Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 472 din 4 noiembrie 2004  pentru modificarea si completarea   Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 472 din 4 noiembrie 2004 pentru modificarea si completarea Legii educatiei fizice si sportului nr. 69/2000

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFIIAL nr. 1.062 din 16 noiembrie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 9 mai 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatul (3) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Educaţia fizicã şi sportul cuprind urmãtoarele activitãţi: educaţia fizicã, sportul şcolar şi universitar, sportul pentru toţi, sportul de performanţã, exerciţiile fizice practicate cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic."
2. Alineatele (2), (3), (4) şi (5) ale articolului 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Asociaţiile sportive şcolare şi universitare sunt structuri sportive înfiinţate în condiţiile prezentei legi, a cãror activitate este coordonatã de Federaţia Sportului Şcolar, respectiv de Federaţia Sportului Universitar.
(3) Federaţia Sportului Şcolar şi Federaţia Sportului Universitar, înfiinţate în condiţiile legii, au urmãtoarele atribuţii:
a) promovarea valenţelor educative ale sportului;
b) iniţierea şi organizarea de programe şi acţiuni de atragere a elevilor şi studenţilor la practicarea sportului;
c) coordonarea competiţiilor sportive desfãşurate în unitãţile şi instituţiile de învãţãmânt, organizate de asociaţiile sportive şcolare şi universitare;
d) sprijinirea sau organizarea, dupã caz, a competiţiilor locale, zonale şi naţionale ale reprezentativelor unitãţilor şi instituţiilor de învãţãmânt;
e) deţinerea competenţei exclusive pentru reprezentarea ţãrii la competiţiile oficiale organizate sub egida federaţiilor internaţionale ale sportului şcolar şi universitar.
(4) Organizarea şi funcţionarea Federaţiei Sportului Şcolar şi Federaţiei Sportului Universitar se stabilesc prin hotãrâri ale Guvernului, iniţiate de Agenţia Naţionalã pentru Sport şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii.
(5) Finanţarea Federaţiei Sportului Şcolar, respectiv a Federaţiei Sportului Universitar, se face prin alocaţii de la bugetul de stat, pe bazã de programe, precum şi prin venituri extrabugetare. Pentru susţinerea programelor de reprezentare la competiţiile internaţionale oficiale, desfãşurate sub egida federaţiilor internaţionale ale sportului şcolar şi sportului universitar, Federaţia Sportului Şcolar, şi respectiv Federaţia Sportului Universitar, pot beneficia, cu prioritate, de alocaţii guvernamentale."
3. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Finanţarea programului naţional «Sportul pentru toţi» se asigurã din fonduri prevãzute distinct în bugetul de stat şi din fonduri de la bugetele locale.
(2) Mijloacele financiare necesare pentru susţinerea subprogramelor derulate de Federaţia Sportivã Naţionalã «Sportul pentru toţi» se asigurã din fonduri prevãzute distinct în bugetul de stat.
(3) Subprogramele propuse de celelalte instituţii, care sunt aprobate anual de Comitetul Activitãţilor Fizice Sportive pentru Sãnãtate, Educaţie şi Recreere, sunt finanţate de la bugetele locale, din fonduri primite de la organismele internaţionale, din sponsorizãri, donaţii şi legate, precum şi din fonduri ale bugetului de stat, care vor fi prevãzute cu destinaţia pentru activitatea sportivã şi de tineret."
4. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Sportivii de performanţã pot fi amatori sau profesionişti, conform prevederilor cuprinse în statutele şi regulamentele federaţiilor sportive naţionale şi internaţionale, în condiţiile legii.
(2) Sportivii amatori sunt cei care, pentru practicarea sportului respectiv, nu au relaţii contractuale de muncã cu cluburile sportive la care sunt legitimaţi.
(3) Sportivii profesionişti sunt cei care, pentru practicarea sportului respectiv, încheie, în condiţiile legii, cu cluburile la care sunt legitimaţi un contract individual de muncã pe duratã determinatã şi care obţin licenţa de sportiv profesionist.
(4) Ramurile de sport, precum şi condiţiile de practicare a sportului profesionist se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, iniţiatã de Agenţia Naţionalã pentru Sport, la propunerea federaţiilor sportive naţionale."
