Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 462 din 12 noiembrie 2003  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 462 din 12 noiembrie 2003 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 820 din 19 noiembrie 2003
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Ordonanţa Guvernului nr. 43 din 30 ianuarie 2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, adoptatã în temeiul <>art. 1 lit. K) pct. 1 din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 45 din 31 ianuarie 2000, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 378/2001 , se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 2, dupã litera c) se introduc literele c^1)-c^3) cu urmãtorul cuprins:
"c^1) prin cercetãri arheologice sistematice se înţeleg cercetãrile de întindere şi duratã executate conform unui proiect de cercetare multianual;
c^2) prin cercetãri arheologice de salvare se înţeleg cercetãrile arheologice întreprinse în zonele cu patrimoniu arheologic cunoscut şi cercetat, precum şi cele care sunt determinate de lucrãrile de restaurare parţialã sau totalã a monumentelor istorice, desfãşurate potrivit legislaţiei în vigoare privitoare la protejarea monumentelor istorice;
c^3) prin cercetãri arheologice preventive se înţeleg cercetãrile arheologice care sunt determinate de lucrãrile de construire, modificare, extindere sau reparare privind cãi de comunicaţie, dotãri tehnico-edilitare, inclusiv subterane şi subacvatice, excavãri, exploatãri de cariere, construcţia de reţele magistrale, amenajãri pentru îmbunãtãţiri funciare, reţele de telecomunicaţii, amplasarea de relee şi antene de telecomunicaţii, lucrãri de cercetare şi de prospectare a terenurilor - foraje şi excavãri -, necesare în vederea efectuãrii studiilor geotehnice, amplasarea balastierelor şi a sondelor de gaze şi petrol, precum şi alte lucrãri care afecteazã suprafaţa solului în zonele cu patrimoniu arheologic reperat, indiferent dacã se executã în intravilanul sau extravilanul localitãţilor şi indiferent de forma de proprietate a terenului;"
2. La articolul 2, dupã alineatul (1) se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Cercetãrile arheologice preventive şi de salvare sunt parte componentã a strategiilor de dezvoltare durabilã, economico-socialã, turisticã, urbanisticã şi de amenajare a teritoriului, la nivel naţional şi local."
3. La articolul 5, dupã alineatul (3) se introduc alineatele (3^1) şi (3^2) cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Certificatul de descãrcare de sarcinã arheologicã este emis de Ministerul Culturii şi Cultelor, în urma consultãrii Comisiei Naţionale de Arheologie.
(3^2) Prin derogare de la prevederile alin. (3^1), în cazul cercetãrilor arheologice preventive necesitate de construcţia de locuinţe private, Certificatul de descãrcare de sarcinã arheologicã este emis de serviciile desconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, cu obligaţia acestora de a înştiinţa direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor."
4. La articolul 5, alineatul (6) va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Cercetãrile arheologice se efectueazã numai pe baza autorizaţiei emise de Ministerul Culturii şi Cultelor şi în conformitate cu aceasta, în condiţiile prezentei ordonanţe."
5. La articolul 5, dupã alineatul (6) se introduc alineatele (6^1)-(6^3) cu urmãtorul cuprins:
"(6^1) Persoanele fizice şi juridice care deţin şi/sau comercializeazã detectoare de metale sunt obligate sã obţinã în prealabil autorizaţia inspectoratului de poliţie al judeţului respectiv, a Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, sediul, şi sã se înregistreze la aceste autoritãţi.
(6^2) Prevederile alin. (6^1) nu se aplicã unitãţilor şi formaţiunilor Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pazã.
(6^3) În vederea deţinerii detectoarelor de metale de cãtre personalul de specialitate atestat şi înscris în Registrul arheologilor, acesta are obligaţia ca, înainte de a obţine autorizaţia prevãzutã la alin. (6^1), sã obţinã avizul prealabil emis de Ministerul Culturii şi Cultelor."
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - În cazul lucrãrilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. c^3), persoanele fizice sau juridice, de drept public ori privat, precum şi ordonatorii principali de credite ai autoritãţilor şi instituţiilor publice au obligaţia sã finanţeze:
a) stabilirea, prin studiul de fezabilitate al investiţiei şi prin proiectul tehnic, a mãsurilor ce urmeazã sã fie detaliate şi a necesarului de fonduri pentru cercetarea preventivã sau de salvare, dupã caz, şi protejarea patrimoniului arheologic sau, dupã caz, descãrcarea de sarcinã arheologicã a zonei afectate de lucrãri şi aplicarea acestor mãsuri;
b) activitatea de supraveghere arheologicã, pe întreaga duratã a lucrãrilor, având drept scop protejarea patrimoniului arheologic şi a descoperirilor arheologice întâmplãtoare;
c) orice modificãri ale proiectului, necesare pentru protejarea descoperirilor arheologice."
