Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 46 din 7 iulie 1993  pentru ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, semnat la Luxemburg si Bruxelles la 10 mai 1993    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 46 din 7 iulie 1993 pentru ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, semnat la Luxemburg si Bruxelles la 10 mai 1993

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 14 iulie 1993

    Parlamentul României adoptă prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifică Acordul de împrumut dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 65 milioane ECU, semnat la Luxemburg şi Bruxelles la 10 mai 1993.

    Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 14 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

                          PREŞEDINTELE SENATULUI
                      prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

    Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 28 iunie 1993, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

                    PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
                             ADRIAN NĂSTASE


                           ACORD DE ÎMPRUMUT*)

----------
    *) Traducere

    Prezentul acord este încheiat între:
    România, reprezentată prin Ministerul Finanţelor, având sediul în str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, Bucureşti, România, reprezentat de domnul Florin Georgescu, ministru de stat, ministrul finanţelor, denumită în continuare Împrumutatul ca prima parte,
    Banca Europeană de Investiţii, având sediul principal în b-dul Konrad Adenauer nr. 100, Luxembourg-Kirchberg, Marele Ducat al Luxemburgului, reprezentată de domnul Hans Duborg, vicepreşedinte, denumită în continuare Banca ca a doua parte, şi
    Administraţia Naţională a Drumurilor - R.A., având sediul în b-dul Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1, Bucureşti, România, reprezentată de domnul Liviu Paunescu, ministru consilier la Misiunea României pe lîngă Comunităţile Europene, denumita în continuare A.N.D. ca a treia parte,

    Având în vedere că:

    1. Consiliul Comunităţilor Europene a stabilit un plan de acţiune privind asistenta acordată de Comunitatea Europeană României în sprijinirea eforturilor sale de realizare a reformelor politice şi economice.
    2. Consiliul Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii a luat nota de aceasta hotărâre şi a autorizat în 18 aprilie 1991 acordarea de împrumuturi pentru proiecte de investiţii în România.
    3. Un acord-cadru privind aceasta cooperare financiară a fost semnat de Banca şi România la 31 iulie 1991 şi prevederile sale se aplica acestui acord de împrumut.
    4. Împrumutatul propune să initieze un proiect (în cele ce urmează numit proiectul), care se va realiza de către Ministerul Transporturilor prin A.N.D., cuprinzând reabilitarea şi ranforsarea imbracamintilor rutiere pentru cca 1050 km segmente cheie ale soselelor de tranzit din întreaga ţara, aşa cum sunt expuse mai detaliat în descrierea tehnică prezentată în anexa A la prezentul acord (în cele ce urmează numita descrierea tehnica).
    5. Costul total estimat al proiectului este de 335 milioane ECU (trei sute treizeci şi cinci milioane ECU), inclusiv rezerve şi dobânda în timpul construcţiei.
    6. Costul proiectului se va face astfel:

                                                        Echivalent milioane ECU
                                                        -----------------------
    - fondurile proprii ale Împrumutatului şi alte 270
      împrumuturi (Banca Internaţionala pentru
      Reconstrucţie şi Dezvoltare, în cele ce
      urmează B.I.R.D., şi Banca Europeană pentru
      Reconstrucţie şi Dezvoltare, în cele ce
      urmează numita B.E.R.D.)
    - pentru a completa finanţarea, Împrumutatul a
      solicitat Băncii împrumuturi în valoare
      echivalenta cu ECU 65
                                                                -----
      TOTAL 335


    7. Împrumutatul s-a angajat, în conformitate cu legislaţia sa naţională, ca, pe durata împrumutului acordat, să disponibilizeze valuta necesară pentru plata dobânzii, a comisionului şi a altor sarcini şi pentru rambursarea capitalului.
    8. Împrumutatul s-a angajat să excepteze de la impozitare toate plăţile de capital, dobânda şi alte sume datorate în cadrul prezentului acord şi să plătească toate aceste sume bruto, fără deducerea impozitului la sursa.
    9. Banca, apreciind ca finanţarea proiectului corespunde obiectului sau de activitate şi având în vedere cele expuse mai sus, a hotărât să dea curs solicitării Împrumutatului pentru un împrumut în suma echivalenta cu 65 milioane ECU pentru finanţarea proiectului.
    10. Referirile din acord la articole, preambul, anexe şi liste sunt referiri la respectivele articole, preambul, anexe şi liste din prezentul acord.

    Se convine prin prezentul acord după cum urmează:

    ART. 1
    Trageri
    1.01. Suma creditului
    Prin prezentul acord, Banca acordă Împrumutatului, iar Împrumutatul acceptă un credit (în cele ce urmează numit credit), în valoare echivalentă cu 65.000.000 ECU (şaizeci şi cinci milioane ECU), în unicul scop de a cofinanta proiectul aşa cum este indicat în anexa A.
    ECU este definit în anexa C la prezentul acord şi va fi tratat pentru toate scopurile acestui acord ca fiind o moneda.

