Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 446 din 30 noiembrie 2006  privind pregatirea populatiei pentru aparare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 990 din 12 decembrie 2006


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Cetãţenii români au dreptul şi obligaţia sã apere România.
ART. 2
(1) Pregãtirea cetãţenilor români pentru apãrare reprezintã activitatea prin care se asigurã resursele umane necesare Armatei României, forţelor cu statut militar sau special organizate potrivit legii, forţelor de ordine şi siguranţã publicã şi forţelor de protecţie, denumite în continuare instituţii cu atribuţii în domeniul apãrãrii şi securitãţii naţionale, şi cuprinde recrutarea, selecţia, pregãtirea şi încadrarea acestora în unitãţile instituţiilor respective.
(2) Pregãtirea cetãţenilor români pentru apãrarea ţãrii se realizeazã prin:
a) îndeplinirea serviciului militar;
b) participarea la alte forme de pregãtire organizate de instituţiile de apãrare a ţãrii şi securitate naţionalã.

CAP. II
Îndeplinirea serviciului militar

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii comune

ART. 3
(1) Serviciul militar se îndeplineşte de cãtre cetãţenii români, bãrbaţi şi femei, care au împlinit vârsta de 18 ani, în formele prevãzute de lege.
(2) Serviciul militar se îndeplineşte în urmãtoarele forme:
a) activ;
b) alternativ;
c) în rezervã.
(3) Serviciul militar activ se îndeplineşte în calitate de:
a) militar profesionist;
b) militar în termen;
c) elev sau student la instituţiile de învãţãmânt din sistemul de apãrare şi securitate naţionalã, cu excepţia elevilor liceelor şi colegiilor militare;
d) soldat sau gradat voluntar.
(4) Serviciul militar în rezervã se îndeplineşte în calitate de:
a) rezervist voluntar;
b) rezervist.
(5) La declararea mobilizãrii şi a stãrii de rãzboi sau la instituirea stãrii de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bãrbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.
(6) Perioada de timp în care o persoanã îndeplineşte serviciul militar activ sau alternativ ori este concentrat sau mobilizat constituie vechime în serviciu sau stagiu de cotizare la sistemul public de asigurãri sociale. Sunt exceptaţi de la prevederile acestui alineat elevii liceelor şi colegiilor militare.
ART. 4
(1) Cetãţenii care, din motive religioase sau de conştiinţã, refuzã sã îndeplineascã serviciul militar sub arme executã serviciul alternativ.
(2) Modul de executare şi durata serviciului alternativ se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 5
(1) Pe timpul îndeplinirii serviciului militar cetãţenilor le este interzis sã desfãşoare activitãţi politice în unitãţile militare.
(2) Autoritãţile publice sunt obligate sã asigure informarea corectã a cetãţenilor privind sistemul electoral şi partidele politice.
ART. 6
Nu îndeplinesc serviciul militar şi sunt scoşi din categoria cetãţenilor încorporabili:
a) cei clasaţi inapţi pentru serviciul militar, cu scoatere din evidenţã, conform baremului medical stabilit potrivit reglementãrilor în vigoare;
b) personalul hirotonit sau ordinat care aparţine cultelor religioase recunoscute de lege, personalul consacrat oficial ca deservent al unui asemenea cult, precum şi cãlugãrii care au o vechime în mãnãstire de cel puţin 2 ani;
c) persoanele condamnate la pedepse privative de libertate, precum şi cei arestaţi preventiv sau trimişi în judecatã, pânã la data rãmânerii definitive a hotãrârii prin care s-a soluţionat cauza penalã.
ART. 7
(1) Cetãţenii încorporabili, în sensul prezentei legi, sunt consideraţi cetãţenii români, bãrbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a executa serviciul militar, în situaţiile prevãzute la art. 3.
(2) Femeile pot îndeplini, la cerere, oricare dintre formele serviciului militar. Femeile în stare de graviditate întrerup de drept îndeplinirea serviciului militar.
ART. 8
Cetãţenii cu domiciliul stabil în România, care au dobândit sau au redobândit cetãţenia românã, îndeplinesc serviciul militar dupã o perioadã de cel puţin 6 luni de la stabilirea sau restabilirea în ţarã.
ART. 9
(1) Cetãţenii români care îndeplinesc serviciul militar depun urmãtorul jurãmânt:
"Eu, ..., jur credinţã patriei mele, România. Jur sã-mi apãr ţara, chiar cu preţul vieţii. Jur sã respect Constituţia, legile ţãrii şi regulamentele militare. Aşa sã-mi ajute Dumnezeu!"
(2) Formula religioasã de încheiere va respecta libertatea convingerilor religioase.
(3) Elevii din liceele şi colegiile militare nu depun jurãmântul.

SECŢIUNEA a 2-a
Serviciul militar activ

ART. 10
Sunt consideraţi în serviciu ca militari profesionişti ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate.
ART. 11
Calitatea de ofiţer, maistru militar sau subofiţer în activitate se obţine în condiţiile prevãzute de lege.
ART. 12
(1) Criteriile de selecţionare şi de admitere a candidaţilor pentru structurile de învãţãmânt din instituţiile cu atribuţii în domeniul apãrãrii şi securitãţii naţionale se stabilesc prin ordine ale conducãtorilor acestora, cu respectarea prevederilor legale.
(2) Dacã persoanele prevãzute la art. 3 alin. (3) lit. c) nu mai continuã studiile şi au îndeplinit îndatoririle militare, prevãzute la art. 3 alin. (2), alin. (3) lit. a) şi alin. (4), înainte de a intra în structura de învãţãmânt prevãzutã la alin. (1) sau au terminat cel puţin anul I de studii, sunt trecute în rezervã cu gradul cel mai mare dobândit.
(3) Tinerii care opteazã pentru a urma cursurile într-o structurã de învãţãmânt prevãzutã la alin. (1) efectueazã examinarea psihologicã şi medicalã gratuit, la centrele militare, centrele zonale, respectiv la unitãţile sanitare stabilite de direcţiile de specialitate ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii.
ART. 13
Soldaţii şi gradaţii voluntari sunt recrutaţi, selecţionaţi, instruiţi şi îşi desfãşoarã activitatea potrivit legii.

