Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 509 din 12 iulie 2002  privind agentii comerciali permanenti    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 509 din 12 iulie 2002 privind agentii comerciali permanenti

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 581 din 6 august 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Domeniul de aplicare

ART. 1
(1) Prezenta lege se aplica raporturilor juridice dintre agenţii comerciali permanenţi şi comitentii acestora.
(2) În sensul prezentei legi, prin agent comercial permanent, denumit în continuare agent, se înţelege comerciantul, persoana fizica sau juridicã, care, în calitate de intermediar independent, este împuternicit în mod statornic:
a) sa negocieze afaceri pentru o alta persoana fizica sau juridicã, denumita în continuare comitent; sau
b) sa negocieze şi sa încheie afaceri în numele şi pe seama comitentului.
(3) Împuternicirea prevãzutã la alin. (2) se poate exercita în una sau mai multe regiuni determinate, astfel cum se stabileşte în contract.
(4) Agentul presteazã serviciul caracteristic cu titlu principal sau accesoriu şi contra unei remuneraţii.
(5) Agentul nu este prepusul comitentului.
ART. 2
(1) Prezenta lege nu se aplica activitãţii persoanelor care:
a) acţioneazã ca intermediar în cadrul burselor de valori şi al pieţelor reglementate de mãrfuri şi instrumente financiare derivate;
b) au calitatea de agent sau broker de asigurãri şi reasigurari;
c) în calitate de agent presteazã un serviciu neremunerat.
(2) Nu constituie agent, în înţelesul prezentei legi, persoana care:
a) are calitatea de organ legal sau statutar al unei persoane juridice şi atribuţii de reprezentare a acesteia;
b) este asociat sau acţionar şi este imputernicita în mod legal sa îi reprezinte pe ceilalţi asociaţi sau acţionari;
c) are calitatea de administrator judiciar, lichidator, tutore, curator, custode sau sechestru, în raport cu comitentul.

