Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 5 din 22 decembrie 1965  cu privire la protectia muncii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 5 din 22 decembrie 1965 cu privire la protectia muncii

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 21 DIN 23/12/65
CAP. 1

ART. 1
În Republica Socialistã România protecţia muncii constituie o problema de stat.
În acest scop, se înfiinţeazã Comitetul de Stat pentru Protecţia Muncii, ale cãrui atribuţii de îndrumare, coordonare şi control a activitãţii de protecţie a muncii, pe tot cuprinsul tarii, se stabilesc prin lege.
ART. 2
Protecţia muncii face parte integrantã din procesul de munca şi are ca scop asigurarea celor mai bune condiţii de munca, prevenirea accidentelor de munca şi a imbolnavirilor profesionale.
ART. 3
Mãsurile de protecţie a muncii se asigura pentru angajaţii tuturor organizaţiilor de stat, cooperatiste şi ai celorlalte organizaţii obşteşti, pentru membrii cooperativelor de producţie, agricole şi meşteşugãreşti, precum şi pentru ucenici, elevi şi studenţi în perioada efectuãrii practicii profesionale sau vizitelor cu caracter didactic în unitãţi productive.
ART. 4
Comitetul de Stat pentru Protecţia Muncii stabileşte împreunã cu Ministerul Sãnãtãţii şi Prevederilor Sociale norme republicane obligatorii de protecţie a muncii. Aceste norme cuprind cadrul general de tehnica a securitãţii, precum şi normele de igiena a muncii.
ART. 5
Ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat şi organele centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti stabilesc, pe baza normelor republicane, sub îndrumarea şi controlul Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii, norme departamentale de protecţie a muncii, obligatorii pentru toate organizaţiile ce le sînt subordonate. Normele de igiena a muncii vor fi incluse în normele departamentale de protecţie a muncii astfel cum au fost stabilite prin normele republicane.
Pentru activitãţile ce sînt comune mai multor ministere, altor organe centrale ale administraţiei de stat, organelor centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti precum şi sfaturilor populare, se aplica normele departamentale indicate de Comitetul de Stat pentru Protecţia Muncii, care va stabili şi adaptarile care sînt necesare.
Comitetele executive ale sfaturilor populare regionale şi ale oraşelor Bucureşti şi Constanta stabilesc normele de protecţie a muncii pentru activitãţile de gospodãrie comunalã care nu sînt specifice ministerelor şi altor organe centrale.
Comitetul de Stat pentru Îndrumarea şi Controlul Organelor Locale ale Administraţiei de Stat coordoneazã stabilirea normelor prevãzute la alineatul precedent.
ART. 6
Conducerile organizaţiilor socialiste vor stabili instrucţiuni proprii de protecţie a muncii care cuprind prevederile din normele departamentale de protecţie a muncii şi mãsurile suplimentare de protecţie a muncii necesare la condiţiile de lucru specifice secţiilor, sectoarelor, atelierelor şi locurilor de munca din organizaţia socialistã respectiva.

