Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 458 din 6 decembrie 2006  pentru modificarea si completarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor pretioase, aliajelor acestora si pietrelor pretioase in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 458 din 6 decembrie 2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor pretioase, aliajelor acestora si pietrelor pretioase in Romania

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.004 din 18 decembrie 2006

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase în România, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 77 din 29 ianuarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul ordonanţei de urgenţã va avea urmãtorul cuprins:
"ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România"
2. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Prezenta ordonanţã de urgenţã reglementeazã regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase în România."
3. La articolul 2, literele a)-c) ale punctului 1 vor avea urmãtorul cuprins:
"a) metale preţioase - aurul, argintul şi metalele platinice, sub orice formã; titlurile minime ale metalelor preţioase care sunt supuse regimului reglementat prin prezenta ordonanţã de urgenţã sunt cele prevãzute în normele de aplicare a acesteia;
b) metale platinice - platina, ruteniul, rhodiul, paladiul, osmiul şi iridiul;
c) pietre preţioase - diamantele, rubinele, safirele, smaraldele; regimul pietrelor preţioase este aplicabil şi perlelor naturale şi de culturã, precum şi pietrelor naturale de calitate gemã, a cãror listã va fi anexatã la normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã;".
4. La articolul 2, literele f)-h) ale punctului 1 se abrogã.
5. La articolul 2, punctele 2-4 vor avea urmãtorul cuprins:
"2. operaţiuni cu metale şi pietre preţioase - actele de comerţ şi faptele de comerţ cu metale preţioase şi pietre preţioase, care au ca obiect:
a) producerea metalelor preţioase;
b) prelucrarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
c) vânzarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
d) cumpãrarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
e) pãstrarea în depozit a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase pentru cauzã de comerţ;
f) introducerea în ţarã a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
g) scoaterea din ţarã a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase;
h) mijlocirea operaţiunilor cu metale preţioase şi pietre preţioase;
i) transportul de metale preţioase şi pietre preţioase, cu excepţia transportului efectuat în tranzit vamal;
j) prestãri de servicii care au ca obiect metale preţioase şi pietre preţioase;
k) marcarea metalelor preţioase;
l) alte acte de comerţ şi fapte de comerţ care au ca obiect metale preţioase şi pietre preţioase;
3. titlu - proporţia de metal preţios fin conţinutã de un obiect, exprimatã în miimi;
4. autorizaţie - actul emis de Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, care acordã dreptul de a desfãşura operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase;".
6. La articolul 2, punctele 5 şi 6 se abrogã.
7. La articolul 2, punctele 7-10 vor avea urmãtorul cuprins:
"7. marcarea metalelor preţioase - operaţiunea de atestare a conţinutului de metal preţios fin, prin aplicarea mãrcii de titlu, a mãrcii de garanţie proprie a producãtorului intern, a importatorului şi/sau a vânzãtorului cu amãnuntul ori, dupã caz, a mãrcii de certificare;
8. marca de garanţie proprie - semnul individual stabilit şi înregistrat la Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, care se aplicã pe bijuteriile şi obiectele din metale preţioase de cãtre producãtorul intern, importator sau vânzãtorul cu amãnuntul;
9. marca titlului - semnul convenţional, diferit în funcţie de titlul metalului preţios, care se aplicã pe bijuteriile şi obiectele din metale preţioase;
10. marca de certificare - semnul convenţional care se aplicã pe bijuterii şi pe obiectele din metale preţioase de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, în cazul în care producãtorul intern, importatorul şi/sau vânzãtorul nu sunt autorizaţi sau nu doresc sã îşi aplice marca de garanţie proprie, la cererea acestora."
8. Capitolul II "Rezerva de stat de metale preţioase", cuprinzând articolul 3, se abrogã.
9. Articolele 4 şi 5 se abrogã.
10. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Persoanele fizice şi juridice pot efectua operaţiuni de vânzare, cumpãrare şi tranzacţionare cu aur financiar numai prin intermediul bãncilor autorizate de Banca Naţionalã a României sau, dupã caz, printr-o bancã autorizatã pentru astfel de operaţiuni dintr-un stat membru al Uniunii Europene."
11. Titlul capitolului IV va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL IV
Autorizarea operaţiunilor cu metale preţioase şi pietre preţioase"
12. La articolul 8, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Operaţiunile cu metale preţioase şi pietre preţioase, prevãzute la art. 2 pct. 2, se pot efectua de cãtre persoanele fizice sau juridice numai în baza autorizaţiei eliberate de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor pe perioadã nedeterminatã, vizatã anual de cãtre aceasta.
(2) Nu sunt supuse regimului autorizãrii operaţiunile prevãzute la art. 2 pct. 2 dacã acestea se efectueazã pentru nevoile proprii ale persoanei fizice sau juridice şi dacã nu se urmãreşte obţinerea unui profit."
13. Titlul capitolului V va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL V
Evidenţa operaţiunilor cu metale preţioase şi pietre preţioase"
14. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Persoanele fizice şi juridice autorizate sã efectueze operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase au obligaţia sã asigure evidenţa strictã a acestora, potrivit normelor metodologice emise în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţã."
15. Articolul 11 se abrogã.
16. Titlul capitolului VI va avea urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL VI
Marcarea metalelor preţioase"
17. Articolele 12 şi 13 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - (1) În vederea prevenirii unor acte de comerţ sau fapte de comerţ ilicite, metalele preţioase trebuie sã fie marcate înainte de comercializare sau, dupã caz, înainte de expunerea spre comercializare.
(2) Anterior marcãrii, metalele preţioase trebuie sã fie supuse unei analize fizice sau chimice, în vederea stabilirii titlului acestora.