7. La articolul 10, literele d), j) şi k) vor avea urmãtorul cuprins:
"d) elibereazã autorizaţia de sãpãturã arheologicã, prin direcţia sa de specialitate, în urma consultãrii Comisiei Naţionale de Arheologie;
...............................................................
j) asigurã editarea şi publicarea anualã de cãtre Comisia Naţionalã de Arheologie a Cronicii cercetãrilor arheologice, precum şi a altor publicaţii de specialitate;
k) organizeazã şi finanţeazã anual sesiunea naţionalã de rapoarte arheologice."
8. La articolul 10, dupã litera f) se introduce litera f^1) cu urmãtorul cuprins:
"f^1) elaboreazã metodologia de planificare, executare şi control privind sãpãturile preventive şi de salvare, care se aprobã prin ordin al ministrului culturii şi cultelor;"
9. La articolul 11, litera d) va avea urmãtorul cuprins:
"d) emit Certificatul de descãrcare de sarcinã arheologicã, în cazul cercetãrilor arheologice preventive necesitate de construcţia de locuinţe private, conform prevederilor prezentei ordonanţe;"
10. La articolul 11, dupã litera d) se introduce litera e) cu urmãtorul cuprins:
"e) anunţã poliţia şi jandarmeria cu privire la fiecare descoperire întâmplãtoare, aşa cum este ea definitã în prezenta ordonanţã, în vederea organizãrii pazei şi/sau a supravegherii zonei respective."
11. La articolul 12, alineatul (4) va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Comisia Naţionalã de Arheologie are 21 de membri şi funcţioneazã în conformitate cu regulamentul sãu de organizare şi funcţionare, aprobat prin ordin al ministrului culturii şi cultelor."
12. La articolul 14, literele b) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) avizeazã planul anual al cercetãrilor arheologice din România;
.................................................................
e) analizeazã solicitãrile cu privire la eliberarea autorizaţiilor de sãpãturi arheologice, indiferent de sursa lor de finanţare;"
13. La articolul 15, litera a) a alineatului (2) va avea urmãtorul cuprins:
"a) zonele cu potenţial arheologic cunoscut şi cercetat, zonele cu potenţial arheologic cunoscut şi necercetat, precum şi zonele al cãror potenţial arheologic devine cunoscut întâmplãtor sau ca urmare a cercetãrilor arheologice preventive sau de salvare;"
14. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Înscrierea monumentelor, ansamblurilor şi siturilor arheologice în Repertoriul arheologic naţional se face în douã grupe, A şi B, corespunzãtor grupei în care acestea au fost clasate în Lista cuprinzând monumentele istorice."
15. La articolul 17, literele d) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"d) finanţeazã cercetarea arheologicã în vederea descãrcãrii de sarcinã arheologicã a terenurilor pe care se efectueazã lucrãri publice pentru care sunt ordonatori principali de credite, prevãzând distinct sumele necesare în acest scop, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe;
e) cuprind în programele de dezvoltare economico-socialã şi urbanisticã, respectiv de amenajare a teritoriului, obiective specifice privind protejarea patrimoniului arheologic;"
16. La articolul 17, dupã litera e) se introduce litera e^1) cu urmãtorul cuprins:
"e^1) aprobã documentaţiile de amenajare a teritoriului şi de urbanism, în conformitate cu avizele de specialitate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, şi elaboreazã sau modificã astfel de documentaţii în scopul stabilirii de mãsuri de protejare a patrimoniului arheologic evidenţiat întâmplãtor sau ca urmare a cercetãrilor arheologice preventive şi de salvare, potrivit legii;"
17. La articolul 18, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) elibereazã autorizaţia de construire sau de desfiinţare, numai pe baza şi în conformitate cu prevederile avizului Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru lucrãrile din zonele cu patrimoniu arheologic reperat, precum şi pentru lucrãrile din zonele cu patrimoniu arheologic evidenţiat întâmplãtor;"
18. Titlul capitolului VI va avea urmãtorul cuprins:
"Infracţiuni şi contravenţii"
19. Dupã articolul 23 se introduc articolele 23^1-23^3 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 23^1. - Efectuarea oricãror lucrãri care pot afecta siturile arheologice, înaintea obţinerii Certificatului de descãrcare de sarcinã arheologicã, se considerã distrugere a monumentelor istorice şi se pedepseşte potrivit prevederilor legii penale.
