Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 459 din 6 decembrie 2006  pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 459 din 6 decembrie 2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 994 din 13 decembrie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Codul de procedurã civilã, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 28, dupã alineatul 2 se introduce un nou alineat, alineatul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"Cererile de recuzare a instanţelor ierarhic superioare formulate la instanţa care soluţioneazã litigiul sunt inadmisibile."
2. Alineatul 4 al articolului 30 va avea urmãtorul cuprins:
"Cererile de recuzare inadmisibile potrivit art. 28 se soluţioneazã de instanţa în faţa cãreia au fost formulate."
3. La articolul 108^1 alineatul 1 punctul 2, dupã litera c) se introduce o nouã literã, litera c^1), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) nerespectarea de cãtre agenţii forţei publice a obligaţiei de acordare a concursului la îndeplinirea efectivã a executãrii silite, potrivit art. 373^2 alin. 1;".
4. La articolul 108^1 alineatul 1 punctul 2, litera i) se abrogã.
5. Alineatul 1 al articolului 269 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 269. - Hotãrârile judecãtoreşti vor fi învestite cu formula executorie, dacã legea nu prevede altfel. Formula executorie are urmãtorul cuprins:
«Noi, Preşedintele României»
(Aici urmeazã cuprinsul hotãrârii).
«Dãm împuternicire şi ordonãm organelor de executare sã punã în executare prezenta hotãrâre. Ordonãm agenţilor forţei publice sã acorde concursul la executarea acestei hotãrâri, iar procurorilor sã stãruie pentru ducerea ei la îndeplinire, în condiţiile legii. Spre credinţã, prezenta (hotãrâre) s-a semnat de... (Urmeazã semnãtura preşedintelui şi a grefierului)»."
6. Alineatul 3 al articolului 371^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Executarea silitã are loc în oricare dintre formele prevãzute de lege, simultan sau succesiv, pânã la realizarea dreptului recunoscut prin titlu executoriu, achitarea dobânzilor, penalitãţilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum şi a cheltuielilor de executare."
7. Alineatul 3 al articolului 371^2 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã titlul executoriu conţine suficiente criterii în funcţie de care organul de executare poate actualiza valoarea obligaţiei principale stabilite în bani, indiferent de izvorul ei, se va proceda, la cererea creditorului, şi la actualizarea acestei sume. În cazul în care titlul executoriu nu conţine niciun asemenea criteriu, organul de executare va proceda la actualizare în funcţie de rata inflaţiei, calculatã de la data când hotãrârea judecãtoreascã a devenit executorie sau, în cazul celorlalte titluri executorii, de la data când creanţa a devenit exigibilã şi pânã la data plãţii efective a obligaţiei cuprinse în oricare dintre aceste titluri."
8. Articolul 371^4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 371^4. - În tot cursul executãrii silite, sub supravegherea organului de executare, creditorul şi debitorul pot conveni ca aceasta sã se efectueze, în total sau în parte, numai asupra veniturilor bãneşti ale debitorului, ca vânzarea bunurilor supuse urmãririi sã se facã prin bunã învoialã sau ca plata obligaţiei sã se facã în alt mod admis de lege."
9. La articolul 371^5, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) nu mai poate fi efectuatã ori continuatã din cauza lipsei de bunuri urmãribile ori a imposibilitãţii de valorificare a unor astfel de bunuri; în aceste cazuri, executorul va remite personal creditorului sau reprezentantului acestuia titlul executoriu, menţionând pe acesta cauza restituirii şi partea de obligaţie ce a fost executatã;".
10. Alineatul 1 al articolului 371^6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 371^6. - În cazurile prevãzute de art. 371^5 lit. b) se poate cere reluarea executãrii silite, înãuntrul termenului de prescripţie a dreptului de a cere executarea silitã."
11. Alineatul 2 al articolului 371^7 va avea urmãtorul cuprins:
"Cheltuielile ocazionate de efectuarea executãrii silite sunt în sarcina debitorului urmãrit, afarã de cazul când creditorul a renunţat la executare sau dacã prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi ţinut sã suporte cheltuielile de executare fãcute dupã înregistrarea cererii de executare şi pânã la data realizãrii obligaţiei stabilite în titlul executoriu prin executare voluntarã."
12. La articolul 371^8 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"Dovada depunerii sau consemnãrii acestor sume se poate face cu recipisa de consemnare sau cu orice alt înscris admis de lege."
13. Articolul 373^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 373^1. - Cererea de executare silitã se depune la executorul judecãtoresc, dacã legea nu prevede altfel.
Executorul judecãtoresc este dator sã stãruie, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integralã şi cu celeritate a obligaţiei prevãzute în titlul executoriu şi pentru respectarea dispoziţiilor legii, a drepturilor pãrţilor şi ale altor persoane interesate.