CAP. 2

ART. 7
Conducãtorii organizaţiilor socialiste vor stabili, o data cu mãsurile de realizare a planului de producţie sau a sarcinilor de serviciu, mãsuri corespunzãtoare în vederea asigurãrii celor mai bune condiţii de munca, a prevenirii accidentelor de munca şi imbolnavirilor profesionale.
ART. 8
Obligaţia şi rãspunderea pentru realizarea deplina a mãsurilor de protecţie a muncii o au - potrivit atribuţiilor ce le revin - cei ce organizeazã, controleazã şi conduc procesul de munca, dupã cum urmeazã:
- la locul de munca: şefii secţiilor, sectoarelor, atelierelor - ingineri, tehnicieni sau maiştri - precum şi şefii brigazilor şi echipelor;
- la nivelul întreprinderilor, organizaţiilor economice de stat, cooperatiste şi la celelalte organizaţii obşteşti, precum şi la instituţii: directorul, conducãtorul unitãţii sau preşedintele organizaţiei cooperatiste sau obşteşti;
- la nivelul direcţiilor generale, direcţiilor regionale, trusturilor şi combinatelor: conducãtorul respectiv;
- la nivelul sfaturilor populare: preşedintele comitetului executiv;
- la nivelul ministerelor, celorlalte organe centrale ale administraţiei de stat, organelor centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti: ministrul, conducãtorul organului central ori preşedintele organizaţiei cooperatiste sau obşteşti respective.
Obligaţia şi rãspunderea pentru realizarea deplina a mãsurilor de protecţie a muncii o au de asemenea şi toate celelalte persoane cãrora le revin atribuţii de organizare, conducere şi control în procesul de munca.
ART. 9
Organizaţiile socialiste sînt obligate:
a) sa aplice normele de protecţie a muncii: la construcţia şi exploatarea obiectivelor în care se desfãşoarã o activitate economicã, socialã sau culturalã; la introducerea de substanţe noi; la amplasarea utilajelor şi instalaţiilor; la reparaţia şi întreţinerea utilajelor, instalaţiilor, sculelor şi la exploatarea mijloacelor şi cãilor de transport;
b) sa introducã în procesul de producţie sau, dupã caz, sa confectioneze aparate, dispozitive, instalaţii, echipamente şi materiale de protecţie a muncii la nivelul cuceririlor ştiinţei şi tehnicii moderne.
Ministerele şi celelalte organe centrale ale administraţiei de stat, organele centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti vor lua mãsuri pentru generalizarea celor mai eficace dispozitive şi instalaţii de protecţie a muncii, cu avizul Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii;
c) sa ia orice alte mãsuri în vederea asigurãrii celor mai bune condiţii de munca, prevenirii accidentelor de munca şi imbolnavirilor profesionale.
ART. 10
Ministerele, celelalte organe centrale şi locale ale administraţiei de stat, organele centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti sînt obligate ca o data cu realizarea instalaţiilor şi utilajelor, precum şi la introducerea de noi procese tehnologice, sa asigure mãsurile corespunzãtoare de protecţie a muncii.
Organizaţiile de cercetãri şi proiectari sînt obligate sa aplice, la elaborarea studiilor şi proiectelor, normele de protecţie a muncii.
În cazul proceselor tehnologice pentru care nu exista norme republicane sau departamentale de protecţie a muncii, ministerele şi celelalte organe centrale şi locale ale administraţiei de stat, organele centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti, în subordinea cãrora se afla organizaţiile de cercetare şi proiectare, sînt obligate sa stabileascã mãsurile necesare de protecţie a muncii cu avizul Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii.
Consiliile tehnico-ştiinţifice şi comisiile tehnice interne sînt obligate sa verifice proiectele din punct de vedere al respectãrii normelor de protecţie a muncii.
Comitetul de Stat al Planificarii şi Comitetul de Stat pentru Construcţii, Arhitectura şi Sistematizare vor aviza numai proiectele pentru care consiliul tehnico-ştiinţific al organizaţiei socialiste menţioneazã ca s-au respectat normele de protecţie a muncii şi pentru care sînt asigurate mijloacele financiare şi materiale necesare realizãrii mãsurilor de protecţie a muncii.
ART. 11
În cazul accidentelor de munca, conducãtorul procesului de munca trebuie sa înştiinţeze de îndatã pe conducãtorul organizaţiei socialiste de producerea accidentului.
În cazul accidentelor de munca colective, mortale şi a celor care au produs invaliditate, conducãtorul organizaţiei socialiste va sesiza de îndatã organele Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii, ale Procuraturii şi ale Ministerului Afacerilor Interne.
Conducãtorul organizaţiei socialiste şi al procesului de munca sînt obligaţi sa ia mãsurile necesare pentru a nu se modifica starea de fapt rezultatã din producerea accidentului, în afarã de cazurile cînd menţinerea acestei stãri ar da loc la alte accidente, ar pereclita viata sau sãnãtatea accidentatilor ori securitatea organizaţiei socialiste.
Comitetul de Stat pentru Protecţia Muncii este obligat ca prin organele sale sa înceapã de îndatã cercetarea la fata locului pentru stabilirea cauzelor accidentului, precum şi pentru prevenirea altor accidente.
ART. 12
Organizaţiile socialiste sînt obligate, potrivit normelor stabilite de Consiliul de Miniştri:
a) sa înregistreze, sa ţinã evidenta şi sa raporteze accidentele de munca şi imbolnavirile profesionale;
b) sa nominalizeze, în planurile lor, investiţiile pentru protecţia muncii şi sa ţinã evidenta cheltuirii fondurilor de protecţie a muncii.
ART. 13
În toate cazurile şi la toate nivelele, la aprecierea activitãţii depuse în îndeplinirea planului de producţie şi a sarcinilor de serviciu, la acordarea oricãror stimulente materiale şi morale, se va tine seama de felul în care au fost asigurate şi respectate mãsurile de protecţie a muncii.
ART. 14
Institutele de cercetãri din subordinea ministerelor, a celorlalte organe centrale şi ale Academiei Republicii Socialiste România vor introduce în planurile de cercetare, teme de protecţie a muncii specifice activitãţii pentru care se face cercetarea.
ART. 15
Ministerul Învãţãmîntului, în colaborare cu celelalte ministere sau organe centrale va lua mãsuri ca planurile de învãţãmînt şi programele analitice ale cursurilor de calificare cu durata scurta, ale şcolilor profesionale, şcolilor tehnice precum şi ale institutelor de învãţãmînt superior tehnic, sa cuprindã cursuri speciale sau capitole de protecţie a muncii.
ART. 16
Ministerele şi celelalte organe centrale şi locale ale administraţiei de stat, organele centrale ale organizaţiilor cooperatiste şi obşteşti sînt obligate sa ia mãsurile şi sa prevadã mijloacele necesare pentru desfãşurarea unei propagande sistematice, concrete şi eficace în vederea cunoaşterii, popularizarii şi aplicãrii mãsurilor de protecţie a muncii.
Comitetul de Stat pentru Cultura şi Arta şi Comitetul de Radiodifuziune şi Televiziune sînt obligate sa prevadã în planurile lor de activitate, în mod distinct, teme privind propaganda prevenirii accidentelor de munca şi imbolnavirilor profesionale.
Comitetul de Stat pentru Cultura şi Arta ia mãsuri pentru realizarea materialelor de propaganda referitoare la protecţia muncii - filme, diafilme, afişe, pliante şi alte tiparituri - pe baza cererilor organizaţiilor socialiste.
Comitetul de Stat pentru Protecţia Muncii coordoneazã activitatea de propaganda a protecţiei muncii în ceea ce priveşte nivelul tehnic şi va realiza noi prototipuri de afişe, pliante şi alte materiale de propaganda.
ART. 17
Organizaţiile socialiste sînt obligate sa prezinte actele sau orice alte documente în legatura cu protecţia muncii cerute de organele de control ale Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii. De asemenea, organizaţiile socialiste sînt obligate sa dea lãmuririle necesare şi sa ţinã seama de indicaţiile organelor de control ale Comitetului de Stat pentru protecţia Muncii.
Organizaţiile socialiste sînt obligate, la cererea Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii sau inspectoratelor regionale, interraionale, raionale şi orãşeneşti de protecţie a muncii sa punã la dispoziţie specialiştii solicitati de aceştia pentru efectuarea unor acţiuni deosebite de control privind protecţia muncii, ori a unor expertize , precum şi pentru lãmurirea problemelor ce se ridica cu ocazia cercetãrii unor accidente de munca, sau îmbolnãviri profesionale.
Organizaţiile socialiste la care funcţioneazã inspectori pentru protecţie a muncii sînt obligate sa le asigure, fãrã plata, încãperile şi mobilierul necesar activitãţii lor, precum şi iluminatul, incalzitul şi întreţinerea acestora.