5. La titlul III, titlul va avea urmãtorul cuprins:

"TITLUL III
Structurile administraţiei pentru sport"

6. Litera f) a alineatului (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"f) administreazã patrimoniul din domeniul public şi domeniul privat al statului, încredinţat Agenţiei Naţionale pentru Sport;"
7. Dupã litera g) a alineatului (1) al articolului 18 se introduce o literã nouã, litera g^1), cu urmãtorul cuprins:
"g^1) supravegheazã menţinerea destinaţiei bazelor şi/sau instalaţiilor sportive care au aparţinut domeniului public sau privat al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale şi care, ulterior, au fost dobândite ca active patrimoniale destinate activitãţii sportive sau vândute cãtre societãţile comerciale."
8. Literele i) şi j) ale alineatului (1) al articolului 18 vor avea urmãtorul cuprins:
"i) repartizeazã bugetul activitãţii sportive, constituit potrivit prezentei legi, pentru:
- activitatea proprie şi cea a instituţiilor din subordinea sa;
- federaţiile sportive naţionale, în baza contractelor de finanţare a programelor sportive ale acestora;
- premierea performanţelor deosebite obţinute la competiţiile sportive internaţionale oficiale;
j) autorizeazã afilierea federaţiilor sportive naţionale la federaţiile sportive internaţionale de profil şi la alte foruri continentale sau mondiale, precum şi afilierea altor organizaţii cu profil sportiv la forurile internaţionale de specialitate."
9. Alineatul (1) al articolului 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Direcţiile pentru sport judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, au urmãtoarele atribuţii principale în domeniul sportului:
a) ţin evidenţa structurilor sportive fãrã personalitate juridicã din judeţ, prin înscrierea acestora în Registrul sportiv;
b) finanţeazã, pe bazã de contract, programele sportive ale asociaţiilor judeţene şi ale municipiului Bucureşti pe ramuri de sport şi ale cluburilor sportive de drept privat, aflate în raza administrativ-teritorialã respectivã, în limita sumei prevãzute în bugetul de venituri şi cheltuieli cu aceastã destinaţie;
c) colaboreazã cu consiliile locale, în scopul utilizãrii eficiente a sumelor acordate de la bugetele locale pentru activitatea sportivã de performanţã în teritoriu;
d) elaboreazã şi aduc la îndeplinire, în colaborare cu autoritãţile administraţiei publice locale, planurile de construire şi de îmbunãtãţire a bazelor şi instalaţiilor sportive, în vederea dezvoltãrii sportului în general şi a sportului de performanţã în teritoriu, finanţeazã unele programe speciale pentru sportivi, secţii sau echipe din raza administrativ-teritorialã;
e) colaboreazã cu inspectoratele şcolare, unitãţile de învãţãmânt şi cu instituţiile de învãţãmânt superior pentru organizarea şi dezvoltarea sportului şcolar şi universitar, precum şi pentru formarea şi perfecţionarea pregãtirii profesionale a instructorilor sportivi;
f) iniţiazã mãsurile necesare pentru prevenirea violenţei la manifestãrile sportive organizate în raza lor teritorialã, precum şi a dopajului în sport;
g) sprijinã cu mijloace materiale şi financiare practicarea sportului pentru toţi;
h) îndrumã şi controleazã, din punct de vedere tehnico-metodic şi de specialitate, structurile sportive din judeţ;
i) supravegheazã menţinerea destinaţiei bazelor sportive din domeniul public sau privat al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale, precum şi a celor care au aparţinut domeniului public şi au intrat în circuitul privat."
10. Dupã articolul 20 se introduce capitolul III cu urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL III
Comitetul Olimpic Român

Art. 20^1. - (1) Comitetul Olimpic Român este o asociaţie de interes naţional care se organizeazã şi funcţioneazã în baza statutului propriu, elaborat în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice şi ale prezentei legi.
(2) Comitetul Olimpic Român este persoanã juridicã de drept privat, de utilitate publicã, autonomã, nonprofit, neguvernamentalã, apoliticã şi fãrã scop lucrativ.
(3) Dobândirea personalitãţii juridice se face în condiţiile legii.
(4) Comitetul Olimpic Român deţine competenţa exclusivã pentru reprezentarea ţãrii la Jocurile Olimpice şi la celelalte programe organizate sub egida Comitetului Internaţional Olimpic sau a asociaţiilor olimpice continentale. Comitetul Olimpic Român este unicul deţinãtor pe teritoriul României al drepturilor de folosire a însemnelor şi a tuturor simbolurilor olimpice specificate în statutul propriu, în Charta Olimpicã şi în alte documente normative ale mişcãrii olimpice.
