Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 476 din 12 decembrie 2006  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 476 din 12 decembrie 2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.018 din 21 decembrie 2006

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 23 martie 1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, liniuţele a 22-a şi a 23-a vor avea urmãtorul cuprins:
"- practici comerciale abuzive şi/sau incorecte - orice acţiune, inacţiune, conduitã, demers sau comunicare comercialã, inclusiv publicitate, din partea unui operator economic în relaţie directã cu promovarea, vânzarea sau furnizarea unui produs sau serviciu, care aduce atingere în mod direct intereselor consumatorilor;
- punere pe piaţã - acţiunea de a face disponibil pentru prima datã, contra cost sau gratuit, un produs sau un serviciu în vederea distribuirii sau utilizãrii, precum şi comercializarea directã cãtre consumatori, efectuatã de cãtre producãtori şi/sau importator."
2. La articolul 7 litera c), liniuţa a patra va avea urmãtorul cuprins:
"- sã asigure, la prestarea serviciilor, condiţiile stabilite de producãtor, de actele normative în vigoare, precum şi cele specifice desfãşurãrii activitãţii;".
3. La articolul 10, dupã litera g) se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) de a fi notificaţi în scris cu 30 de zile înainte de data pentru care a fost încheiat contractul al cãrui termen de valabilitate se prelungeşte în mod automat pentru o perioadã de timp determinatã sau nedeterminatã, în vederea formulãrii unei opţiuni de prelungire a validitãţii acestuia."
4. Dupã articolul 14 se introduce un nou articol, articolul 14^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 14^1. - În cazul produselor la care timpul de nefuncţionare din cauza deficienţelor apãrute în cadrul termenului de garanţie depãşeşte 10% din acest termen, precum şi în cazul produselor alimentare, farmaceutice, al dispozitivelor protetice şi/sau medicale, al produselor destinate nou-nãscuţilor, al cãrucioarelor pentru copii şi al produselor cosmetice care prezintã abateri de la caracteristicile calitative prescrise sau declarate, cu excepţia medicamentelor şi produselor preparate în scop medical sau terapeutic, vânzãtorul este obligat, la cererea consumatorului, sã le înlocuiascã sau sã restituie contravaloarea acestora.
Timpul de nefuncţionare menţionat la alin. 1 prelungeşte în mod corespunzãtor termenul de garanţie şi curge din momentul sesizãrii vânzãtorului/unitãţii service pânã la aducerea produsului în stare de utilizare normalã şi al notificãrii în scris în vederea ridicãrii produsului sau predãrii efective a produsului cãtre consumator.
Produsele de folosinţã îndelungatã care înlocuiesc produsele defecte în cadrul termenului de garanţie vor beneficia de un nou termen de garanţie, care curge de la data preschimbãrii produsului.
Termenul de garanţie curge de la data vânzãrii produsului. Pentru bunurile de folosinţã îndelungatã noi, obţinute prin tragere la sorţi la tombole, câştigate la concursuri, câştiguri la C.E.C., Loto-Prono şi similare sau acordate cu reducere de preţ ori gratuit de cãtre operatorii economici, termenul de garanţie curge de la data intrãrii bunului respectiv în posesia câştigãtorului."
5. La articolul 15, alineatul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Persoanele împuternicite conform art. 49 sã constate contravenţia şi sã aplice sancţiunea prevãzutã de prezenta ordonanţã vor stabili pentru produse şi servicii, odatã cu sancţiunea, şi mãsuri de remediere, înlocuite, restituirea contravalorii acestora sau restituirea sumelor încasate necuvenit de la consumatori, dupã caz."
6. La articolul 16 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"Soluţionarea solicitãrii plãţii unor prejudicii morale sau daune conexe remedierii ori a înlocuirii produselor sau serviciilor necorespunzãtoare cerute de consumatori sau de operatorii economici este de competenţa instanţei judecãtoreşti competente ori a organismului de mediere competent."
7. La articolul 20, dupã alineatul 2 se introduc trei noi alineate, alineatele 3, 4 şi 5, cu urmãtorul cuprins:
"Produsele de folosinţã îndelungatã trebuie sã fie însoţite de certificatul de garanţie şi, dacã reglementãrile în vigoare prevãd, de declaraţia de conformitate, precum şi de cartea tehnicã ori de instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare, întreţinere, eliberate de producãtor.
Vânzãtorul trebuie sã informeze consumatorii despre preţul final al produsului sau despre tariful serviciului prestat, pe care îl suportã consumatorul, incluzând taxa pe valoarea adãugatã şi toate taxele suplimentare, şi sã ofere acestora toate informaţiile şi documentele tehnice care trebuie sã însoţeascã produsul.
Toate informaţiile privitoare la produsele şi serviciile oferite consumatorilor, documentele însoţitoare, inclusiv cele referitoare la informaţiile privind securitatea produsului şi instrucţiunile de utilizare, precum şi contractele, inclusiv cele preformulate, trebuie sã fie scrise în limba românã, indiferent de ţara de origine a acestora, fãrã a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi."
