Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 454 din 12 noiembrie 2003  privind conditiile generale pentru acordarea sprijinului financiar in agricultura si silvicultura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 454 din 12 noiembrie 2003 privind conditiile generale pentru acordarea sprijinului financiar in agricultura si silvicultura

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 829 din 22 noiembrie 2003
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
În limita resurselor financiare alocate anual prin legea bugetului de stat şi a altor resurse, se va acorda sprijin financiar în agriculturã şi silviculturã.
ART. 2
În vederea susţinerii activitãţilor din agriculturã şi silviculturã, sprijinul financiar se poate acorda pentru:
a) creşterea veniturilor şi/sau reducerea cheltuielilor de producţie ale producãtorilor;
b) sprijinirea investiţiilor.
ART. 3
(1) În scopul realizãrii obiectivelor prevãzute la art. 2, sprijinul financiar se poate acorda pentru urmãtoarele:
a) producţia agricolã;
b) promovarea produselor pe piaţã;
c) investiţii în domeniul agricol şi forestier;
d) protecţia şi exploatarea pãdurilor;
e) utilizarea şi protecţia terenurilor agricole;
f) menţinerea, dezvoltarea şi perpetuarea fondului genetic vegetal şi zootehnic;
g) activitatea de pisciculturã;
h) exploatarea şi gestionarea fondului cinegetic;
i) tehnicã agricolã;
j) informaticã agricolã, cercetare-dezvoltare în agriculturã, învãţãmânt agricol, ferme experimentale şi practicã profesionalã;
k) alte mãsuri care contribuie la realizarea obiectivelor prevãzute la lit. a)-j).
(2) Activitãţile şi elementele pentru care se poate acorda sprijin financiar sunt cele prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezenta lege.
ART. 4
(1) Sprijinul financiar se acordã la cererea solicitantului în urma îndeplinirii condiţiilor dinainte stabilite, a angajamentelor luate de cãtre acesta sau pe bazã de proiecte, dupã caz.
(2) Persoanele fizice sau juridice care îndeplinesc condiţiile cerute sau ale cãror proiecte au fost admise pot beneficia de sprijin financiar rambursabil şi/sau nerambursabil.
(3) Cererea şi documentaţia prin care se solicitã sprijin financiar se depun la autoritãţile judeţene ale Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
ART. 5
Sprijinul financiar poate fi solicitat numai de producãtorii înregistraţi în evidenţele agricole.
ART. 6
Nu pot beneficia de sprijin financiar în agriculturã şi silviculturã:
a) persoanele juridice şi asociaţiile fãrã personalitate juridicã aflate în lichidare sau care sunt declarate în stare de faliment;
b) întreprinzãtorul privat care se aflã în procedurã de executare silitã;
c) persoanele fizice şi juridice care înregistreazã datorii restante cãtre bugetul de stat ori bugetul local;
d) persoanele fizice sau juridice care au furnizat autoritãţilor date false, eronate sau incomplete;
e) arendatorul sau concedentul terenurilor agricole.
ART. 7
(1) Beneficiarul sprijinului financiar are obligaţia de a furniza datele solicitate de cãtre organele de control abilitate pentru verificarea modului de utilizare a acestuia.
(2) Documentele care au stat la baza acordãrii sprijinului financiar vor fi pãstrate de cãtre solicitant timp de 5 ani de la data depunerii cererii.
ART. 8
(1) Persoanele juridice şi persoanele fizice au obligaţia de a evidenţia separat sprijinul financiar nerambursabil acordat.
(2) Sprijinul financiar rambursabil acordat conform art. 2 se evidenţiazã la obligaţii şi se restituie conform contractului de sprijin financiar încheiat.
ART. 9
(1) În cazul în care alocaţiile bugetare nu sunt suficiente pentru acoperirea sprijinului financiar solicitat, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului poate lua urmãtoarele mãsuri:
a) primirea cererilor poate fi sistatã;
b) soluţionarea cererilor depuse poate fi amânatã;
c) sprijinul financiar rambursabil sau nerambursabil obţinut poate fi suspendat;
(2) Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului va publica în cotidiene de rãspândire naţionalã intenţia de aplicare a mãsurilor prevãzute la alin. (1).
ART. 10
Consiliile de produse, precum şi organizaţiile profesionale şi interprofesionale reprezentative, recunoscute la nivel de ţarã, înfiinţate prin lege, participã la stabilirea condiţiilor de acordare a sprijinului financiar împreunã cu autoritãţile publice implicate.