    1.02. Proceduri de tragere
    A. Creditul va fi tras în cel mult 20 tranşe (în cele ce urmează numite tranşe), care vor fi fiecare în valoare cel puţin echivalentă cu 2 milioane ECU, cu excepţia ultimei trageri, şi nu vor depăşi echivalentul a 10 milioane ECU.
    B. Tragerea fiecărei tranşe va fi condiţionată de primirea de către Banca a unei cereri scrise (cererea) de la Împrumutat prin A.N.D., în care să se specifice:
    a) suma tranşei;
    b) valuta sau valutele în care Împrumutatul prefera să tragă tranşa şi care să fie una din valutele la care se referă art. 1.03;
    c) rata sau ratele dobânzii aplicabile, comunicate anterior de Banca, dacă este cazul;
    d) data preferată pentru tragere, înţelegându-se că Banca poate plăti tranşa în termen de până la 4 luni calendaristice de la data cererii.
    Nu se poate efectua nici o cerere mai tîrziu de 15 iulie 1997. Sub rezerva prevederilor art. 1.02.C, fiecare cerere este irevocabilă.
    C. Între 10 şi 15 zile înainte de data plăţii, Banca, dacă cererea este în conformitate cu prevederile art. 1.02.A şi sub rezerva art. 1.03. şi 1.07, va remite Împrumutatului prin A.N.D. o notă (denumită în continuare aviz de tragere), care:
      (i) va confirma suma şi componenta valutară a tranşei specificate în cerere;
      (ii) va specifica rata sau ratele dobânzii determinate în conformitate cu prevederile art. 3.01.A;
      (iii) va preciza data tragerii tranşei.
    În cazul în care rata dobânzii, specificată în avizul de tragere, depăşeşte rata respectiva indicată anterior de Banca, sau în cazul în care componenta valutară sau suma tranşei nu sunt în conformitate cu cererea, Împrumutatul, prin A.N.D., poate, în curs de 3 zile lucrătoare luxemburgheze după primirea avizului de tragere, să anuleze cererea prin notificare către Banca, iar prin aceasta cererea şi avizul de tragere nu vor mai avea efect.
     D. Tragerea va fi făcută în acel cont bancar pe numele A.N.D./Împrumutatului, pe care Împrumutatul, prin A.N.D., îl va notifica Băncii cu cel puţin 8 zile înainte de data tragerii, cu condiţia ca pentru fiecare valută să fie notificat nu mai mult de un cont.

    1.03. Valuta tragerii
    Sub rezerva existenţei de disponibilităţi, Banca va plăti fiecare tranşă în valută sau valutele pentru care Împrumutatul, prin A.N.D., şi-a exprimat preferinţa.
    Moneda tragerii poate fi ECU, moneda unuia dintre statele membre ale Băncii sau orice altă monedă frecvent negociată pe principalele pieţe valutare.
    Pentru calcularea sumelor ce urmează a fi trase în alte valute decât ECU, Banca va aplica cursul de schimb mediu de pe piaţa valutară din Bruxelles, iar în lipsa acestuia, de pe orice altă piaţă aleasă de Banca, la o dată cu nu mai mult de 10 zile înainte de tragere, după cum va hotărâ Banca.

    1.04. Condiţii pentru tragere
    A. Tragerea primei tranşe conform art. 1.02. va fi condiţionată de îndeplinirea, în mod satisfăcător pentru Bancă, a următoarelor condiţii, respectiv ca înainte de data cererii:
    a) consilierul juridic al Împrumutatului să fi emis un aviz juridic favorabil privind semnarea legală a prezentului acord de către Împrumutat şi privind documentele relevante în condiţii acceptabile Băncii;
    b) consilierul juridic al A.N.D. să fi emis un aviz juridic favorabil privind semnarea legală a prezentului acord de către A.N.D. şi privind documentele relevante în termeni acceptabili Băncii;
    c) Împrumutatul să fi confirmat, prin A.N.D., ca toate aprobările necesare pentru construcţii (inclusiv în aspectele privitoare la mediu, dacă este cazul) au fost primite;
    d) Banca să fi primit autorizarea scrisă de la Împrumutat, prin A.N.D., prin care A.N.D. este imputernicită să solicite şi să primească trageri aşa cum este prevăzut în acest articol;
    e) A.N.D. să fi stabilit un colectiv de implementare a proiectului, cu personal corespunzător, iar un consultant internaţional independent, aşa cum este menţionat în art. 6.08., să fi fost angajat în condiţii acceptabile Băncii.
    Dacă o cerere pentru tragerea primei tranşe este făcută înainte de primirea de către Banca a unor dovezi satisfăcătoare pentru ea ca aceste condiţii au fost îndeplinite, acea cerere va fi considerată ca fiind primită de Banca la acea dată când condiţiile vor fi fost îndeplinite.
    B. Fiecare tragere va fi condiţionată de primirea de către Bancă a unor documente justificative satisfăcătoare, în sensul ca A.N.D. este obligată să efectueze cheltuieli legate de loturile ce se vor finanţa parţial (65%) de către Banca, aşa cum se indica în anexa A, şi de supervizarea lucrărilor, ce se vor finanţa integral de către Bancă.
    Toate tragerile ce urmează după prima vor fi în continuare condiţionate de primirea de către Bancă a unor documente justificative satisfăcătoare, în sensul ca plăţile, echivalente cu 100% din valoarea facturilor (fără impozite şi taxe de import), legate de cererea de tragere precedentă, au fost corect utilizate pentru proiect.
    Mai mult, toate tragerile vor fi condiţionate de convingerea permanentă a Băncii ca A.N.D. are la dispoziţie, în continuare, suficiente alte fonduri, astfel încât să fie asigurată încheierea la timp şi implementarea proiectului, conform descrierii tehnice din anexa A.
    C. Orice tragere conform acestui paragraf, care finanţează cheltuieli în avans, va fi condiţionată de primirea, în curs de 90 de zile, a unor documente satisfăcătoare pentru Banca, în sensul ca toate sumele au fost corect cheltuite pentru proiect.
    D. Pentru calcularea echivalentului în ECU al sumelor cheltuite, Banca va aplica cursul de schimb aplicabil în a 30-a zi înainte de data cererii.
    Dacă vreo parte a evidentelor furnizate de Împrumutat prin A.N.D. nu este satisfăcătoare Băncii, Banca poate elibera proporţional mai puţin decât suma solicitată.

    1.05. Comisia de amînare
    Dacă tragerea vreunei tranşe este amînată la cererea Împrumutatului, prin A.N.D. (cu consimţămîntul Băncii), Împrumutatul va plăti comision de amânare pentru partea de tranşă netrasă la o rată anuală de 1%, calculată de la data iniţial specificată a tragerii tranşei până la data efectivă a tragerii sau, dacă tranşa nu este trasă în întregime, până la data anulării acelei tranşe. Cererea pentru amânare trebuie să fie primită de Banca cu cel puţin 8 zile înainte de data iniţială a tragerii tranşei. Acest comision se va acumula de la zi la zi şi va fi plătibil la fiecare dintre datele specificate în art. 5.03.