CAP. 2
Drepturi şi obligaţii

ART. 3
(1) Agentul nu poate negocia şi nu poate încheia, pe contul sau, fãrã consimţãmântul expres al comitentului, în regiunea determinata prin contract, operaţiuni de comerţ concurente privind bunuri şi/sau servicii similare celor care fac obiectul contractului de agenţie.
(2) În lipsa unei stipulaţii contrare agentul poate reprezenta mai mulţi comitenţi, iar comitentul se poate folosi în acelaşi timp, în aceeaşi regiune şi pentru acelaşi comerţ de mai mulţi agenţi.
(3) Agentul poate primi împuternicirea de a negocia sau a încheia, în regiunea determinata prin contract, operaţiuni pentru mai mulţi comitenţi concurenţi numai dacã în contractul de agenţie se stipuleazã în mod expres o asemenea permisiune.
ART. 4
(1) În sensul prezentei legi, prin clauza de neconcurenta se înţelege acea prevedere contractualã al carei efect consta în restrangerea activitãţii profesionale a agentului pe perioada desfãşurãrii şi/sau ulterior încetãrii contractului de agenţie.
(2) Clauza de neconcurenta trebuie redactatã în scris, sub sancţiunea nulitãţii.
(3) Clauza de neconcurenta se aplica doar pentru regiunea geograficã sau grupul de persoane şi regiunea geograficã la care se referã contractul de agenţie şi doar pentru bunurile şi serviciile în legatura cu care agentul este împuternicit sa negocieze şi sa încheie operaţiuni; orice extensiune a sferei clauzei de neconcurenta este anulabila la cererea agentului.
(4) Restrangerea activitãţii prin clauza de neconcurenta nu se poate întinde pe o perioada mai mare de 2 ani de la data încetãrii contractului de agenţie.
ART. 5
(1) Agentul trebuie sa îndeplineascã obligaţiile ce decurg din împuternicirea care îi este data, personal sau prin prepuşii sãi, în conformitate cu instrucţiunile primite şi în scopul realizãrii intereselor comitentului.
(2) În executarea împuternicirilor primite agentul este obligat sa acţioneze cu buna-credinţa şi cu diligenta unui profesionist.
(3) Agentul este obligat:
a) sa îi procure şi sa îi comunice comitentului pentru care acţioneazã informaţiile privitoare la regiunea sau regiunile stabilite în contract, care l-ar putea interesa pe acesta, precum şi toate celelalte informaţii necesare de care dispune;
b) sa depunã diligenta necesarã pentru negocierea şi, dacã este cazul, încheierea afacerilor cu care este împuternicit, în condiţii cat mai avantajoase pentru comitent;
c) sa respecte în mod corespunzãtor instrucţiunile rezonabile primite de la comitent, ţinând seama de caracterul imperativ, indicativ sau facultativ al acestora;
d) sa ţinã în registrele sale partide separate pentru operaţiunile ce îl privesc pe fiecare comitent;
e) sa depoziteze bunurile sau esantioanele într-o maniera care sa permitã identificarea celor aparţinând fiecãrui comitent;
f) sa îndeplineascã orice alta obligaţie care îi revine potrivit contractului şi dispoziţiilor legale.
(4) Executarea împuternicirii prin substituirea agentului, în tot sau în parte, cu subagenti este supusã prevederilor Codului civil.
ART. 6
(1) În raporturile cu agentul comitentul este obligat sa acţioneze cu buna-credinţa şi cu diligenta unui profesionist.
(2) Comitentul este obligat:
a) sa punã la dispoziţie agentului în timp util şi într-o cantitate corespunzãtoare mostre, cataloage, tarife şi orice alte documente necesare agentului pentru executarea împuternicirii sale, referitoare la bunurile sau serviciile respective;
b) sa furnizeze agentului informaţiile necesare executãrii contractului de agenţie;
c) sa îl înştiinţeze pe agent într-un termen util atunci când va prevedea ca volumul operaţiunilor comerciale va fi sensibil inferior celui pe care agentul l-ar fi putut anticipa în mod normal;
d) sa plãteascã agentului remuneraţia în condiţiile şi la termenele stabilite prin contract sau prin lege;
e) sa îndeplineascã orice alta obligaţie care îi revine potrivit contractului şi dispoziţiilor legale.
(3) Comitentul trebuie sa îl informeze pe agent în timp util, potrivit naturii operaţiunii, despre acceptarea, refuzul ori neexecutarea unei operaţiuni comerciale negociate sau, dupã caz, încheiate de agent.
ART. 7
Operaţiunea negociata de agent se considera abandonatã dacã comitentul, primind înştiinţarea, nu comunica în timp util terţei persoane, direct sau prin intermediul agentului, acceptul sau.
ART. 8
(1) Agentul nu poate, fãrã împuternicire specialã, sa primeascã plata şi nici sa acorde reduceri sau amânãri pentru creanţele comitentului.
(2) Agentul poate primi reclamaţii privitoare la viciile bunurilor sau serviciilor şi poate solicita orice mãsuri de asigurare în interesul comitentului, fiind obligat în ambele cazuri sa îl înştiinţeze de îndatã pe acesta.
ART. 9
Pãrţile nu pot deroga prin convenţie contrarã de la dispoziţiile art. 5 şi 6.

