Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 45 din 6 martie 2007  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 45 din 6 martie 2007 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 169 din 9 martie 2007

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 27 din 29 martie 2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecãtorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 314 din 7 aprilie 2006, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Dupã articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1. - (1) Pentru vechimea în muncã, judecãtorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi beneficiazã de un spor de vechime calculat la indemnizaţia de încadrare brutã lunarã, corespunzãtor timpului efectiv lucrat în program normal de lucru, astfel:
- de la 3 la 5 ani - 5%;
- de la 5 la 10 ani - 10%;
- de la 10 la 15 ani - 15%;
- de la 15 la 20 ani - 20%;
- peste 20 ani - 25%.
(2) Sporul de vechime în muncã se plãteşte cu începere de la data de întâi a lunii urmãtoare celei în care s-a împlinit vechimea în muncã şi se ia în calcul la acordarea, recalcularea şi actualizarea pensiilor şi altor drepturi de asigurãri sociale, precum şi a oricãror alte drepturi ce se determinã pe baza veniturilor salariale."
2. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Judecãtorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care posedã titlul ştiinţific de doctor sau doctor docent beneficiazã de un spor de 15% din indemnizaţia de încadrare brutã lunarã, care se acordã de la data de întâi a lunii urmãtoare celei în care s-a solicitat."
3. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Indemnizaţiile de încadrare brute lunare şi celelalte drepturi ale judecãtorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora şi ale magistraţilor-asistenţi se stabilesc, dupã caz, de ministrul justiţiei, de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sau de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu excepţia cazurilor în care prin lege specialã sau prin prezenta ordonanţã de urgenţã se prevede altfel."
4. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi cei din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism sunt salarizaţi potrivit nr. crt. 6-13 de la lit. A din anexã, în raport cu funcţiile pe care le deţin sau cu care sunt asimilaţi potrivit legii.
(2) Salariul de bazã pentru specialiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism se stabileşte potrivit nr. crt. 28 de la lit. A din anexã. Specialiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism beneficiazã şi de celelalte drepturi salariale prevãzute de lege pentru funcţionarii publici. Specialiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism beneficiazã şi de prevederile art. 23.
(3) Salariul de bazã se stabileşte potrivit nr. crt. 31 de la lit. A din anexã pentru agenţii de poliţie judiciarã din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nr. crt. 28 pentru ofiţerii de poliţie judiciarã, nr. crt. 27 pentru şefii de birou şi nr. crt. 26 pentru şefii de serviciu. Ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciarã din Direcţia Naţionalã Anticorupţie beneficiazã de drepturile prevãzute în anexa nr. 4 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 38/2003 privind salarizarea şi alte drepturi ale poliţiştilor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 353/2003 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciarã, precum şi specialiştii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism beneficiazã în mod corespunzãtor de drepturile prevãzute la art. 13.
(5) Indemnizaţiile de încadrare brute lunare sau salariile de bazã brute, precum şi alte drepturi salariale ale personalului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie se stabilesc de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit legii."
5. La articolul 13, alineatul (2) se abrogã.
6. La articolul 13, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Prevederile alin. (1) se completeazã, dupã caz, cu reglementãrile aplicabile personalului din instituţiile publice."
7. La articolul 14 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Judecãtorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, precum şi alte categorii de personal salarizate potrivit prezentei ordonanţe de urgenţã, delegate sau detaşate în sistemul penitenciar, beneficiazã pe durata delegãrii sau detaşãrii şi de drepturile prevãzute de legile speciale pentru activitatea desfãşuratã efectiv în penitenciar."
8. La articolul 15 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Judecãtorii şi procurorii numiţi, în urma concursurilor, în funcţii de conducere în cadrul instanţelor şi parchetelor îşi pãstreazã indemnizaţia şi celelalte drepturi salariale corespunzãtoare funcţiei de execuţie pe care o deţin, dacã acestea sunt mai favorabile."
9. La articolul 16, alineatul (2) va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Asistenţii judiciari beneficiazã în mod corespunzãtor de drepturile prevãzute la art. 4 1 , 5, 7, 18, 24 şi 25."
10. La articolul 23, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 23. - (1) Judecãtorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, cãrora nu li s-a acordat locuinţã de serviciu de cãtre ordonatorii principali de credite, au dreptul, în condiţiile art. 22, la compensarea diferenţei dintre chiria ce s-ar stabili pentru o locuinţã de serviciu, potrivit legii, şi chiria plãtitã pe baza unui contract de închiriere încheiat în condiţiile legii. Acest drept nu are caracter salarial şi nu se impoziteazã. Compensarea nu se acordã în cazul în care contractul de închiriere este încheiat cu rude de gradul I sau II. În situaţii excepţionale, determinate de inexistenţa unui fond locativ adecvat în localitatea unde îşi desfãşoarã activitatea, contractul de închiriere poate avea ca obiect o locuinţã situatã în altã localitate din circumscripţia aceluiaşi tribunal."
