Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 51 din 21 ianuarie 2003  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 51 din 21 ianuarie 2003 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 57 din 31 ianuarie 2003

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 130 din 31 august 2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta, adoptatã în temeiul <>art. 1 lit. R pct. 5 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 431 din 2 septembrie 2000, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Titlul ordonanţei va avea urmãtorul cuprins:
"ORDONANTA
privind protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor la distanta"
2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezenta ordonanta reglementeazã condiţiile încheierii şi executãrii contractelor comerciale la distanta între comercianţii care furnizeazã produse sau servicii şi consumatori."
3. La articolul 2, literele b) şi c) ale alineatului (1) şi alineatul (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) consumator - orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite în asociaţii, care cumpara, dobândesc, utilizeazã sau consuma produse ori servicii în afarã activitãţii lor profesionale;
c) comerciant - persoana fizica sau juridicã autorizata sa desfãşoare activitate de comercializare a produselor sau serviciilor de piata în cadrul activitãţii sale;
...............................................................
(2) Tehnicile de comunicaţie la distanta sunt prevãzute în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezenta ordonanta."
4. La articolul 3, literele a) şi c) ale alineatului (1) şi alineatul (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) identitatea comerciantului şi, în cazul contractelor care prevãd plata anticipata, adresa şi modalitãţile de contactare a acestuia, telefon/fax, e-mail şi codul unic de înregistrare;
...............................................................
c) preţul de vânzare cu amãnuntul al produsului sau tariful serviciului şi taxele aplicabile;
...............................................................
(2) Informaţiile prevãzute la alin. (1), al cãror scop comercial trebuie sa rezulte fãrã echivoc, vor fi comunicate în mod clar, uşor de înţeles de cãtre consumator, prin orice mijloc adaptat tehnicii de comunicaţie la distanta utilizate, ţinându-se seama de principiile de buna practica comercialã în tranzacţii şi de principiile care guverneazã protecţia minorilor şi a altor persoane lipsite de capacitate de exerciţiu, precum şi de principiile referitoare la bunele moravuri."
5. La articolul 3, dupã litera i) a alineatului (1) se introduce litera j) cu urmãtorul cuprins:
"j) termenul limita de executare a obligaţiilor rezultând din contract."
6. La articolul 4, literele a), c) şi d) ale alineatului (1) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) confirmarea informaţiilor menţionate la art. 3 alin. (1), dacã acestea nu au fost transmise, în condiţiile prevãzute la alin. (1), înainte de încheierea contractului;
...............................................................
c) sediul, numãrul de telefon/fax, precum şi adresa de e-mail ale comerciantului, la care consumatorul poate sa-şi prezinte reclamaţiile;
d) informaţiile privind service-ul postvanzare şi garanţiile oferite;"
7. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Dacã pãrţile nu au convenit altfel, momentul încheierii contractului la distanta îl constituie momentul primirii mesajului de confirmare de cãtre consumator, referitor la comanda sa."
8. Literele a) şi c) ale articolului 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) contractelor privind serviciile financiare prezentate în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezenta ordonanta;
...............................................................
c) contractelor încheiate cu operatorii de telecomunicaţii în scopul utilizãrii telefoanelor publice;"
9. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - În cazul exercitãrii dreptului de denunţare unilaterala a contractului de cãtre consumator în condiţiile art. 7, comerciantul are obligaţia sa ramburseze sumele plãtite de consumator fãrã a-i solicita acestuia cheltuielile aferente rambursarii sumelor. Rambursarea sumelor se va face în cel mult 30 de zile de la data denunţãrii contractului de cãtre consumator."
10. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 11 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Comerciantul, în cazul în care nu poate executa contractul din cauza ca produsul sau serviciul nu este disponibil, trebuie sa informeze consumatorul despre aceasta indisponibilitate, iar sumele pe care acesta le-a vãrsat ca plata trebuie rambursate de comerciant în termen de maximum 30 de zile.
