolul 79, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul sancţiunilor contravenţionale cu amenda nu se aplica prevederile <>art. 28 şi 29 din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
31. Articolul 84 se abroga.
32. La articolul 86, alineatul (3) se abroga.
33. Articolul 87 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 87. - Societãţile de bursa şi casele de compensaţie au obligaţia sa constituie provizioane de risc pentru operaţiunile ce se realizeazã pe pieţele instrumentelor financiare derivate, în conformitate cu reglementãrile C.N.V.M., acestea fiind deductibile la calculul profitului impozabil."
34. La articolul 88, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Restricţiile privind cetãţenia persoanelor fizice şi rezidenţã persoanelor juridice supuse prevederilor prezentei legi îşi înceteazã aplicabilitatea dupã integrarea României în Uniunea Europeanã."
ART. 2
C.N.V.M. va elabora şi va adopta reglementãrile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 27/2002 privind pieţele reglementate de mãrfuri şi instrumente financiare derivate şi va publica aceste reglementãri în termen de maximum 90 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 3
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2002 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 27 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 27 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Bucureşti, 12 iulie 2002.
Nr. 512.



──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016