ART. 11
Sprijinul financiar se va acorda în urma stabilirii condiţiilor de participare şi de pregãtire profesionalã necesarã, a formei şi conţinutului economic al sprijinului financiar.
ART. 12
(1) În cazul sprijinului financiar pe bazã de proiecte, dacã legea nu dispune altfel, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului publicã în mod obligatoriu:
a) anunţul proiectelor pentru care se acordã sprijin financiar;
b) o datã pe an, numele/denumirea persoanei fizice sau juridice, domiciliul/sediul beneficiarului, nivelul şi destinaţia sprijinului financiar obţinut.
(2) Prevederile alin. (1) se pot publica şi în reviste de specialitate agricolã.
(3) Cheltuielile de publicare se suportã din bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului.
ART. 13
Prin cererea de solicitare a sprijinului financiar şi prin declaraţia depusã se considerã cã solicitantul este de acord cu publicarea datelor prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b).
ART. 14
Depãşirea termenului de depunere a cererii pentru acordarea sprijinului financiar, în cazul în care existã un astfel de termen, atrage pierderea dreptului de obţinere a acestuia.
ART. 15
Prin actul normativ care stabileşte condiţiile necesare pentru obţinerea sprijinului financiar, în funcţie de natura lui în agriculturã şi silviculturã, se prevãd şi urmãtoarele:
a) înstrãinarea înainte de termen a mijloacelor achiziţionate din sprijinul financiar obţinut atrage restituirea integralã sau parţialã a sumelor primite;
b) sprijinul financiar pentru susţinerea investiţiilor se acordã numai dacã solicitantul contribuie şi cu resurse financiare proprii;
c) sprijinul financiar pentru investiţii se obţine numai dupã furnizarea datelor cerute de autoritãţi privind activitatea economicã a solicitantului;
d) investiţiile realizate din sprijinul financiar bugetar nerambursabil vor fi ipotecate în favoarea statului pânã în momentul punerii în funcţiune;
e) investiţiile realizate din sprijin financiar bugetar rambursabil vor fi ipotecate în favoarea statului pânã la rambursarea integralã a sumelor primite;
f) sprijinul financiar poate fi acordat prin consiliile pe produse, recunoscute de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, sau, în cazul în care nu existã un astfel de consiliu, prin acordul organizaţiilor profesionale reprezentative;
g) solicitantul sprijinului financiar este obligat sã menţinã pe termen limitat efectivul de animale existent la data solicitãrii acestuia sau al celui cumpãrat prin sprijinul financiar obţinut;
h) sprijinul financiar pentru investiţii se acordã numai pentru acele obiective noi care corespund normelor internaţionale de igienã sanitar-veterinarã.
ART. 16
Leasingul financiar solicitat pentru sprijinirea activitãţilor investiţionale, cu excepţia dobânzilor aferente, se considerã investiţie.
ART. 17
(1) Instituţia publicã prin care se acordã sprijin financiar la cerere sau pe bazã de proiecte va încheia un contract cu solicitantul sprijinului financiar.
(2) Contractul cuprinde în mod obligatoriu nivelul sprijinului financiar, condiţiile în care s-a acordat acesta, drepturile şi obligaţiile solicitantului, precum şi efectele, în cazul nerespectãrii clauzelor contractuale.
ART. 18
(1) Solicitantul sprijinului financiar poate apela şi la alte susţineri financiare din partea statului pentru realizarea obiectivelor propuse, dacã legea nu prevede altfel.
(2) În cazul apelãrii la mai multe surse de sprijin financiar, solicitantul are obligaţia de a declara, în momentul solicitãrii sprijinului financiar, nivelul şi temeiul legal al sumelor obţinute pânã la acea datã.
ART. 19
(1) Cererile depuse pentru solicitarea sprijinului financiar conform prevederilor art. 2 lit. b) sunt soluţionate în ordinea înregistrãrii lor, dacã legea nu prevede altfel.
(2) În cazul în care existã termen de depunere a cererilor, soluţionarea lor va începe dupã expirarea acestui termen.
(3) Cererea se considerã înregistratã dacã s-a depus întreaga documentaţie prevãzutã de legislaţia în vigoare pentru acordarea sprijinului financiar.
ART. 20
(1) Sprijinul financiar solicitat se soluţioneazã numai dacã solicitantul a depus declaraţia cu datele solicitate de autoritãţi.
