Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 5 din 29 iunie 1989  privind gospodarirea rationala, protectia si asigurarea calitatii apelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 5 din 29 iunie 1989 privind gospodarirea rationala, protectia si asigurarea calitatii apelor

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 24 DIN 05/07/89
CAP. 1
ART. 1
Calitatea şi puritatea apei - condiţie esenţialã a vieţii -, folosirea raţionalã şi protecţia resurselor de apa reprezintã o cerinta de interes naţional. Pãstrarea curata a apei, gospodãrirea şi protecţia acesteia, conservarea şi protejarea resurselor de apa, constituie obligaţia tuturor unitãţilor socialiste, organelor de stat şi cetãţenilor în scopul satisfacerii necesitãţilor economiei naţionale şi populaţiei, inlaturarii oricãror forme de risipa şi consum neraţional, evitãrii epuizarii şi poluarii apei.
ART. 2
Folosirea apei este permisã numai cu respectarea de consum şi în condiţiile asigurãrii calitãţii şi protecţiei acesteia impotriva factorilor poluarii de orice fel, în vederea pãstrãrii echilibrului ecologic, menţinerii şi ameliorãrii factorilor naturali, apãrãrii sãnãtãţii ca şi a celorlalte condiţii de viata şi munca ale cetãţenilor.
ART. 3
Exploatarea şi valorificarea eficienta a apei în cadrul proceselor tehnologice şi al celorlalte activitãţi economice trebuie sa conducã la creşterea continua a gradului de utilizare şi refolosire a resurselor de apa, micşorarea costurilor de tratare şi epurare, în condiţiile pãstrãrii calitãţii apei, reducerea consumului de apa pe unitatea de produs, evitarea oricãrei forme de risipa sau consum neraţional.
ART. 4
Unitãţile socialiste, de stat şi cooperatiste, precum şi cetãţenii, sînt obligaţi sa aplice mãsurile stabilite pentru folosirea raţionalã, protecţia şi asigurarea calitãţii apei, luind mãsuri în scopul utilizãrii judicioase a acesteia la fiecare loc de munca, respectiv gospodãrire, respectarea stricta a disciplinei tehnologice în activitãţile de producţie care impun folosirea apei, prevenirea risipei sau poluarii de orice fel.
Încãlcarea acestor obligaţii atrage, potrivit legii, rãspunderea persoanelor vinovate.
Ministerele, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti rãspund pentru organizarea activitãţii de gospodãrire şi protecţie a apelor în unitãţile subordonate, controlul acestei activitãţi şi tragerea la rãspundere a persoanelor vinovate.
ART. 6
În funcţie de necesitãţile de dezvoltare economico-socialã a tarii, în concordanta cu prevederile planului naţional unic şi ale Programului naţional de amenajare în perspectiva a bazinelor hidroforice, se vor realiza lacuri de acumulare cu folosinta complexa, prize şi alte surse de apa, care sa asigure satisfacerea cerinţelor de apa în toate unitãţile administrativ-teritoriale.
CAP. 2
ART. 7
Centralele, întreprinderile, celelalte unitãţi socialiste au obligaţia de a asigura folosirea eficienta şi raţionalã a apei, protecţia acesteia impotriva poluarii, în care scop rãspund de:
a) încadrarea stricta în normele de consum pe unitate de produs şi reducerea continua a acestor norme;
b) urmãrirea sistematica în toate fazele de producţie a consumului de apa, reducerea pierderilor, mãrirea gradului de recirculare a apei, înlocuirea tehnologiilor de producţie mari consumatoare de apa;
c) epurarea, la nivelul parametrilor de calitate, stabiliţi, a apelor uzate, refolosirea apelor convenţional curate, rezultate din epurare, din procesele tehnologice de rãcire, spalare şi altele;
d) transportul, manipularea sau depozitarea produselor ori reziduurilor în care sa nu ducã la poluarea apelor;
e) prevenirea poluarii accidentale, protecţia calitãţii apelor subterane şi a izvoarelor prin evitarea patrunderii substanţelor poluante;
f) înlãturarea risipei la toate locurile de munca, repararea tuturor instalaţiilor interioare pînã la robinet şi întocmirea unor programe stricte de folosire a apei.
