Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 465 din 18 iulie 2001  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 465 din 18 iulie 2001 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 422 din 30 iulie 2001
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16 din 26 ianuarie 2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 66 din 7 februarie 2001, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Scopul prezentei ordonanţe de urgenta îl constituie asigurarea gestionãrii eficiente a deşeurilor industriale reciclabile în condiţii de protecţie a mediului şi a sãnãtãţii populaţiei."
2. Alineatul (1) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Grupele de deşeuri industriale reciclabile sunt prevãzute în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezenta ordonanta de urgenta."
3. Partea introductivã a articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - La baza gestionãrii grupelor de deşeuri industriale reciclabile care fac obiectul anexei nr. 1 stau urmãtoarele principii generale:"
4. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Deţinãtorii de deşeuri industriale reciclabile, persoane juridice, sunt obligaţi sa asigure strângerea, sortarea şi depozitarea temporarã a acestora, cu respectarea normelor de protecţie a mediului şi a sãnãtãţii populaţiei, precum şi reintroducerea lor în circuitul productiv prin:
a) reutilizarea în propriile procese de producţie;
b) valorificarea, cu respectarea prevederilor art. 8, şi comercializarea materiilor prime secundare şi, respectiv, a produselor reutilizabile obţinute prin reciclare;
c) predarea cãtre agenţii economici specializaţi, autorizaţi pentru valorificare, a deşeurilor industriale reciclabile, pe baza documentelor de provenienta."
5. Litera a) a articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"a) sa nu depoziteze şi sa nu abandoneze deşeurile industriale reciclabile în condiţii care contravin normelor de protecţie a mediului şi a sãnãtãţii populaţiei;"
6. Alineatul (1) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Agenţii economici care realizeazã activitãţi de colectare a deşeurilor industriale reciclabile de la persoane fizice îşi pot desfasura activitatea numai în baza autorizaţiei de colectare emisã de prefectura judeţului, cu avizul primãriei comunei, oraşului sau municipiului în care îşi desfãşoarã activitatea agentul economic respectiv, pe baza dovezii ca deţine spaţiul şi dotãrile corespunzãtoare necesare pentru depozitarea deşeurilor colectate şi pe baza autorizaţiei de mediu emisã de autoritatea teritorialã pentru protecţia mediului, conform reglementãrilor în vigoare."
7. Dupã alineatul (1) al articolului 7 se introduce alineatul (1^1) cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) Se interzice pe o perioada de 2 ani achiziţionarea de la persoane fizice a metalelor neferoase, a aliajelor acestora şi a deşeurilor neferoase reciclabile, cu excepţia metalelor preţioase şi a acumulatorilor auto uzati."
8. Alineatul (4) al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Agenţii economici care colecteazã deşeuri industriale reciclabile de la persoane fizice sunt obligaţi sa elibereze deţinãtorilor adeverinta de primire şi plata, care va conţine în mod obligatoriu urmãtoarele elemente:
a) denumirea agentului economic colector;
b) datele de identificare a deţinãtorului:
- numele şi prenumele;
- actul de identitate, seria şi numãrul, codul numeric personal;
- domiciliul;
c) deseul reciclabil predat şi definirea naturii acestuia;
d) cantitatea, preţul, valoarea;
e) provenienta deseului, declarata de deţinãtor pe propria rãspundere;
f) semnatura agentului colector şi a persoanei fizice deţinãtoare."
9. Alineatul (1) al articolului 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Agenţii economici specializaţi definiţi la art. 7 alin. (3), precum şi deţinãtorii de deşeuri industriale definiţi la art. 5, care realizeazã operaţiuni de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile, în sensul definit prin prezenta ordonanta de urgenta, pot desfasura aceasta activitate numai pe baza de autorizaţie de valorificare emisã de Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor, aflatã în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor."
10. Alineatul (1) al articolului 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Procedura privind acordarea, prelungirea, suspendarea sau anularea autorizaţiei de colectare şi, respectiv, a autorizaţiei de valorificare se stabileşte prin norme emise de Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor, aprobate prin ordin al ministrului industriei şi resurselor, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice şi al Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenta."
11. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Agenţii economici specializaţi în activitãţi de valorificare a deşeurilor industriale reciclabile sunt obligaţi sa livreze materiile prime secundare sau produsele reutilizabile obţinute, numai însoţite de documente de certificare a calitãţii sau de certificate de garanţie, dupã caz, conform reglementãrilor în vigoare."
12. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Agenţii economici care deţin, colecteazã şi/sau valorifica deşeuri industriale reciclabile sunt obligaţi sa ţinã evidenta lor, sa raporteze şi sa furnizeze informaţii la cererea persoanelor cu drept de control, conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta şi ale celorlalte reglementãri în vigoare."
13. Dupã litera a) a articolului 13 se introduce litera a^1) cu urmãtorul cuprins:
"a^1) cu amenda de la 200.000.000 lei la 400.000.000 lei şi anularea autorizaţiei de colectare pentru nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2);"
14. Dupã articolul 13 se introduce articolul 13^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 13^1. - (1) Falsul în declaraţia deţinãtorului de deşeuri industriale reciclabile referitoare la provenienta acestora, precum şi furturile sau sustragerile de materiale, produse sau echipamente în vederea valorificãrii ca deseu constituie infracţiune şi se pedepseşte conform Codului penal.
(2) Dacã furturile sau sustragerile de materiale, produse şi echipamente în vederea valorificãrii pun în pericol mediul, precum şi sãnãtatea şi/sau siguranta populaţiei, aceasta constituie infracţiune şi se pedepseşte ca agravantã conform Codului penal.
15. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de persoanele împuternicite în acest scop de Ministerul Industriei şi Resurselor, Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, Ministerul de Interne, Ministerul Administraţiei Publice, Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi de Ministerul Finanţelor Publice, dupã caz.
(2) Contravenţiilor prevãzute la <>art. 13 le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu excepţia art. 25-27.
(3) Deşeurile industriale reciclabile a cãror provenienta nu poate fi doveditã ca fiind legalã sau care fac obiectul valorificãrii ori al unor acte sau fapte de comerţ neconforme cu prevederile legale se confisca şi se valorifica în condiţiile legii, contravaloarea acestora fãcându-se venit la bugetul local al localitãţii în a carei raza teritorialã s-a fãcut constatarea faptica, dacã acestea nu au fost returnate celor în drept.
16. Articolul 15 se abroga.
17. Anexa nr. 1 va avea urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 1
Grupe de deşeuri industriale reciclabile

