Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 47 din 16 iulie 1991  privind constituirea, organizarea si functionarea societatilor comerciale din domeniul asigurarilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 47 din 16 iulie 1991 privind constituirea, organizarea si functionarea societatilor comerciale din domeniul asigurarilor

EMITENT: Parlamentul Romaniei
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 151 din 19 iulie 1991
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În România, activitatea de asigurare se desfãşoarã prin societãţi de asigurare, societãţi de asigurare-reasigurare şi societãţi de reasigurare, care îşi asuma obligaţii prin acceptare de riscuri în schimbul plãţii unor prime de cãtre asiguraţi sau, dupã caz, reasigurati.
Activitatea de asigurare se desfãşoarã şi prin societãţi de intermediere, denumite în continuare agenţii de intermediere, care negociaza şi încheie contracte de asigurare şi reasigurare pentru societãţile prevãzute la alin. 1 ori care presteazã alte servicii privind încheierea şi executarea unor asemenea contracte.
ART. 2
Constituirea societãţilor comerciale din domeniul asigurãrilor cu participare strãinã se face numai prin asociere cu persoane juridice şi persoane fizice romane.
ART. 3
Societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor, prevãzute la art. 1 şi art. 2, se constituie sub forma de societãţi pe acţiuni sau societãţi cu rãspundere limitatã.
Societãţile prevãzute la alin. 1 se constituie şi funcţioneazã cu respectarea Legii privind societãţile comerciale şi, dupã caz, a Legii privind regimul investiţiilor strãine, precum şi a dispoziţiilor prezentei legi.
ART. 4
Societãţile comerciale strãine şi asociaţiile asigurãtorilor strãini pot infiinta reprezentante, în condiţiile legii şi cu respectarea urmãtoarelor cerinţe:
a) sa aibã personalitate juridicã, în ţara de origine, sa fi desfãşurat activitate în domeniul asigurãrilor în ultimii 10 ani şi sa nu se afle în stare de încetare de plati sau de faliment, ori în alte asemenea situaţii;
b) sa depunã, la o unitate bancarã din România, o garanţie în numerar echivalenta cu limita minima a capitalului prevãzut a fi vãrsat la constituirea societãţilor, potrivit prevederilor art. 8;
c) sa obţinã, în prealabil, avizul Oficiului de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare din Ministerul Economiei şi Finanţelor.
Reprezentantele înfiinţate în România, potrivit alin. 1, pot încheia numai:
a) contracte de asigurare şi contracte de reasigurare cu persoane juridice sau persoane fizice strãine, ori pentru bunuri proprietatea acestora;
b) contracte de reasigurare cu societãţi de asigurare, societãţi de asigurare - reasigurare şi societãţi de reasigurare romane.

CAP. 2
Constituire, organizare şi funcţionare

ART. 5
Societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor se constituie cu avizul prealabil al Oficiului de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare din Ministerul Economiei şi Finanţelor.
ART. 6
În vederea obţinerii avizului, cererile se însoţesc, dupã caz, de urmãtoarele documente: memoriu de fundamentare cuprinzînd o prezentare a obiectului de activitate şi a bazelor financiare ale acesteia, proiectul de contract de societate şi de statut, declaraţia cu privire la capitalul subscris şi vãrsat şi la structura acestuia.
Impotriva avizului nefavorabil, care va fi motivat, solicitantii pot face contestaţie la ministrul economiei şi finanţelor, în termen de 15 zile de la primire. Decizia motivatã a acestuia poate fi atacatã la Tribunalul municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la primire.
ART. 7
Societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor pot practica una sau mai multe categorii de asigurãri şi reasigurari, potrivit obiectului de activitate stabilit prin contractul de societate şi statut.
În sensul alin. 1, se pot practica, în principal, urmãtoarele categorii de asigurãri:
a) asigurãri de viata;
b) asigurãri de persoane, altele decît cele de viata;
c) asigurãri de autovehicule;
d) asigurãri maritime şi de transport;
e) asigurãri de aviatie;
f) asigurãri de incendiu şi alte pagube la bunuri;
g) asigurãri de rãspundere civilã;
h) asigurãri de credite şi garanţii;
i) asigurãri de pierderi financiare din riscuri asigurate;
j) asigurãri agricole.
ART. 8
Limita minima a capitalului social subscris la constituirea unei societãţi este de:
a) 25.000.000 lei, în cazul societãţilor de asigurare, societãţilor de asigurare - reasigurare şi societãţilor de reasigurare, separat pentru fiecare din categoriile de asigurãri prevãzute la art. 7, pe care le practica;
b) 1.500.000 lei, în cazul agentiilor de intermediere.
Capitalul social vãrsat la constituire nu poate fi mai mic de 50% din capitalul subscris.
ART. 9
Societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor efectueazã operaţiunile de asigurare şi de reasigurare, de regula în lei, iar în cazul în care îşi asuma obligaţii de plata în valuta, aceste operaţiuni se efectueazã în valuta.
Plata pentru operaţiunile de asigurare de persoane şi bunuri pentru cetãţenii romani care se deplaseaza în strãinãtate se face în lei.
ART. 10
Societãţile de asigurare şi societãţile de asigurare-reasigurare care practica şi asigurãri de viata sînt obligate sa ţinã conturi distincte pentru aceasta categorie de asigurãri, sa gestioneze separat fondurile aferente şi sa facã plati din astfel de fonduri numai pentru asigurãri de viata, stabilind rezultatele finale separat de ale celorlalte feluri de asigurãri.
ART. 11
Societãţile de asigurare, societãţile de asigurare-reasigurare şi societãţile de reasigurare îşi pot asuma, anual, obligaţii din contracte de asigurare şi reasigurare corespunzãtoare unui volum de prime care, dupã deducerea primelor cedate în reasigurare, sa nu depãşeascã un plafon echivalent cu pînã la de cinci ori suma capitalului social vãrsat şi a rezervelor de capital.
ART. 12
În scopul divizãrii obligaţiilor pe care le preiau prin acceptare de riscuri, societãţile de asigurare-reasigurare şi societãţile de reasigurare pot efectua operaţiuni de cedare în reasigurare la alte societãţi, în reciprocitate sau unilateral, a unor pãrţi din obligaţiile asumate prin contractele încheiate cu asiguraţi şi reasigurati.
ART. 13
Societãţile de asigurare, societãţile de asigurare-reasigurare şi societãţile de reasigurare pot încheia înţelegeri referitoare la coasigurare şi la alte forme de cooperare specifice, în vederea asigurãrii sau reasigurãrii unor riscuri deosebite, care nu pot fi preluate de o singura societate.
ART. 14
Agenţiile de intermediere nu pot încheia contracte de asigurare, pentru societãţi de asigurare strãine, cu persoane juridice sau persoane fizice romane ori pentru bunuri proprietatea acestora.
ART. 15
Societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor se pot asocia în uniuni naţionale şi pot adera la organisme internaţionale cu caracter profesional.