SECŢIUNEA a 3-a
Serviciul militar în rezervã

ART. 14
Cetãţenii români, bãrbaţi şi femei, care au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervã sunt luaţi în evidenţã ca rezervişti.
ART. 15
(1) În funcţie de modul de utilizare, resursele umane din rezervã fac parte din:
a) rezerva operaţionalã;
b) rezerva generalã.
(2) Rezerva operaţionalã cuprinde rezerviştii din planurile de mobilizare ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii şi este formatã din:
a) rezervişti voluntari care consimt, pe bazã de contract, sã încadreze funcţii în statele de rãzboi ale unitãţilor;
b) rezerviştii care au îndeplinit serviciul militar activ în ultimii 5 ani.
(3) Numãrul de funcţii, compunerea pe categorii de personal a rezervei operaţionale, precum şi criteriile de admitere se stabilesc prin ordine ale conducãtorilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii şi securitãţii naţionale.
(4) Rezerva generalã cuprinde cetãţenii încorporabili şi rezerviştii care nu fac parte din rezerva operaţionalã şi pot fi încorporaţi, concentraţi, respectiv mobilizaţi, pentru instrucţie şi completarea forţelor destinate apãrãrii pe timpul stãrii de asediu, al mobilizãrii şi al stãrii de rãzboi.
ART. 16
(1) Rezerviştii voluntari pot fi concentraţi sau mobilizaţi, dupã caz, pentru:
a) instruire şi îndeplinirea unor misiuni pe timp de pace şi/sau pe timpul stãrii de urgenţã;
b) completarea forţelor destinate apãrãrii la instituirea stãrii de asediu, la declararea mobilizãrii sau a stãrii de rãzboi.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) lit. a), rezerviştii voluntari sunt concentraţi în baza ordinului ministrului/conducãtorului instituţiei în subordinea cãruia se aflã unitatea în care este încadrat rezervistul.
ART. 17
Rezerviştii din rezerva generalã pot fi concentraţi sau mobilizaţi, dupã caz, pentru instruire şi completarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii ori mobilizaţi la locul de muncã, potrivit legii.
ART. 18
(1) Prin concentrare, în sensul prezentei legi, se înţelege chemarea rezerviştilor voluntari pentru instruire şi îndeplinirea unor misiuni, precum şi a rezerviştilor din rezerva generalã pentru instruire şi completarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii pe timpul stãrii de asediu.
(2) Pe timpul stãrii de asediu, serviciul militar în rezervã începe la data concentrãrii şi se terminã la data desconcentrãrii.
(3) Pe timpul mobilizãrii şi al stãrii de rãzboi, serviciul militar în rezervã începe odatã cu data mobilizãrii şi se terminã la data demobilizãrii.
(4) La declararea mobilizãrii, rezerviştii concentraţi şi cetãţenii prevãzuţi la art. 3 alin. (5), încorporaţi, se considerã mobilizaţi, iar serviciul militar se prelungeşte pânã la data demobilizãrii.
ART. 19
(1) În situaţiile prevãzute la art. 18 alin. (2) şi (3), rezerviştii voluntari se prezintã la unitãţile în care sunt încadraţi, la data şi ora prevãzute în ordinul de chemare.
(2) Ordinele de chemare se întocmesc şi se înmâneazã de cãtre unitãţile militare în care sunt încadraţi rezerviştii voluntari.
ART. 20
(1) Centrele militare, componentã a armatei, au în compunere centre militare zonale, centre militare judeţene şi centre militare ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2) Chemarea cetãţenilor încorporabili şi rezerviştilor care nu fac obiectul prevederilor art. 19 alin. (1) se realizeazã prin ordin de chemare, întocmit de centrele militare.
(3) Anunţarea cetãţenilor încorporabili şi rezerviştilor, precum şi înmânarea ordinelor de chemare se realizeazã de cãtre structurile specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
ART. 21
Pe timpul stãrii de asediu, la mobilizare şi pe timpul stãrii de rãzboi, cetãţenii încorporabili şi rezerviştii care îşi desfãşoarã activitatea în instituţii publice şi operatori economici cu atribuţii în domeniul apãrãrii îşi continuã activitatea la locul de muncã, în condiţiile stabilite prin hotãrâre a Guvernului.

SECŢIUNEA a 4-a
Serviciul militar în termen pe timpul stãrii de asediu, al mobilizãrii şi al stãrii de rãzboi