11. Dupã articolul 24 se introduce un nou articol, articolul 24^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 24^1. - La plecarea în concediu de odihnã, personalul salarizat potrivit prezentei ordonanţe de urgenţã are dreptul, în condiţiile legii, pe lângã indemnizaţia de concediu aferentã acestei perioade, şi la o primã de concediu egalã cu indemnizaţia de încadrare brutã lunarã din luna anterioarã plecãrii în concediu. Indemnizaţia de concediu şi prima de concediu se plãtesc cumulat, cu cel mult 5 zile înaintea datei plecãrii în concediu. În cazul în care concediul de odihnã se efectueazã fracţionat, prima de concediu şi indemnizaţia de concediu se acordã o singurã datã."
12. La articolul 25, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Judecãtorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi, în activitate sau pensionari, beneficiazã în mod gratuit de asistenţã medicalã, medicamente şi proteze, în condiţiile respectãrii dispoziţiilor legale privind plata contribuţiei pentru asigurãrile sociale de sãnãtate."
13. Articolul 26 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 26. - (1) Absolvenţii, la încadrarea ca judecãtori, procurori sau personal asimilat acestora, imediat dupã terminarea studiilor superioare juridice sau, dupã caz, a Institutului Naţional al Magistraturii, în unitãţi din altã localitate decât cea de domiciliu, beneficiazã de o indemnizaţie de instalare egalã cu indemnizaţia de încadrare brutã lunarã corespunzãtoare funcţiei în care sunt încadraţi.
(2) În cazul în care absolventul este încadrat într-o unitate din mediul rural, indemnizaţia va fi egalã cu douã indemnizaţii de încadrare brute lunare.
(3) Prin ordin al ministrului justiţiei sau al procurorului general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dupã caz, se poate aproba acordarea indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) şi în cazul încadrãrii în localitãţi în care atragerea juriştilor se face cu dificultate.
(4) Cel care a beneficiat de acordarea indemnizaţiilor prevãzute la alin. (1)-(3) este obligat sã îşi exercite funcţia în care a fost numit în unitate pentru o perioadã de cel puţin 2 ani. În cazul nerespectãrii acestei obligaţii, drepturile acordate potrivit alin. (1)-(3) se restituie."
14. La articolul 27, dupã alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Dacã pierderea totalã sau parţialã a capacitãţii de muncã a survenit din alte cauze decât cele prevãzute la alin. (1) şi (2), neimputabile salariatului, persoanele din categoriile prevãzute în prezenta ordonanţã de urgenţã vor beneficia pe perioada invaliditãţii, la cerere, în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de o pensie egalã cu 80% din indemnizaţia de încadrare brutã lunarã avutã la data survenirii invaliditãţii. La data îndeplinirii condiţiilor prevãzute de <>Legea nr. 303/2004 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, beneficiarii pensiei de invaliditate pot solicita pensie de serviciu."
15. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - În caz de deces al judecãtorului, procurorului, personalului asimilat acestora şi magistratului-asistent, membrii familiei care au dreptul, potrivit legii, la pensie de urmaş primesc pe o perioadã de 3 luni echivalentul indemnizaţiei de încadrare brute din ultima lunã de activitate a celui decedat."
16. Dupã articolul 30 se introduce un nou articol, articolul 30^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 30^1. - (1) Judecãtorii, procurorii şi personalul de specialitate juridicã, membri ai unor comisii de examinare, de soluţionare a contestaţiilor ori de organizare a unor examene sau concursuri, sunt remuneraţi prin plata cu ora pentru timpul efectiv lucrat în cadrul acestor comisii.
(2) Calculul tarifului orar pentru plata membrilor comisiilor prevãzute la alin. (1) se face luându-se în considerare indemnizaţia de încadrare lunarã brutã a funcţiei în care este încadrat cel în cauzã.
(3) Drepturile prevãzute la alin. (1) se impoziteazã separat.
(4) Membrii comisiilor prevãzute la alin. (1), care se deplaseazã în altã localitate decât cea în care îşi au locul de muncã, beneficiazã de diurnã, cheltuieli de transport şi cazare, potrivit legii."
17. Articolul 35 se abrogã.
18. Articolul 39 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - Valoarea de referinţã sectorialã prevãzutã în anexele nr. 2, 4 şi 5 la <>Legea nr. 50/1996 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului din organele autoritãţii judecãtoreşti, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu majorãrile şi indexãrile ulterioare, se majoreazã cu 4% începând cu data de 1 aprilie 2006, faţã de nivelul din luna martie 2006, şi cu 5% începând cu data de 1 septembrie 2006, faţã de nivelul din luna august 2006."
