Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 507 din 12 iulie 2002  privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 507 din 12 iulie 2002 privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 582 din 6 august 2002

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Persoanele fizice, cetãţeni romani sau cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ai celorlalte state aparţinând spaţiului economic european, pot desfasura activitãţi economice pe teritoriul României, în mod independent, sau pot constitui asociaţii familiale în condiţiile prevãzute de prezenta lege.
(2) Prevederile prezentei legi nu se aplica persoanelor fizice care au dreptul de a exercita profesii în baza unor legi speciale. În normele metodologice va fi stabilit şi nomenclatorul acestor profesii.
(3) Persoanele fizice definite la alin. (1) şi asociaţiile familiale pot fi autorizate sa desfãşoare activitãţi economice în toate domeniile, meseriile şi ocupatiile, cu excepţia celor stabilite sau interzise prin legi speciale.
ART. 2
(1) Asociaţia familialã se poate infiinta la initiativa unei persoane fizice şi se constituie din membrii de familie ai acesteia, care locuiesc în aceeaşi localitate.
(2) Asociaţia familialã este reprezentatã în relaţiile cu terţii de persoana din initiativa cãreia s-a înfiinţat sau de persoana imputernicita de aceasta.
ART. 3
(1) Persoana fizica care desfãşoarã, prin forte proprii, activitãţi economice în mod independent, precum şi persoanele fizice care sunt membri ai asociaţiilor familiale, fãrã a implica raporturi de munca fata de un angajator, au, în sensul prezentei legi, calitatea de angajat propriu.
(2) Calitatea de angajat propriu se referã la dreptul de a fi asigurat în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, al asigurãrilor sociale de sãnãtate şi al asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile prevãzute de legile care reglementeazã aceste domenii.
(3) Persoanele fizice care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent şi asociaţiile familiale autorizate în condiţiile prezentei legi nu pot angaja persoane cu contract individual de munca pentru desfãşurarea activitãţilor autorizate.
ART. 4
(1) Pentru desfãşurarea activitãţilor economice în mod independent sau în cadrul asociaţiilor familiale persoana fizica, respectiv membrii asociaţiei familiale care au calitatea de angajat propriu, trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fi împlinit varsta de 16 ani, cu excepţia celor care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent sau a reprezentanţilor asociaţiei familiale, care trebuie sa fi împlinit varsta de 18 ani;
b) starea sãnãtãţii, doveditã cu certificat medical eliberat în condiţiile legii, sa le permitã desfãşurarea activitãţii pentru care se solicita autorizaţia;
c) sa aibã calificarea necesarã desfãşurãrii activitãţii economice pentru care se solicita autorizaţia;
d) sa posede autorizaţia specialã emisã de organele competente, potrivit legii, pentru desfãşurarea activitãţilor economice a cãror exercitare necesita o autorizare specialã, conform legii;
e) sa nu fi fost condamnaţi prin hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitiva pentru sãvârşirea infracţiunii prevãzute la art. 281 din Codul penal, a altor infracţiuni privind regimul legal stabilit pentru unele activitãţi economice sau a infracţiunii de fals.
(2) Persoana fizica care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent şi asociaţia familialã trebuie sa detina autorizaţia eliberata în condiţiile prezentei legi.

CAP. 2
Autorizarea. Condiţii pentru desfãşurarea activitãţii.
Anularea autorizaţiei