ART. 22
(1) Pentru îndeplinirea serviciului militar în termen, în condiţiile prevãzute la art. 3 alin. (5), centrele militare efectueazã, în perioadele stabilite de Statul Major General, recrutarea-încorporarea cetãţenilor încorporabili.
(2) Perioada când se efectueazã recrutarea-încorporarea se anunţã prin mijloacele de informare în masã.
(3) Pe baza propunerilor înaintate de centrul militar, prefectul judeţului sau al municipiului Bucureşti emite un ordin de asigurare a activitãţilor de recrutare-încorporare, care este obligatoriu pentru autoritãţile administraţiei publice locale, structurile cu atribuţii specifice ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti şi inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti.
ART. 23
(1) Sunt încorporaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen bãrbaţii, cetãţeni români, care au împlinit vârsta de 20 de ani.
(2) La cerere, aceştia pot fi încorporaţi imediat dupã împlinirea vârstei de 18 ani.
(3) Limita maximã de vârstã pânã la care cetãţenii români, bãrbaţi, pot fi chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen este de 35 de ani.
ART. 24
Durata instruirii militarilor în termen se stabileşte prin ordine ale şefilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii şi securitãţii naţionale.
ART. 25
(1) Pentru a fi recrutaţi sau încorporaţi, cetãţenii sunt obligaţi sã se prezinte la data, ora şi locul prevãzute în ordinul de chemare.
(2) Tinerii care, din diferite motive, nu au primit ordin de chemare sunt obligaţi sã se prezinte la centrele militare pe a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul ori reşedinţa, în termen de douã luni de la împlinirea vârstei de 20 de ani.
ART. 26
(1) Stabilirea aptitudinilor din punct de vedere psihologic se efectueazã pe baza examinãrii de specialitate, asiguratã de structurile specializate ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii.
(2) În cazurile insuficient documentate sau la sesizarea unor neconcordanţe între starea de sãnãtate a tânãrului şi documentaţia prezentatã, precizarea diagnosticului medical se face de comisia de expertizã medico-militarã a spitalului militar clinic de urgenţã la care este arondat centrul militar respectiv.
ART. 27
(1) Recrutarea, încorporarea sau selecţia în structurile de învãţãmânt din instituţiile cu atribuţii în domeniul apãrãrii se efectueazã de comisiile locale de recrutare-încorporare, constituite pe lângã centrele militare.
(2) Recrutarea-încorporarea reprezintã activitatea executatã de centrele militare în vederea selecţiei şi stabilirii aptitudinilor privind îndeplinirea îndatoririlor militare, repartizarea şi trimiterea cetãţenilor români, bãrbaţi, la unitãţile militare, la datele şi în funcţie de criteriile stabilite prin ordin comun al conducãtorilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii şi securitãţii naţionale, pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen.
(3) La recrutare-încorporare sau selecţie în structurile de învãţãmânt din instituţiile cu atribuţii în domeniul apãrãrii, fiecare tânãr prezintã documente medicale, care atestã antecedentele patologice personale şi heredocolaterale, eliberate sub semnãtura şi parafa medicului de familie. Tinerii care urmeazã a fi încorporaţi, inclusiv cei care nu posedã documentele menţionate, sunt examinaţi medical, gratuit, în unitãţi de asistenţã medicalã ambulatorie de specialitate stabilite de direcţiile de sãnãtate publicã judeţene şi a municipiului Bucureşti, de comun acord cu centrele militare. Rezultatele examinãrii sunt înscrise în fişa medicalã; fondurile necesare acestor activitãţi sunt prevãzute în bugetul Ministerului Sãnãtãţii Publice.
(4) Medicul de familie sau, dupã caz, unitatea sanitarã teritorialã pe raza cãreia domiciliazã tânãrul are obligaţia ca, la prezentarea acestuia cu ordinul de chemare sau pentru selecţie în structurile de învãţãmânt din instituţiile cu atribuţii în domeniul apãrãrii, sã îl consulte şi sã îi elibereze documentele prevãzute la alin. (3).
(5) Forma şi conţinutul documentului eliberat de medicul de familie, care urmeazã sã fie prezentat de tânãr la comisia de recrutare-încorporare, se stabilesc prin ordin comun al conducãtorilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii, al ministrului sãnãtãţii publice şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
(6) Fiecare comisie localã de recrutare-încorporare se compune din:
a) preşedinte: un ofiţer din centrul militar;
b) membri: un delegat al consiliului local, un delegat al Ministerului Administraţiei şi Internelor, un delegat al autoritãţii publice care încorporeazã, dacã aceasta este alta decât Ministerul Apãrãrii, un psiholog şi un medic din centrul militar, un medic desemnat de direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti;
c) secretar: un cadru militar activ sau un salariat civil din centrul militar respectiv.
ART. 28
(1) Comisiile locale de recrutare-încorporare au urmãtoarele atribuţii:
a) examineazã medical şi testeazã psihologic tinerii la recrutare şi recruţii la încorporare, stabilind dacã sunt apţi sau nu pentru serviciul militar, în conformitate cu prevederile baremului medical stabilit potrivit reglementãrilor în vigoare;
b) repartizeazã la recrutare tinerii pe arme, iar la încorporare recruţii pe unitãţi şi formaţiuni militare, pentru îndeplinirea serviciului militar;
c) acordã scutiri de serviciu militar şi amânãri de la încorporare recruţilor, în condiţiile prezentei legi.
(2) Hotãrârile comisiilor locale de recrutare-încorporare se comunicã tinerilor şi recruţilor, în scris.
ART. 29
(1) Recruţii pot face contestaţie împotriva hotãrârilor comisiilor de recrutare-încorporare la comisia de analizã a contestaţiilor privind recrutarea-încorporarea, constituitã la nivel judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti.
Aceasta se compune din:
a) preşedinte: comandantul centrului militar;
b) membri: un delegat al consiliului judeţean, un delegat al Ministerului Administraţiei şi Internelor, un psiholog din centrul militar, un medic desemnat de direcţia de sãnãtate publicã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti;
c) secretar: un cadru militar activ sau un salariat civil din centrul militar respectiv.
(2) Contestaţia se depune la comisia judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, de analizã a contestaţiilor privind recrutarea-încorporarea, în termen de cel mult douã zile de la comunicarea hotãrârii care se atacã. Contestaţia trebuie rezolvatã în termen de maximum 5 zile de la data înregistrãrii.
(3) Dacã recruţii considerã cu au fost lezaţi într-un drept sau interes legitim, dupã epuizarea cãilor de atac, se pot adresa instanţelor competente.
ART. 30
(1) Concluziile medicale ale comisiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, de recrutare-încorporare pot fi revocate numai de comisiile de expertizã medico-militarã ale spitalelor militare clinice de urgenţã la care sunt arondate centrele militare respective.
(2) Concluziile medicale ale comisiilor de expertizã medico-militarã ale spitalelor militare clinice de urgenţã pot fi revocate numai de comisia centralã de expertizã medico-militarã a Ministerului Apãrãrii.
(3) Concluziile examinãrii psihologice pot fi revocate numai de structura militarã de specialitate.
(4) Hotãrârile comisiei centrale de expertizã medico-militarã şi ale structurilor prevãzute la alin. (2) se soluţioneazã în termen de 5 zile de la înregistrare şi sunt definitive.
ART. 31
(1) Direcţiile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, asigurã personalul medico-sanitar auxiliar şi instrumentarul medical necesar efectuãrii examenului medical. De asemenea, organizeazã tratamentul medical prin medicii de familie şi asigurã recruţilor asistenţã şi tratament medical gratuit în spitale sau în dispensare/policlinici pentru acele boli care îi fac temporar inapţi pentru serviciul militar.
(2) Tinerii au obligaţia sã se prezinte la centrul militar pe raza cãruia domiciliazã, în termen de cel mult 3 luni de la data clarificãrii situaţiei medico-militare.
ART. 32
(1) Recruţii care sunt întreţinãtori unici de familie şi contribuie efectiv la întreţinerea acesteia sunt scutiţi de serviciul militar dacã:
a) soţia recrutului este bolnavã, încadratã în gradul I sau II de invaliditate;
b) recrutul are unul sau mai mulţi copii minori, iar soţia acestuia a decedat;
c) pãrinţii recrutului au împlinit vârsta standard de pensionare;
d) ambii pãrinţi sunt invalizi de gradul I sau II, indiferent de vârstã;
e) pãrintele în viaţã îndeplineşte una dintre condiţiile prevãzute la lit. c) sau d);
f) pãrintele despãrţit legal ori în fapt, aflat în întreţinerea recrutului, îndeplineşte una dintre condiţiile prevãzute la lit. c) sau d), dacã despãrţirea a avut loc cu cel puţin 2 ani înainte de recrutare;
g) în caz de calamitãţi naturale, la cerere.
(2) De asemenea, sunt scutiţi de serviciul militar şi recruţii care sunt unici susţinãtori ai surorilor şi fraţilor invalizi de gradul I sau II, dacã contribuie efectiv la întreţinerea lor.
(3) Recruţii adoptaţi beneficiazã de prevederile lit. c)-g) ale alin. (1), dacã adopţia a avut loc cu cel puţin 2 ani înainte de recrutare.
ART. 33
(1) Se considerã unic susţinãtor al pãrinţilor ori al surorilor sau al fraţilor minori recrutul care:
a) nu mai are alţi fraţi sau surori majori, apţi de muncã;
b) mai are fraţi ori surori, dar aceştia nu pot contribui la întreţinerea pãrinţilor deoarece sunt elevi sau studenţi la instituţiile militare de învãţãmânt, îndeplinesc serviciul militar în termen, sunt elevi la şcolile militare de ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri activi ori sunt invalizi de gradul I sau II;
c) mai are fraţi sau surori majori, apţi de muncã, dar aceştia executã o pedeapsã privativã de libertate.
(2) Prin contribuţie efectivã se înţelege participarea permanentã a recrutului la întreţinerea pãrinţilor, surorilor şi fraţilor minori cu o parte însemnatã din veniturile lui, precum şi la îngrijirea acestora, în cazul când prezenţa recrutului este absolut necesarã.
ART. 34
Amânarea de la încorporare se acordã:
a) recruţilor gãsiţi la încorporare bolnavi de una dintre bolile prevãzute în baremul medical stabilit potrivit reglementãrilor în vigoare;
b) elevilor liceelor de la învãţãmântul de zi şi seral, ai şcolilor postliceale ori echivalente acestora, pânã la absolvirea studiilor. Pierd dreptul de amânare de la încorporare elevii exmatriculaţi pe o duratã mai mare de un an, precum şi cei care repetã anul sau clasa mai mult de un an, din motive imputabile acestora;
c) celor care au greutãţi familiale deosebite şi care se încadreazã în urmãtoarele situaţii: pãrinţii au mai mulţi copii, dintre care cel puţin 2 copii minori, iar copilul cel mai mare este încorporat; pãrinţii îndeplinesc condiţiile de vârstã pentru ca fiul sã fie scutit de serviciul militar, dar mai au un copil major, încadrat în gradul I sau II de invaliditate, care are cel puţin 2 copii minori şi nu poate contribui la întreţinerea pãrinţilor; unul dintre pãrinţi a decedat, iar cel în viaţã are în întreţinere cel puţin 2 copii minori; recrutul nu are pãrinţi, a fost crescut de bunici sau de altã persoanã, pânã la vârsta de 14 ani, nu a fost adoptat, locuieşte cu cei care l-au crescut, aceştia sunt bolnavi şi se încadreazã în gradul I sau II de invaliditate ori au vârsta prevãzutã la art. 32 lit. c) sau recrutul are cel puţin 2 copii minori în vârstã de pânã la 7 ani. Pentru cazurile prevãzute anterior, venitul mediu lunar al celor care au nevoie de întreţinere sã nu fie mai mare decât cuantumul minim stabilit la pensia integralã pentru limitã de vârstã, prevãzut de dispoziţiile legale;
d) recruţilor care sunt unici susţinãtori ai surorilor sau fraţilor minori, pânã la majoratul unuia dintre ei.
ART. 35
Dacã pe timpul îndeplinirii serviciului militar în termen se produce una dintre situaţiile prevãzute la art. 32, 33 şi 34, cei în cauzã vor fi trimişi la domiciliu.
ART. 36
La constatarea încetãrii cauzelor de scutire sau de amânare de la încorporare, recruţii şi militarii trimişi la domiciliu vor fi chemaţi pentru îndeplinirea ori completarea serviciului militar în termen, dacã nu au împlinit vârsta de 35 de ani.