CAP. 3

ART. 18
Dispoziţiile Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii, date în realizarea atribuţiilor sale, sînt obligatorii pentru toate organizaţiile socialiste.
ART. 19
Inspecţia sanitarã de stat, Inspectoratul de stat pentru cazane şi instalaţii de ridicat, Inspecţia de supraveghere pentru prevenirea incendiilor, Inspecţia de stat pentru construcţii, precum şi alte inspecţii de stat şi organele lor în subordine, sînt obligate sa acorde Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii şi organelor de control ale acestuia tot sprijinul de specialitate necesar pentru asigurarea prompta şi eficace a controlului aplicãrii mãsurilor de protecţie a muncii.
ART. 20
Organele de control ale Comitetului de Stat pentru Protecţia Muncii solicita sprijinul sindicatelor care - potrivit atribuţiilor lor - organizeazã controlul obştesc asupra aplicãrii şi respectãrii legislaţiei de protecţie a muncii, în scopul prevenirii accidentelor de munca şi imbolnavirilor profesionale.

CAP. 4

ART. 21
Normele republicane şi departamentale de protecţie a muncii existente la data publicãrii prezentei legi, rãmîn în vigoare pînã la emiterea altor norme.
ART. 22
Încãlcarea dispoziţiilor legale privitoare la protecţia muncii atrage rãspunderea: disciplinarã, administrativã, materialã sau penalã, dupã caz, potrivit legii.
ART. 23
Decretul nr. 834/1962 privind organizarea protecţiei muncii în Republica Populara Romana, precum şi Hotãrîrea Consiliului de Miniştri şi Consiliului Central al Sindicatelor nr. 965/1964 privind organizarea protecţiei muncii şi a activitãţii de igiena şi antiepidemie în Republica Populara Romana, se abroga.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016