CAP. 3
Rezerve tehnice, tarife, plasamente

ART. 16
Societãţile de asigurare, societãţile de asigurare-reasigurare şi societãţile de reasigurare au obligaţia sa constituie, potrivit obiectului lor de activitate, rezerve de prime pentru asigurãrile de viata, precum şi rezerve de prime şi de daune pentru celelalte feluri de asigurãri şi reasigurari.
Rezerva de prime pentru asigurãrile de viata se stabileşte în baza calculelor actuariale şi se administreazã separat.
Rezervele de prime pentru celelalte feluri de asigurãri şi reasigurari se constituie din cotele-pãrţi corespunzãtoare riscurilor neexpirate în anul în care s-au încasat primele.
Rezervele de daune se constituie în baza estimarilor, a datelor statistice sau a calculelor actuariale privind plãţile de efectuat în viitor. Acestea nu pot fi mai mici de 40% din diferenţa dintre primele încasate şi daunele plãtite la asigurãrile şi reasigurarile cu valabilitate în cursul anului.
Rezervele de daune, chiar dacã sînt identificabile, nu pot fi urmãrite de asiguraţi sau creditori.
Societãţile de asigurare, societãţile de asigurare-reasigurare şi societãţile de reasigurare care efectueazã operaţiuni şi în valuta constituie rezervele în lei şi în valuta.
Sumele afectate rezervei de prime la asigurãrile de viata, precum şi rezervelor de prime şi daune pentru celelalte feluri de asigurãri şi reasigurari, se scad din venituri în vederea determinãrii profitului.
ART. 17
Societãţile de asigurare şi societãţile de asigurare-reasigurare stabilesc condiţiile privind asigurãrile facultative, cu respectarea dispoziţiilor legii referitoare la contractul de asigurare, precum şi tarifele de prime pentru aceste asigurãri.
În operaţiunile de reasigurare, condiţiile şi primele se stabilesc prin contractul de reasigurare.
ART. 18
Agenţiile de intermediere stabilesc comisioanele sau onorariile pe care le încaseazã pentru prestaţiile de servicii, potrivit tarifelor convenite prin contractele pe care le încheie cu societãţile de asigurare, societãţile de asigurare-reasigurare şi societãţile de reasigurare.
ART. 19
Pentru încheierea şi executarea contractelor de asigurare, societãţile de asigurare şi societãţile de asigurare-reasigurare pot folosi agenţi de asigurare. Remunerarea acestora se face cu comisioane din încasãri sau onorarii stabilite potrivit tarifelor convenite prin contracte.
ART. 20
Societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor pot fructifica fondurile proprii şi cele atrase temporar prin activitatea desfasurata, sub forma veniturilor din dobinzi pentru disponibilitãţile pãstrate în bãnci sau case de economii.
Societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor pot investi o parte din capital, din rezervele de capital şi rezervele tehnice în titluri de valoare, bunuri mobiliare sau imobiliare, ori le pot utiliza pentru acordarea de credite instituţiilor cu profil bancar, cu respectarea unui coeficient de lichiditate, stabilit potrivit statutului.
Societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor cu participare strãinã şi cele care efectueazã operaţiuni de asigurare şi de reasigurare în valuta pot realiza investiţiile prevãzute la alin. 2, în lei şi în valuta.