SECŢIUNEA a 5-a
Cadrele militare în activitate, elevii şi studenţii instituţiilor militare de învãţãmânt, soldaţii şi gradaţii voluntari

ART. 37
Condiţiile de admitere în instituţiile militare de învãţãmânt se stabilesc de ministerele care le au în subordine sau de instituţiile cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale.
ART. 38
Tinerii admişi în instituţiile militare de învãţãmânt, cu excepţia celor din liceele şi colegiile militare, sunt consideraţi voluntari.
ART. 39
Elevii şcolilor militare şi studenţii instituţiilor militare de învãţãmânt, care nu mai continuã studiile, pot fi trimişi, în situaţiile prevãzute la art. 3 alin. (5), la unitãţi militare pentru completarea serviciului militar.

CAP. III
Evidenţa militarã

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 40
(1) Totalitatea cetãţenilor români nãscuţi în acelaşi an formeazã un contingent, care este indicat de anul naşterii.
(2) Evidenţa militarã a cetãţenilor încorporabili şi a rezerviştilor reprezintã ansamblul activitãţilor desfãşurate pentru cunoaşterea şi actualizarea datelor referitoare la identitatea, pregãtirea profesionalã, militarã şi de specialitate, ocupaţia, locul de muncã, domiciliul şi situaţia medico-militarã a acestora.
ART. 41
(1) Soldaţii şi gradaţii în rezervã se ţin în evidenţã pânã la împlinirea vârstei de 45 de ani, astfel:
a) clasa I: pânã la 35 de ani inclusiv;
b) clasa a II-a: de la 36 de ani pânã la 40 de ani inclusiv;
c) clasa a III-a: de la 41 de ani pânã la 45 de ani inclusiv.
(2) Cadrele militare în rezervã se ţin în evidenţã, pe clase de evidenţã, pânã la împlinirea vârstei prevãzute de lege.
(3) Cetãţenii români, bãrbaţi, aflaţi în situaţiile prevãzute la art. 6 lit. a) se scot din evidenţã la data constatãrii situaţiilor respective, cei menţionaţi la art. 6 lit. b) se scot din evidenţã la împlinirea vârstei de 35 de ani, iar cei menţionaţi la art. 6 lit. c), la data pronunţãrii sentinţei definitive.
ART. 42
Cetãţenii încorporabili, scoşi din evidenţã în condiţiile art. 41 alin. (3), nu mai fac obiectul prevederilor art. 3 alin. (5).