    1.06. Anularea creditului
    Dacă costul proiectului va fi mai mic decât cifra estimată în preambul, Banca poate, prin înştiinţarea Împrumutatului, să anuleze porţiunea din credit corespunzătoare diferenţei.
    Împrumutatul poate oricând, prin înştiinţarea Băncii, să anuleze integral sau parţial orice sumă netrasă din credit.
    Dacă Împrumutatul anulează vreo tranşa pentru care cererea efectuată de Împrumutat, prin A.N.D., nu a fost revocată conform prevederilor art. 1.02.C, va plăti un comision flat calculat la valoarea anulată, la jumătatea ratei dobânzii aplicate de Banca la data anulării asupra împrumuturilor acordate de ea în aceleaşi proporţii între valute şi cu o perioada de rambursare de 17 ani. Acest comision va fi plătibil suplimentar oricărui alt comision plătibil conform art. 1.05.

    1.07. Revocarea şi suspendarea creditului
    Banca poate, prin înştiinţarea Împrumutatului, să revoce partea netrasă a creditului, în orice moment şi cu efect imediat:
    a) ca urmare a apariţiei oricărui eveniment menţionat în art. 10.01. A sau B; sau
    b) dacă vor surveni situaţii excepţionale care vor afecta negativ accesul Băncii la pieţele de capital naţionale sau internaţionale importante.
    Alternativ, dacă Banca este de părere ca o situaţie descrisă în cazul a) sau b) a survenit şi are caracter temporar, ea poate suspenda, înştiintând Împrumutatul, partea netrasă a creditului. În acest caz, suspendarea va continua până când, urmare emiterii unei cereri suplimentare, Banca este din nou în măsura să emita un aviz de tragere.
    Totuşi, Banca nu va fi îndreptăţită să revoce ori să suspende, pe motivele din cazul b), vreo tranşă care a făcut obiectul unui aviz de tragere.
    În plus, dacă Banca are motive să creadă că exista un obstacol în accesul Împrumutatului la finanţarea de către B.I.R.D. sau B.E.R.D., poate, prin înştiinţarea Împrumutatului, să suspende partea netrasă din credit. În acest caz, suspendarea va continua până când Împrumutatul furnizează dovezi satisfăcătoare Băncii ca obstacolul a fost înlăturat sau ca fonduri adecvate proiectului sunt disponibile din alte surse, în termeni şi condiţii acceptabile Băncii.
    Creditul va fi considerat revocat dacă Banca solicită rambursarea conform art. 10.
    Dacă creditul este revocat pentru alte motive decât cele ce decurg din cazul b) de mai sus, Împrumutatul va plăti un comision pentru suma a cărei tragere a fost solicitată, la o rată anuală de 0,75% calculată de la data cererii respective până la data revocării.
    Un astfel de comision va fi plătibil suplimentar oricărui comision plătibil conform art. 1.05.

    1.08. Valuta comisioanelor
    Comisioanele datorate de Împrumutat Băncii conform art. 1 vor fi calculate şi plătibile în ECU.

    ART. 2
    Împrumutul
    2.01. Suma împrumutului
    Împrumutul (denumit în continuare împrumutul) va cuprinde totalul sumelor în monedele plătite de Banca, aşa cum au fost notificate de Banca cu ocazia fiecărei trageri.

    2.02. Valuta de rambursare
    Fiecare rambursare conform art. 4 sau, după caz, art. 10 va fi efectuată în monedele plătite şi în proportiile acestora în soldul împrumutului.

    2.03. Moneda pentru dobânda şi alte obligaţii de plată
    Dobânda şi celelalte obligaţii plătibile conform art. 3, 4 şi 10 vor fi calculate şi vor fi plătibile proporţional în fiecare valută în care împrumutul este rambursabil.
    Orice alte plăţi vor fi făcute în moneda specificată de Bancă, având în vedere moneda în care s-au efectuat cheltuielile ce urmează a fi rambursate prin acea plată.

    2.04. Notificări ale Băncii
    După tragerea fiecărei tranşe, Banca va transmite Împrumutatului o declaraţie rezumativă privind suma, compoziţia valutară, data tragerii, graficul de rambursare şi rata sau ratele dobânzii pentru acea tranşă.

    ART. 3
    Dobânda
    3.01. Rata dobânzii
    A. Soldul înregistrat al oricărei tranşe va fi purtător de dobânda la rata sau ratele specificate în avizul de tragere respectiv, care va fi rata sau ratele dobânzii aplicabile la data emiterii avizului de tragere pentru împrumuturile exprimate în valuta sau valutele respective şi acordate de Banca împrumutaţilor săi în aceiaşi termeni de rambursare şi în aceleaşi condiţii de plată a dobânzii ca pentru tranşa în cauză.
    B. Dobânda va fi plătibilă semestrial la datele specificate în art. 5.03.

    3.02. Dobânda la sumele cu scadenţă depăşită
    Fără ca acest lucru să fie considerat o încălcare a prevederilor art. 10 şi prin excepţie de la prevederile art. 3.01., dobânda se va acumula pentru oricare suma cu scadenţa depăşită, de la data prevăzută pentru plata până la data efectivă a plăţii, la o rată anuală calculată după cum urmează:
    a) pentru o suma datorată în cadrul oricărei tranşe, la o rată egală cu suma dintre: (i) 2,5% (doua, virgula cinci procente) şi (ii) rata corespunzătoare specificată conform art. 3.01.; şi
    b) pentru orice altă sumă, la o rată egală cu suma dintre (i) 2,5% (două, virgulă cinci procente) şi (ii) rata dobânzii percepută de Banca la data scadenţei pentru împrumuturi acordate în aceeaşi valută pe termen de 17 ani.
    Aceasta dobânda este plătibilă în aceeaşi valută ca şi suma restantă asupra căreia se aplică.
    ART. 4
    Rambursarea
    4.01. Rambursarea normală
    Împrumutatul va rambursa împrumutul conform graficului de amortizare prezentat în anexa B.

