Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 460 din 18 iulie 2001  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 460 din 18 iulie 2001 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 428 din 31 iulie 2001

Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 privind mãsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5.- (1) Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind expertizarea tehnica, proiectarea şi execuţia lucrãrilor de consolidare la construcţiile existente se vor asigura dupã cum urmeazã:
a) la construcţiile existente, aflate în proprietatea sau în administrarea instituţiilor publice:
(i) din bugetul de stat sau din bugetele locale, pe baza programelor de investiţii ale ordonatorilor principali de credite, fonduri ce se cuprind la poziţia globalã "Alte cheltuieli de investiţii";
(ii) din veniturile proprii ale instituţiilor publice finanţate din venituri extrabugetare;
b) la construcţiile existente, aflate în proprietatea sau în administrarea agenţilor economici, din fondurile proprii ale agenţilor economici.
(2) Pentru locuintele proprietate privatã a persoanelor fizice fondurile necesare privind finanţarea cheltuielilor pentru expertizarea tehnica, proiectarea şi execuţia lucrãrilor de consolidare se vor asigura astfel:
a) din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, pentru expertizarea tehnica;
b) din sursele proprii ale proprietarilor, din despãgubiri acordate de societãţile de asigurare şi/sau din credite, pentru proiectarea şi execuţia lucrãrilor de consolidare."
2. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Clãdirile de locuit multietajate, încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic şi care prezintã pericol public, se includ în programe anuale de acţiuni privind proiectarea şi execuţia lucrãrilor de consolidare pentru reducerea riscului seismic, denumite în continuare programe anuale.
(2) Programele anuale se elaboreazã de Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, împreunã cu Ministerul Administraţiei Publice, în baza prioritatilor stabilite pe criterii tehnice de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi de consiliile judeţene şi avizate de Comisia tehnica pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor, şi se aproba prin hotãrâre a Guvernului, în limita prevederilor bugetare anuale aprobate cu aceasta destinaţie.
(3) Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene, împreunã cu consiliile municipiilor şi oraşelor care beneficiazã de sume alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru finanţarea programelor anuale, sunt obligate sa punã la dispoziţie Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei toate documentele justificative solicitate, rãspunzând pentru necesitarea şi oportunitatea sumelor solicitate, precum şi pentru realitatea, exactitatea şi legalitatea sumelor cheltuite în scopul pentru care au fost alocate."
3. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind proiectarea şi execuţia lucrãrilor de consolidare la clãdirile incluse în programele anuale se vor asigura astfel:
a) din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, pentru locuintele proprietate privatã a persoanelor fizice, prin excepţie de la prevederile art. 5 alin. (2) lit. b);
b) din bugetele locale, pentru locuintele şi spaţiile cu alta destinaţie decât cea de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale;
c) din bugetul de stat, din bugetele locale sau din venituri extrabugetare, dupã caz, în limita fondurilor stabilite anual cu aceasta destinaţie pentru locuintele şi spaţiile cu alta destinaţie decât cea de locuinta, existente în proprietatea sau în administrarea celorlalte instituţii publice, în funcţie de subordonarea instituţiilor respective;
d) din fondurile proprii ale agenţilor economici, pentru locuintele şi spaţiile cu alta destinaţie decât cea de locuinta, aflate în proprietatea sau în administrarea acestora.
(2) Instituţiile publice şi agenţii economici care deţin locuinţe sau spaţii cu alta destinaţie decât cea de locuinta în clãdirile incluse în programele anuale sunt obligate sa asigure finanţarea proiectãrii şi execuţiei lucrãrilor de consolidare, proporţional cu cota-parte indivizã pe care o deţin din proprietatea comuna."
4. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Proprietarii locuinţelor, persoane fizice, din clãdirile incluse în programele anuale vor acţiona potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) şi vor beneficia de finanţare din transferuri de la bugetul de stat pentru proiectarea şi execuţia lucrãrilor de consolidare, în urmãtoarele condiţii:
a) existenta hotãrârii asociaţiei de proprietari, adoptatã în condiţiile legii, privind execuţia lucrãrilor de consolidare, precum şi a documentelor, acordurilor şi avizelor prevãzute în Legea nr. 50/1991, republicatã, cu modificãrile ulterioare, privind autorizarea executãrii lucrãrilor de construcţii;
b) instituirea ipotecii legale a statului asupra locuinţei;
c) restituirea, la terminarea lucrãrilor de consolidare, a sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru execuţia lucrãrilor de consolidare, în rate lunare egale fãrã dobanda, cu o durata de rambursare de pana la 25 de ani de la data recepţiei terminãrii lucrãrilor de consolidare; în cazul întârzierii la plata a ratelor cu mai mult de 30 de zile se calculeazã majorãri de întârziere la ratele scadente, aplicându-se cota de majorare, stabilitã în condiţiile legii, pentru neplata la termen a obligaţiilor bugetare.
(2) Radierea ipotecii se face numai cu dovada privind achitarea integrala a cheltuielilor efectuate din transferuri de la bugetul de stat pentru execuţia lucrãrilor de consolidare.
(3) Instituirea şi radierea ipotecii sunt scutite de plata taxei de timbru."
5. Dupã articolul 8 se introduc articolele 8^1 -8^6 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 8^1. - Proprietarii locuinţelor, persoane fizice, care realizeazã venituri medii nete lunare pe membru de familie sub câştigul salarial mediu net lunar pe economie, pe perioadele în care realizeazã aceste venituri sunt scutiţi de la plata ratelor lunare, prin excepţie de la prevederile art. 8 alin. (1) lit. c); obligaţia de a restitui sumele alocate din transferuri de la bugetul de stat pentru execuţia lucrãrilor de consolidare se diminueazã cu sumele aferente perioadelor de scutire la plata a ratelor lunare.
