Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 440 din 25 octombrie 2004  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK - S.A. si instrumentele specifice de sustinere a comertului exterior    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 440 din 25 octombrie 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei EXIMBANK - S.A. si instrumentele specifice de sustinere a comertului exterior

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 985 din 26 octombrie 2004

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Bãncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. şi instrumentele specifice de susţinere a comerţului exterior, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 6 iunie 2000, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., denumitã în continuare EXIMBANK - S.A., este o instituţie specializatã, prin care se deruleazã activitãţi de susţinere a comerţului exterior românesc prin instrumente financiar-bancare şi de asigurãri specifice.
(2) EXIMBANK - S.A. îşi desfãşoarã activitatea în numele şi în contul statului, precum şi în nume şi în cont propriu, realizând pentru persoanele juridice legal constituite, rezidente sau nerezidente, finanţãri, cofinanţãri, refinanţãri, garantãri, alte operaţiuni bancare, asigurãri şi reasigurãri ale operaţiunilor de comerţ exterior românesc."
2. La articolul 2, literele e) şi f) vor avea urmãtorul cuprins:
"e) efectuarea altor operaţiuni bancare, pentru punerea în aplicare a obiectului specific de activitate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
f) asigurarea şi reasigurarea creditelor de export pe termen scurt împotriva riscurilor comerciale şi de ţarã, care nu pot fi asigurate pe piaţa privatã, constituitã din cel puţin douã societãţi de asigurare, persoane juridice strãine şi o societate persoanã juridicã românã;".
3. La articolul 2, dupã litera f) se introduce litera f^1) cu urmãtorul cuprins:
"f^1) asigurarea şi reasigurarea creditelor de export pe termen mediu şi lung împotriva riscurilor comerciale şi de ţarã;".
4. La articolul 2, literele g), i) şi l) vor avea urmãtorul cuprins:
"g) garantarea şi/sau asigurarea şi reasigurarea investiţiilor româneşti în strãinãtate;
...............................................................
i) efectuarea altor operaţiuni specifice activitãţii de asigurare şi reasigurare de credite, garanţii şi investiţii pentru sprijinirea activitãţii de export, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
...............................................................
l) acordarea asistenţei pentru expertizãri tehnice şi efectuarea operaţiunilor bancare de punere în aplicare a proiectelor aprobate de Comitetul interministerial de garanţii şi credite de comerţ exterior;".
5. La articolul 3, alineatul (3) va avea urmãtorul cuprins:
"(3) EXIMBANK - S.A. îşi desfãşoarã activitatea la nivel central, iar la nivel teritorial şi în strãinãtate, prin sucursale şi alte sedii secundare - agenţii şi altele asemenea."
6. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - EXIMBANK - S.A. este condusã de un consiliu de administraţie numit de adunarea generalã a acţionarilor, format din 7 membri: preşedintele consiliului de administraţie, care este şi preşedintele executiv al bãncii, 2 vicepreşedinţi, care sunt şi vicepreşedinţii executivi ai bãncii, şi 4 membri."
7. La articolul 5, literele b), d), g) şi h) vor avea urmãtorul cuprins:
"b) aprobã organizarea şi funcţionarea comitetelor de audit, de credit, de risc, de administrare a activelor şi pasivelor, precum şi a altor organe de lucru, în vederea desfãşurãrii activitãţii sale specifice;
...............................................................
d) aprobã normele interne ale EXIMBANK - S.A. de desfãşurare a activitãţii;
...............................................................
g) decide înfiinţarea de sucursale şi alte sedii secundare - agenţii şi altele asemenea - în ţarã şi în strãinãtate;
h) numeşte directorii şi directorii adjuncţi din centralã şi din sediile secundare, din ţarã şi din strãinãtate, cu respectarea reglementãrilor în vigoare, stabilind atribuţiile, competenţele şi rãspunderile acestora;".
8. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - Situaţiile financiare ale EXIMBANK - S.A., întocmite pe bazã individualã şi, dupã caz, pe bazã consolidatã, sunt auditate de auditori financiari, persoane juridice autorizate de Camera Auditorilor Financiari din România şi aprobate de Banca Naţionalã a României."
9. Dupã articolul 7 se introduce articolul 7^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1 - Anual, pânã la data de 31 mai, EXIMBANK - S.A. prezintã Guvernului raportul de activitate pentru anul precedent."
10. Titlul capitolului III va avea urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL III
Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior şi activitatea EXIMBANK - S.A. în numele şi în contul statului"

11. La articolul 8, partea introductivã va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - EXIMBANK - S.A. desfãşoarã, în limita competenţelor aprobate de Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, urmãtoarele operaţiuni, în numele sau cu garanţia statului:".