    4.02. Rambursarea anticipată voluntară
    (1) Pe baza notificării scrise transmise Băncii cu 2 luni înainte, Împrumutatul poate rambursa anticipat, integral sau parţial, orice tranşă, pe oricare din datele menţionate în art. 5.03.
    (2) În cazul rambursării anticipate a unei tranşe, Împrumutatul va plăti Băncii o sumă suplimentară egală cu 85% din totalul tuturor sumelor calculate astfel:
    a) pentru fiecare perioada de 6 luni la sfîrşitul căreia este fixată data plăţii dobânzii, după data rambursării anticipate, Banca va calcula suma dobânzii, dacă exista, care, în absenţa rambursării anticipate, ar fi fost plătibilă la suma rambursată anticipat, în fiecare valută cuprinsă în acea tranşă, aplicând rata prin care (x) rata dobânzii aplicabile unei asemenea valute conform art. 3.01. depăşeşte (y) rata dobânzii pe care, cu 3 luni înainte de data rambursării anticipate, Banca ar fi aplicat-o pentru un împrumut acordat în aceeaşi valută cu cea a rambursării anticipate, având date semestriale pentru plata dobânzii şi având o durata medie egală fie cu durata medie rămasă a tranşei sau, dacă această durata este mai mică decât oricare alta pentru care Banca ar aplica o astfel de cotaţie în acea valută, la cea mai scurtă durata medie pentru care Banca ar aplica o asemenea cotaţie.
    b) Fiecare suma astfel calculată va fi ajustată la data rambursării anticipate pe baza unei rate de scont egale cu rata corespunzătoare de reinvestire.
    c) Suma specificată de Împrumutat în notificarea de rambursare anticipata, împreună cu orice suma datorată conform art. 4.02.(2), va fi plătibilă Băncii la data specificată în notificare. Notificarea va fi irevocabilă. Tranşele rambursate anticipat nu pot fi reîmprumutate.

    4.03. Rambursarea anticipată obligatorie
    A. Dacă Împrumutatul rambursează anticipat în mod voluntar, integral, sau parţial, orice alt împrumut contractat iniţial pe o perioada mai mare de 5 ani, Banca poate solicita rambursarea anticipată a unei părţi din suma împrumutului neachitat în acel moment, în proporţia în care suma rambursată anticipat acoperă suma totală a tuturor acelor împrumuturi.
    Banca va adresa Împrumutatului cererea sa, dacă este cazul, în termen de 4 saptamini de la primirea notificării corespunzătoare conform art. 8.02 d) i). Orice suma cerută de Banca va fi plătită, împreună cu dobânda acumulată, la data indicată de Banca, data care nu va preceda data rambursarii anticipate a celuilalt împrumut.
    Rambursarea anticipata a unui împrumut printr-un nou împrumut cu termen de rambursare cel puţin tot atît de mare ca termenul neexpirat al împrumutului rambursat anticipat nu va fi considerată rambursare anticipată.
    B. Dacă costul total al proiectului se va situa semnificativ sub cifrele din preambul, Banca poate cere rambursarea anticipată a împrumutului, proporţional cu diferenţa.
    C. În cazul oricărei rambursări anticipate datorate conform acestui articol 4.03., Împrumutatul poate alege tranşa sau tranşele care urmează să fie rambursate anticipat.

    4.04. Prevederi generale privind rambursarea anticipată conform art. 4
    Rambursarea anticipată va fi efectuată în toate monedele tranşei în cauza, proporţional cu sumele de rambursat respective, în afară de cazul rambursării anticipate conform art. 4.02., când Împrumutatul poate să ramburseze întreaga sumă rămasă în una sau mai multe valute în cadrul tranşei, la alegere.
    În cazul unei rambursări anticipate parţiale în toate valutele, fiecare sumă rambursată anticipat va fi redusă proporţional din fiecare tranşă de rambursare rămasă neachitată.
    Prevederile art. 4 se vor aplica fără a prejudicia prevederile art. 10.
    ART. 5
    Plăţile
    5.01. Locul plăţii
    Fiecare suma plătibilă de Împrumutat conform prevederilor acestui acord va fi plătită în contul notificat de Banca Împrumutatului. Banca va indica contul cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilită pentru prima plată pe care o face Împrumutatul şi va notifica orice schimbare a contului cu nu mai puţin de 15 zile înainte de data primei plăţi la care se aplică modificarea.
    Aceasta perioada de notificare nu se aplică în cazul plăţilor conform art. 10.

    5.02. Calculul plăţilor referitoare la fracţiuni de an
    Orice sumă datorată sub forma de dobânda, comision sau în alt mod de către Împrumutat conform prevederilor prezentului acord şi calculată pentru orice fracţiune din an va fi calculată pe baza anului de 360 de zile şi a lunii de 30 de zile.

    5.03. Datele de plata
    Sumele datorate semestrial, conform prevederilor prezentului acord sunt plătibile Băncii la 5 mai şi 5 noiembrie în fiecare an.
    Alte sume datorate conform prevederilor prezentului acord sunt plătibile în termen de 7 zile lucrătoare de la primirea de către Împrumutat a cererii emise de Banca.
    O suma datorată de Împrumutat va fi considerată plătită în momentul în care a fost primită de Banca.
    ART. 6
    Aranjamente speciale
    6.01. Utilizarea împrumutului şi a altor fonduri
    Împrumutatul va folosi sumele împrumutului şi alte fonduri menţionate în planul de finanţare, descris în preambul, exclusiv pentru executarea proiectului.

    6.02. Realizarea proiectului
    A.N.D. se angajează să realizeze proiectul în concordanţă cu, şi să-l finalizeze până la data specificată în descrierea tehnică aşa cum va fi modificată periodic, cu aprobarea Băncii.

    6.03. Costul majorat al proiectului
    Dacă costul proiectului depăşeşte cifra estimată prezentată în pct. 5 din preambul, Împrumutatul va obţine finanţare pentru a acoperi depăşirea fără a apela la Banca, astfel încât să permită A.N.D. să finalizeze proiectul în concordanta cu descrierea tehnica. Planurile Împrumutatului de finanţare a depăşirii costurilor vor fi comunicate Băncii fără intirziere.