Art. 8^2. - (1) Pentru clãdirile incluse în programele anuale, primãrii municipiilor şi oraşelor, respectiv primarul general al municipiului Bucureşti, vor lua mãsurile necesare pentru:
a) contractarea proiectãrii lucrãrilor de consolidare şi aprobarea studiilor de fezabilitate;
b) contractarea execuţiei lucrãrilor de consolidare;
c) instituirea ipotecii legale a statului asupra locuinţelor proprietate privatã a persoanelor fizice, la care urmeazã sa se execute lucrãri de consolidare finanţate din transferuri de la bugetul de stat;
d) asigurarea dirigintilor de şantier autorizaţi;
e) verificarea şi decontarea documentaţiei de proiectare, precum şi a situaţiilor de lucrãri real executate pentru consolidarea sistemului structural în ansamblu sau a elementelor structurale şi, dupã caz, introducerea unor elemente structurale suplimentare şi/sau repararea elementelor nestructurale ale construcţiei existente, inclusiv desfacerea şi refacerea instalaţiilor, echipamentelor şi finisajelor din zona de intervenţie;
f) organizarea recepţiei la terminarea lucrãrilor de consolidare;
g) stabilirea situaţiei valorice a decontãrilor pe categorii de lucrãri real executate şi repartizarea pe fiecare proprietar a cheltuielilor efectuate pentru execuţia lucrãrilor de consolidare, proporţional cu cota-parte de proprietate indivizã din proprietatea comuna care revine fiecãrui proprietar;
h) încheierea contractelor pentru restituirea sumelor alocate din transferuri de la bugetul de stat privind execuţia lucrãrilor de consolidare, evidenta, calcularea şi încasarea ratelor lunare şi urmãrirea, potrivit legii, a debitorilor restanti.
(2) Contractul prevãzut la alin. (1) lit. h) are valoare de înscris autentic şi constituie titlu executoriu.
Art. 8^3. - (1) Înstrãinarea, în decurs de 25 de ani de la recepţia terminãrii lucrãrilor de consolidare, a locuinţelor proprietate privatã a persoanelor fizice din clãdirile incluse în programele anuale şi la care s-au executat lucrãri de consolidare finanţate prin transferuri de la bugetul de stat este condiţionatã de rambursarea integrala a ratelor neachitate, conform evidentei consiliului local, actualizate la data înstrãinãrii.
(2) Actualizarea se efectueazã în funcţie de indicele preţurilor de consum total al populaţiei, publicat lunar de Institutul Naţional de Statistica în Buletinul statistic de preţuri, pentru intervalul cuprins între luna de referinta a recepţiei la terminarea lucrãrilor de consolidare şi luna actualizãrii ratelor neachitate.
Art. 8^4. - Sumele încasate din ratele lunare, precum şi cele aferente ratelor rãmase de achitat şi actualizate la data înstrãinãrii se vireazã în contul de venituri cu destinaţie specialã al unitãţii administrativ-teritoriale, deschis la trezoreria statului, pentru finanţarea în continuare a acţiunilor privind reducerea riscului seismic al construcţiilor existente cu destinaţia de locuinta.
Art. 8^5. - Actele juridice de înstrãinare încheiate cu încãlcarea prevederilor art. 8 3 sunt lovite de nulitate absolutã, buna-credinţa neputând fi invocatã în astfel de cazuri.
Art. 8^6. - Apartamentele proprietate privatã a persoanelor fizice din imobilele cu destinaţia de locuinţe încadrate în clasa I de risc seismic prin raport de expertiza tehnica, dobândite în condiţiile art. 9 alin. (1) din Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, incluse în programele anuale şi la care se finanţeazã, din transferuri de la bugetul de stat, proiectarea şi execuţia lucrãrilor de consolidare, se vor ipoteca o data cu dobândirea dreptului de proprietate, prin excepţie de la prevederile art. 8 alin. (1) lit. b)."
6. La articolul 10, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - (1) Transferurile de la bugetul de stat pentru finanţarea cheltuielilor prevãzute la art. 5 alin. (2) lit. a) şi la art. 7 alin. (1) lit. a) se fundamenteazã distinct de cãtre consiliile locale cu ocazia elaborãrii bugetului de stat şi se transmit consiliului judeţean, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucureşti."
7. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - Contractarea expertizarii tehnice, proiectãrii şi execuţiei lucrãrilor de consolidare finanţate din fonduri publice se face cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind achiziţiile publice."
8. Dupã articolul 14 se introduce articolul 15 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Nerespectarea dispoziţiilor prezentei ordonanţe atrage, în condiţiile legii, rãspunderea materialã, civilã, administrativã sau penalã, dupã caz."
ART. 2
Proprietarii locuinţelor, persoane fizice, din clãdirile de locuit încadrate prin raportul de expertiza tehnica în clasa I de risc seismic, care, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, beneficiazã de proiecte de consolidare finanţate din transferuri de la bugetul de stat, finalizate sau contractate şi aflate în curs de elaborare, vor continua execuţia lucrãrilor de consolidare în condiţiile prezentei legi.
ART. 3
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi Ministerul lucrãrilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei şi Ministerul Administraţiei Publice, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, vor actualiza normele metodologice aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 844/1999 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 516 bis din 25 octombrie 1999, pe care le vor inainta spre adoptare Guvernului.
ART. 4
<>Ordonanta Guvernului nr. 20/1994 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 11 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA


Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 iunie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.


PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU


──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016