ART. 5
(1) Autorizaţia pentru desfãşurarea de cãtre persoane fizice a unor activitãţi economice în mod independent, precum şi pentru înfiinţarea şi funcţionarea de asociaţii familiale, denumita în continuare autorizaţie, se elibereazã, la cerere, de cãtre primãrii comunelor, oraşelor, municipiilor, respectiv ai sectoarelor municipiului Bucureşti, pe a cãror raza teritorialã îşi au domiciliul persoanele fizice.
(2) Persoanelor fizice care nu au domiciliul în România li se elibereazã autorizaţiile prevãzute la alin. (1) de cãtre primãrii unitãţilor administrativ-teritoriale pe a cãror raza îşi au resedinta.
(3) Autorizaţia va cuprinde în mod obligatoriu activitatea principala, codificata conform clasificarii activitãţilor din economia nationala - CAEN, clasa de 4 caractere, potrivit legii.
ART. 6
(1) Persoanele fizice care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent şi asociaţiile familiale au dreptul sa desfãşoare numai activitãţile pentru care sunt autorizate.
(2) Pentru desfãşurarea altei activitãţi, care nu este prevãzutã în autorizaţie, este necesarã completarea autorizaţiei.
(3) O persoana fizica care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent sau o asociaţie familialã are dreptul de a deţine o singura autorizaţie.
ART. 7
(1) Pentru obţinerea autorizaţiilor în vederea desfãşurãrii de cãtre persoanele fizice a unor activitãţi economice în mod independent sau pentru înfiinţarea şi funcţionarea de asociaţii familiale, persoana fizica sau, dupã caz, reprezentantul asociaţiei familiale, trebuie sa depunã o documentaţie care va cuprinde:
a) cerere-tip (în cazul asociaţiei familiale aceasta trebuie sa conţinã semnãturile tuturor membrilor asociaţiei);
b) cazierul judiciar;
c) copii de pe actele de identitate;
d) certificatul medical pentru persoana fizica, respectiv pentru membrii asociaţiei familiale, prevãzut la art. 4 alin. (1) lit. b);
e) actele din care sa rezulte resedinta, pentru persoanele fizice cetãţeni strãini prevãzute la art. 1 alin. (1);
f) documentele care atesta calificarea profesionalã şi, dupã caz, autorizaţia specialã prevãzutã la art. 4 alin. (1) lit. d);
g) acordurile şi avizele eliberate de instituţiile abilitate, potrivit dispoziţiilor legale, necesare desfãşurãrii activitãţilor pentru care se solicita autorizarea.
(2) Cererea de autorizare sau de completare a autorizaţiei, dupã caz, se soluţioneazã în termen de 15 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii la autoritatea administraţiei publice locale emitente.
ART. 8
Se considera ca au calificarea cerutã de activitatea economicã pentru care solicita autorizarea persoanele fizice care au pregãtire profesionalã de specialitate sau competentele necesare desfãşurãrii acelei activitãţi.
ART. 9
(1) Pregãtirea profesionalã de specialitate sau competentele, prevãzute la art. 8, pot fi dovedite cu urmãtoarele documente, dupã caz:
a) diploma sau certificatul de absolvire a unei instituţii de învãţãmânt profesional, preuniversitar sau universitar, eliberata în condiţiile legii, în specialitatea pentru care se solicita autorizarea;
b) certificatul de absolvire a unei forme de pregãtire profesionalã, organizatã în condiţiile legii în vigoare la data eliberãrii acestuia;
c) certificatul de competenta profesionalã, eliberat de instituţiile abilitate conform legislaţiei în vigoare;
d) cartea de mestesug obţinutã în condiţiile prevãzute de actele normative în vigoare la data eliberãrii acesteia;
e) alte acte doveditoare care atesta pregãtirea profesionalã, potrivit legii.
(2) Persoanele fizice prevãzute la art. 1 alin. (1), care au absolvit forme de pregãtire profesionalã în strãinãtate, trebuie sa depunã, pentru obţinerea autorizaţiei, dupã caz:
a) atestatul de recunoaştere şi echivalare, eliberat de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii prin Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, pentru documentele prevãzute la alin. (1) lit. a);
b) actele prevãzute la alin. (1) lit. b)-e), însoţite de dovada recunoaşterii acestora de cãtre autoritãţile competente în domeniu din statul în care au fost emise, traduse şi legalizate conform legii, certificate de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale printr-o instituţie stabilitã prin ordin al ministrului muncii şi solidaritãţii sociale.
ART. 10
Dupã obţinerea autorizaţiei asociaţiile familiale şi persoanele fizice care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent sunt obligate sa se înregistreze la Registrul comerţului şi la organele fiscale teritoriale, conform reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 11
(1) Persoanelor fizice, cetãţeni strãini, care desfãşoarã activitãţi economice pe teritoriul României, autorizate în conformitate cu prevederile prezentei legi, li se va aplica regimul valutar stabilit prin reglementãrile Bãncii Naţionale a României pentru rezidenţi. În acest sens, pentru operaţiunile decurgând din desfãşurarea activitãţilor economice respective aceste persoane vor putea deschide conturi în lei şi în valuta la bãnci şi la alte entitãţi juridice abilitate prin lege sa desfãşoare activitate bancarã în România, cu respectarea regimului valutar aplicabil rezidenţilor.
(2) Pentru efectuarea altor operaţiuni decât cele decurgând din desfãşurarea activitãţilor economice autorizate potrivit prevederilor prezentei legi, persoanele fizice prevãzute la alin. (1), în mãsura în care nu şi-au stabilit domiciliul în România, pot deschide şi pot menţine conturi în lei şi în valuta, cu respectarea regimului valutar aplicabil nerezidentilor, şi au dreptul de a converti în valuta veniturile obţinute din activitãţile economice desfãşurate şi de a transfera fãrã restrictii în strãinãtate disponibilitãţile valutare rezultate din activitatea desfasurata, din investiţia efectuatã şi din lichidarea acesteia.
ART. 12
(1) Anularea autorizaţiei se realizeazã în baza cererii de renunţare sau când una dintre condiţiile de acordare nu mai este îndeplinitã.
(2) Cererea de renunţare la autorizaţie se adreseazã în scris autoritãţii administraţiei publice locale emitente de cãtre persoana fizica care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent sau de cãtre reprezentantul asociaţiei familiale şi se soluţioneazã în termen de 15 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii cererii.