19. La anexã, litera B va avea urmãtorul cuprins:
"B. Coeficienţii de multiplicare pentru personalul de specialitate juridicã asimilat judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pentru personalul de specialitate din Şcoala Naţionalã de Grefieri


┌────┬─────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│Nr. │ Funcţia │ Coeficient de multiplicare │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 1. │Secretar general în aparatul Consi- │Coeficientul de multiplicare │
│ │liului Superior al Magistraturii, │prevãzut la lit. A nr. crt. 8 │
│ │director general în cadrul Ministe- │ │
│ │rului Justiţiei, consilier al │ │
│ │ministrului justiţiei │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 2. │Secretar general adjunct în aparatul │Coeficientul de multiplicare │
│ │Consiliului Superior al Magistraturii│prevãzut la lit. A nr. crt. 9, │
│ │ │majorat cu 0,250 │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 3. │Director la direcţii de specialitate │Coeficientul de multiplicare │
│ │Consiliului Superior al Magistraturii│prevãzut la lit. A nr. crt. 9 │
│ │juridicã din cadrul aparatului Consi-│ │
│ │liului Superior al Magistraturii şi │ │
│ │Ministerului Justiţiei, directorul │ │
│ │Institutului Naţional al Magistra- │ │
│ │turii, directorul Şcolii Naţionale de│ │
│ │Grefieri │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 4. │Director adjunct la direcţii de spe- │Coeficientul de multiplicare │
│ │cialitate juridicã din Ministerul │prevãzut la lit. A nr. crt. 10 │
│ │Justiţiei sau din aparatul Consiliu- │ │
│ │lui Superior al Magistraturii, │ │
│ │director adjunct al Institutului │ │
│ │Naţional al Magistraturii, director │ │
│ │adjunct al Şcolii Naţionale de │ │
│ │Grefieri │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 5. │Inspector şef în Ministerul Justiţiei│Coeficientul de multiplicare │
│ │şi în Consiliul Superior al │prevãzut la lit. A nr. crt. 9 │
│ │Magistraturii │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 6. │Inspector şef serviciu în Consiliul │Coeficientul de multiplicare │
│ │Superior al Magistraturii │prevãzut la lit. A nr. crt. 10, │
│ │ │majorat cu 0,250 │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 7. │Inspector în Ministerul Justiţiei şi │Coeficientul de multiplicare │
│ │în Consiliul Superior al │prevãzut la lit. A nr. crt. 10 │
│ │Magistraturii │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 8. │Şef serviciu de specialitate juridicã│Coeficientul de multiplicare │
│ │ │prevãzut la lit. A nr. crt. 11 │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ 9. │Şef birou de specialitate juridicã │Coeficientul de multiplicare │
│ │ │prevãzut la lit. A nr. crt. 12 │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│10. │Personal de specialitate juridicã │Coeficientul de multiplicare │
│ │asimilat judecãtorilor şi procurori- │prevãzut la lit. A nr. crt. 13, │
│ │lor cu peste 3 ani vechime │19, 24, 28 │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│11. │Personal de specialitate juridicã │Coeficientul de multiplicare │
│ │asimilat judecãtorilor şi procurori- │prevãzut la lit. A nr. crt. 29 │
│ │lor cu peste 1-3 ani vechime │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│12. │Personal de specialitate juridicã │Coeficientul de multiplicare │
│ │asimilat judecãtorilor şi procurori- │prevãzut la lit. A nr. crt. 31 │
│ │lor cu 0-1 an vechime │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│13. │Personal de instruire de specialitate│Coeficientul de multiplicare │
│ │juridicã la Şcoala Naţionalã de │prevãzut la lit. A nr. crt. 13, │
│ │Grefieri │19, 24, 28-31" │
└────┴─────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────┘



ART. II
(1) Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie beneficiazã de toate drepturile stabilite de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecãtorilor, procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei, astfel cum a fost aprobatã cu modificãri şi completãri prin prezenta lege, de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţionalã Anticorupţie, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 503/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de drepturi stabilite expres pentru aceştia prin alte acte normative.
(2) Procurorii din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism beneficiazã de toate drepturile stabilite de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 27/2006 , astfel cum a fost aprobatã cu modificãri şi completãri prin prezenta lege, de <>Legea nr. 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizatã şi Terorism, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de drepturi stabilite expres pentru aceştia prin alte acte normative.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 6 martie 2007.
Nr. 45.
----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016