În interesul executãrii, executorul judecãtoresc poate cere debitorului sã dea o declaraţie scrisã cu privire la veniturile şi bunurile sale şi locul unde se aflã acestea.
În situaţia prevãzutã de art. 371^7 alin. 1, executorul judecãtoresc este dator sã punã în vedere pãrţii sã-şi îndeplineascã de îndatã obligaţia de avansare a cheltuielilor de executare."
14. Alineatul 2 al articolului 373^4 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul în care dispune conexarea executãrilor, instanţa, prin încheiere, se va pronunţa şi asupra cheltuielilor de executare efectuate pânã în momentul conexãrii. Totodatã, va dispune trimiterea dosarelor conexate la executorul judecãtoresc desemnat potrivit alin. 1."
15. Alineatul 1 al articolului 374 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 374. - Hotãrârea judecãtoreascã sau alt titlu se executã numai dacã este învestit cu formula executorie prevãzutã de art. 269 alin. 1, afarã de încheierile executorii, de hotãrârile executorii provizoriu şi de alte hotãrâri sau înscrisuri prevãzute de lege, care se executã fãrã formula executorie."
16. Dupã articolul 374 se introduce un nou articol, articolul 374^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 374^1. - Înscrisurile cãrora legea le recunoaşte caracterul de titlu executoriu sunt puse în executare fãrã învestirea cu formula executorie."
17. Alineatul 1 al articolului 376 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 376. - Se învestesc cu formula executorie prevãzutã de art. 269 alin. 1 hotãrârile care au rãmas definitive ori au devenit irevocabile, precum şi orice alte hotãrâri sau înscrisuri, pentru ca acestea sã devinã executorii, în cazurile anume prevãzute de lege."
18. Alineatele 1 şi 2^1 ale articolului 399 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 399. - Împotriva executãrii silite, precum şi împotriva oricãrui act de executare se poate face contestaţie de cãtre cei interesaţi sau vãtãmaţi prin executare. De asemenea, dacã nu s-a utilizat procedura prevãzutã de art. 281^1, se poate face contestaţie şi în cazul în care sunt necesare lãmuriri cu privire la înţelesul, întinderea sau aplicarea titlului executoriu, precum şi în cazul în care organul de executare refuzã sã înceapã executarea silitã ori sã îndeplineascã un act de executare în condiţiile prevãzute de lege.
.....................................................................
De asemenea, dupã ce a început executarea silitã, cei interesaţi sau vãtãmaţi pot cere, pe calea contestaţiei la executare, şi anularea încheierii prin care s-a dispus învestirea cu formula executorie, datã fãrã îndeplinirea condiţiilor legale."
19. Alineatul 1 al articolului 402 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 402. - Contestaţia la executare se judecã cu procedura prevãzutã pentru judecata în primã instanţã, care se aplicã în mod corespunzãtor. Instanţa sesizatã va solicita de îndatã organului de executare sã-i transmitã, în termenul fixat, copii certificate de acesta de pe actele dosarului de executare în cauzã, dispoziţiile art. 139 fiind aplicabile în mod corespunzãtor. Pãrţile vor fi citate în termen scurt, iar judecarea contestaţiei se face de urgenţã şi cu precãdere."
20. La articolul 404, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul în care constatã nejustificat refuzul executorului de a începe executarea silitã sau de a îndeplini un act de executare silitã, dacã fapta nu constituie infracţiune potrivit legii penale, instanţa de executare, sesizatã potrivit art. 399 alin. 1, va putea obliga executorul la plata unei amenzi de la 500 lei la 2.500 lei, precum şi, la cererea pãrţii interesate, la plata de despãgubiri pentru paguba astfel cauzatã."
21. La articolul 431, dupã alineatul 2 se introduc trei noi alineate, alineatele 3, 4 şi 5, cu urmãtorul cuprins:
"Executorul poate proceda, cu acordul ambelor pãrţi, la valorificarea bunurilor urmãrite prin vânzare directã cumpãrãtorului care oferã cel puţin preţul stabilit potrivit art. 439 alin. 1.
Termenul pentru vânzarea directã va fi stabilit potrivit art. 434. Debitorul şi creditorul vor fi înştiinţaţi despre data, ora şi locul vânzãrii, precum şi despre oferta de preţ depusã de potenţialul cumpãrãtor.
La data vânzãrii, executorul va întocmi procesul-verbal prevãzut de art. 447, dispoziţiile acestui articol fiind aplicabile în mod corespunzãtor. Dacã vreuna dintre pãrţi lipseşte la efectuarea vânzãrii, executorul îi va comunica o copie de pe procesul-verbal privind vânzarea."