(2) Conţinutul declaraţiei se stabileşte prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului şi va conţine în mod obligatoriu datele de identificare a persoanei fizice sau juridice, date referitoare la capitalul propriu, numãrul de personal şi cifra de afaceri realizate în cazul persoanelor juridice, precum şi datoriile solicitantului faţã de bugetul de stat, bugetul local şi faţã de bugetul asigurãrilor sociale de stat.
(3) Criteriile privind acordarea sprijinului financiar nepublicate nu pot fi luate în considerare la soluţionarea cererilor.
ART. 21
(1) Cererile de solicitare a sprijinului financiar prevãzut la art. 2 lit. b) se soluţioneazã de cãtre o comisie, la nivel local sau central, dupã caz, numitã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului.
(2) În urma soluţionãrii cererilor de solicitare a sprijinului financiar se hotãrãşte dreptul solicitantului la sprijin financiar, nivelul sprijinului obţinut şi se stabilesc condiţiile de acordare şi de derulare a acestuia.
ART. 22
(1) Nivelul sprijinului financiar alocat pe proiecte poate fi mai mic decât cel solicitat.
(2) Proiectele, din punct de vedere al acordãrii sprijinului financiar, se considerã o simplã cerere de solicitare.
ART. 23
(1) Solicitanţii sprijinului financiar vor fi înştiinţaţi despre rezultatul soluţionãrii cererilor de solicitare depuse.
(2) În cazul respingerii cererilor de solicitare a sprijinului financiar, la data înştiinţãrii solicitantului se comunicã în scris cauzele refuzului.
ART. 24
(1) Alocarea sumelor obţinute sub formã de sprijin financiar se realizeazã în urma prezentãrii de cãtre solicitant a documentelor autentice solicitate de autoritãţi şi a îndeplinirii condiţiilor prevãzute de legislaţia în vigoare.
(2) Sprijinul financiar obţinut de cãtre persoanele juridice se alocã numai prin contul în lei, deschis la una dintre bãncile comerciale, dacã legea nu prevede altfel.
ART. 25
(1) Persoanele care nu sunt de acord cu modul de soluţionare a cererilor depuse pot depune contestaţie la Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, în termen de 15 zile de la data primirii rãspunsului conform art. 23 alin. (1).
(2) Soluţionarea contestaţiilor se realizeazã de cãtre comisia formatã la nivelul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, a cãrei componenţã se numeşte prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor.
(3) Pentru soluţionarea cererilor de sprijin financiar şi a contestaţiilor nu se percep taxe.
ART. 26
În cazul divergenţelor privind dreptul la sprijin financiar, respectiv al celor referitoare la recuperarea sumelor obţinute, soluţionarea se realizeazã prin aplicarea legislaţiei în vigoare la data soluţionãrii cererilor.
ART. 27
Autoritãţile care verificã îndeplinirea condiţiilor necesare pentru acordarea sprijinului financiar, precum şi cele privind recuperarea sumelor necuvenite sunt cele prevãzute de lege.
ART. 28
(1) Utilizarea sprijinului financiar pentru alte scopuri decât cele pentru care a fost solicitat este interzisã şi se considerã sprijin necuvenit.
(2) Sumele necuvenite acordate sub formã de sprijin financiar se recupereazã în baza hotãrârii autoritãţilor competente, cu aplicarea dobânzilor şi penalitãţilor, conform legislaţiei în vigoare.
(3) Sprijinul financiar obţinut se considerã utilizat pentru alte scopuri dacã beneficiarul acestuia nu respectã prevederile art. 4 alin. (1) şi ale art. 17 alin. (2).
ART. 29
(1) Sprijinul financiar pentru agriculturã şi silviculturã este anual sau multianual.
(2) În cazul sprijinului financiar multianual, alocarea sumelor obţinute pentru anul în curs se realizeazã prin defalcarea acestora pe fiecare an.
ART. 30
Sumele destinate sprijinului financiar pentru agriculturã şi silviculturã, conform prevederilor art. 3 alin. (1), se alocã anual prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, în urma aprobãrii bugetului de stat, precum şi din alte fonduri.
ART. 31
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, Guvernul va aproba prin hotãrâre sistemul de evidenţã agricolã a solicitanţilor de sprijin financiar în agriculturã şi silviculturã.
ART. 32
La propunerea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, Guvernul stabileşte anual, prin hotãrâre, activitãţile prevãzute în anexa la prezenta lege, pentru care se acordã sprijin financiar, forma şi dimensiunea acestuia, condiţiile de eligibilitate a beneficiarului, precum şi modul de acordare a sprijinului financiar.