(3) Procedurile de analizã şi marcare vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã, aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
Art. 13. - Controlul marcãrii metalelor preţioase se va efectua de cãtre personalul Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor abilitat în acest sens, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare."
18. Dupã articolul 13 al capitolului VI se introduce un nou capitol, capitolul VI^1, cuprinzând articolele 14 şi 15, cu urmãtorul titlu:
"CAPITOLUL VI^1
Atribuţiile Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor"
19. La articolul 14, litera b) va avea urmãtorul cuprins:
"b) sã stabileascã mãrcile utilizate pentru marcarea metalelor preţioase;".
20. La articolul 14, litera d) se abrogã.
21. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor îşi exercitã drepturile şi obligaţiile specifice activitãţilor de analizã, marcare, expertizare şi autorizare printr-o structurã organizatoricã ale cãrei organizare şi funcţionare se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Sursele de finanţare se vor asigura din venituri realizate din activitatea proprie."
22. Articolele 16-22 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Nerespectarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã atrage rãspunderea penalã, contravenţionalã sau administrativã, dupã caz.
Art. 17. - (1) Falsificarea în orice mod a mãrcilor de titlu, a mãrcilor de garanţie proprie sau a mãrcilor de certificare constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Folosirea mãrcilor de titlu, a mãrcilor de garanţie proprie sau a mãrcilor de certificare false ori folosirea unor mãrci neînregistrate constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
(3) Bunurile care au aplicatã o marcã falsã sau falsificatã se confiscã.
Art. 18. - Desfãşurarea fãrã autorizaţie a operaţiunilor cu metale preţioase şi pietre preţioase constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.
Art. 19. - Comercializarea sau expunerea spre comercializare a metalelor preţioase, fãrã ca acestea sã fie marcate în prealabil potrivit prevederilor legale în vigoare, constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 6.000 lei, precum şi cu confiscarea bunurilor ce fac obiectul contravenţiei.
Art. 20. - Contravenţiile prevãzute la art. 18 şi 19 se constatã şi se sancţioneazã de personalul împuternicit în acest sens, dupã caz, de cãtre Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, Banca Naţionalã a României, Ministerul Finanţelor Publice sau Ministerul Administraţiei şi Internelor, potrivit atribuţiilor ce le revin în conformitate cu prevederile legale.
Art. 21. - Contravenţiilor prevãzute la <>art. 18 şi 19 le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Art. 22. - (1) Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor poate suspenda, pe o perioadã cuprinsã între o lunã şi 6 luni, autorizaţia pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi pietre preţioase, în cazul încãlcãrii prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã.
(2) În cazul nerespectãrii ordinului sau a deciziei de suspendare, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor poate dispune retragerea autorizaţiei.
(3) Situaţiile în care se poate dispune suspendarea ori retragerea autorizaţiei, precum şi procedura de reautorizare pentru efectuarea de operaţiuni cu metale preţioase şi cu pietre preţioase vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
(4) Împotriva ordinului sau, dupã caz, a deciziei de suspendare ori de retragere a autorizaţiei se poate formula contestaţie, în termenele şi în condiţiile prevãzute de lege."
23. Articolul 23 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) În situaţia în care autorizaţia a fost retrasã, cel care o deţinea are obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la comunicare, sã lichideze stocul de obiecte şi bijuterii din metale preţioase, precum şi stocul de pietre preţioase, existente la data retragerii autorizaţiei.
(2) În cazul suspendãrii autorizaţiei cel care o deţinea nu mai are dreptul sã efectueze operaţiuni cu metale preţioase sau cu pietre preţioase pentru care a fost autorizat."
24. Articolul 24 se abrogã.
25. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Metalele preţioase şi pietrele preţioase considerate bunuri fãrã stãpân, precum şi cele ridicate în vederea confiscãrii ori confiscate în condiţiile prevãzute de lege se depun la unitãţile de trezorerie ale Ministerului Finanţelor Publice.
(2) Procedura de manipulare şi depozitare a metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase la unitãţile de trezorerie ale Ministerului Finanţelor Publice se va stabili prin ordin al ministrului finanţelor publice.
(3) Valorificarea metalelor preţioase şi a pietrelor preţioase prevãzute la alin. (1) se face potrivit dispoziţiilor legale în vigoare."
26. La articolul 26, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Persoanele fizice şi juridice ale cãror obiecte din metale preţioase şi pietre preţioase au fost preluate abuziv de cãtre stat pot solicita restituirea acestora instanţelor de judecatã în raza cãrora domiciliazã, îşi au reşedinţa sau sediul, pânã la data de 31 decembrie 2006.
........................................................................................
(2) În cazul metalelor preţioase şi al pietrelor preţioase preluate abuziv, care nu se mai regãsesc fizic, fiind valorificate, se vor acorda despãgubiri în condiţiile şi în limitele stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã."
27. La articolul 26, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Banca Naţionalã a României recupereazã de la Ministerul Finanţelor Publice sumele reprezentând contravaloarea obiectelor din metale preţioase şi pietre preţioase restituite în naturã, despãgubirile acordate persoanelor îndreptãţite şi cheltuielile determinate de obţinerea şi punerea în executare a hotãrârilor judecãtoreşti, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã."
28. Articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Metalele preţioase şi pietrele preţioase aflate în inventarul Bãncii Naţionale a României se valorificã, potrivit procedurii stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã."
ART. II
(1) Prezenta lege intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, Autoritatea Naţionalã pentru Protecţia Consumatorilor, Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţionalã a României vor înainta Guvernului spre aprobare proiectele de norme metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase în România, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. III
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 190/2000 privind regimul metalelor preţioase, aliajelor acestora şi pietrelor preţioase în România, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 77 din 29 ianuarie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 6 decembrie 2006.
Nr. 458.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016