12. La articolul 8, literele c), d) şi e) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) realizeazã finanţãri, cofinanţãri şi refinanţãri;
d) realizeazã asigurarea şi reasigurarea creditelor de export de bunuri şi servicii împotriva riscurilor politice şi comerciale, a investiţiilor româneşti în strãinãtate, asigurarea garanţiilor de export şi a operaţiunilor de export în leasing;
e) efectueazã operaţiuni de stimulare a exporturilor complexe, în condiţiile prevãzute la art. 11^1;".
13. La articolul 8, dupã litera e) se introduc literele f), g) şi h), cu urmãtorul cuprins:
"f) garanteazã credite pentru realizarea de bunuri şi servicii destinate exportului, credite cumpãrãtor şi investiţii româneşti în strãinãtate;
g) efectueazã alte operaţiuni de stimulare a exporturilor româneşti, stabilite de actele normative în vigoare, în conformitate cu obiectivele politicii de comerţ exterior a Guvernului;
h) realizeazã alte operaţiuni prevãzute de lege."
14. La articolul 8, dupã alineatul (1) se introduc alineatele (2) şi (3), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Operaţiunile de garantare, asigurare şi reasigurare, desfãşurate în numele şi în contul statului, se acordã, de regulã, în limita a 85% din valoarea contractelor de export. În funcţie de obiectivele de politicã de comerţ exterior, prin hotãrâre a Guvernului, acest procent poate fi majorat.
(3) Normele care reglementeazã activitãţile desfãşurate în numele şi în contul statului sunt aprobate de Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior şi se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit legii."
15. La articolul 9, literele a) şi b) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) fondul pentru garanţii de export, pentru garantarea creditelor pentru bunuri şi servicii destinate exportului, a creditelor cumpãrãtor şi a investiţiilor româneşti în strãinãtate;
b) fondul pentru asigurarea şi reasigurarea creditelor de export, a garanţiilor de export, a operaţiunilor de export în leasing şi a investiţiilor româneşti în strãinãtate;".
16. La articolul 9, dupã litera d) se introduce litera e) cu urmãtorul cuprins:
"e) alte fonduri care vor fi înfiinţate prin hotãrâre a Guvernului, cu reglementarea modalitãţilor de utilizare."
17. Alineatul (3) al articolului 10 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Sumele prevãzute anual în bugetul de stat pentru constituirea fondurilor prevãzute la art. 9 reprezintã limite maxime care nu pot fi depãşite, vor fi virate lunar de Ministerul Finanţelor Publice la EXIMBANK - S.A. şi vor fi repartizate de Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, în funcţie de necesitãţile de susţinere a exporturilor."
18. La articolul 11 alineatul (1), dupã punctul 4 al literei a) se introduce punctul 4^1 cu urmãtorul cuprins:
"4^1. garanţiilor la creditele pentru realizarea producţiei de bunuri şi servicii destinate exportului, pentru creditele cumpãrãtor şi a garanţiilor pentru investiţiile româneşti în strãinãtate;".
19. La articolul 11 alineatul (1), punctele 1 şi 2 ale literei b), teza a II-a, vor avea urmãtorul cuprins:
"1. asigurãri şi reasigurãri de credite de export pe termen scurt împotriva riscurilor comerciale şi de ţarã neasigurabile pe piaţa privatã, în condiţiile art. 2 lit. f);
2. asigurãri de garanţii de export şi asigurãri de investiţii româneşti în strãinãtate;".
20. La articolul 11 alineatul (1), dupã punctul 1 al literei b), teza a II-a, se introduce punctul 1^1 cu urmãtorul cuprins:
"1^1. asigurãri şi reasigurãri de credite de export pe termen mediu şi lung împotriva riscurilor comerciale şi de ţarã;".
21. La articolul 11 alineatul (1) litera b), punctul 3 al tezei a II-a va avea urmãtorul cuprins:
"3. alte operaţiuni de asigurare, coasigurare şi reasigurare de credite împotriva riscurilor de neplatã, neasigurabile pe piaţa privatã. Garanţiile şi asigurãrile de export sunt emise de EXIMBANK - S.A., pe baza aprobãrii Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior;".
22. La articolul 11 alineatul (1), litera c) va avea urmãtorul cuprins:
"c) Fondul pentru acordarea bonificaţiilor de dobândã va fi alocat pânã la data stabilitã de comun acord cu Uniunea Europeanã."