CAP. 3
Remunerarea agentului

ART. 10
(1) Remuneraţia agentului consta fie într-o suma fixa, fie într-un comision, fie în parte o suma fixa şi în parte un comision, potrivit acordului pãrţilor.
(2) În lipsa unor prevederi legale sau a unor stipulaţii derogatorii agentul are dreptul de a primi o remuneraţie în conformitate cu uzanţele comerciale ale zonei şi sectorului de piata în care acesta opereazã. În absenta unor asemenea uzante agentul este îndreptãţit sa primeascã o remuneraţie corespunzãtoare, ţinând seama de toate aspectele caracteristice operaţiunilor efectuate.
ART. 11
(1) În sensul prezentei legi, prin comision se înţelege orice forma de remuneraţie al carei cuantum se obţine prin raportare la volumul sau la valoarea operaţiunilor.
(2) Dispoziţiile art. 12-17 sunt aplicabile numai în mãsura în care agentul primeşte comision cu titlu de remuneraţie totalã sau parţialã.
ART. 12
Agentul este îndreptãţit sa primeascã comision pentru o operaţiune încheiatã pe durata existenţei contractului de agenţie, dacã:
a) operaţiunea este încheiatã ca urmare a intermedierii agentului;
b) operaţiunea este încheiatã, fãrã intermedierea agentului, cu o terta persoana care a fost procurata anterior de acesta drept client, cu condiţia ca aceasta operaţiune sa aibã o natura similarã celei încheiate anterior cu acel client;
c) operaţiunea este încheiatã cu un client dintr-o regiune determinata sau care face parte dintr-un grup de persoane determinat, pentru care agentul a primit împuternicire exclusiva prin contractul de agenţie.
ART. 13
Agentul este îndreptãţit sa primeascã comision pentru o operaţiune încheiatã ulterior încetãrii contractului de agenţie, dacã:
a) încheierea acelei operaţiuni survine într-un termen rezonabil de la data încetãrii contractului de agenţie, iar încheierea operaţiunii se datoreazã în principal activitãţii prestate de agent pe durata contractului de agenţie;
b) comanda terţilor a fost primitã de comitent sau de agent, în conformitate cu dispoziţiile art. 12, anterior încetãrii contractului de agenţie.
ART. 14
(1) În cazul înlocuirii agentului noul agent nu are dreptul de a primi comisionul prevãzut la art. 12 dacã acesta este datorat agentului precedent în temeiul art. 13.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica atunci când din circumstanţele concrete rezulta ca este echitabil ca acel comision sa fie împãrţit între agenţii respectivi.
ART. 15
(1) Dreptul la comision se naşte la data la care se îndeplineşte una dintre urmãtoarele condiţii:
a) comitentul îşi executa obligaţiile contractuale fata de terta persoana;
b) comitentul ar fi trebuit sa îşi execute obligaţiile contractuale potrivit convenţiei sale cu terta persoana;
c) terta persoana îşi executa obligaţiile contractuale.
(2) Dreptul la comision se naşte cel mai târziu la data la care terta persoana îşi executa obligaţiile sau ar fi trebuit sa le execute, dacã comitentul şi-ar fi executat în mod corespunzãtor obligaţiile sale.
(3) Pãrţile nu pot deroga în detrimentul intereselor agentului de la prevederile alin. (2).
ART. 16
(1) Comisionul se datoreazã şi pentru operaţiunile încheiate, dar la a cãror executare pãrţile au renunţat; prevederile art. 15 alin. (2) se aplica în acest caz în mod corespunzãtor.
(2) Dreptul la comision nu se stinge decât dacã şi în mãsura în care operaţiunea încheiatã între comitent şi terta persoana nu se executa, iar aceasta neexecutare nu este datoratã unor circumstanţe imputabile comitentului.
(3) În caz de executare parţialã din partea terţei persoane, agentul este îndreptãţit doar la plata unei cote-pãrţi din comision, proporţionalã cu suma încasatã de comitent.
(4) În cazurile prevãzute la alin. (2) şi (3) comisioanele percepute vor fi rambursate, dupã caz, în tot sau în parte.
(5) Pãrţile nu pot deroga în detrimentul intereselor agentului de la prevederile alin. (2).
ART. 17
(1) Contul comisioanelor va fi lichidat de comitent la sfârşitul fiecãrui trimestru şi se va trimite agentului împreunã cu copiile de pe facturile ce au fost expediate clienţilor, precum şi cu precizarea elementelor esenţiale care au stat la baza calculãrii valorii comisionului.
(2) Agentul este îndreptãţit sa solicite sa îi fie remisã orice informaţie, inclusiv extrase ale registrelor contabile ţinute de comitent, care îi este necesarã pentru verificarea valorii comisioanelor ce i-ar fi datorate.
(3) Prevederile alin. (2) se aplica în condiţiile prevãzute de legea specialã, atunci când dezvaluirea informaţiilor respective vizeazã ordinea publica sau siguranta nationala.
(4) Comisionul trebuie plãtit cel mai târziu în ultima zi a lunii care urmeazã trimestrului în cursul cãruia a luat naştere dreptul la comision.
(5) Pãrţile nu pot deroga în detrimentul intereselor agentului de la prevederile alin. (1), (2) şi (4).