    6.04. Procedura de licitaţie
    A.N.D. va cumpăra echipament, va asigura servicii şi alte lucrări pentru proiect, în mod adecvat şi satisfăcător pentru Banca, pe cât posibil, prin licitaţie internaţionala deschisă cel puţin firmelor aparţinând tuturor ţărilor membre ale Comunităţii Europene şi României.

    6.05. Asigurare
    Atât timp cât împrumutul este nerambursat, A.N.D. va asigura în mod adecvat toate lucrările şi proprietăţile ce fac parte din proiect, în concordanta cu practica normală pentru lucrări similare de interes public pe teritoriul României.

    6.06. Întreţinerea
    Atât timp cât împrumutul este nerambursat, A.N.D. se va asigura că toate proprietăţile ce fac parte din proiect vor fi întreţinute, reparate şi înnoite după cum este necesar pentru a fi păstrate în bună stare de funcţionare.

    6.07. Alocarea fondurilor
    Împrumutatul va asigura punerea la dispoziţie a fondurilor bugetare pentru finanţarea componentei costurilor locale ale proiectului, pentru a permite finalizarea lui la timp.

    6.08. taxe pentru utilizatorii drumurilor
    Împrumutatul:
    a) nu mai târziu de 30 noiembrie 1993 va discuta cu Banca constatările şi proiectul de recomandări al studiului în curs privind taxele pentru utilizatorii drumurilor;
    b) va remite Băncii o copie a studiului privind taxele pentru utilizatori, ca şi a studiului privind gestiunea realizării imbracamintilor asfaltice în legătura cu proiectul;
    c) va aplica, după aceea, conform unui grafic acceptabil Băncii, modificări în sistemul taxelor pentru utilizatorii drumurilor, luind în considerare observaţiile A.N.D., Băncii şi cofinantatorilor (B.I.R.D. şi B.E.R.D.) şi va asigura ca sistemul revizuit al taxelor pentru utilizatorii drumurilor să fie efectiv pus în aplicare şi intrat în vigoare.

    6.09. Operaţiuni la frontieră
    A.N.D.:
    a) până la 30 noiembrie 1993 va începe un studiu privind măsuri de rationalizare a operaţiunilor la frontiera, pentru a îmbunătăţi fluxurile de trafic şi eficienta controalelor la punctele de trecere a frontierei incluse în proiect;
    b) până la 30 iunie 1994 va discuta cu Banca constatările şi proiectul de recomandări incluse în studiu si, urmare analizei cu Banca, va aplica, în conformitate cu un grafic acceptabil Băncii, măsuri de rationalizare la punctele de trecere a frontierei, ţinând cont de observaţiile Băncii.
    6.10. Consultanţa
    A.N.D. va utiliza consultanţi internaţionali ale căror calificări, experienţa şi termeni de referinţa vor fi acceptabile Băncii, pentru supervizare şi lucrări de reabilitare drumuri ce se vor finanta de către Banca. Consultanţii trebuie să asigure calitatea adecvată a lucrărilor de reabilitare propuse şi finalizarea lor la timp.
    ART. 7
    Garanţie
    7.01. Garanţie suplimentară
    Dacă Împrumutatul va acorda unui terţ vreo garanţie pentru îndeplinirea vreuneia dintre obligaţiile privind datoria sa externă sau vreo preferinţă ori prioritate cu privire la acestea, Împrumutatul va informa Banca despre aceasta şi, dacă Banca va solicita, îi va furniza o garanţie echivalenta pentru îndeplinirea obligaţiilor sale în cadrul prezentului acord sau îi va acorda o preferinţă ori prioritate echivalentă. Împrumutatul confirmă ca în prezent nu există nici o asemenea garanţie, preferinţă sau prioritate.
    ART. 8
    Informaţii şi vizite
    8.01. Informaţii privind proiectul
    Împrumutatul şi A.N.D.:
    a) vor transmite Băncii: (i) până la 31 martie 1994 şi ulterior pe 31 martie în fiecare an până la încheierea proiectului, un raport privind implementarea proiectului; (ii) 6 luni după încheierea proiectului, un raport privind încheierea proiectului şi (iii) periodic, orice alt asemenea document sau informaţie privind finanţarea, aplicarea şi operaţiunile proiectului, după cum Banca va solicita în mod rezonabil;
    b) vor supune aprobării Băncii, fără intirziere, orice modificare de natura materială în planurile generale, graficul sau programul de cheltuieli ale proiectului în legătura cu situaţiile făcute cunoscute Băncii înainte de semnarea acestui acord;
    c) se vor asigura ca evidentele A.N.D. cuprind toate operaţiunile legate de finanţarea şi executarea proiectului; şi
    d) vor informa în general Banca despre orice fapt sau eveniment cunoscut Împrumutatului sau A.N.D. care pot prejudicia substanţial sau afecta condiţiile executării sau operaţiunilor proiectului.

    8.02. Informaţii privind Împrumutatul şi A.N.D.
    Împrumutatul:
    a) nu mai tîrziu de 31 octombrie în fiecare an, şi începând cu anul fiscal 1993, va furniza prin A.N.D. Băncii şi cofinantatorilor, pentru analiza şi observaţii, programul sau de cheltuieli propus pentru construcţia, întreţinerea şi reabilitarea drumurilor pentru anul următor şi alocaţia bugetară propusă pentru acel program, asigurindu-se ca vor continua să fie acordate prioritate şi fonduri suficiente proiectului, ca şi întreţinerii periodice şi curente a reţelei drumurilor naţionale;
    b) va informa Banca cât mai curând posibil cu privire la reforma preconizata şi privatizarea parţială a sectorului drumurilor;
    c) va informa Banca despre propunerile cu privire la înfiinţarea unui fond al drumurilor; şi
    d) va informa imediat Banca:
    (i) despre orice decizie luată de el din orice motiv, sau despre orice fapt care îl obliga, sau despre orice solicitare făcuta lui de a rambursa anticipat vreun împrumut iniţial acordat pe termen mai mare de 5 ani;
    (ii) despre orice intenţie de a acorda vreo garanţie, la care se referă art. 7.01., unei terţe părţi; sau
    (iii) în general, despre orice fapt sau eveniment care poate împiedica îndeplinirea vreunei obligaţii a Împrumutatului conform prezentului acord.