(5) Persoanele fizice sau juridice de pe teritoriul României nu pot folosi însemnele Comitetului Internaţional Olimpic, însemnele şi emblema Comitetului Olimpic Român şi alte drepturi de proprietate intelectualã olimpice decât cu acordul Comitetului Olimpic Român.
(6) Comitetul Olimpic Român organizeazã şi coordoneazã activitatea Academiei Olimpice Române, unitate aflatã în subordinea sa, fãrã personalitate juridicã, cu atribuţii în dezvoltarea şi promovarea principiilor fundamentale ale olimpismului.
Art. 20^2. - (1) Pentru realizarea obiectului sãu de activitate, Comitetul Olimpic Român colaboreazã cu instituţii guvernamentale şi neguvernamentale, asociaţii şi organizaţii de drept public sau privat.
(2) Comitetul Olimpic Român susţine financiar, pe bazã de contracte de finanţare, activitatea centrelor naţionale de pregãtire a juniorilor. Federaţiile sportive naţionale conduc, organizeazã şi coordoneazã activitatea acestor centre. Agenţia Naţionalã pentru Sport, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale colaboreazã şi sprijinã activitatea centrelor olimpice naţionale de pregãtire a juniorilor.
(3) Sursele de finanţare ale Comitetului Olimpic Român pot fi:
a) sume de la bugetul de stat;
b) venituri proprii;
c) alte surse.
(4) Nivelul alocaţiilor bugetare, precum şi categoriile de cheltuieli ce urmeazã a fi finanţate din acestea se aprobã prin legile bugetare anuale.
(5) Comitetul Olimpic Român poate beneficia cu prioritate de sprijin financiar guvernamental pentru îndeplinirea programelor olimpice.
(6) Comitetul Olimpic Român poate deţine în proprietate, concesiune sau folosinţã imobile, baze şi instalaţii sportive de interes naţional.
(7) Acţiunile în justiţie pentru valorificarea drepturilor de orice naturã ale Comitetului Olimpic Român sunt scutite de taxã de timbru."
11. Literele b) şi f) ale alineatului (1) al articolului 21 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) cluburile sportive, inclusiv cele organizate ca societãţi comerciale, unitãţile de învãţãmânt cu program sau profil sportiv, palatele şi cluburile copiilor şi elevilor;
..............................................................
f) Automobil Clubul Român, pentru activitatea de automobilism sportiv şi karting sportiv;"
12. Dupã litera f) a articolului 21 se introduce o literã nouã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) alte organizaţii sportive naţionale."
13. Alineatul (1) al articolului 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - (1) În sensul prezentei legi, structurile sportive sunt asociaţii de drept privat sau instituţii de drept public, constituite sau înfiinţate, dupã caz, în scopul organizãrii şi administrãrii unei activitãţi sportive şi care au drept obiectiv promovarea uneia sau mai multor discipline sportive, practicarea acestora de cãtre membrii lor şi participarea la activitãţile şi competiţiile sportive."
14. Alineatul (1) al articolului 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Cluburile sportive de drept privat au regim propriu de administrare şi de gestionare a bugetului şi a patrimoniului, aprobat de adunãrile generale ale acestora, în condiţiile legii."
15. Alineatul (4) al articolului 28 se abrogã.
16. Alineatul (5) al articolului 28 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Dizolvarea unui club sportiv de drept privat se face în condiţiile legii."
17. Alineatul (2) al articolului 29 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Cluburile sportive de drept public mono- sau polisportive se organizeazã şi funcţioneazã dupã regulamente proprii, elaborate conform legii."
18. Alineatul (1) al articolului 31 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 31. - (1) Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociaţii fãrã scop patrimonial sau societãţi comerciale sportive pe acţiuni, care au obţinut licenţa din partea federaţiei sportive naţionale, emisã în conformitate cu statutele şi regulamentele federaţiilor internaţionale pe ramura de sport."