Art. 23^2. - (1) Accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic reperat, fãrã autorizarea prealabilã prevãzutã la art. 5 alin. (7), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi confiscarea detectoarelor.
(2) Tentativa se pedepseşte.
Art. 23^3. - (1) Comercializarea detectoarelor de metale fãrã autorizaţia prevãzutã la art. 5 alin. (6^1) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi confiscarea detectoarelor.
(2) Tentativa se pedepseşte."
20. Articolul 24 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 24. - (1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) desfãşurarea, fãrã autorizaţia emisã în condiţiile prezentei ordonanţe, de cercetãri arheologice, precum şi a oricãror alte activitãţi care afecteazã integritatea sau pun în pericol conservarea patrimoniului arheologic, cu amendã de la 100.000.000 lei la 500.000.000 lei;
b) neanunţarea descoperirilor arheologice prevãzute la art. 4 alin. (2) de cãtre titularul autorizaţiei de cercetare, cu amendã de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei;
c) neanunţarea, în termenul stabilit de prezenta ordonanţã, a descoperirilor de cãtre persoanele prevãzute la art. 4 alin. (3) pentru descoperiri arheologice întâmplãtoare, cu amendã de la 20.000.000 lei la 500.000.000 lei şi confiscarea bunurilor descoperite; neanunţarea descoperirilor arheologice prilejuite de lucrãrile de construire sau de desfiinţare constituie circumstanţã agravantã;
d) încãlcarea prevederilor art. 6 lit. a) şi b), cu amendã de la 250.000.000 lei la 750.000.000 lei;
e) nerespectarea avizului Ministerului Culturii şi Cultelor sau emiterea autorizãrii de construire în absenţa acestui aviz pentru lucrãrile de construire sau de desfiinţare din zonele cu patrimoniu arheologic reperat, cu amendã de la 50.000.000 lei la 250.000.000 lei;
f) neîndeplinirea atribuţiilor prevãzute la art. 11 lit. a) şi c), cu amendã de la 20.000.000 lei la 100.000.000 lei;
g) deţinerea de detectoare de metale fãrã autorizaţia prevãzutã la art. 5 alin. (6^1), cu amendã de la 150.000.000 lei la 500.000.000 lei şi confiscarea detectoarelor;
h) deţinerea de detectoare de metale fãrã avizul prevãzut la art. 5 alin. (6^3), cu amendã de la 150.000.000 lei la 500.000.000 lei şi confiscarea detectoarelor;
i) încãlcarea prevederilor art. 8 alin. (1) şi ale art. 22 alin. (1), cu amendã de la 50.000.000 lei la 250.000.000 lei.
(2) Cuantumul amenzilor prevãzute la alin. (1) se actualizeazã prin hotãrâre a Guvernului."
21. La articolul 25, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Contravenţiile prevãzute la art. 24 alin. (1) lit. a), b) şi i) se constatã, iar sancţiunea se aplicã de cãtre specialiştii direcţiilor judeţene pentru culturã, culte şi patrimoniul cultural naţional, respectiv a municipiului Bucureşti, de cãtre primar, respectiv primarul general al municipiului Bucureşti, sau de preşedintele consiliului judeţean, precum şi de cãtre împuterniciţii acestora."
22. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - Contravenţiilor prevãzute la <>art. 24 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare, cu excepţia prevederilor art. 28 şi 29."
ART. II
(1) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Culturii şi Cultelor, Ministerul Apãrãrii Naţionale şi Ministerul Economiei şi Comerţului vor emite, în comun, norme tehnice privind deţinerea şi comercializarea detectoarelor de metale.
(2) În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi ministrul culturii şi cultelor va aproba prin ordin Regulamentul de organizare şi funcţionare al Comisiei Naţionale de Arheologie.
ART. III
<>Ordonanţa Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 378/2001 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 29 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 21 octombrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Bucureşti, 12 noiembrie 2003.
Nr. 462.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016