    8.03. Vizite
    Împrumutatul şi A.N.D. vor permite persoanelor desemnate de Banca, care pot fi însoţite de reprezentanţi ai Curţii de Conturi a Comunităţilor Europene, să viziteze amplasamente, instalaţii şi lucrări ce fac parte din proiect, şi să facă acele verificări pe care le pot dori, şi le vor acorda sau se vor asigura ca li se acorda tot sprijinul necesar pentru acest scop.
    ART. 9
    Sarcini şi cheltuieli
    9.01. Impozite, taxe şi comisioane
    Împrumutatul va plati toate impozitele, taxele, comisioanele şi alte impuneri de orice natura, inclusiv taxe de timbru şi comisioane de înregistrare, ce vor aparea în cursul semnării şi aplicării acestui acord, sau a oricărui document relativ la acesta, şi în crearea oricărei garanţii pentru împrumut.
    Împrumutatul va plati integral capitalul, dobânda, comisioanele şi alte sume datorate conform prezentului acord, bruto, fără deducerea vreunei impuneri naţionale sau locale de orice fel, cu condiţia ca, dacă Împrumutatul este obligat prin lege să facă orice asemenea deduceri, să majoreze plata către Banca astfel încât după deducere valoarea neta primită de Banca să fie echivalenta cu suma datorată.

    9.02. Alte sarcini
    Împrumutatul va suporta orice costuri profesionale, bancare, de transfer sau schimb, ocazionate de semnarea sau aplicarea prezentului acord sau a documentelor relative la acesta, şi de crearea vreunei garanţii pentru împrumut.
    ART. 10
    Rambursarea anticipata în cazul neîndeplinirii unei obligaţii
    10.01 Dreptul de a solicita rambursarea anticipata
    Împrumutatul va rambursa împrumutul sau orice parte a acestuia pe baza cererii făcute în acest sens de Banca:
    A. imediat:
    a) dacă vreo informaţie sau document remise Băncii de sau în contul Împrumutatului, în legătura cu negocierea acestui acord sau în timpul cât el este în vigoare, se dovedesc a fi fost incorecte în orice aspect important;
    b) dacă Împrumutatul omite la data scadentei să plătească vreo parte din împrumut, dobânda la acesta sau să efectueze alta plata către Banca, după cum se prevede în prezentul acord;
    c) dacă, urmare unei neindepliniri a obligaţiilor, Împrumutatului i se cere să ramburseze anticipat un împrumut care i s-a acordat pentru un termen iniţial mai mare de 5 ani;
    d) dacă survine un eveniment sau o situaţie care este posibil să pună în pericol serviciul împrumutului sau să afecteze negativ vreo garanţie acordată pentru acesta;
    e) dacă vreo obligaţie asumată de împrumutat, aşa cum se prevede la pct. 7 şi 8 din preambul, încetează de a fi îndeplinită cu privire la orice împrumut acordat oricărui împrumutat din România din resursele Băncii sau ale Comunităţii Europene;
    f) dacă vreun împrumutat din România nu-si îndeplineşte vreo obligaţie financiară cu privire la orice împrumut acordat de Banca din resursele Băncii sau ale Comunităţii Europene; sau
    g) dacă împrumuturile B.I.R.D. sau B.E.R.D. vor deveni datorate şi plătibile înainte de data scadentei convenite a acestora;
    B. la expirarea unei perioade de timp rezonabile specificate într-o notificare remisă de Banca Împrumutatului, fără ca problema să fi fost rezolvată spre satisfactia Băncii:
    a) dacă Împrumutatul nu se conformează vreunei obligaţii din cadrul acestui acord, alta decât cele menţionate în art. 10.01 A. b); sau
    b) dacă vreun fapt material prevăzut în preambul se modifică substanţial şi dacă modificarea prejudiciază interesele Băncii ca împrumutător al Împrumutatului sau afectează negativ implementarea sau operaţiunile proiectului.

    10.02. Alte drepturi legale
    Art. 10.01 nu va limita nici un alt drept legal al Băncii de a cere rambursarea în avans a împrumutului.

    10.03. Daune
    Atunci când cererea de rambursare anticipata se va face conform art. 10.01, Împrumutatul va plati Băncii la valoarea fiecărei rate, aşa cum este prezentat în anexa B, o suma calculată la o rata anuala de 0,25% de la data cererii la data iniţială respectiva a ratei datorate, aşa cum se prevede în anexa B.

    10.04. Nerenuntare
    Nici o omisiune sau intirziere a Băncii în exercitarea unui drept al sau conform acestui articol 10 nu va fi considerată ca o renunţare la acel drept.

    10.05. Destinaţia sumelor primite
    Sumele primite urmare a unei cereri conform art. 10 vor fi destinate în primul rând plăţii daunelor, comisioanelor şi dobânzii în această ordine şi, în al doilea rând, reducerii ratelor restante în ordinea inversă a scadenţei. Ele vor fi repartizate între tranşe la discreţia Băncii.
    ART. 11
    Legea şi jurisdicţia aplicabile
    11.01. Legea aplicabilă
    Prezentul acord, constituirea şi validitatea lui vor fi guvernate de legea franceză.
    Locul încheierii acestui acord este sediul Băncii.

    11.02. Jurisdicţia aplicabilă
    Toate litigiile privind prezentul acord vor fi supuse Curţii de Justiţiei a Comunităţilor Europene.
    Părţile la acest acord renunţa prin aceasta la orice imunitate sau drept de a obiecta faţă de jurisdicţia acestei Curţi. O decizie a Curţii dată conform acestui articol 11.02. va fi definitivă şi obligatorie asupra părţilor, fără restricţie sau rezerva.