19. Alineatul (3) al articolului 31 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Cluburilor sportive profesioniste, organizate ca asociaţii fãrã scop patrimonial, li se aplicã regimul juridic al acestui tip de asociaţii, iar cluburilor sportive profesioniste, organizate ca societãţi sportive comerciale pe acţiuni, li se aplicã regimul juridic al societãţilor comerciale, cu particularitãţile din prezenta lege."
20. Alineatul (4) al articolului 31 se abrogã.
21. Alineatul (1) al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - (1) Capitalul social iniţial al cluburilor sportive profesioniste se constituie în condiţiile legii."
22. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 32 se abrogã.
23. Alineatul (4) al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Reorganizarea cluburilor sportive se face potrivit regulamentului de aplicare a prezentei legi."
24. Alineatul (1) al articolului 34 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Asociaţiile judeţene şi ale municipiului Bucureşti pe ramuri de sport sunt persoane juridice de drept privat, având drept scop organizarea activitãţii în ramura de sport respectivã la nivelul judeţului sau al municipiului Bucureşti, cu respectarea statutelor şi regulamentelor federaţiilor sportive naţionale."
25. Literele b) şi h) ale alineatului (1) al articolului 37 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) organizeazã, conduc, controleazã şi supravegheazã activitãţile şi competiţiile sportive oficiale la nivel naţional, în baza statutelor şi regulamentelor adoptate;
..............................................................
h) promoveazã mãsurile de prevenire şi control al folosirii substanţelor interzise şi al metodelor neregulamentare, destinate sã mãreascã în mod artificial capacitatea fizicã a sportivilor sau sã modifice rezultatele competiţiilor organizate direct la nivel naţional, în concordanţã cu reglementãrile federaţiilor internaţionale, ale Comitetului Internaţional Olimpic şi ale Agenţiei Mondiale Antidoping. Orice alte mãsuri ce contravin reglementãrilor mai sus menţionate sunt nule de drept;"
26. Alineatul (5) al articolului 42 va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Statutele ligilor profesioniste se aprobã de adunãrile generale şi se avizeazã în mod obligatoriu de federaţiile sportive naţionale şi de Agenţia Naţionalã pentru Sport."
27. Capitolul VII al titlului IV se abrogã.
28. Articolul 44 se abrogã.
29. Partea introductivã şi literele b) şi c) ale alineatului (1) al articolului 45 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 45. - (1) Structurile sportive şi Comitetul Olimpic Român deţin exclusivitatea:
..............................................................
b) dreptului de folosinţã asupra siglei/emblemei proprii, precum şi asupra denumirii competiţiei pe care o organizeazã;
c) drepturilor de reclamã, publicitate şi de transmisie radio şi televiziune la competiţiile pe care le organizeazã sau la care participã, dupã caz."
30. Alineatul (2) al articolului 45 se abrogã.
31. Dupã articolul 45 se introduce un articol nou, articolul 45^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 45^1. - Drepturile prevãzute la art. 45 alin. (1) pot fi cesionate, cu excepţia drepturilor federative ale sportivilor, care pot fi cesionate exclusiv la o altã structurã sportivã."
32. Partea introductivã a alineatului (1) al articolului 48 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 48. - (1) Revocarea recunoaşterii funcţionãrii oricãrei structuri sportive este de competenţa Agenţiei Naţionale pentru Sport şi se va produce în urmãtoarele cazuri:"
33. Alineatul (2) al articolului 61 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Carnetul de antrenor se elibereazã de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Sport şi conferã titularului drepturile şi obligaţiile prevãzute în statutul antrenorilor, statutele şi regulamentele federaţiilor."
34. Dupã alineatul (1) al articolului 64 se introduce un alineat nou, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Sportivul de performanţã care a obţinut o medalie de aur la campionatele mondiale şi/sau campionatele europene de seniori, la o probã sportivã ce a fost inclusã cel puţin o datã în programul Jocurilor Olimpice are dreptul, la cerere, la o rentã viagerã."
35. Articolul 65 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65. - (1) Sportivii legitimaţi care participã în competiţii incluse în calendarul intern sau internaţional sportiv sunt obligaţi, dupã caz, sã posede asigurarea în caz de accidente, în ramura de sport în care sunt legitimaţi.
(2) Cluburile sportive pot încheia, pentru sportivii lor legitimaţi, contracte de asigurare pentru risc de accident sau de deces, intervenit în cadrul competiţiilor sportive sau al pregãtirii în vederea participãrii la competiţii.
