Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
LEGE nr. 463 din 4 noiembrie 2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2001 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, stagiaturii si activitatii de cercetare medicala in sectorul sanitar
EMITENT: PARLAMENTUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.050 din 12 noiembrie 2004
Parlamentul României adoptã prezenta lege.
ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2001 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, stagiaturii şi activitãţii de cercetare medicalã în sectorul sanitar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 26 aprilie 2001, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 41/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Rezidenţiatul, ca formã de pregãtire postuniversitarã a absolvenţilor licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie, este organizat conform metodologiei stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii.
(2) Rezidenţiatul se organizeazã anual, sub forma rezidenţiatului pe locuri şi/sau a rezidenţiatului pe post, în funcţie de numãrul necesar de specialişti estimat pe ţarã de Ministerul Sãnãtãţii, în specialitãţile prevãzute de Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã."
2. Alineatul (2) al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Candidaţii care au obţinut conformarea în rezidenţiat, ca urmare a concursului pe locuri, încheie contract individual de muncã pe perioada rezidenţiatului cu unitatea sanitarã la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat."
3. Alineatele (1) şi (4) ale articolului 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Rezidenţiatul pe post se organizeazã în funcţie de numãrul de posturi solicitate de unitãţile sanitare din reţeaua Ministerului Sãnãtãţii, precum şi de ministerele cu reţea sanitarã proprie, conform normativelor de personal elaborate de Ministerul Sãnãtãţii, în specialitãţile prevãzute în Nomenclatorul specialitãţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţã medicalã.
................................................................................................
(4) Rezidenţii care ocupã prin concurs posturile pentru care se organizeazã rezidenţiat, în condiţiile alin. (1) şi (2), încheie contract individual de muncã pe perioadã nedeterminatã cu unitatea sanitarã care a publicat postul respectiv, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a normelor Uniunii Europene cu privire la libera circulaţie a persoanei."
4. Alineatele (2)-(4) ale articolului 5 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Drepturile salariale ale rezidenţilor din primii doi ani de rezidenţiat, în care se realizeazã pregãtirea teoreticã generalã, se suportã de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii, de la titlul «Transferuri».
(3) Sumele aferente drepturilor de personal pentru rezidenţii din anii 3-7 de rezidenţiat se plãtesc din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi se prevãd în mod distinct în contractele încheiate de unitãţile sanitare cu casele de asigurãri de sãnãtate.
(4) Drepturile salariale ale rezidenţilor din activitatea de medicinã preventivã şi medicinã legalã, care au încheiat contract individual de muncã, pe duratã determinatã, cu direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi cu unitãţile sanitare finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat, se suportã din bugetul acestora."
5. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Înscrierea la concursurile de rezidenţiat se poate face şi imediat dupã promovarea examenului de licenţã sau/şi înaintea finalizãrii anului de stagiaturã, în vederea asigurãrii posibilitãţii obţinerii specializãrilor la vârste mai apropiate de trendinţele actuale ale standardelor internaţionale.
(2) Absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie care devin rezidenţi, în condiţiile alin. (1), anterior anului 2005, dobândesc dreptul de liberã practicã dupã un an de rezidenţiat, conform prevederilor legale anterioare.
(3) Începând cu promoţia 2005 de absolvenţi licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, dobândirea dreptului de liberã practicã se face dupã promovarea examenului de medic specialist. Începând cu promoţia 2005 de absolvenţi licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, candidaţii care la concursul de rezidenţiat obţin punctaj de promovare, dar nu se clasificã în limita numãrului de locuri publicate la grupa de specialitãţi la care au participat sunt confirmaţi, la cerere, ca rezidenţi medicinã de familie. Ministerul Sãnãtãţii va asigura numãrul de locuri necesare confirmãrii ca rezidenţi medicinã de familie.
(4) Începând cu promoţia 2005 de absolvenţi licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, rezidenţii care nu finalizeazã rezidenţiatul în specialitatea obţinutã prin concurs pot continua pregãtirea în medicinã de familie. Examenul de medic specialist în medicinã de familie se va susţine dupã efectuarea a cel puţin 3 ani de rezidenţiat, din care 6-12 luni stagiu în medicinã de familie.
(5) Stagiile de pregãtire în medicinã de familie prevãzute la alin. (4), precum şi prezentarea la examenul de medic specialist se aprobã de cãtre Ministerul Sãnãtãţii."
6. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Absolvenţii facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie, licenţiaţi anterior promoţiei 2005, efectueazã stagiatura cu durata de un an, conform metodologiei Ministerului Sãnãtãţii, şi dobândesc dreptul de liberã practicã la finalizarea acesteia. Dupã dobândirea dreptului de liberã practicã, aceştia pot lucra şi în relaţii contractuale cu casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) În vederea aplicãrii prevederilor alin. (1), Ministerul Sãnãtãţii stabileşte locurile de muncã pentru efectuarea stagiaturii în unitãţile sanitare acreditate, inclusiv private, care încheie cu stagiarii contracte individuale de muncã pe duratã determinatã de un an.
(3) Unitãţile sanitare care au încheiat contract individual de muncã cu medicii, stomatologii şi farmaciştii stagiari primesc din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pentru fiecare stagiar, pe perioada contractului prevãzut la alin. (2), o sumã lunarã reprezentând 70% din salariul de bazã, stabilit la data angajãrii, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu lunar pe economie, publicat de Institutul Naţional de Statisticã, la data stabilirii drepturilor. Unitãţile sanitare care au încheiat contract individual de muncã cu medicii, stomatologii şi farmaciştii stagiari asigurã plata drepturilor ce li se cuvin, astfel: 70% de cãtre angajator, din contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, şi 30% din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(4) Prin derogare de la prevederile <>art. 42 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, persoanele prevãzute la alin. (3) nu beneficiazã de dreptul la indemnizaţie de şomaj pe o duratã de 2 ani de la data încheierii perioadei de stagiaturã decât în condiţiile în care prezintã dovada cã nu existã posturi vacante în reţeaua sanitarã, corespunzãtoare nivelului de pregãtire a acestora, eliberatã de Ministerul Sãnãtãţii.
(5) Medicii, stomatologii şi farmaciştii care au întrerupt perioada de efectuare a stagiaturii pot solicita Ministerului Sãnãtãţii aprobarea în vederea completãrii acesteia, pentru a putea obţine dreptul de liberã practicã.
(6) Stagiatura cu duratã de un an constituie vechime în munca sanitarã, medicii, stomatologii şi farmaciştii beneficiind de drepturile şi obligaţiile prevãzute de Codul muncii."
7. Dupã articolul 7 se introduce articolul 7^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1. - (1) Începând cu promoţia 2005, pentru absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie se desfiinţeazã stagiatura.
(2) Absolvenţii licenţiaţi ai facultãţilor de medicinã dentarã şi farmacie, prevãzuţi la alin. (1), obţin dreptul de liberã practicã o datã cu dobândirea licenţei."
8. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Pentru absolvenţii facultãţilor de medicinã, medicinã dentarã şi farmacie licenţiaţi anterior promoţiei 2005, statutul de medic de medicinã generalã, stomatolog şi, respectiv, farmacist se obţine dupã finalizarea stagiaturii. (2) Ministerul Sãnãtãţii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii vor elabora metodologia de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, care se aprobã prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I."
ART. II
Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. III
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 58/2001 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, stagiaturii şi activitãţii de cercetare medicalã în sectorul sanitar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 26 aprilie 2001, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 41/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.
PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU
PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU
Bucureşti, 4 noiembrie 2004.
Nr. 463.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: