Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 503 din 26 noiembrie 2003  privind aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 71/2003 pentru modificarea si completarea   Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 503 din 26 noiembrie 2003 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 71/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 876 din 10 decembrie 2003

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobã <>Ordonanţa Guvernului nr. 71 din 28 august 2003 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. II.8 din Legea nr. 279/2003 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 621 din 30 august 2003, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul I punctul 4, dupã litera e) a alineatului (1) al articolului 4 se introduce litera e^1) cu urmãtorul cuprins:
"e^1) certificat de examinare de tip - documentul emis de cãtre un organism notificat, prin care se atestã cã un tip de produs supus evaluãrii prin aplicarea modulului <<examinare de tip>> respectã cerinţele dintr-o reglementare tehnicã;"
2. La articolul I punctul 4, literele j), l), m), p), v), x) şi z) ale alineatului (1) al articolului 4 vor avea urmãtorul cuprins:
"j) desemnare - procedura prin care o autoritate competentã aprobã, prin ordin al conducãtorului sãu, un laborator, un organism de certificare sau de inspecţie recunoscut, dreptul de a acţiona pe piaţã în legãturã cu o procedurã de evaluare a conformitãţii, prevãzutã de o reglementare tehnicã;
..............................................................
l) inspecţie - examinarea proiectului unui produs, a unui produs, a unui serviciu, a unui proces sau a unei instalaţii şi determinarea conformitãţii lor cu condiţiile specifice sau cu condiţiile generale, pe baza unei aprecieri profesionale;
m) importator - orice persoanã fizicã autorizatã sau persoanã juridicã cu domiciliul, respectiv cu sediul, în România sau în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, care introduce pe piaţa româneascã sau pe piaţa Uniunii Europene un produs provenit din afara acestui spaţiu;
...............................................................
p) marcaj de conformitate - simbolul care se aplicã de producãtor sau de reprezentantul autorizat al acestuia, înainte de introducerea pe piaţã şi/sau de punerea în funcţiune, pe un produs, pe o placã de marcaj ataşatã, pe ambalajul şi/sau pe documentele însoţitoare şi care are semnificaţia conformitãţii produsului cu toate cerinţele esenţiale prevãzute în reglementãrile tehnice aplicabile:
- CS - marcaj naţional de conformitate, denumit în continuare marcaj CS, conform prevederilor anexei nr. 2;
- CE - marcaj european de conformitate, denumit în continuare marcaj CE, conform prevederilor anexei nr. 3;
...............................................................
v) producãtor - persoana fizicã autorizatã sau persoana juridicã, responsabilã pentru proiectarea şi realizarea unui produs, în scopul introducerii pe piaţã şi/sau al punerii în funcţiune, în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, în numele sãu; responsabilitãţile producãtorului se aplicã oricãrei persoane fizice autorizate sau persoane juridice care asambleazã, ambaleazã sau eticheteazã produse în vederea introducerii pe piaţã şi/sau a punerii în funcţiune, sub nume propriu;
...............................................................
x) punere în funcţiune - acţiunea ce are loc în momentul primei utilizãri a unui produs, în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene;
...............................................................
z) reprezentant autorizat al producãtorului - persoana fizicã sau juridicã cu domiciliul, respectiv cu sediul, în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, împuternicitã de producãtor sã acţioneze în numele acestuia;"
3. La articolul I punctul 4, dupã litera z) a alineatului (1) al articolului 4 se introduce litera z^1) cu urmãtorul cuprins:
"z^1) securitate - starea unui produs, proces sau serviciu în care riscul de a pune în pericol persoanele sau de a provoca pagube mediului şi/sau proprietãţii este limitat la un nivel acceptabil;"
4. La articolul I punctul 4, literele z^1) şi z^2) ale alineatului (1) al articolului 4 se renumeroteazã şi devin z^2) şi z^3).
5. La articolul I punctul 4, alineatul (2) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Termenii <<standard>>, <<specificaţie tehnicã>> şi <<reglementare tehnicã>> se definesc conform prevederilor reglementãrilor în vigoare privind mãsurile de organizare şi realizare a schimbului de informaţii în domeniul standardelor şi reglementãrilor tehnice, precum şi regulilor referitoare la serviciile societãţii informaţionale între România şi statele membre ale Uniunii Europene, precum şi Comisia Europeanã."
6. La articolul I punctul 6, litera b) a articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"b) grupele de produse care fac obiectul reglementãrii tehnice, precum şi grupele de produse exceptate de la aceasta, dacã este cazul;"