    11.03. Evidenţa sumelor datorate
    În orice acţiune juridică aparuta în executarea prezentului acord, certificarea de către Banca a oricăror valori datorate Băncii în cadrul prezentului acord va fi dovada prima facie a acelei valori.
    ART. 12
    Clauze finale
    12.01. Notificări
    Notificările şi alte comunicări transmise în legătura cu prezentul acord vor fi trimise la adresele menţionate la pct. 1 de mai jos, cu excepţia notificărilor către Împrumutat şi A.N.D. în legătura cu litigii în curs sau în declanşare, care vor fi trimise la adresele specificate la pct. 2 de mai jos, unde Împrumutatul şi A.N.D. aleg domiciliul:

     Pentru Banca: 100, b-dul Konrad Adenauer
                        L-2950 Luxembourg-Kirchberg

     Pentru Împrumutat: 1. str. Apolodor nr. 17, sectorul 5, RO-70060
                        Bucureşti, România
                        2. Misiunea României pe lîngă Comunităţile Europene
                        37 a, Rue Washington
                        B-1050 Bruxelles

     Pentru A.N.D.: 1. b-dul Dinicu Golescu nr. 38, sectorul 1, RO-77113
                        Bucureşti, România
                        2. Misiunea României pe lîngă Comunităţile Europene
                        37a, Rue Washington B-1050 Bruxelles

    Fiecare parte poate, prin avizarea celeilalte, sa-si schimbe adresa menţionată mai sus, cu condiţia cu adresa de la pct. 2 de mai sus poate fi schimbată numai la alta adresa în cadrul Comunităţii Europene.

    12.02. Forma notificării
    Notificările şi alte comunicări, pentru care sunt menţionate în prezentul acord perioade fixe sau care fixează ele însele perioade obligatorii pentru destinatar, vor fi transmise personal, prin scrisoare înregistrată, telegrama, telex sau alte mijloace de transmitere care fac posibila dovada primirii de către destinatar. Data înregistrării sau, după cum poate fi cazul, data declarata a primirii documentului transmis, va fi definitiva pentru determinarea unei perioade.

    12.03. Preambul şi anexe
    Preambulul şi următoarele anexe fac parte din acest acord:
    - Anexa A Descrierea tehnica
    - Anexa B Tabelul de amortizare
    - Anexa C Definiţia ECU
    Următoarele documente sunt ataşate la prezentul acord:
    Împuternicirea A.N.D.
    Ca urmare, părţile prezente au convenit să se semneze acest acord în patru originale în limba engleza.
    Acordul de împrumut a fost parafat, în numele Împrumutatului, de domnul Mihai Bogza, în numele Băncii de domnul Manfredi Tonci Ottieri şi în numele A.N.D., de domnul Liviu Paunescu.

                      Semnat pentru şi în numele României,
                               Ministru de stat,
                             ministrul finanţelor,
                                Florin Georgescu

                           Semnat pentru şi în numele
                         Băncii Europene de Investiţii,
                                Vicepreşedinte,
                                  Hans Duborg

                           Semnat pentru şi în numele
                     Administraţiei Naţionale a Drumurilor,
                     Ministru consilier la Misiune României
                        pe lîngă Comunităţile Europene,
                                 Liviu Paunescu

    Azi 10 mai 1993, la Luxemburg şi Bruxelles.


    ANEXA A

    Proiect: Reabilitarea drumurilor în România
    ---------------------------------------------

                       DESCRIEREA TEHNICĂ

    1. Componenţa şi costul proiectului
    Proiectul constă în reabilitarea a 1053 km drumuri naţionale cu două benzi, cu lăţimea părţii carosabile de 7 m şi a structurii (partea carosabilă şi acostamentele) de 9 m, cu excepţia unor porţiuni indicate în mod expres. El cuprinde achiziţionare de terenuri, studii, construcţii, supervizare şi angajarea lucrărilor pentru următoarele sectoare:

   ----------------------------------------------------------------------------
       Sectorul de drum Lungime Costuri totale Perioada Observaţii
                                (km) în mii US $ *1) de con-
                                                           strucţie
   ----------------------------------------------------------------------------
   Finanţate de B.E.I.
   ----------------------------------------------------------------------------
   Sebeş-Deva 59 13.215 01.94-06.95
   ----------------------------------------------------------------------------
   Deva-Lipova 100 39.186 07.93-12.95
   ----------------------------------------------------------------------------
   Lipova-Nădlac 100 40.233 07.93-12.95 inclusiv
                                                                    punctul de
                                                                    trecere a
                                                                    frontierei
   ----------------------------------------------------------------------------
   Arad-Timişoara-Moraviţa 101 21.809 01.94-12.95
   ----------------------------------------------------------------------------
   Rezerve de preţ (4% pe an) 10.268 01.94-09.95
   ----------------------------------------------------------------------------
   Supervizarea lucrărilor (4%) 4.988
   ----------------------------------------------------------------------------
                  Subtotal: 360 129.699
   ----------------------------------------------------------------------------
   Finanţate de B.E.R.D.
   ----------------------------------------------------------------------------
   Piteşti-Călimăneşti 61 29.524 07.93-12.95 3 benzi
                                                                     cca 13 km
   ----------------------------------------------------------------------------
   Călimăneşti-Vestem 79 17.600 07.93-06.96
   ----------------------------------------------------------------------------
   Vestem-Sibiu-Cluj-Napoca 157 32.725 01.94-12.96
   ----------------------------------------------------------------------------
   Cluj-Napoca-Borş 152 30.442 01.94-12.96 inclusiv
                                                                       punctul
                                                                     de trecere
                                                                     a fronti-
                                                                     erei
  ----------------------------------------------------------------------------
   Rezerve de preţ (4% pe an) 7.280
   ----------------------------------------------------------------------------
   Supervizare lucrări (3%) 3.339
   ----------------------------------------------------------------------------
                  Subtotal: 449 120.910
   ----------------------------------------------------------------------------
   Finanţate de B.I.R.D.
   ----------------------------------------------------------------------------
   Bucureşti-Urziceni 40 14.861 07.93-06.95 4 benzi
                                                                      cca 32 km
   ----------------------------------------------------------------------------
   Urziceni-Giurgeni 113 15.927 01.94-06.96
   ----------------------------------------------------------------------------
   Constanta-Eforie-Negru Voda 40 13.089 07.93-12.94
   ----------------------------------------------------------------------------
   Timiş-Comarnic 8 4.971 01.94-12.94 3 benzi
                                                                      cca 4 km
   ----------------------------------------------------------------------------
   Comarnic-Braşov 44 10.680 01.95-12.95
   ----------------------------------------------------------------------------
   Patru posturi de trecere
   a frontierei 3.000
   ----------------------------------------------------------------------------
   Rezerve de preţ (4% pe an) 5.690
   ----------------------------------------------------------------------------
   Supervizare lucrări (3%) 2.029
   ----------------------------------------------------------------------------
                   Subtotal: 245 70.247
   ----------------------------------------------------------------------------
   Alte componente finanţate
   de B.I.R.D. şi B.E.R.D.
   şi neincluse în Descri-
   erea tehnica 84.144
   ----------------------------------------------------------------------------
                   Total 1.054 405.000
   ----------------------------------------------------------------------------