22. La articolul 452 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"Nu sunt supuse executãrii silite prin poprire:
a) sumele care sunt destinate unei afectaţiuni speciale prevãzute de lege şi asupra cãrora debitorul este lipsit de dreptul de dispoziţie;
b) sumele reprezentând credite nerambursabile sau finanţãri primite de la instituţii sau organizaţii internaţionale pentru derularea unor programe ori proiecte;
c) sumele necesare plãţii drepturilor salariale, dar nu mai mult de 6 luni de la data înfiinţãrii popririi."
23. La articolul 454, dupã alineatul 2 se introduc trei noi alineate, alineatele 2^1, 2^2 şi 2^3, cu urmãtorul cuprins:
"Adresa de înfiinţare a popririi va cuprinde numele şi domiciliul debitorului persoanã fizicã ori, pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor, precum şi codul de identificare fiscalã.
În cazul în care se solicitã înfiinţarea popririi pentru toate conturile unei persoane juridice, inclusiv pentru conturile subunitãţilor fãrã personalitate juridicã ale acesteia, se vor indica elementele de identificare pentru fiecare titular de cont în parte, respectiv pentru fiecare subunitate a societãţii debitoare.
În cazul în care adresa de înfiinţare a popririi se adreseazã unei unitãţi operaţionale a unei bãnci, poprirea va fi înfiinţatã asupra conturilor pe care debitoarea urmãritã le are deschise la acea unitate."
24. La articolul 457, dupã alineatul 1 se introduce un nou alineat, alineatul 1^1, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul popririi sumelor de bani din conturile bancare, pot face obiectul executãrii silite prin poprire atât soldul creditor al acestor conturi, cât şi încasãrile viitoare."
25. Alineatul 2 al articolului 457 va avea urmãtorul cuprins:
"La data sesizãrii bãncii, sumele existente, precum şi cele provenite din încasãrile viitoare sunt indisponibilizate în mãsura necesarã realizãrii creanţei. Din momentul indisponibilizãrii şi pânã la achitarea integralã a obligaţiilor prevãzute în titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendãrii executãrii silite prin poprire, terţul poprit nu va face nicio altã platã sau altã operaţiune care ar putea diminua suma indisponibilizatã, dacã legea nu prevede altfel."
26. La articolul 457, dupã alineatul 3 se introduce un nou alineat, alineatul 4, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul sumelor urmãribile reprezentând venituri şi disponibilitãţi în valutã, bãncile sunt autorizate sã efectueze convertirea în lei a sumelor în valutã, fãrã consimţãmântul titularului de cont, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţionalã a României pentru ziua respectivã, în vederea consemnãrii acestora potrivit dispoziţiilor art. 456."
27. Alineatul 4 al articolului 460 va avea urmãtorul cuprins:
"Dupã validarea popririi, terţul poprit va proceda, dupã caz, la consemnarea sau plata prevãzutã la art. 456, în limita sumei determinate expres în hotãrârea de validare. În caz de nerespectare a acestor obligaţii, executarea silitã se va face împotriva terţului poprit, pe baza hotãrârii de validare ce constituie titlu executoriu."
28. Alineatul 4 al articolului 497 va avea urmãtorul cuprins:
"Drepturile reale înscrise dupã notarea somaţiei de platã în cartea funciarã nu vor putea fi opuse creditorului urmãritor şi adjudecatarului, în afarã de cazurile expres prevãzute de lege sau de cazul în care creditorul sau adjudecatarul s-a declarat de acord cu acel act ori debitorul sau terţul dobânditor a consemnat sumele necesare acoperirii creanţelor ce se urmãresc, inclusiv dobânzile şi cheltuielile de executare."
29. Alineatul 1 al articolului 506 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 506. - Persoanele care vor sã cumpere imobilul la licitaţie sunt obligate sã depunã la Trezoreria Statului, la Casa de Economii şi Consemnaţiuni C.E.C. - S.A. sau la orice altã instituţie bancarã, la dispoziţia executorului judecãtoresc, pânã la termenul stabilit pentru vânzare, o cauţiune reprezentând 10% din preţul de începere a licitaţiei pentru termenul respectiv. Dovada consemnãrii va fi ataşatã ofertei de cumpãrare."
30. La articolul 516, partea introductivã şi punctul 8 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 516. - Dupã plata integralã a preţului sau a avansului prevãzut la art. 515 şi dupã expirarea termenului de 15 zile prevãzut la art. 401 alin. 1 lit. a), executorul, pe baza procesului-verbal de licitaţie, va întocmi actul de adjudecare, care va cuprinde urmãtoarele menţiuni:
....................................................................