23. Dupã articolul 11 se introduc articolele 11^1 şi 11^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 11^1. - (1) Pentru exporturi complexe, în sensul art. 8 alin. (1) lit. e), se înţelege exportul de echipamente, instalaţii sau pãrţi de instalaţii, separat ori împreunã cu tehnologii, licenţe, know-how, asistenţã tehnicã, proiectare, construcţii-montaj, lucrãri de punere în funcţiune şi recepţie, precum şi piesele de schimb şi materialele aferente. De asemenea, sunt considerate exporturi complexe lucrãrile geologice de proiectare-explorare, lucrãrile de exploatare pentru zãcãminte minerale, construcţiile de reţele electrice, executarea de foraje de sonde, construcţiile de schele, de instalaţii şi conducte de transport, de depozitare şi de distribuire a produselor petroliere şi a gazelor naturale, precum şi realizarea de nave complete, de obiective în domeniile transporturilor, agriculturii, îmbunãtãţirilor funciare, amenajãrilor de mediu, hidrotehnice, silvice, organizarea exploatãrilor forestiere, centrale energetice şi termice, staţii electrice, staţii de tratare a apei, staţii de epurare, linii tehnologice flexibile şi automate de prelucrare, constituirea de ansambluri de locuinţe şi obiective social-culturale, reţele de apã-canalizare, construirea de drumuri şi poduri, amenajãri portuare şi produse de tehnicã militarã şi altele asemenea. Dupã caz, la propunerea Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, prin hotãrâre a Guvernului, se poate aproba includerea în categoria exporturilor complexe şi a unor proiecte care îi sunt supuse analizei şi aprobãrii, aparţinând şi altor domenii de activitate.
(2) Stimularea realizãrii de obiective complexe şi a producţiei cu ciclu lung de fabricaţie, destinate exportului, se realizeazã, pe lângã asigurarea creditelor de export, în condiţiile prevãzute de prezenta lege, prin:
a) garanţii pentru participãri la licitaţii internaţionale, executarea lucrãrilor şi alte garanţii stabilite prin contractele externe;
b) acordarea de garanţii ale statului pentru credite utilizate pentru producţia din ţarã şi din strãinãtate, destinatã exporturilor complexe, precum şi pentru creditele de export pe termen scurt, mediu şi lung, conform standardelor internaţionale în domeniu;
c) acordarea de bonificaţii de pânã la 60% din dobânda plãtitã pentru creditele de export, în fazele de pre şi postlivrare.
(3) Exporturile complexe se realizeazã pe bazã de contracte externe de cãtre un contractant general, agent economic român sau strãin, care poate colabora, pe bazã de contracte comerciale, cu subcontractanţii - agenţi economici români sau strãini. Exporturile produselor cu ciclu lung de fabricaţie se pot realiza pe bazã de contracte externe încheiate de cãtre un contractant general sau de cãtre producãtor, direct ori prin comisionar.
(4) Subcontractanţii interni, participanţi la realizarea de exporturi complexe, sunt: proiectantul general, antreprenorul general, producãtorii, precum şi prestatorii de servicii angajaţi în realizarea acestora.
(5) Perioada de fabricaţie a produselor cu ciclu lung de fabricaţie şi valoarea contractelor de export aferente se stabilesc anual şi ori de câte ori este necesar, prin hotãrâre a Guvernului.
Art. 11^2. - (1) Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior este alcãtuit din reprezentanţi ai organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale şi ai EXIMBANK - S.A.
(2) Modul de desfãşurare a activitãţii Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior este reglementat prin hotãrâre a Guvernului. Preşedintele, vicepreşedinţii şi membrii Comitetului sunt desemnaţi prin hotãrâre a Guvernului.
(3) Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior are urmãtoarele atribuţii:
a) aprobã limita maximã de expunere a fondurilor prevãzute la art. 9;
b) examineazã şi aprobã:
(i) emiterea garanţiilor de export, a garanţiilor pentru creditele pentru realizarea de bunuri şi servicii destinate exportului, pentru creditul cumpãrãtor şi a garanţiilor pentru investiţii româneşti în strãinãtate;
(ii) asigurarea şi reasigurarea creditelor de export, a investiţiilor româneşti în strãinãtate, a garanţiilor de export şi a operaţiunilor de export în leasing, în numele şi în contul statului;
(iii) instrumentele de susţinere a activitãţii de comerţ exterior, în conformitate cu dispoziţiile prezentei legi şi cu politica Guvernului de promovare şi susţinere a exporturilor;
(iv) nivelul de acordare a bonificaţiilor de dobândã pentru creditele de export acordate în lei de EXIMBANK - S.A. şi de bãncile comerciale pentru activitatea de export, conform prevederilor prezentei legi şi politicii Guvernului de promovare şi susţinere a exporturilor;
c) la începutul fiecãrui an lista mãrfurilor de export care nu pot beneficia de instrumentele de susţinere a comerţului exterior derulate prin EXIMBANK - S.A. este stabilitã prin hotãrâre a Guvernului şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, în condiţiile legii.