SECŢIUNEA a 2-a
Atribuţiile privind evidenţa militarã

ART. 43
(1) Elaborarea cadrului normativ, precum şi conducerea, îndrumarea şi controlul activitãţii de evidenţã militarã a cetãţenilor încorporabili şi a rezerviştilor, pe întregul teritoriu al României, se executã de Statul Major General.
(2) Organele specializate în ţinerea evidenţei militare sunt centrele militare.
(3) Evidenţa militarã a recruţilor se ţine dupã domiciliul sau reşedinţa acestora, iar a militarilor rezervişti, numai dupã domiciliu.
(4) Structurile militare din compunerea instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii ţin evidenţa militarã pentru rezerviştii voluntari proprii.
(5) Structurile specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor au atribuţii pe linie de evidenţã militarã, conform prezentei legi.
(6) Obligaţii privind evidenţa militarã mai au şi urmãtoarele structuri:
a) instanţele judecãtoreşti şi parchetele organizate pe lângã acestea, precum şi penitenciarele;
b) angajatorii;
c) direcţiile sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 44
Pentru ţinerea evidenţei militare şi organizarea activitãţii de anunţare şi trimitere a resurselor umane şi materiale în vederea completãrii unitãţilor militare, centrele militare desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
a) colaboreazã cu unitãţile prevãzute la art. 43 alin. (4) pe linia evidenţei militare a rezerviştilor voluntari, în condiţiile stabilite prin ordin comun al conducãtorilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii;
b) coordoneazã, îndrumã şi verificã activitatea desfãşuratã de structurile prevãzute la art. 43 alin. (5) pe linia evidenţei, anunţãrii şi trimiterii resurselor la unitãţi, în baza ordinului comun al ministrului apãrãrii şi al ministrului administraţiei şi internelor;
c) coordoneazã şi verificã activitatea privind evidenţa militarã la structurile prevãzute la art. 43 alin. (6), în baza hotãrârii Guvernului.
ART. 45
(1) Structurile specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor au urmãtoarele obligaţii privind evidenţa militarã:
a) sã înmâneze cetãţenilor încorporabili şi rezerviştilor ordinele de chemare şi sã-i trimitã la data, ora şi locul prevãzute de acestea;
b) sã comunice centrelor militare, semestrial, situaţia cetãţenilor români, încorporabili şi rezervişti, cu domiciliul în strãinãtate;
c) sã urmãreascã, în baza mãsurilor ordonate de organele de urmãrire penalã, şi sã conducã la locul indicat de acestea cetãţenii încorporabili şi rezerviştii neprezentaţi la încorporare sau mobilizare, mobilizaţi la locul de muncã, absenţi nejustificat, precum şi militarii dezertori;
d) sã întocmeascã anual tabele nominale cu cetãţenii români, bãrbaţi, care urmeazã sã împlineascã 18 ani în anul urmãtor şi sã le trimitã centrului militar pânã la data de 1 noiembrie;
e) sã comunice centrelor militare, în termen de 10 zile, cazurile de deces ale cetãţenilor încorporabili şi rezerviştilor;
f) sã comunice lunar centrelor militare cetãţenii încorporabili şi rezerviştii care şi-au schimbat domiciliul pe raza de competenţã, pe suport de memorare.
(2) Structurile specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor situate în localitãţile în care nu funcţioneazã centre militare au, în plus faţã de cele specificate la alin. (1), urmãtoarele obligaţii pe linia evidenţei militare:
a) sã ţinã evidenţa nominalã a cetãţenilor încorporabili şi a rezerviştilor;
b) sã actualizeze în documentele de evidenţã militarã ale cetãţenilor încorporabili şi ale rezerviştilor datele privind luarea ori scoaterea din evidenţã, schimbarea domiciliului sau reşedinţei şi sã le comunice lunar centrelor militare.
ART. 46
Angajatorii au urmãtoarele obligaţii privind evidenţa militarã a salariaţilor proprii sau, dupã caz, a celor cãrora le-au încetat contractele individuale de muncã:
a) sã ţinã evidenţa cetãţenilor încorporabili şi a rezerviştilor prevãzuţi la art. 15 alin. (2) şi sã comunice centrelor militare încadrãrile, transferurile, încetarea relaţiilor de muncã, precum şi orice alte schimbãri în datele de evidenţã militarã ale acestora;
b) la angajare, sã solicite cetãţenilor documentele personale de evidenţã militarã;
c) sã acorde salariaţilor sprijinul necesar pentru îndeplinirea obligaţiilor referitoare la serviciul militar;
d) sã suspende, în condiţiile legii, raporturile de muncã sau raporturile de serviciu care presupun absenţa de la locul de muncã, dupã caz, ale salariaţilor care îndeplinesc serviciul militar în condiţiile prevãzute la art. 3 alin. (5). Angajatorii sunt obligaţi sã pãstreze locul de muncã pe toatã durata cât salariaţii îşi îndeplinesc îndatoririle militare.
ART. 47
Direcţiile sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti întocmesc şi transmit centrelor militare anual, pânã la data de 1 noiembrie, tabele nominale cu cetãţenii români, bãrbaţi, cu vârsta cuprinsã între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar.
ART. 48
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii asigurã transmiterea de cãtre şcolile speciale, şcolile profesionale speciale şi centrele de reeducare la centrele militare, anual, pânã la data de 1 noiembrie, a tabelelor nominale cu tinerii care au urmat cursurile acestora, cu rezultatele examinãrilor efectuate de comisiile de expertizã medicalã persoane cu handicap adulţi din cadrul serviciilor publice de asistenţã socialã ale consiliilor judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
ART. 49
(1) Instanţele judecãtoreşti care au dispus luarea mãsurii arestãrii preventive ori au pronunţat pedeapsa închisorii împotriva cetãţeanului încorporabil sau a rezervistului sunt obligate sã comunice centrelor militare copie de pe încheierea de şedinţã ori de pe hotãrârea judecãtoreascã definitivã, în termen de 10 zile de la data dispunerii mãsurii sau de la data rãmânerii definitive a hotãrârii, dupã caz.
(2) În cazul revocãrii mãsurii arestãrii preventive ori a desfiinţãrii, prin exercitarea unei cãi de atac, a hotãrãrii judecãtoreşti prevãzute la alin. (1), instanţele judecãtoreşti competente sunt obligate sã comunice centrelor militare, în termen de 10 zile de la pronunţare, copie de pe încheierea de şedinţã prin care s-a dispus revocarea mãsurii ori a deciziei prin care s-a desfiinţat hotãrârea judecãtoreascã de condamnare la pedeapsa închisorii, dupã caz.
ART. 50
Evidenţa militarã a cetãţenilor români care se gãsesc în strãinãtate pe o duratã mai mare de 45 de zile se ţine de centrele militare pe raza cãrora domiciliazã.
ART. 51
Centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legãturã cu situaţia lor militarã o datã pe an.
ART. 52
(1) Documentul de evidenţã militarã aflat asupra cetãţenilor încorporabili sau recruţilor este adeverinţa de recrutare, pentru rezervişti este livretul militar, iar pentru persoanele fãrã obligaţii militare, certificatul militar. Rezerviştii voluntari primesc legitimaţie militarã, eliberatã potrivit reglementãrilor stabilite prin ordin al conducãtorilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii.
(2) Pierderea livretului militar se anunţã la organul de evidenţã militarã, în termen de 5 zile, şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, în termen de 10 zile de la constatare.
ART. 53
(1) Evidenţa livretelor militare se ţine de cãtre centrele militare, iar a ordinelor de chemare, de centrele militare sau, dupã caz, de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul apãrãrii.
(2) Normele privind eliberarea, evidenţa şi controlul mânuirii livretelor militare şi a documentelor de evidenţã militarã cu regim special se stabilesc prin ordin al şefului Statului Major General.