8. menţiunea cã actul de adjudecare este titlu de proprietate şi cã poate fi înscris în cartea funciarã, precum şi a faptului cã, pentru adjudecatar, constituie titlu executoriu împotriva debitorului, dacã imobilul se aflã în posesiunea acestuia din urmã, sau împotriva oricãrei persoane care are în posesiune ori deţine în fapt, fãrã niciun titlu, imobilul ajudecat;".
31. Alineatele 2 şi 4 ale articolului 518 vor avea urmãtorul cuprins:
"Prin intabulare, adjudecatarul dobândeşte dreptul de a dispune de imobilul cumpãrat, potrivit regulilor de carte funciarã.
.....................................................................
Ipotecile şi celelalte sarcini reale, precum şi drepturile reale intabulate dupã notarea somaţiei în cartea funciarã se vor radia din oficiu, afarã de acelea pentru care adjudecatarul ar conveni sã fie menţinute; de asemenea, vor fi radiate din oficiu drepturile reale intabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci, dacã vânzarea s-a fãcut în condiţiile prevãzute de art. 509 alin. 4, toate notãrile fãcute cu urmãrirea silitã, precum şi interdicţia de înstrãinare sau de grevare, dacã existã, inclusiv promisiunea de a încheia un contract viitor, dacã pânã la întocmirea actului de adjudecare beneficiarul promisiunii nu şi-a înscris în cartea funciarã dreptul dobândit în temeiul contractului care a fãcut obiectul acesteia."
32. Articolul 520 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 520. - Orice cerere de evicţiune, totalã sau parţialã, privind imobilul adjudecat este stinsã, dacã imobilul adjudecat era înscris în cartea funciarã şi dacã, de la data înregistrãrii cererii de înscriere formulate de dobânditorul anterior al dreptului înscris în folosul terţului adjudecatar, au trecut cel puţin 3 ani.
În cazul imobilelor înscrise pentru prima datã în cartea funciarã, în temeiul actului de adjudecare, cererea de evicţiune se va prescrie în termen de 3 ani de la data înscrierii actului de adjudecare în cartea funciarã. Aceastã prescripţie curge şi împotriva dispãruţilor, minorilor şi persoanelor puse sub interdicţie."
33. Articolul 572 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 572. - În cazul în care obligaţia debitorului prevãzutã în titlul executoriu constã în lãsarea posesiunii unui bun, în predarea unui bun ori a folosinţei acestuia, în desfiinţarea unei construcţii, plantaţii sau a altei lucrãri ori în îndeplinirea oricãrei alte activitãţi stabilite pentru realizarea drepturilor creditorului, iar debitorul nu executã de bunãvoie obligaţia sa în termenul prevãzut în somaţie, executorul sau, dupã caz, creditorul, în raport cu împrejurãrile cauzei şi natura obligaţiei ce se executã, va proceda fie la executarea silitã, fie va sesiza instanţa de executare în vederea aplicãrii unei amenzi civile."
34. Alineatul 2 al articolului 580^3 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã în termen de 6 luni debitorul nu va executa obligaţia prevãzutã în titlul executoriu, la cererea creditorului, instanţa care a dispus obligarea debitorului la plata unei amenzi civile pe zi de întârziere în favoarea statului va fixa suma datoratã statului cu acest titlu, prin încheierea irevocabilã, datã cu citarea pãrţilor, iar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate prin neîndeplinirea obligaţiei prevãzute de alin. 1, creditorul poate cere obligarea debitorului la daune-interese; în acest din urmã caz, dispoziţiile art. 574 sunt aplicabile în mod corespunzãtor."
35. La articolul 580^3, dupã alineatul 2 se introduc trei noi alineate, alineatele 3, 4 şi 5, cu urmãtorul cuprins:
"Amenda civilã va putea fi anulatã, în tot sau în parte, ori redusã, dacã debitorul executã obligaţia prevãzutã în titlul executoriu sau, dupã caz, pentru alte motive temeinice, pe cale de contestaţie la executare.
Încheierile date în condiţiile prezentului articol sunt executorii şi se comunicã din oficiu, prin grija grefierului de şedinţã, organelor fiscale competente în vederea executãrii silite, potrivit Codului de procedurã fiscalã.
Pentru neexecutarea obligaţiilor prevãzute în prezentul articol nu se pot acorda daune cominatorii."
ART. II
Toate sumele de bani exprimate în lei vechi (ROL) din cuprinsul dispoziţiilor Codului de procedurã civilã se convertesc de drept în lei noi (RON).
ART. III
Prezenta lege intrã în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. IV
Codul de procedurã civilã, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 6 decembrie 2006.
Nr. 459.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016