(3) Comerciantul poate livra consumatorului un produs sau serviciu de o calitate şi la un preţ echivalente cu cele solicitate numai dacã acest lucru a fost prevãzut înainte de încheierea contractului şi/sau în contract, astfel încât consumatorul sa fie informat în mod clar despre aceasta posibilitate. În caz contrar furnizarea unor produse sau servicii similare celor solicitate va fi asimilatã cu livrarea fãrã comanda, astfel cum se prevede la art. 14. Cheltuielile de returnare a produselor, în situaţia exercitãrii dreptului de denunţare unilaterala a contractului, sunt în acest caz în sarcina comerciantului, element asupra cãruia consumatorul trebuie sa fie informat."
11. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - În cazul în care cartea de credit a unui consumator se dovedeşte ca a fost utilizata în mod fraudulos pentru achitarea preţului unui contract la distanta, sumele vãrsate ca plata vor fi recreditate sau restituite consumatorului potrivit reglementãrilor specifice acestor sisteme de plata."
12. La articolul 15, dupã litera b) se introduce litera c) cu urmãtorul cuprins:
"c) adresa de posta electronica (e-mail)."
13. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - Constituie contravenţie, dacã nu a fost sãvârşitã în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa constituie infracţiune, încãlcarea prevederilor art. 8 şi 11, referitoare la nerespectarea termenelor de rambursare, precum şi ale art. 14 şi se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 40.000.000 lei."
14. Dupã articolul 17 se introduce articolul 17^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 17^1. - Constituie contravenţie încãlcarea prevederilor art. 16 şi se sancţioneazã cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei."
15. Articolele 18-23 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Sancţiunile prevãzute la art. 17 şi 17^1 vor fi aplicate şi persoanelor juridice.
Art. 19. - Limitele minime şi maxime ale amenzilor prevãzute la art. 17 şi 17^1 vor fi actualizate prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de indicele de inflaţie.
Art. 20. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 17 şi 17^1 se fac la sesizarea consumatorilor sau din oficiu de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Art. 21. - Contravenţiilor prevãzute la <>art. 17 şi 17^1 le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare, cu excepţia art. 28 şi 29.
Art. 22. - Prevederile privind comercializarea produselor şi a serviciilor în condiţiile prezentei ordonanţe se completeazã cu dispoziţiile legale privind protecţia consumatorilor, în mãsura în care nu contravin reglementãrilor din prezenta ordonanta.
Art. 23. - În caz de litigiu sarcina dovedirii obligaţiilor prevãzute la art. 4, a respectãrii termenelor şi a existenţei acordului consumatorului, prevãzute la art. 5, art. 11 alin. (1) şi art. 15, revine comerciantului. Instanta competenta este cea de la domiciliul consumatorului."
16. Dupã articolul 23 se introduce articolul 23^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 23^1. - Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta ordonanta şi vor fi actualizate prin hotãrâre a Guvernului."
17. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - Prezenta ordonanta intra în vigoare la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se pune în aplicare la 30 de zile de la data publicãrii ei."
18. Anexa devine anexa nr. 1.
19. Dupã anexa nr. 1 se introduce anexa nr. 2 cu urmãtorul cuprins:
" ANEXA Nr. 2
SERVICIILE FINANCIARE
exceptate de la aplicarea prevederilor ordonanţei
a) Serviciile de investiţii, precum şi cele cuprinse în activitãţi privind recunoaşterea reciprocã, asa cum sunt prevãzute în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2002 privind valorile mobiliare, serviciile de investiţii financiare şi pieţele reglementate, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 525/2002 , cu modificãrile ulterioare
b) Operaţiuni de asigurare şi reasigurare, asa cum sunt prevãzute de <>Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile ulterioare, şi de <>Normele nr. 3/2001 privind clasele de asigurãri care pot fi practicate de societãţile de asigurare, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3/2001
c) Servicii bancare
d) Operaţiuni futures şi options."

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Bucureşti, 21 ianuarie 2003.
Nr. 51.



──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016