Deşeuri metalice feroase
Deşeuri metalice neferoase
Deşeuri de hârtii-cartoane
Deşeuri de sticla (sparturi de sticla)
Deşeuri de mase plastice
Deşeuri de cauciuc (anvelope uzate, camere de aer şi articole din cauciuc uzate)
Deşeuri textile"
18. Anexa nr. 2 va avea urmãtorul cuprins:

"ANEXA Nr. 2
Definirea termenilor specifici

Deseu - orice substanta sau orice produs din categoriile prevãzute în anexa nr. 1, pe care deţinãtorul nu-l mai utilizeazã sau pe care are intenţia ori obligaţia sa nu îl mai utilizeze
Colectare - strângerea, sortarea şi/sau regruparea (depozitarea temporarã), a deşeurilor în vederea transportãrii lor spre valorificare
Valorificare - orice operaţiune de dezmembrare, sortare, reciclare, tãiere, maruntire, presare, balotare, topire-turnare, pretratare, amestec sau alta operaţiune care determina schimbarea naturii sau a compoziţiei, efectuatã asupra unui deseu industrial prin procedee industriale, în vederea reutilizarii
Deţinãtor - persoana fizica sau juridicã ce deţine la un moment dat, sub orice forma, deşeuri industriale reciclabile
Gestionare - colectarea, transportul, valorificarea şi eliminarea deşeurilor, inclusiv supravegherea zonelor de depozitare dupã închiderea acestora
Reciclare - operaţiunea de reprelucrare într-un proces de producţie a deşeurilor industriale pentru a fi reutilizate în scopul iniţial sau pentru alte scopuri"
ART. 2
În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi se vor stabili prin hotãrâre a Guvernului:
a) lista cuprinzând deşeurile industriale reciclabile care constituie materii prime deficitare pe plan naţional, precum şi condiţiile în care aceste deşeuri pot fi valorificate prin export;
b) reglementãrile privind eliberarea de licenţe statistice de export pentru deşeurile valorificate prin export;
c) prevederi privind obligativitatea, încurajarea sau stimularea unor agenţi economici interni, dupã caz, de a consuma în procesele tehnologice, în anumite cote, materiile prime deficitare definite la lit. a).
ART. 3
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 21 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI
DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 25 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
GHEORGHE BUZATU

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016