CAP. 4
Încheierea şi încetarea contractului de agenţie

ART. 18
Contractul de agenţie încheiat pe perioada determinata sau nedeterminatã, inclusiv modificãrile şi adaugarile ulterioare, poate fi probat numai prin înscris, indiferent de valoarea acestuia, atât în raporturile dintre pãrţi, cat şi fata de terţi.
ART. 19
Contractul de agenţie pe durata determinata care continua sa fie executat de pãrţi dupã expirarea sa se considera transformat automat într-un contract pe durata nedeterminatã.
ART. 20
(1) Contractul de agenţie pe durata nedeterminatã poate fi denunţat unilateral de oricare dintre pãrţi, cu acordarea obligatorie a unui preaviz.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi contractului de agenţie pe durata determinata care prevede o clauza expresã privind posibilitatea denunţãrii unilaterale anticipate.
(3) Termenul de preaviz care însoţeşte declaraţia de denunţare trebuie sa aibã o durata de minimum o luna pentru primul an de contract.
(4) În cazul în care durata contractului este mai mare de un an, termenul minim de preaviz se mãreşte cu câte o luna pentru fiecare an suplimentar început, fãrã ca durata termenului de preaviz sa depãşeascã 6 luni.
(5) Pãrţile nu pot stabili prin convenţie termene de preaviz mai scurte decât cele prevãzute la alin. (3) şi (4).
(6) Dacã pãrţile convin termene de preaviz mai lungi decât cele prevãzute la alin. (3) şi (4), prin contractul de agenţie nu se vor putea stabili în sarcina agentului termene de preaviz mai lungi decât cele stabilite în sarcina comitentului.
(7) Dacã pãrţile nu stabilesc altfel, sfârşitul termenului de preaviz trebuie sa coincida cu sfârşitul unei luni calendaristice.
(8) Prevederile alin. (1)-(7) se aplica corespunzãtor contractului pe durata determinata transformat, potrivit art. 19, în contract pe durata nedeterminatã; în acest caz la calculul termenului de preaviz se va tine seama de intreaga perioada cumulatã a contractului, cuprinzând atât durata determinata a contractului, cat şi perioada în care acesta se considera pe durata nedeterminatã.
ART. 21
(1) Oricare dintre pãrţi poate rezilia contractul de agenţie fãrã preaviz sau înainte de expirarea termenului contractului, în cazul unei neindepliniri din culpa grava a obligaţiilor contractuale de cãtre cealaltã parte.
(2) Contractul de agenţie poate fi denunţat imediat de oricare dintre pãrţi, cu repararea prejudiciilor astfel pricinuite celeilalte pãrţi, atunci când circumstanţe excepţionale, altele decât forta majorã ori cazul fortuit, fac imposibila continuarea colaborãrii dintre comitent şi agent.
(3) În cazul prevãzut la alin. (2) se prezuma încetarea contractului la data primirii notificãrii scrise a intentiei de denunţare a contractului şi a motivului denunţãrii.