7. La articolul I punctul 7, alineatul (1) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Se admite introducerea pe piaţã sau punerea în funcţiune a produselor din domeniile reglementate, cu marcaj CE, aplicat cu respectarea prevederilor prezentei legi şi ale reglementãrilor tehnice aplicabile."
8. La articolul I punctul 8, articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - În cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul autorizat al acestuia nu are domiciliul, respectiv sediul, în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, responsabilitatea privind deţinerea documentelor ce atestã conformitatea şi prezentarea acestor documente, la cerere, autoritãţilor responsabile cu supravegherea pieţei revine importatorului."
9. La articolul I punctul 16, partea introductivã a alineatului (2) al articolului 19 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Reglementarea tehnicã prevede pentru fiecare categorie de produse dintr-un domeniu reglementat una sau mai multe proceduri pentru evaluarea conformitãţii; procedura pentru evaluarea conformitãţii este formatã din unul sau o combinaţie adecvatã a urmãtoarelor module:"
10. La articolul I punctul 20, articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Marcajul CE este urmat, dacã este cazul, de numãrul de identificare a organismului notificat care a evaluat conformitatea potrivit prevederilor reglementãrilor tehnice aplicabile produsului."
11. La articolul I punctul 23, alineatele (1) şi (4) ale articolului 24 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Autoritãţile competente notificã organisme desemnate conform prevederilor prezentei legi şi ale reglementãrilor tehnice, de la data intrãrii în vigoare a PECA pentru domeniul reglementat în care organismele respective au fost desemnate; în situaţia în care un astfel de protocol nu este încheiat, autoritãţile competente notificã organisme desemnate începând cu data aderãrii la Uniunea Europeanã.
...............................................................
(4) De la termenele prevãzute la alin. (1) se acceptã şi se recunosc rapoartele de încercãri şi certificatele de evaluare a conformitãţii, emise de cãtre orice organism notificat din Uniunea Europeanã."
12. La articolul I punctul 24, alineatul (2) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Retragerea desemnãrii sau, dupã caz, a notificãrii nu afecteazã valabilitatea rapoartelor de încercãri, a certificatelor sau a altor documente care atestã conformitatea, emise de cãtre organismul în cauzã anterior acestei decizii. Rapoartele de încercãri, certificatele sau alte documente îşi pierd valabilitatea şi se retrag numai dacã se dovedeşte cã aceastã mãsurã trebuie întreprinsã."
13. La articolul I punctul 26, alineatele (1) şi (3) ale articolului 29^1 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29^1. - (1) Se admit introducerea pe piaţã şi/sau punerea în funcţiune şi a produselor cu marcaj CS, aplicat conform prevederilor prezentei legi şi ale reglementãrilor tehnice aplicabile, numai pânã la data intrãrii în vigoare a PECA pentru domeniile acoperite de reglementãri tehnice aplicabile produselor respective ori pânã la data aderãrii la Uniunea Europeanã, în situaţia în care un astfel de protocol nu este încheiat.
...............................................................
(3) De la data aderãrii la Uniunea Europeanã se interzice distribuirea, contra cost sau gratuitã, a produselor din domeniile reglementate, marcate cu marcaj CS; autoritãţile competente au obligaţia de a lua mãsurile necesare de retragere de pe piaţã a produselor cu marcaj CS."
14. La articolul I punctul 26, alineatul (1) al articolului 29^2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29^2. - (1) Marcajul CS prevãzut la art. 29^1 alin. (1) se aplicã de cãtre producãtor sau de cãtre reprezentantul sãu autorizat, persoanã fizicã ori juridicã cu domiciliul, respectiv cu sediul, în România."
15. La articolul I punctul 26, alineatul (1) al articolului 29^5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29^5. - (1) Ordinele prevãzute la art. 29^4 alin. (2) se abrogã la data intrãrii în vigoare a PECA, care include domeniul reglementat în care au fost aprobate organisme recunoscute, sau la data aderãrii la Uniunea Europeanã, în situaţia în care un astfel de protocol nu a fost încheiat."
16. La articolul I punctul 26, articolele 29^6 şi 29^7 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29^6. - Înainte de introducerea pe piaţã sau punerea în funcţiune a produselor cu marcaj CS, producãtorul sau reprezentantul autorizat al acestuia are obligaţia de a asigura realizarea cerinţelor prevãzute la art. 10 alin. (2) lit. a)-d) şi marcarea produselor cu respectarea prevederilor art. 21.
Art. 29^7. - Pentru produsele cu marcaj CS, în cazul în care nici producãtorul, nici reprezentantul autorizat al acestuia nu are domiciliul, respectiv sediul, în România, responsabilitãţile prevãzute la art. 11 revin importatorului."

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 21 octombrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 13 noiembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 26 noiembrie 2003.
Nr. 503.



────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016