-----------
    *1) Cursul de schimb: 1 ECU = 1,21 US $

    2. Perioada de implementare
    Perioada estimată de construcţie a drumurilor este cuprinsă între iulie 1993 şi decembrie 1996. Prin urmare, componentele proiectului referitoare la drumuri ar trebui să fie finalizate până la 30 iunie 1997.


    ANEXA B

                            TABEL DE AMORTIZARE
              Proiectul "Reabilitarea drumurilor în România"

   ----------------------------------------------------------------------------
     Data plăţii datorate a ratei Valorile ce vor fi rambursate,
                                            exprimate ca procent din împrumut
                                             aşa cum este definit în art. 2.01.
   ----------------------------------------------------------------------------
    1. 5 noiembrie 1998 4,16%
    2. 5 mai 1999 4,16%
    3. 5 noiembrie 1999 4,16%
    4. 5 mai 2000 4,16%
    5. 5 noiembrie 2000 4,16%
    6. 5 mai 2001 4,16%
    7. 5 noiembrie 2001 4,16%
    8. 5 mai 2002 4,16%
    9. 5 noiembrie 2002 4,16%
   10. 5 mai 2003 4,16%
   11. 5 noiembrie 2003 4,16%
   12. 5 mai 2004 4,16%
   13. 5 noiembrie 2004 4,16%
   14. 5 mai 2005 4,16%
   15. 5 noiembrie 2005 4,16%
   16. 5 mai 2006 4,16%
   17. 5 noiembrie 2006 4,16%
   18. 5 mai 2007 4,16%
   19. 5 noiembrie 2007 4,16%
   20. 5 mai 2008 4,16%
   21. 5 noiembrie 2008 4,16%
   22. 5 mai 2009 4,16%
   23. 5 noiembrie 2009 4,16%
   24. 5 mai 2010 4,32%
   ----------------------------------------------------------------------------



    ANEXA C

                                Definiţia ECU

    Conform Regulamentului Consiliului Comunităţilor Europene nr. 3180/78 din 18 decembrie 1978, publicat în Monitorul Oficial al Comunităţilor Europene din 30 decembrie 1973 (nr. L 379), aşa cum a fost modificat prin Regulamentul Consiliului nr. 2626/84 din 15 septembrie 1984, publicat în Monitorul Oficial al Comunităţilor Europene din 16 septembrie 1984 (nr. L 247) şi prin Regulamentul Consiliului nr. 1971/89 din 19 iunie 1989, publicat în Monitorul Oficial al Comunităţilor Europene din 4 iulie 1989 (nr. L 189), şi în mod special conform primului sau articol şi în concordanta cu anunţul publicat de Comunităţile Europene în Monitorul Oficial din 21 septembrie 1989 (nr. C 241), ECU este definit ca suma a următoarelor valori ale valutelor statelor membre ale Comunităţii Economice Europene:
    - marca germană: 0,6242
    - francul francez: 1,332
    - lira sterlina: 0,08784
    - lira italiana: 151,8
    - goldenul olandez: 0,2198
    - francul belgian: 3,301
    - francul luxemburghez: 0,130
    - peseta spaniola: 6,885
    - coroana daneza: 0,1976
    - lira irlandeza: 0,008552
    - drahma greceasca: 1,440
    - escudo portughez: 1,393
    Orice schimbare în compoziţia ECU, hotărâta conform art. 2 din Regulamentul nr. 3180/78, se va aplica automat prezentei definiţii.
    Dacă Banca va considera ca ECU a încetat să fie utilizat în sistemul monetar european (aşa cum s-a stabilit prin Rezoluţia Consiliului European din 5 decembrie 1978) şi pentru stabilirea tranzacţiilor dintre autorităţile monetare centrale ale statelor membre ale Comunităţilor Europene şi instituţiile create prin sau în virtutea tratatelor de înfiinţare a Comunităţilor Europene, va înştiinţa despre aceasta pe Împrumutat. Cât despre data înştiinţării, ECU va fi înlocuit prin sumele valutelor din care a fost compus conform celei mai recente definiţii a ECU stabilite de Consiliul Comunităţilor Europene înainte de data acelei instiintari.
    Valoarea ECU în orice valuta va corespunde celei determinate de Comisia Comunităţilor Europene pe baza cotaţiilor zilnice ale ratelor de schimb de pe piaţa. În lipsa unei astfel de determinări, valoarea ECU în orice valuta se va fixa aplicând rata incrucişată (cross-rate) dintre acea valută şi orice valută afişată în tabelele zilnice publicate de Comisia Comunităţilor Europene. Dacă nici una din cele doua metode precedente nu este aplicabilă, valoarea ECU în orice valuta va fi egala cu suma echivalentelor în acea moneda a valorilor valutelor prezentate în primul paragraf de mai sus.
    Ratele de schimb dintre ECU şi valutele naţionale cel mai larg comercializate pe pieţele valutare internaţionale sunt puse la dispoziţie zilnic şi sunt publicate periodic în Monitorul Oficial al Comunităţilor Europene.

                                 -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016