CAP. IV
Serviciul alternativ prin alte forme de pregãtire a populaţiei pentru apãrare

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii comune

ART. 54
(1) Prin alte forme de pregãtire a populaţiei pentru apãrare se înţelege:
a) pregãtirea persoanelor cu atribuţii de conducere din sistemul administraţiei publice la nivel central şi local;
b) pregãtirea premilitarã a tinerilor;
c) pregãtirea privind modul de acţiune în situaţii de urgenţã civilã;
d) pregãtirea în formaţiuni sanitar-voluntare;
e) alte forme de pregãtire.
(2) Cetãţenii cuprinşi în formele de pregãtire a populaţiei pentru apãrare, prevãzute la alin. (1) lit. c) şi d), pe timpul stãrii de urgenţã, de asediu, al mobilizãrii şi al stãrii de rãzboi, se constituie în subunitãţi, potrivit legii, sau îşi continuã activitatea la locul de muncã.
(3) Participarea la orice formã de pregãtire pentru apãrare nu substituie formele prevãzute la art. 3 alin. (2) lit. a) şi c).
ART. 55
Organizarea şi a altor forme de pregãtire a populaţiei pentru apãrare se face prin lege.

SECŢIUNEA a 2-a
Pregãtirea pentru apãrare a persoanelor cu atribuţii de conducere în domeniul administraţiei publice, la nivel central şi local

ART. 56
(1) Miniştrii şi demnitarii cu rang corespunzãtor acestora, secretarii şi subsecretarii de stat, precum şi prefecţii, subprefecţii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, primarii, secretarii municipiului Bucureşti şi ai judeţelor, secretarii municipiilor, oraşelor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi ai comunelor, conducãtorii operatorilor economici şi instituţiilor publice cu atribuţii la mobilizare şi pe timp de rãzboi sunt obligaţi sã participe la activitãţi de pregãtire specificã, organizate prin grija Statului Major General şi a structurilor militare subordonate.
(2) Modul de organizare a activitãţilor prevãzute la alin. (1) se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 57
Dupã încheierea formelor de pregãtire, persoanelor prevãzute la art. 56 alin. (1) li se pot acorda grade militare în rezervã ori acestea pot fi înaintate la gradul urmãtor, potrivit legii.

SECŢIUNEA a 3-a
Pregãtirea premilitarã a tinerilor

ART. 58
Pregãtirea premilitarã a tinerilor este organizatã pe bazã de voluntariat, cu tinerii apţi din punct de vedere medical, care au împlinit vârsta de 15 ani şi pânã la încorporare.
ART. 59
Pregãtirea premilitarã a tinerilor este organizatã şi realizatã de Ministerul Apãrãrii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. În acest scop, acestea colaboreazã cu Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, Autoritatea Naţionalã pentru Tineret, cu alte autoritãţi ale administraţiei publice, precum şi cu organizaţii neguvernamentale.
ART. 60
(1) Pregãtirea premilitarã a tinerilor se realizeazã în centre organizate pe lângã unitãţile militare.
(2) Modul de organizare şi desfãşurare a pregãtirii premilitare a tinerilor se stabileşte prin ordin comun al conducãtorilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apãrãrii şi al ministrului educaţiei şi cercetãrii.
(3) Fondurile necesare se asigurã din bugetele ministerelor organizatoare.
ART. 61
Participanţii la pregãtirea premilitarã a tinerilor beneficiazã gratuit de asistenţã medicalã, medicamente, spitalizare şi pensii pentru accidentele sau bolile ce au survenit pe timpul pregãtirii şi în legãturã cu activitatea de pregãtire militarã.

SECŢIUNEA a 4-a
Pregãtirea privind modul de acţiune în situaţii de urgenţã

ART. 62
Cetãţenii români au dreptul de a participa ca voluntari la acţiunile organizate de autoritãţile administraţiei publice locale în cadrul serviciilor de urgenţã voluntare, în condiţiile prevãzute de actele normative în vigoare.
ART. 63
Serviciile de urgenţã voluntare se constituie, în condiţiile prevãzute de actele normative în vigoare, în comune, oraşe şi municipii, în subordinea consiliilor locale, din personal voluntar din cadrul instituţiilor publice, al operatorilor economici, indiferent de forma de proprietate.

SECŢIUNEA a 5-a
Pregãtirea în formaţiuni sanitar-voluntare

ART. 64
Organizarea, încadrarea şi funcţionarea formaţiunilor sanitar-voluntare şi pregãtirea surorilor de Cruce Roşie se realizeazã de Societatea Naţionalã de Cruce Roşie din România, în condiţiile legii.
ART. 65
(1) Înzestrarea formaţiunilor sanitar-voluntare cu materialele necesare instruirii şi acordãrii primului ajutor se asigurã potrivit legii.
(2) Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale formaţiunilor sanitar-voluntare se asigurã din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat.

