Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 469 din 12 noiembrie 2003  privind producerea si valorificarea legumelor, florilor si plantelor ornamentale de sera    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 469 din 12 noiembrie 2003 privind producerea si valorificarea legumelor, florilor si plantelor ornamentale de sera

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 819 din 19 noiembrie 2003

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta lege stabileşte reglementãri în domeniul producerii şi valorificãrii legumelor, florilor şi plantelor ornamentale de serã, denumite în continuare produse de serã.
ART. 2
Dezvoltarea durabilã a producţiei de legume, flori şi plante ornamentale de serã are în vedere funcţiile economice şi de protecţie a mediului, precum şi corelarea cu legislaţia în vigoare şi cu reglementãrile Uniunii Europene în domeniu.
ART. 3
Producerea şi valorificarea produselor de serã au în vedere urmãtoarele obiective:
a) dezvoltarea durabilã a exploataţiilor agricole;
b) ameliorarea condiţiilor de producţie şi creşterea profitului producãtorilor agricoli;
c) diversificarea producţiei, cantitativ şi calitativ, pentru satisfacerea exigenţelor consumatorilor;
d) întãrirea organizatoricã a pieţelor produselor, în sensul repartizãrii echitabile a veniturilor între producãtori, procesatori şi comercianţi;
e) elaborarea strategiilor şi politicilor în domeniul producerii şi valorificãrii produselor de serã, în colaborare cu organizaţiile profesionale, interprofesionale şi autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale.
ART. 4
Organul de specialitate al administraţiei publice centrale, care asigurã reglementarea şi implementarea strategiilor şi politicilor în domeniul produselor de serã, este Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
ART. 5
(1) În sensul prezentei legi, sera reprezintã o construcţie cu acoperişul din materiale transparente, în care se creeazã un climat artificial, corespunzãtor nivelului optim de creştere şi dezvoltare a plantelor pe întreaga perioadã de vegetaţie a acestora.
(2) Anul de producţie în sere cuprinde ciclurile de producţie.
(3) Anul de producţie, durata ciclului de producţie şi criteriile de clasificare a serelor se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

CAP. II
Producţia de legume, flori şi plante ornamentale de serã

ART. 6
(1) În sere se cultivã specii de legume, flori şi plante ornamentale, precum şi specii pentru producerea de seminţe şi material sãditor.
(2) În sere se admite folosirea în culturã a urmãtoarelor categorii biologice de seminţe şi material sãditor:
a) prebazã;
b) bazã;
c) certificatã;
d) comercialã;
e) hibridã.
(3) Prin seminţe şi material sãditor se înţelege seminţe, plante întregi - rãsaduri - sau pãrţi din plante de legume, flori şi plante ornamentale, destinate înfiinţãrii culturilor comerciale.
(4) Atestarea calitãţii şi termenii de valabilitate a seminţelor şi a materialului sãditor se realizeazã pe baza documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 7
Legumele de serã au urmãtoarele destinaţii:
a) consum în stare proaspãtã;
b) prelucrare industrialã.
ART. 8
(1) Terenul de sub sere are categoria de folosinţã arabil irigat.
(2) Fac parte din categoria de folosinţã arabil şi suprafeţele ocupate în sere cu culturi hidroponice, aeroponice, parapete pentru rãsaduri şi plante ornamentale, soluri minerale, biloane şi cotloane de culturã.
ART. 9
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului şi Ministerul Administraţiei şi Internelor elaboreazã normele metodologice de realizare şi evidenţã a Cadastrului agricol pentru sere, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
ART. 10
(1) Pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, producãtorii agricoli, indiferent de forma de organizare, vor declara suprafeţele de serã cultivate cu legume, flori şi plante ornamentale la începutul fiecãrui ciclu de producţie.
(2) Modelul declaraţiei prevãzute la alin. (1) se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