Aceastã lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 2 octombrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Aceastã lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 21 octombrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Bucureşti, 12 noiembrie 2003.
Nr. 454.


ANEXĂ


ACTIVITĂŢILE ŞI ELEMENTELE
pentru care se poate acorda sprijin financiar în agriculturã şi silviculturã

I. Sprijin financiar pentru susţinerea producţiei agricole şi silvice
1. În activitãţile producţiei vegetale se poate acorda sprijin financiar pentru:
- producţia vegetalã;
- producţia legumicolã şi horticolã;
- utilizarea apei pentru irigaţii;
- pãstrarea, menţinerea şi dezvoltarea fondului genetic vegetal;
- trecerea la agricultura ecologicã;
- producerea de seminţe şi material sãditor;
- analize fito-sanitare;
- consumul energetic;
- îngrãşãmintele chimice folosite în producţia vegetalã.
2. În activitãţile producţiei animale se poate acorda sprijin financiar pentru:
- animale de matcã;
- efective de juninci;
- îmbunãtãţirea performanţelor de producţie la scroafe;
- familii de albine;
- gãini de reproducţie;
- taur, vier, berbec, ţap, precum şi tineret selecţionat pentru reproducţie;
- achiziţionarea armãsarilor de reproducţie;
- utilizarea materialelor de reproducţie la bovine, porcine, ovine şi caprine;
- analiza performanţelor şi aptitudinilor la cabaline;
- utilizarea materialelor de reproducţie piscicolã;
- tineret cunicul de reproducţie;
- acţiuni sanitare veterinare de prevenire şi combatere a îmbolnãvirii animalelor;
- analize sanitare veterinare;
- cumpãrãri de medicamente pentru animale.
3. Se poate acorda sprijin financiar pentru finanţarea producţiei agricole şi silvice pentru:
- programele de reorganizare a producţiei agricole şi silvice.
4. În scopul stimulãrii îmbunãtãţirii calitãţii produselor se poate acorda sprijin financiar pentru:
- îmbunãtãţirea nivelului calitativ al producţiei vegetale, animaliere (inclusiv a vânatului), legumicole şi horticole.
5. În susţinerea perfecţionãrii cunoştinţelor profesionale şi a consultanţei agricole se poate acorda sprijin financiar pentru:
- plata parţialã sau totalã a contravalorii consultanţei agricole şi a cursurilor de perfecţionare a cunoştinţelor profesionale;
- consultanţã profesionalã în domeniul silviculturii.
6. Se poate acorda sprijin financiar cooperativelor de prestãri de servicii şi formelor asociative pentru:
- înfiinţarea cooperativelor de prestãri de servicii, a formelor asociative în agriculturã şi silviculturã;
- înfiinţarea agenţilor economici de valorificare a legumelor şi fructelor.
7. Se poate acorda sprijin financiar pentru paza produselor vegetale în câmp şi a pãdurilor.