CAP. V
Obligaţiile şi drepturile cetãţenilor care participã la pregãtirea pentru apãrarea ţãrii

ART. 66
Cetãţenii români, pe timpul îndeplinirii serviciului militar, sunt obligaţi sã respecte jurãmântul militar.
ART. 67
(1) Tinerii chemaţi la recrutare, recruţii şi militarii rezervişti sunt obligaţi:
a) sã primeascã ordinele de chemare emise de centrele militare şi sã se prezinte la locul, data şi ora prevãzute în acestea;
b) sã se prezinte la centrul militar pentru: primirea livretului militar la trecerea în rezervã; predarea adeverinţei de recrutare, a livretului militar şi a ordinului de chemare la mobilizare, dupã caz, înainte de plecarea în strãinãtate, precum şi ridicarea documentelor respective la înapoierea în ţarã; ridicarea documentelor de evidenţã militarã duplicat, eliberate ca urmare a pierderii sau distrugerii documentelor originale;
c) sã anunţe, în scris, centrul militar, în termen de 5 zile, respectiv douã zile, în situaţiile prevãzute la art. 3 alin. (5), despre pierderea ori deteriorarea documentelor personale de evidenţã militarã sau a ordinului de chemare la mobilizare.
(2) Rezerviştii voluntari sunt obligaţi sã participe la antrenamentele şi exerciţiile de mobilizare.
ART. 68
(1) Neprezentarea la recrutare, la încorporare, la concentrare, la mobilizare sau pentru clarificarea situaţiei militare, la data fixatã prin ordinul de chemare, poate fi motivatã:
a) dacã tânãrul este bolnav, în imposibilitatea de a se deplasa, situaţie doveditã cu certificatul medical eliberat de organele sanitare competente;
b) în cazul decesului unui membru al familiei - pãrinte, soţie, copil, unul dintre socri, frate sau sorã -, pe baza certificatului de deces;
c) în caz de forţã majorã, pe baza dovezii eliberate de autoritãţile administraţiei publice locale.
(2) Cei chemaţi la recrutare, la încorporare, la concentrare sau la mobilizare ori, dupã caz, membrii familiilor lor, precum şi autoritãţile şi instituţiile publice şi operatorii economici la care aceştia sunt salariaţi au obligaţia de a anunţa imediat centrelor militare motivele neprezentãrii la locul, data şi ora prevãzute în ordinele de chemare, urmând ca în termen de 15 zile sã prezinte acte justificative.
ART. 69
(1) Recruţii chemaţi la centrele militare judeţene, municipale sau de sector în vederea încorporãrii, dar care nu au fost încorporaţi, precum şi cei trecuţi în rezervã ori trimişi la domiciliu sunt obligaţi sã se prezinte la locurile de muncã în termen de 5 zile de la data la care li s-a comunicat cã nu vor fi încorporaţi, respectiv în termen de 30 de zile de la data trecerii în rezervã sau a trimiterii la domiciliu.
(2) Data încorporãrii şi trecerii în rezervã pentru cei care au îndeplinit serviciul militar este cea consemnatã în livretul militar.
ART. 70
(1) Militarii în termen, elevii şi studenţii instituţiilor militare de învãţãmânt au dreptul gratuit la hranã, echipament, medicamente, pensie pentru pierderea capacitãţii de muncã, soldã şi documente militare de transport la chemarea pentru îndeplinirea serviciului militar şi pe timpul executãrii acestuia, la trecerea în rezervã sau la trimiterea la domiciliu, la concentrare, la mobilizare şi la demobilizare, în caz de concedii, permisii, internãri şi ieşiri din spitale şi în condiţiile stabilite prin dispoziţiile legale. Dreptul la documente militare de transport îl au şi tinerii chemaţi la recrutare şi recruţii chemaţi la încorporare.
(2) Recruţii şi cei care sunt internaţi în spitale pentru stabilirea situaţiei medico-militare au dreptul gratuit la asistenţã medicalã, medicamente, întreţinere şi documente militare de transport, iar cei încadraţi în muncã beneficiazã şi de ajutoare pentru incapacitate temporarã de muncã.
(3) Militarilor rezervişti care, pe timpul îndeplinirii serviciului militar în termen, s-au pregãtit prin cursuri în anumite meserii având echivalent în viaţa civilã li se recunoaşte calificarea obţinutã, pe baza actelor de atestare eliberate de unitãţile militare, cu avizul Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii şi al Ministerului Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
ART. 71
Militarii în termen, elevii şi studenţii instituţiilor militare de învãţãmânt au dreptul la ajutoare în caz de deces al soţiei, copiilor sau al altor persoane aflate în întreţinerea acestora înainte de încorporare, în cuantumul stabilit prin acte normative.
ART. 72
Recruţii chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen primesc de la autoritãţile şi instituţiile publice sau de la operatorii economici la care sunt încadraţi toate drepturile la zi, inclusiv compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat.
ART. 73
(1) Contractele de muncã ale salariaţilor chemaţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen ori pentru concentrare se menţin, în condiţiile prevãzute de lege.
(2) Desfacerea contractelor de muncã ale persoanelor prevãzute la alin. (1) nu se poate face decât ca urmare a dizolvãrii operatorilor economici ori a desfiinţãrii autoritãţilor sau instituţiilor publice. În aceste situaţii, cel care angajeazã sau agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã vor asigura cu prioritate plasarea celor în cauzã în alte locuri de muncã echivalente, în aceeaşi localitate, potrivit pregãtirii şi capacitãţii profesionale, sau, gratuit, reconversia profesionalã pentru profesiuni care, într-o anumitã perioadã, sunt cerute de situaţia economicã pe piaţa forţei de muncã.
(3) Posturile în care sunt încadrate persoanele prevãzute la alin. (1) pot fi ocupate, pe timpul cât acestea îndeplinesc serviciul militar, numai pe baza unor contracte de muncã individuale pe duratã determinatã.
ART. 74
Rezerviştii şi cetãţenii încorporaţi pe timpul îndeplinirii serviciului militar beneficiazã de aceleaşi drepturi bãneşti ca şi categoriile de personal activ din care fac parte.
ART. 75
Tinerii chemaţi la recrutare, recruţii şi militarii rezervişti care au calitatea de salariaţi şi sunt chemaţi la centrele militare, pentru clarificarea situaţiei militare, au dreptul la concediu plãtit de maximum 5 zile.