CAP. 5
Indemnizaţii şi despãgubiri datorate în caz de încetare a contractului de agenţie

ART. 22
(1) La încetarea contractului de agenţie agentul este îndreptãţit sa primeascã de la comitent o indemnizaţie, în mãsura în care:
a) a procurat noi clienţi comitentului sau a sporit semnificativ volumul operaţiunilor comerciale cu clienţii existenţi, iar comitentul obţine încã foloase substanţiale din operaţiunile cu aceşti clienţi; şi
b) plata acestei indemnizaţii este echitabila, având în vedere circumstanţele concrete, în special comisioanele pe care agentul ar fi trebuit sa le primeascã în urma operaţiunilor încheiate de comitent cu clienţii prevãzuţi la lit. a), precum şi posibila restrangere a activitãţii profesionale a agentului datoritã existenţei în contractul de agenţie a unei clauze de neconcurenta.
(2) Valoarea indemnizaţiei nu poate depãşi o suma echivalenta cuantumului unei remuneraţii anuale, calculatã pe baza mediei anuale a remuneraţiilor încasate de agent pe parcursul ultimilor 5 ani de contract; dacã durata contractului nu insumeaza 5 ani, remuneraţia anuala este calculatã pe baza mediei remuneraţiilor încasate în cursul perioadei respective.
(3) Acordarea indemnizaţiei prevãzute la alin. (1) nu aduce atingere dreptului agentului de a cere despãgubiri, în condiţiile legii.
(4) În cazul în care contractul de agenţie înceteazã ca urmare a decesului agentului, urmeazã sa se aplice în mod corespunzãtor prevederile alin. (1).
(5) Dreptul la indemnizaţia prevãzutã la alin. (1) sau, dupã caz, la alin. (4) se stinge dacã agentul ori, dupã caz, succesorul acestuia nu îl pune în întârziere pe comitent, cu privire la pretenţiile sale, într-un termen de un an de la data încetãrii contractului de agenţie.
ART. 23
Agentul nu are dreptul la indemnizaţia prevãzutã la art. 22 în urmãtoarele situaţii:
a) comitentul reziliazã contractul datoritã unei încãlcãri de cãtre agent a obligaţiilor sale din culpa grava;
b) agentul denunta unilateral contractul, cu excepţia cazului în care aceasta denunţare este motivatã de cauze precum varsta, infirmitatea ori boala agentului, care impiedica în mod justificat continuarea activitãţilor acestuia, sau de cauze justificate, imputabile comitentului;
c) în cazul novatiei contractului de agenţie prin înlocuirea agentului cu o terta persoana.
ART. 24
Pãrţile nu pot deroga în detrimentul intereselor agentului de la prevederile art. 22 şi 23 înainte de încetarea contractului de agenţie.
ART. 25
(1) Comitentul nu se poate prevala de clauza de neconcurenta dacã contractul de agenţie înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) comitentul denunta unilateral contractul de agenţie fãrã a respecta termenul de preaviz, legal sau convenţional, şi fãrã a exista un motiv grav pe care comitentul sa îl fi comunicat de îndatã agentului;
b) agentul reziliazã contractul pentru un motiv grav imputabil comitentului şi îl informeazã de îndatã despre aceasta pe comitent;
c) contractul de agenţie este reziliat de instanta judecãtoreascã ca urmare a culpei comitentului.
(2) La cererea agentului instanta poate, ţinând seama şi de interesele legitime ale comitentului, sa înlãture sau sa limiteze efectele clauzei de neconcurenta, atunci când consecinţele prejudiciabile ale acesteia pentru agentul comercial sunt contrare echitãţii.
(3) Instanta poate, la cererea agentului, sa reducã cuantumul clauzei penale sau al indemnizaţiei stipulate pentru încãlcarea de cãtre acesta a clauzei de neconcurenta, dacã considera ca aceasta este excesiva în raport cu împrejurãrile cauzei.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 26
Dispoziţiile prezentei legi se completeazã, în mãsura compatibilitatii lor, cu prevederile legale privind contractul de mandat comercial.
ART. 27
Prezenta lege intra în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 23 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 27 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU


Bucureşti, 12 iulie 2002.
Nr. 509.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016