CAP. III
Condiţiile de securitate şi calitate pentru produsele de serã

ART. 11
(1) Produsele de serã destinate consumului uman, în stare proaspãtã sau pentru procesare, trebuie sã se încadreze în prevederile standardelor de calitate, care dobândesc caracter de obligativitate.
(2) Producãtorii şi comercianţii au obligaţia de a respecta prevederile standardelor de calitate pentru produsele de serã proaspete, destinate consumului, pe întreaga filierã de produs.
(3) Se excepteazã de la cerinţele de conformitate cu standardele de calitate urmãtoarele:
a) produsele de serã livrate sau comercializate de cãtre producãtori la centrele de colectare sau la staţiile de pregãtire, ambalare, marcare a produselor de serã, pentru comercializare în stare proaspãtã;
b) produsele de serã expediate cãtre fabricile de prelucrare industrialã a legumelor de serã;
c) produsele destinate consumului propriu.
ART. 12
(1) Legumele de serã în stare proaspãtã, destinate comercializãrii pentru consum uman, se supun analizelor privind conţinutul de reziduuri de pesticide, azotaţi, arseniu, metale grele şi alte substanţe prevãzute de actele normative în vigoare.
(2) Determinarea conţinutului de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe este obligatorie pentru producãtorii de produse de serã şi se efectueazã de laboratoare acreditate.
(3) Eşantionarea şi procedurile de determinare a reziduurilor de pesticide şi a contaminanţilor la legumele de serã se efectueazã de laboratoarele acreditate, în condiţiile legii.
ART. 13
Se interzice livrarea sau comercializarea, în stare proaspãtã ori procesatã, a legumelor de serã care conţin reziduuri de pesticide, arseniu şi metale grele, azotaţi sau alte substanţe, care depãşesc nivelurile maxime admise, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
ART. 14
Agenţii economici pot înfiinţa laboratoare pentru certificarea conformitãţii produselor de serã, cu condiţia acreditãrii acestora, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
ART. 15
(1) Legumele de serã destinate consumului uman în stare proaspãtã circulã pe filiera de produs însoţite de certificat de conformitate.
(2) Legumele de serã destinate prelucrãrii industriale vor fi însoţite de certificat de destinaţie industrialã.
(3) Modelul şi modul de utilizare pentru certificatul de conformitate şi certificatul de destinaţie industrialã se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. 16
(1) Stabilirea conformitãţii calitãţii produselor de serã, pe filiera de produs, se realizeazã de cãtre Inspecţia de stat pentru controlul tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor, denumitã în continuare I.S.C.T.P.V.L.F., organizatã ca direcţie în cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, cu structuri în cadrul direcţiilor pentru agriculturã şi amenajare ruralã judeţene şi a municipiului Bucureşti, care se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului, cu încadrarea în cheltuielile de personal şi în numãrul maxim de posturi aprobate.
(2) Atribuţiile principale ale I.S.C.T.P.V.L.F. sunt urmãtoarele:
a) verificã aplicarea tehnologiilor de culturã;
b) efectueazã la producãtorii agricoli şi în pieţele angro controlul privind sortarea, ambalarea, etichetarea, depozitarea produselor de serã, potrivit standardelor de calitate în vigoare;
c) verificã conformitatea produselor de serã cu standardele de calitate, pe filiera de produs;
d) controleazã loturile de legume de serã, în stare proaspãtã sau prelucrate industrial, destinate exportului ori provenite din import, privind condiţiile de securitate şi calitate a acestora;
e) verificã certificatul de conformitate şi certificatul de destinaţie industrialã ale legumelor de serã;
f) constatã sãvârşirea contravenţiilor şi aplicã sancţiunile prevãzute de prezente lege.

CAP. IV
Mecanismele tehnice şi economice de piaţã

ART. 17
(1) Pentru piaţa produselor de serã se aplicã instrumente şi mecanisme de reglementare prevãzute de actele normative în vigoare.
(2) Mãsurile au drept scop:
a) valorificarea întregii cantitãţi de produse;
b) asigurarea continuitãţii aprovizionãrii pieţelor cu legume, flori şi plante ornamentale;
c) asigurarea protecţiei produselor de serã autohtone.
ART. 18
(1) Se asigurã sprijin financiar producãtorilor agricoli care deţin sau administreazã suprafeţele de serã cultivate cu legume, flori şi plante ornamentale, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) Modul de acordare a fondurilor şi sursele de finanţare se vor aproba anual, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
ART. 19
Agenţii economici care deţin suprafeţe cu sere se acrediteazã în calitate de consumatori eligibili de gaze naturale sau derivaţi din produse petroliere, pe perioada anului de producţie, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 20
Produsele de serã şi cantitãţile destinate comercializãrii, pentru care producãtorii agricoli beneficiazã de susţinere financiarã de la bugetul de stat, se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.

CAP. V
Sancţiuni

ART. 21
Încãlcarea prevederilor prezentei legi atrage rãspunderea civilã sau contravenţionalã, dupã caz.
ART. 22
Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (2) şi ale art. 11 alin. (1) şi (2) se sancţioneazã cu amendã de la 10.000.000 lei la 15.000.000 lei;
b) nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (1) şi (2) se sancţioneazã cu amendã de la 15.000.000 lei la 30.000.000 lei;
c) nerespectarea prevederilor art. 12 se sancţioneazã cu amendã de la 30.000.000 lei la 50.000.000 lei;
d) nerespectarea prevederilor art. 13 se sancţioneazã cu amendã de la 80.000.000 lei la 100.000.000 lei şi cu confiscarea produselor.
ART. 23
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 22 se fac de organele de control abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
ART. 24
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 22 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 25
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului asigurã aplicarea politicilor şi strategiilor de dezvoltare a sectorului legumelor, florilor şi plantelor ornamentale de serã, prin colaborarea cu organizaţii interprofesionale, urmãrind:
a) aplicarea cercetãrii şi finalizarea ei practicã;
b) asigurarea condiţiilor de studiu, experimentãri şi expertize;
c) rãspândirea cunoştinţelor prin demonstraţii, consultaţii, formare profesionalã şi informaţii de specialitate;
d) sprijinirea iniţiativei locale;
e) adoptarea unui cadru legislativ armonizat cu cel din Uniunea Europeanã;
f) organizarea şi dezvoltarea producţiei.
ART. 26
Condiţiile de producere şi valorificare a produselor de serã, normele de comercializare, precum şi alte mãsuri se stabilesc prin norme metodologice de aplicare a prezentei legi, elaborate de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului şi aprobate prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
ART. 27
Prezenta lege intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 2 octombrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 21 octombrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Bucureşti, 12 noiembrie 2003.
Nr. 469.



────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016