CAP. VI
Asigurarea materialã şi financiarã

ART. 76
Consiliile judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate sã asigure centrelor militare terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sisteme şi servicii informatice, autoturisme, alte dotãri şi materiale, precum şi fondurile necesare desfãşurãrii activitãţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 77
(1) Cheltuielile de reparaţii, întreţinere şi amenajare a localurilor centrelor militare judeţene, municipale şi de sector se suportã de autoritãţile administraţiei publice locale.
(2) Reparaţiile capitale pentru localurile aflate în administrarea Ministerului Apãrãrii se suportã de acest minister.
(3) Cheltuielile de modernizare a patrimoniului centrelor militare, cele pentru achiziţionarea de carburanţi-lubrifianţi şi pentru paza localurilor centrelor militare se suportã din bugetele autoritãţilor administraţiei publice locale.
ART. 78
Autoritãţile administraţiei publice locale pot dispune mutarea centrelor militare din localurile care le-au fost puse la dispoziţie, numai cu acordul Ministerului Apãrãrii şi numai dupã ce noile localuri au fost amenajate conform prevederilor legale.
ART. 79
Autoritãţile administraţiei publice locale asigurã plata personalului din afara centrelor militare care desfãşoarã activitate în cadrul comisiilor locale de recrutare-încorporare.

CAP. VII
Sancţiuni

ART. 80
(1) Constituie contravenţie sãvârşirea de cãtre cetãţenii încorporabili şi de cãtre rezervişti a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) refuzul de a primi ordinul de chemare;
b) prezentarea cu întârziere la comisia localã de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevãzute în ordinul de chemare, dacã întârzierea nu depãşeşte 3 zile, astfel încât fapta sã constituie infracţiune, iar în cazul în care nu au primit ordin de chemare, în termen de cel mult douã luni de la împlinirea vârstei de 18 ani;
c) neprezentarea la data, ora şi locul prevãzute în ordinul de chemare, pentru clarificarea situaţiei militare sau pentru concentrare;
d) neprezentarea, înaintea plecãrii din ţarã, la organul de evidenţã militarã, pentru a preda livretul militar, adeverinţa de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare;
e) neprezentarea, în termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenţã militarã;
f) întârzierea nejustificatã la recrutare-încorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situaţiei militare, la instituirea stãrii de urgenţã, a stãrii de asediu sau la declararea mobilizãrii ori a stãrii de rãzboi;
g) pierderea, deteriorarea sau înstrãinarea documentelor personale de evidenţã militarã;
h) neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare;
i) neprezentarea pentru executarea serviciului alternativ.
(2) Constituie contravenţie sãvârşirea de cãtre angajatori a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) neactualizarea evidenţei militare a cetãţenilor încorporabili şi a rezerviştilor;
b) necomunicarea, în termenul stabilit, a schimbãrilor survenite în datele de evidenţã militarã ale cetãţenilor încorporabili şi rezerviştilor;
c) neprezentarea sau neasigurarea persoanelor stabilite pentru încadrarea comisiilor locale de recrutare-încorporare;
d) neînmânarea ordinelor de chemare şi netrimiterea dovezilor de înmânare a ordinelor de chemare în termenul stabilit;
e) neacordarea pentru salariaţi a sprijinului necesar îndeplinirii obligaţiilor referitoare la serviciul militar;
f) nerespectarea prevederilor art. 46 lit. d).
ART. 81
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 80 alin. (1) se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 50 lei la 100 lei, fapta prevãzutã la lit. d), e) şi g);
b) cu amendã de la 100 lei la 300 lei, faptele prevãzute la lit. c) şi h);
c) cu amendã de la 200 lei la 400 lei, fapta prevãzutã la lit. b);
d) cu amendã de la 400 lei la 800 lei, faptele prevãzute la lit. a), f) şi i).
(2) Contravenţiile prevãzute la art. 80 alin. (2) se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 800 lei la 1.000 lei, faptele prevãzute la lit. a)-e);
b) cu amendã de la 8.000 lei la 10.000 lei, fapta prevãzutã la lit. f).
(3) Cuantumul amenzilor prevãzute la alin. (1) şi (2) se actualizeazã prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 82
Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 80 şi 81 se fac, respectiv se aplicã, de persoanele împuternicite de Statul Major General, precum şi de comandantul centrului militar şi ofiţerii special desemnaţi de cãtre acesta, numai pe raza teritorialã de competenţã a centrului militar.
ART. 83
(1) Dispoziţiile art. 80 şi 81 se completeazã cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 180/2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Contravenientul poate sã achite, în termen de 48 de ore, jumãtate din minimul amenzii prevãzute de lege pentru fapta respectivã.
ART. 84
Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, prin structurile sale locale, pune la dispoziţia structurilor Ministerului Apãrãrii cu atribuţii privind evidenţa recruţilor şi a rezerviştilor, la solicitarea acestor instituţii, informaţiile cerute pentru actualizarea bazei de date proprii.
ART. 85
În termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Guvernul va adopta normele de punere în aplicare a acesteia.
ART. 86
Instituţiile cu atribuţii în domeniul apãrãrii informeazã populaţia, sãptãmânal şi ori de câte ori este nevoie, atât prin presa proprie, cât şi prin emisiuni de radio şi televiziune, transmise fãrã platã de posturile publice de radio şi televiziune, despre evenimentele şi responsabilitãţile privind apãrarea ţãrii.
ART. 87
Rezerviştii care, la data suspendãrii serviciului militar obligatoriu, sunt cuprinşi în planurile de mobilizare ale structurilor din instituţiile cu atribuţii în domeniul apãrãrii rãmân în aceastã poziţie pânã la înlocuirea cu rezervişti voluntari sau pânã la împlinirea limitei de vârstã pentru clasa a III-a de evidenţã.
ART. 88
Pe timpul stãrii de asediu, al mobilizãrii şi al stãrii de rãzboi, cetãţenii au obligaţia sã furnizeze structurilor de specialitate informaţii ce privesc siguranţa naţionalã.
ART. 89
Instituţiile cu atribuţii în domeniul apãrãrii pot distribui rezerviştilor voluntari articole de echipament militar, care pot fi pãstrate la domiciliul acestora şi pe care aceştia le pot purta, potrivit instrucţiunilor aprobate prin ordin al conducãtorilor acestora.
ART. 90
În funcţie de nevoile pentru apãrare, cetãţenii care nu au obligaţii militare şi care nu executã servicii alternative presteazã activitãţile pentru care sunt apţi, impuse de stãrile prevãzute la art. 3 alin. (5), la cererea Ministerului Apãrãrii, transmisã autoritãţilor publice locale.
ART. 91
Prezenta lege intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 92
La data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã <>Legea nr. 46/1996 privind pregãtirea populaţiei pentru apãrare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 120 din 11 iunie 1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 30 noiembrie 2006.
Nr. 446.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016