(3) Pe durata convocãrii sportivilor în loturile naţionale ale României, obligaţia plãţii primelor de asigurare revine federaţiilor sportive naţionale, cu excepţia situaţiilor în care regulamentele internaţionale au alte prevederi. Aceeaşi obligaţie revine Comitetului Olimpic Român pentru loturile care participã la Jocurile Olimpice sau la alte competiţii organizate sub egida Comitetului Internaţional Olimpic.
(4) Prima de asigurare care urmeazã a fi stipulatã în contractul de asigurare se stabileşte în limita bugetului anual propriu al structurilor sportive şi al Comitetului Olimpic Român."
36. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 67 vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) Bugetul anual cuprinde la partea de venituri, dupã caz:
a) venituri proprii;
b) sume de la bugetul de stat sau bugetele locale acordate de organele administraţiei publice centrale sau locale pentru finanţarea programelor sportive realizate de structuri sportive de drept privat, fãrã scop lucrativ, de utilitate publicã;
c) alocaţii de la bugetul de stat şi de la bugetele locale, repartizate structurilor sportive de drept public de organele administraţiei publice centrale şi locale;
d) alte surse.
(4) Bugetul anual al structurilor sportive se aprobã dupã cum urmeazã:
a) de adunãrile generale, pentru structurile sportive de drept privat;
b) de organele administraţiei publice centrale sau locale în subordinea cãrora se aflã, pentru structurile sportive de drept public."
37. Alineatul (1) al articolului 69 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 69. - (1) Structurile sportive fãrã scop patrimonial şi Comitetul Olimpic Român, în condiţiile prezentei legi, pot beneficia de sume de la bugetul de stat şi de la bugetele locale pentru finanţarea de programe sportive. Aceste sume se asigurã pe bazã de contracte încheiate între structurile sportive respective şi organele administraţiei publice centrale sau locale, dupã caz."
38. Litera c) a alineatului (1) al articolului 70 va avea urmãtorul cuprins:
"c) 1% din taxele şi accizele aplicate la nivel naţional pentru ţigarete, ţigãri şi bãuturi alcoolice;"
39. Dupã litera f) a alineatului (1) al articolului 70 se introduce o literã nouã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) 5% din totalul încasãrilor rãmase dupã deducerea taxei de licenţã datorate, conform legislaţiei în vigoare, de organizatorii de pronosticuri şi pariuri sportive autorizaţi, în condiţiile legii, de Comisia de autorizare a jocurilor de noroc, pentru jocurile de pronosticuri şi pariuri sportive bazate pe utilizarea de competiţii de gen pentru ramura respectivã, organizate în campionatele naţionale din alte ţãri, de federaţiile şi organismele sportive internaţionale, precum şi în «Cupa României», potrivit regulamentului de aplicare a prezentei legi."
40. Dupã litera f) a alineatului (2) al articolului 70 se introduce o literã nouã, litera g), cu urmãtorul cuprins:
"g) venituri obţinute din valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul acestora."
41. Litera f) a alineatului (1) al articolului 71 va avea urmãtorul cuprins:
"f) 10% din indemnizaţiile de transferuri interne şi internaţionale ale sportivilor, care se constituie în sursã de finanţare a activitãţii sportive pentru copii şi juniori, inclusiv a celor din cluburile şcolare;"
42. Dupã litera h) a alineatului (1) al articolului 71 se introduce o literã nouã, litera (i), cu urmãtorul cuprins:
"i) venituri obţinute din valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul acestora."
43. Litera a) a alineatului (2) al articolului 71 va avea urmãtorul cuprins:
"a) subvenţii de la bugetul de stat şi bugetele locale acordate cluburilor sportive de drept public de cãtre organele administraţiei publice centrale şi/sau locale în subordinea cãrora se aflã, precum şi de organele administraţiei publice locale din unitatea administrativ-teritorialã respectivã;"
44. Dupã litera h) a alineatului (2) al articolului 71 se introduc douã litere noi, literele i) şi j), cu urmãtorul cuprins:
"i) venituri obţinute din valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul acestora;
j) venituri obţinute din participarea la competiţiile şi demonstraţiile sportive."