8. La articolul 26, alineatul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Sunt obligatorii afişarea, în mod vizibil, a denumirii unitãţii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care sã rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societãţii pentru care este autorizatã sã funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare."
9. La articolul 29, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Guvernul va stabili, prin hotãrâri, reglementãri-cadru în domeniul protecţiei consumatorilor, inclusiv reglementãri privind modul de constituire, repartizare şi utilizare a unui fond de stimulare a personalului Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor."
10. Articolul 38^5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38^5. - Reprezentanţii organizaţiilor neguverna-mentale ale consumatorilor nu au drept de control al operatorilor economici."
11. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Constituie contravenţii, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sã fie considerate infracţiuni, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) încãlcarea dispoziţiilor art. 4, art. 7 lit. a) a 2-a, a 3-a şi a 5-a liniuţã, lit. c) prima şi a 2-a liniuţã, art. 15 alin. 1, cu amendã contravenţionalã de la 3.000 lei la 30.000 lei;
b) încãlcarea dispoziţiilor art. 7 lit. a) a 4-a liniuţã, lit. b) a 3-a şi a 4-a liniuţã, cu amendã contravenţionalã de la 2.500 lei la 25.000 lei;
c) încãlcarea dispoziţiilor art. 5, art. 7 lit. b) prima, a 2-a şi a 5-a liniuţã, lit. c) a 3-a şi a 4-a liniuţã, art. 9, art. 10 lit. a)-f) şi art. 11, cu amendã contravenţionalã de la 2.000 lei la 4.000 lei;
d) încãlcarea dispoziţiilor art. 13 alin. 1, art. 14 alin. 1, art. 17-25 şi art. 26 alin. 1 şi 2, cu amendã contravenţionalã de la 1.000 lei la 3.000 lei.
Sancţiunile se pot aplica şi persoanelor juridice."
12. Articolul 46^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46^1. - Împiedicarea, sub orice formã, a organelor administraţiei publice însãrcinate cu protecţia consumatorilor de a exercita atribuţiile de serviciu referitoare la prevenirea şi combaterea faptelor care pot afecta viaţa, sãnãtatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu muncã în folosul comunitãţii sau cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Nerespectarea dispoziţiilor legale privind protecţia consumatorilor care, potrivit art. 46, constituie contravenţie, dacã fapta a avut ca urmare vãtãmarea sãnãtãţii sau a integritãţii corporale a uneia sau mai multor persoane, se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã de la 20.000 lei la 100.000 lei.
Nerespectarea dispoziţiilor legale privind protecţia consumatorilor care, potrivit art. 46, constituie contravenţie, dacã fapta a avut ca urmare afectarea gravã şi în mod repetat a intereselor economice a unuia sau mai multor consumatori, se sancţioneazã cu amendã contravenţionalã de la 5.000 lei la 25.000 lei.
În cazul aplicãrii sancţiunii amenzii pentru sãvârşirea faptei prevãzute la alin. 2 se va dispune şi închiderea definitivã a unitãţii, putând fi dispusã aceeaşi mãsurã pentru sãvârşirea faptei prevãzute la alin. 3.
Contravenienţii sunt obligaţi sã suporte, potrivit prevederilor legale în vigoare, şi cheltuielile efectuate de terţi, persoane fizice sau juridice, în vederea vindecãrii persoanelor vãtãmate în calitatea lor de consumatori."
13. Dupã articolul 46^2 se introduce un nou articol, articolul 46^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 46^3. - În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, contravenientul poate achita, în cel mult 48 de ore de la data încheierii sau, dupã caz, de la data comunicãrii procesului-verbal de constatare a contravenţiei, jumãtate din minimul amenzii prevãzute de art. 46, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal."
14. La articolul 49, alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 49. - Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 46 şi 46^1 se fac de cãtre reprezentanţii împuterniciţi ai Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor."
15. Alineatul 7 al articolului 50^2 se abrogã.
16. Alineatul 2 al articolului 50^4 se abrogã.
17. La articolul 58, dupã litera g) se introduce o nouã literã, litera h), cu urmãtorul cuprins:
"h) mãsurile suplimentare pentru protecţia unor categorii de consumatori, cum ar fi: copii, vârstnici, persoane cu handicap, segmente de populaţie aflate în situaţia de risc financiar ridicat, precum şi alte categorii de consumatori expuşi în mod deosebit riscului."
ART. II
Alineatul 2 al articolului 14 din <>Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 23 martie 1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se abrogã la data de 1 ianuarie 2007.
ART. III
Articolul 14^1 din <>Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 23 martie 1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
ART. IV
În tot cuprinsul <>Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 23 martie 1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sintagma "agent economic" se înlocuieşte cu sintagma "operator economic".
ART. V
<>Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 75 din 23 martie 1994, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 12 decembrie 2006.
Nr. 476.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016