CAP. 3
Sancţiuni

ART. 13
(1) Neînregistrarea asociaţiilor familiale sau a persoanelor fizice care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent la Registrul comerţului sau la organele fiscale teritoriale se sancţioneazã conform prevederilor legale în vigoare.
(2) Cazurile de suspendare sau de anulare a autorizaţiei prevãzute în prezenta lege vor fi comunicate lunar de cãtre emitent Oficiului registrului comerţului şi organelor fiscale competente aflate pe raza teritorialã a autoritãţii publice emitente.
(3) Anularea autorizaţiei atrage radierea din oficiu din registrul comerţului a persoanei fizice care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent sau a asociaţiei familiale.
(4) Mãsura anulãrii autorizaţiei poate fi contestatã în instanta, în condiţiile legii.
ART. 14
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac conform prevederilor legale.
ART. 15
(1) Persoana fizica care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent sau asociaţia familialã cãreia i-a fost anulatã autorizaţia ca urmare a aplicãrii unei sancţiuni poate solicita o noua autorizare numai dupã expirarea unui an de la comunicarea mãsurii de anulare, rãmasã definitiva.
(2) Persoana fizica care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent sau asociaţia familialã cãreia i-a fost anulatã a doua oara autorizaţia ca urmare a aplicãrii unei sancţiuni poate solicita o noua autorizare numai dupã expirarea a 3 ani de la comunicarea ultimei mãsuri de anulare, rãmasã definitiva.
ART. 16
Exercitarea activitãţilor economice fãrã autorizaţie emisã de condiţiile prezentei legi constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.

CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 17
(1) Persoanele fizice care desfãşoarã activitãţi economice în mod independent şi asociaţiile familiale care au obţinut autorizaţii eliberate în baza <>Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, îşi pot desfasura activitatea în baza acestora o perioada de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
(2) Pana la expirarea termenului prevãzut la alin. (1), în vederea continuãrii activitãţii este necesarã obţinerea unei autorizaţii în condiţiile prezentei legi.
ART. 18
Prezenta lege intra în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 19
În aplicarea prevederilor prezentei legi vor fi elaborate norme metodologice care vor fi aprobate prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 20
Dispoziţiile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale.
ART. 21
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abroga:
a) <>Decretul-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 20 din 6 februarie 1990, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) <>Hotãrârea Guvernului nr. 201/1990 pentru aprobarea normelor de aplicare a <>Decretului-lege nr. 54/1990 privind organizarea şi desfãşurarea unor activitãţi economice pe baza liberei iniţiative, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 33-34 din 8 martie 1990, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 27 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.


PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 27 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.


p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA
Bucureşti, 12 iulie 2002.
Nr. 507.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016