45. Literele a) şi f) ale articolului 75 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) sume de la bugetul de stat;
..............................................................
f) venituri realizate din acordarea dreptului de folosinţã a emblemei Comitetului Olimpic Român şi a altor drepturi de proprietate intelectualã olimpice;"
46. Articolul 76 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 76. - Agenţia Naţionalã pentru Sport, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, complexurile sportive naţionale, Comitetul Olimpic Român şi federaţiile sportive naţionale sunt scutite de la plata taxelor vamale pentru importul de echipament sportiv şi materiale sportive, instalaţii şi aparaturã specificã, necesare activitãţii de pregãtire, reprezentare şi participare a sportivilor şi echipelor componente ale loturilor sportive naţionale şi olimpice la competiţiile internaţionale oficiale: jocuri olimpice, campionate şi cupe mondiale şi europene şi, respectiv, a sportivilor şi echipelor cluburilor sportive care participã la competiţiile internaţionale oficiale intercluburi."
47. Alineatul (3) al articolului 78 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Bazele sportive din domeniul public şi privat al statului şi unitãţilor administrativ-teritoriale, respectiv din sectorul privat, omologate, se înscriu obligatoriu în Registrul bazelor sportive, conform unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Sport."
48. Dupã articolul 78 se introduce un articol nou, articolul 78^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 78^1. - Autoritãţile administraţiei publice şi societãţile comerciale care au dobândit sau deţin baze şi/sau instalaţii sportive sunt obligate sã pãstreze destinaţia acestora şi sã le menţinã în stare de funcţionare."
49. Articolul 79 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 79. - (1) Schimbarea destinaţiei sau desfiinţarea unor baze sportive aparţinând domeniului public ori privat al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotãrâre a Guvernului şi cu construirea prealabilã a altor baze sportive similare celor desfiinţate.
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplicã şi societãţilor comerciale care deţin active patrimoniale destinate activitãţii sportive ce au aparţinut statului."
50. Alineatele (5) şi (6) ale articolului 80 vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Deţinãtorii de bunuri prevãzute la alin. (1) şi (2), care urmeazã sã fie reintegrate în patrimoniul Agenţiei Naţionale pentru Sport, sunt obligaţi sã punã la dispoziţie împuterniciţilor acesteia toate documentele care atestã proprietatea, evidenţele contabile, precum şi documentele necesare, în vederea înregistrãrii. Agenţia Naţionalã pentru Sport, prin împuterniciţii sãi, va acţiona în justiţie persoanele juridice sau fizice care refuzã semnarea protocoalelor şi predarea documentelor de proprietate. Aceste acţiuni sunt scutite de taxã de timbru.
(6) Intabularea dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile aparţinând bazei materiale sportive se face cu scutirea de plata taxelor prevãzute de lege. De asemenea, sunt scutite de taxã de timbru şi cererile de chemare în judecatã privind acţiuni în prestaţie tabularã, radiere, anulare sau modificare a înscrierilor din cartea funciarã înaintate de instituţiile sau persoanele prevãzute la alin. (5)."
51. Dupã litera e) a alineatului (12) al articolului 80 se introduce o literã nouã, litera f), cu urmãtorul cuprins:
"f) venituri obţinute din valorificarea bunurilor aflate în patrimoniul acestora."
52. Alineatele (14) şi (15) ale articolului 80 vor avea urmãtorul cuprins:
"(14) Comitetul Olimpic Român şi federaţiile sportive naţionale, ca persoane juridice de drept privat, de utilitate publicã, pot primi în folosinţã gratuitã, pe termen limitat, bunuri imobile din patrimoniul statului şi al unitãţilor administrativ-teritoriale.
(15) Patrimoniul din domeniul public al statului, aflat, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Sport, poate fi transferat în domeniul public al comunelor, oraşelor, municipiilor sau judeţelor, dupã caz, în condiţiile legii."
53. Dupã articolul 83 se introduc douã articole noi, articolele 83^1 şi 83^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 83^1. - Deţinãtorii cu orice titlu ai bazei materiale sportive pot efectua cheltuieli privind contracte de asigurare a acesteia.
Art. 83^2. - Deţinãtorii cu orice titlu ai bazei materiale sportive evidenţiate în patrimoniul Agenţiei Naţionale pentru Sport au obligaţia obţinerii anuale a autorizaţiilor de funcţionare, conform prevederilor legale, şi sunt scutiţi de plata tuturor taxelor necesare obţinerii acestor autorizaţii."