ART. 8
Folosirea apei de cãtre unitãţile socialiste se face în condiţiile şi cu autorizaţia prevãzute de lege. Autorizaţia se elibereazã pe baza constatãrii tehnice a stãrii corespunzãtoare a instalaţiilor în care urmeazã a fi folositã apa şi a celor de evacuare a apelor uzate.
Autorizaţia se elibereazã pe timp limitat, iar prelungirea sa se poate face de cãtre organul emitent numai dupã o noua constatare potrivit alin. 2.
ART. 10
Centralele, întreprinderile, unitãţile cooperatiste şi celelalte unitãţi socialiste rãspund de buna funcţionare a statiilor şi instalaţiilor de epurare a apelor uzate, astfel încît în aval apa sa fie preluatã de toţi consumatorii, fãrã cheltuieli suplimentare de tratare.
Execuţia şi punerea în funcţiune a statiilor şi instalaţiilor de epurare se fac în mod obligatoriu o data cu capacitatile de producţie sau ansamblurilor de locuinţe, iar extinderea sau dupã caz, modernizarea acestora, concomitent cu modificarea proceselor tehnologice, urmãrindu-se totodatã, înlocuirea tehnologiilor umede cu cele de evacuare uscata.
ART. 11
Unitãţile socialiste rãspund pentru pagubele provocate altor unitãţi sau persoanelor fizice datoritã poluarii apelor, suportînd şi toate cheltuielile impuse de tratarea apelor pe care le-au poluat.
În condiţiile legii, Consiliul Naţional al Apelor poate dispune oprirea functionarii unitãţii sau instalaţiei care provoacã poluarea.
Persoanele încadrate în munca vinovate de încãlcarea prevederilor referitoare la asigurarea calitãţii apei rãspund civil sau material, dupã caz, atît pentru pagubele prevãzute la alin. 1, cît şi pentru cele rezultind din pierderile de substanţe utile datoritã neepurarii corespunzãtoare a apelor evacuate, şi se sancţioneazã potrivit legii.
ART. 12
Se interzic evacuarea, aruncarea sau injectarea, în apele de suprafata, subterane, marine, de ape reziduale, deşeuri sau produse de orice fel, care pot schimba caracteristicile apei, evacuarea apelor uzate sau epurate în apele stãtãtoare, depozitarea, pe malurile sau în albiile cursurilor de apa sau ale lacurilor, de gunoaie ori deşeuri industriale de orice fel, folosirea de îngrãşãminte chimice sau pesticide la distanţe mai mari de 300 m fata de malurile cursurilor de apa şi lacurilor. De asemenea, se interzic exploatarea nisipului, pietrisului, pietrei de riu şi altor materiale din albii sau malurile cursurilor de apa fãrã autorizaţie sau contrar prevederilor acesteia, pasunatul animalelor şi efectuarea de arãturi, sãpãturi, gropi sau santuri pe diguri, baraje, alte construcţii hidrotehnice, maluri, albii şi în zonele de protecţie ale acestora, precum şi circulaţia auto şi hipo pe diguri, baraje sau alte lucrãri hidrotehnice dacã nu au fost amenajate în acest scop. Topirea inului, cinepii, teiului sau a altor plante textile în cursurile de apa, canale, lacuri, balti sau iazuri se poate face numai cu acordul organului de gospodãrire a apei şi cu respectarea stricta a condiţiilor stabilite de acestea.
ART. 13
Pentru protejarea şi folosirea izvoarelor, organele de gospodãrire a apelor, organele locale ale administraţiei de stat, toate unitãţile socialiste şi cetãţenii au obligaţia sa execute lucrãrile de amenajare, curãţire, întreţinere şi decolmatare, precum şi a celor necesare în vederea protecţiei impotriva poluarii.
ART. 14
Pentru protecţia resurselor de apa, pãstrarea, îmbunãtãţirea şi asigurarea calitãţii apei, toţi cetãţenii sînt, în principal obligaţi:
a) sa foloseascã în mod judicios apa în gospodãrie, sa asigure efectuarea lucrãrilor de reparaţii şi întreţinere a instalaţiilor de alimentarea cu apa;
b) sa nu arunce în albiile cursurilor de apa, în cuvetele de lacuri şi pe malurile acestora gunoaie menajere, substanţe sau deşeuri de orice fel;
c) sa nu spele vehicule, autovehicule sau obiecte conţinînd substanţe toxice în cursurile de apa şi lacuri ori pe malurile acestora;
d) sa nu arunce în instalaţiile sanitare sau în reţelele de canalizare resturile de substanţe petroliere sau alte substanţe toxice;
e) sa participe, în condiţiile legii, la toate acţiunile de igienizare a cursurilor de apa, lacurilor şi de protecţie a calitãţii acestora;
f) sa ia o atitudine ferma impotriva celor ce risipesc apa atît în locuinţe, cît şi la locul de munca.