CAP. 4
Bilanţ

ART. 21
Anul financiar începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie, cu excepţia primului an de activitate, cînd acesta începe la data infiintarii societãţii.
ART. 22
Societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor au obligaţia sa prezinte, anual, Oficiului de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare, pînã la data de 15 aprilie a anului urmãtor, bilanţul şi contul de profit şi pierderi, aprobate de adunarea generalã a actionarilor sau a asociaţilor şi însoţite de raportul cenzorilor, dupã caz.
Reprezentantele societãţilor comerciale strãine au obligaţia sa prezinte Oficiului de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare, în termenul prevãzut la alin. 1, situaţiile financiare anuale, pe care le transmit societãţilor din ţãrile de origine.

CAP. 5
Supravegherea activitãţii de asigurare

ART. 23
În vederea supravegherii aplicãrii dispoziţiilor legale cu privire la activitatea de asigurare, pentru prevenirea stãrii de insolvabilitate a societãţilor comerciale din domeniul asigurãrilor şi apãrarea drepturilor asiguraţilor, se înfiinţeazã Oficiul de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare în cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor.
Atribuţiile Oficiului de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare vor fi stabilite prin hotãrîre a Guvernului.
ART. 24
Societãţile de asigurare şi societãţile de asigurare-reasigurare care practica asigurãri de autovehicule vor constitui Biroul asigurãrilor de autovehicule, care reprezintã aceste societãţi în relaţiile interne şi cu strainatatea, îndeplineşte sarcinile şi supravegheazã realizarea, de cãtre societãţile reprezentate, a obligaţiilor rezultind din convenţiile internaţionale cu privire la asigurarea de rãspundere civilã pentru pagube cauzate prin accidente de autovehicule.

CAP. 6
Sancţiuni

ART. 25
Încãlcarea de cãtre societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor a dispoziţiilor art. 10, art. 11, art. 14, art. 16 alin. 1-4 şi art. 22 alin. 1 constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 10.000 lei la 150.000 lei.
ART. 26
Încãlcarea de cãtre reprezentantele societãţilor comerciale strãine şi ale asociaţiilor asigurãrilor strãini a dispoziţiilor art. 4 alin. 2 lit. a) şi b) şi art. 22 alin. 2 constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amenda de la 10.000 la 150.000 lei.
ART. 27
Actuarii şi alţi specialişti care, în realizarea atribuţiilor lor privitoare la examinarea bilanţurilor, valorilor, plasamentelor sau oricãror elemente patrimoniale ale societãţilor comerciale din domeniul asigurãrilor, întocmesc rapoarte nereale se sancţioneazã contraventional cu amenda de la 5.000 lei la 75.000 lei, dacã faptele sãvîrşite nu întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni.
ART. 28
Sancţiunile prevãzute de dispoziţiile art. 25 - 27 se aplica de agentul constatator împuternicit de Oficiul de supraveghere a activitãţii de asigurare şi reasigurare.

CAP. 7
Dispoziţii speciale, finale şi tranzitorii

ART. 29
Sînt scutite de impozite, taxe de timbru şi orice alte taxe:
a) despãgubirile, sumele asigurate şi orice alte drepturi ce se acorda din asigurãrile de orice fel;
b) transferurile de valori ale plasamentelor şi transferurile de portofolii intervenite între societãţi de asigurare, societãţi de asigurare-reasigurare şi societãţi de reasigurare, din patrimoniul societãţii cedente în patrimoniul celei cesionare.
ART. 30
Prevederile prezentei legi se completeazã cu dispoziţiile legislaţiei civile, comerciale şi contravenţionale.
ART. 31
Dispoziţiile prezentei legi nu se aplica cooperativelor de asigurare mutuala, asociaţiilor mutuale şi societãţilor de ajutor mutual sau inmormintare.
ART. 32
Societãţile comerciale din domeniul asigurãrilor, constituite pînã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, îşi vor putea continua activitatea dacã în termen de 6 luni se vor reorganiza cu respectarea prevederilor acestei legi.
ART. 33
Prezenta lege intra în vigoare în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Pe aceeaşi data se abroga <>Decretul nr. 470/1971 privind organizarea şi funcţionarea Administraţiei Asigurãrilor de Stat, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 25 iunie 1991.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 1 iulie 1991.

PREŞEDINTELE ADUNĂRII DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN

În temeiul art. 82 lit. m) din Decretul - lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului şi a Preşedintelui României, promulgãm Legea privind construirea, organizarea şi funcţionarea societãţilor comerciale din domeniul asigurãrilor şi dispunem publicarea sa în Monitorul Oficial al României.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
ION ILIESCU

--------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016