54. Alineatele (2) şi (3) ale articolului 86 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Pentru punerea în aplicare a politicii şi acţiunilor cuprinse în Programul naţional antidoping se înfiinţeazã Agenţia Naţionalã Antidoping, instituţie publicã cu personalitate juridicã, în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport, finanţatã din venituri extrabugetare şi alocaţii acordate de la bugetul de stat.
(3) Agenţia Naţionalã Antidoping elaboreazã şi pune în aplicare Programul naţional antidoping, conform prevederilor Convenţiei antidoping a Consiliului Europei, Agenţiei Mondiale Antidoping şi Codului mondial antidoping. Programul naţional antidoping se aprobã prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Sport."
55. Dupã alineatul (3) al articolului 86 se introduc douã alineate noi, alineatele (4) şi (5), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Agenţiei Naţionale Antidoping se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
(5) Normele tehnice privind organizarea şi desfãşurarea controlului doping şi sancţiunile care se aplicã pe linie de sport persoanelor dovedite cã sunt implicate în cazuri de dopaj sunt în conformitate cu reglementãrile federaţiilor sportive internaţionale, ale Comitetului Internaţional Olimpic şi ale Agenţiei Mondiale Antidoping."
56. Dupã litera h) a articolului 88 se introduc trei litere noi, literele i), j) şi k), cu urmãtorul cuprins:
"i) neachitarea contravalorii timbrului olimpic cãtre Comitetul Olimpic Român;
j) neînregistrarea bazelor sportive în Registrul bazelor sportive;
k) nerespectarea prevederilor art. 70 alin. (1) lit. g)."
57. Dupã articolul 88 se introduce un articol nou, articolul 88^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 88^1. - În situaţii deosebite de încãlcare a actelor constitutive, a statutelor, a actelor normative, Agenţia Naţionalã pentru Sport poate dispune convocarea adunãrii generale extraordinare pentru structurile de utilitate publicã."
58. Alineatul (1) al articolului 89 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 89. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 88, sãvârşite de persoanele fizice şi persoanele juridice, se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 6.000.000 lei la 30.000.000 lei, pentru persoane juridice, şi cu amendã de la 3.000.000 lei la 15.000.000 lei, pentru persoane fizice, faptele prevãzute la art. 88 lit. a)-c);
b) cu amendã de la 15.000.000 lei la 45.000.000 lei, pentru persoane juridice, şi cu amendã de la 9.000.000 lei la 30.000.000 lei, pentru persoane fizice, faptele prevãzute la art. 88 lit. d)-f), i) şi j);
c) cu amendã de la 6.000.000 lei la 15.000.000 lei, pentru persoane juridice, şi cu amendã de la 3.000.000 lei la 9.000.000 lei, pentru persoane fizice, faptele prevãzute la art. 88 lit. g) şi h);
d) cu amendã de la 200.000.000 lei la 500.000.000 lei, pentru persoanele juridice, faptele prevãzute la art. 88 lit. k)."
59. Litera a) a alineatului (1) al articolului 91 va avea urmãtorul cuprins:
"a) personalul autorizat din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sport;"
60. Alineatul (2) al articolului 91 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Persoanele autorizate prevãzute la alin. (1) constatã încãlcãrile legii şi aplicã sancţiuni în raport cu gravitatea lor, pe bazã de proces-verbal. Amenzile se constituie în alte venituri la bugetul Agenţiei Naţionale pentru Sport, respectiv al direcţiilor de sport judeţene şi a municipiului Bucureşti."
61. Articolul 92 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 92. - (1) Contravenţiilor prevãzute în prezenta lege le sunt aplicabile prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.
(2) Nerespectarea dispoziţiilor art. 78^1 şi 79 de cãtre autoritãţile administraţiei publice şi societãţile comerciale care au dobândit sau deţin baze şi/sau instalaţii sportive, prin schimbarea destinaţiilor acestora, se sancţioneazã prin reîntoarcerea de drept a bazelor şi/sau instalaţiilor sportive în domeniul public sau privat al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale."
62. Articolul 95 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 95. - Dispoziţiile prezentei legi se completeazã cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>Decretului nr. 31/1954 privind persoanele fizice şi persoanele juridice."
ART. II
<>Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 9 mai 2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã, cu actualizarea denumirilor, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
MARIN DINU

Bucureşti, 4 noiembrie 2004.
Nr. 472.
_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016