ART. 15
Unitãţile care au în administrare sau în exploatare lucrãri hidrotehnice sînt obligate sa utilizeze prizele, barajele şi lacurile de acumulare conform graficelor dispecer, pe baza programelor lunare de exploatare, sa asigure debitele necesare folosintelor industriei, agriculturii şi populaţiei, corelat cu producerea energiei, şi sa respecte, în perioadele de seceta sau inundatii, mãsurile operative dispuse de organele de gospodãrire a apelor.
Programul de exploatare a lacurilor de acumulare se aproba lunar prin decret al Consiliului de Stat.
ART. 16
Lacurile de acumulare şi alte surse de apa vor fi proiectate şi amenajate în vederea îndeplinirii unor funcţii multiple, cum sînt alimentari cu apa, irigaţii, producerea de energie electrica, navigaţie şi dezvoltarea faunei piscicole, în strinsa concordanta cu cerinţele de apa, fundamentate, ale industriei, agriculturii şi populaţiei.
ART. 17
Executarea de lucrãri ori plantaţii pe cursurile apelor sau avînd legatura cu apele, modificarea sau extinderea unor astfel de lucrãri şi plantaţii ori amplasarea oricãror construcţii în albiile majore ale cursurilor de apa se pot face în condiţiile legii numai cu acordul organului de gospodãrire a apelor şi cu respectarea întocmai a condiţiilor stabilite prin acest acord.
ART. 18
Unitãţile care exploateazã sau au în administrare construcţii hidrotehnice sau plantaţii de protecţie a apelor sînt obligate sa asigure întreţinerea şi, dupã caz, repararea acestora. Deteriorarea, sub orice forma, a acestor construcţii sau plantaţii atrage rãspunderea unitãţii şi persoanelor vinovate.
ART. 19
Navele fluviale sau maritime, sub orice pavilion, sînt obligate sa ia mãsurile necesare pentru pãstrarea puritatii apelor teritoriale, evitarea poluarii apelor teritoriale, evitarea poluarii prin scurgeri accidentale sau intenţionate ale hidrocarburilor, altor substanţe chimice ori toxice, precum şi prin aruncarea oricãror deşeuri de natura sa modifice calitatea apei. În scopul prevenirii, depistarii şi inlaturarii poluarilor produse de nave, precum şi pentru constatarea şi sancţionarea eventualelor abateri sau neglijente, controlul navelor fluviale şi maritime se face de Inspectoratul Navigaţiei Civile şi capitaniile portuare, cu participarea obligatorie a delegatului organului teritorial de gospodãrire a apelor. Ministerul Transporturilor şi Telecomunicatiilor are obligaţia de a realiza, în porturile maritime şi fluviale, dane specializate pentru preluarea de la nave a apelor uzate încãrcate cu hidrocarburi, iar împreunã cu Ministerul Industriei Chimice şi Petrochimice, de a stabili modul de recuperare a substanţelor utile din acestea.
CAP. 3
ART. 20
Încãlcarea normelor privind gospodãrirea şi folosirea raţionalã a apei, protecţia şi asigurarea calitãţii acesteia, crearea de noi surse de apa atrage rãspunderea disciplinarã, materialã, civilã, contravenţionalã sau penalã, dupã caz, a persoanei vinovate.
ART. 21
Normele specifice privind gospodãrirea, protecţia şi calitatea apelor, precum şi organizarea acestor activitãţi, se stabilesc prin regulament aprobat prin decret al Consiliului de Stat.
Consiliul de Miniştri va supune spre aprobare acest regulament în termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi.
ART. 22
Prezenta lege intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România.
Pe data intrãrii în vigoarea a prevederilor prezentei legi, orice dispoziţii contrare acestora se abroga.
----------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016