II. Sprijin financiar pentru promovarea produselor agricole şi silvice pe piaţã
1. Sprijinul financiar se poate acorda pieţei agricole şi silvice interne pentru:
- eliminarea distorsiunilor apãrute pe piaţã;
- crearea rezervelor de stat;
- depozitarea produselor.
2. În scopul promovãrii produselor agricole şi silvice pe piaţã se poate acorda sprijin financiar pentru:
- analiza calitãţii produselor vegetale şi animale;
- realizarea sistemului informaţional al consiliilor pe produse;
- organizarea de simpozioane şi expoziţii.

III. Sprijinirea investiţiilor agricole şi silvice
Sprijinul financiar se acordã pentru:
- realizarea obiectivelor noi sau reînnoirea clãdirilor, construcţiilor şi a tehnologiilor existente în domeniul agricol, piscicol şi silvic;
- investiţii în producerea şi prelucrarea legumelor şi fructelor;
- înfiinţarea de plantaţii pomiviticole;
- investiţii noi în domeniul cercetãrii-dezvoltãrii în agriculturã şi silviculturã;
- achiziţionarea, inclusiv prin leasing financiar, de maşini şi tehnologii agricole şi silvice noi;
- înfiinţarea fermelor demonstrative;
- realizarea de spaţii frigorifice noi, precum şi reînnoirea celor existente.

IV. Sprijin pentru protecţia şi exploatarea pãdurilor
Sprijinul financiar destinat producţiei şi exploatãrii pãdurilor se poate acorda pentru:
- acţiuni de împãdurire şi transformare structuralã a pãdurilor;
- prevenirea pagubelor previzibile.

V. Sprijin pentru utilizarea şi protecţia terenurilor agricole
1. Sprijin financiar care se poate acorda pentru cercetãrile fãcute în domeniul protecţiei cantitative şi calitative a terenurilor agricole
2. Sprijin financiar pentru cumpãrarea de terenuri agricole
3. Sprijin financiar pentru realizarea de hãrţi şi evidenţã cadastralã

VI. Sprijin financiar pentru menţinerea şi perpetuarea fondului genetic vegetal şi zootehnic

VII. Sprijinirea activitãţii de pisciculturã

VIII. Sprijin financiar acordat exploatãrii şi gestionãrii fondului cinegetic
1. Sprijinirea ocrotirii şi menţinerii efectivelor de vânat
2. Sprijin pentru acţiuni de cercetãri şi de propagare a cunoştinţelor în domeniul vânatului

IX. Sprijin financiar pentru informaticã agricolã, ferme experimentale şi practicã profesionalã
Sprijinul financiar se poate acorda pentru:
- schimburi de experienţã cu strãinãtatea;
- formarea fermierilor;
- informaticã agricolã.

X. Alte mãsuri care contribuie la realizarea prevederilor pct. I-IX
În afara celor menţionate la pct. I-IX, se poate acorda sprijin financiar pentru:
- extinderea sistemelor de irigaţii;
- întreprinzãtorii agricoli privaţi;
- stimularea asigurãrii producãtorilor.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016