(4) Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior stabileşte utilizarea plafoanelor valorice în cadrul cãrora se vor aproba şi desfãşura operaţiunile, în numele şi în contul statului, pe baza clasamentelor de risc de ţarã elaborate de EXIMBANK - S.A.
(5) Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior se întruneşte, de regulã, bilunar sau de câte ori este nevoie."
24. La articolul 13 alineatul (1), literele a) şi c) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) creditele de export pe termen scurt, neasigurabile pe piaţa privatã, precum şi creditele de export pe termen mediu şi lung;
...............................................................
c) creditele obţinute în vederea realizãrii de bunuri şi servicii destinate exportului, garanţiile de export şi operaţiunile de export în leasing."
25. Alineatul (3) al articolului 13 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Asigurarea creditelor de export pe termen scurt, mediu şi lung, asigurarea investiţiilor româneşti în strãinãtate şi a garanţiilor de export se vor face în cadrul plafoanelor valorice pe ţãri, stabilite de EXIMBANK - S.A. şi aprobate de Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, în funcţie de politica Guvernului de promovare şi susţinere a exportului şi a investiţiilor pe diferite pieţe."
26. Alineatul (1) al articolului 14 se abrogã.
27. Alineatul (2) al articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) EXIMBANK - S.A. poate realiza şi alte operaţiuni în contul statului, potrivit obiectivelor prevãzute la art. 2, şi poate implementa orice instrumente de stimulare a activitãţii de comerţ exterior, stabilite de Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior şi aprobate prin hotãrâre a Guvernului, în conformitate cu competenţele sale legale şi cu politica Guvernului de susţinere a comerţului exterior."
28. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) EXIMBANK - S.A. efectueazã operaţiuni de bancã în scopul stimulãrii activitãţii de comerţ exterior, în conformitate cu reglementãrile legislaţiei bancare în vigoare şi cu prevederile prezentei legi.
(2) EXIMBANK - S.A. efectueazã operaţiuni de finanţare, cofinanţare şi refinanţare a operaţiunilor de comerţ exterior, în vederea facilitãrii accesului exporturilor româneşti pe pieţele internaţionale.
(3) EXIMBANK - S.A. poate încheia acorduri cu instituţii financiare din ţarã şi din strãinãtate, în vederea constituirii de fonduri care sã fie utilizate ca surse atrase pentru susţinerea activitãţilor în nume şi în cont propriu.
(4) EXIMBANK - S.A. poate emite obligaţiuni pe piaţa internã şi externã, în condiţiile legii, în vederea atragerii de surse, necesare pentru desfãşurarea activitãţii sale."
29. Dupã alineatul (4) al articolului 16 se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) EXIMBANK - S.A. va desfãşura operaţiuni de asigurare şi reasigurare de credite de export pe termen scurt, mediu şi lung împotriva riscurilor comerciale şi de ţarã, în nume şi în cont propriu, în conformitate cu prevederile alin. (1)-(4), pânã la 31 decembrie 2004."
30. Dupã articolul 16 se introduce capitolul IV^1 cu urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL IV^1
Contabilitatea operaţiunilor

Art. 16^1. - Contabilitatea EXIMBANK - S.A. se realizeazã distinct pe operaţiuni desfãşurate în numele şi în contul statului şi pe operaţiuni desfãşurate în nume şi în cont propriu, atât pentru activitatea bancarã, cât şi pentru activitãţile de asigurare şi reasigurare desfãşurate potrivit legii.
Art. 16^2. - EXIMBANK - S.A. întocmeşte situaţii financiare anuale, distinct pe activitãţi, respectiv bancarã şi de asigurãri, pe bazã individualã şi pe bazã consolidatã, în conformitate cu legislaţia în domeniu şi cu standardele internaţionale de contabilitate."
31. Alineatul (1) al articolului 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) Membrii şi împuterniciţii în adunarea generalã a acţionarilor, membrii consiliului de administraţie şi auditorii, precum şi salariaţii EXIMBANK - S.A. sunt obligaţi sã pãstreze secretul profesional asupra oricãror fapte, date şi informaţii de care au luat cunoştinţã în cursul exercitãrii funcţiilor lor şi care nu sunt destinate publicitãţii."
ART. II
(1) <>Legea nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Bãncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. şi instrumentele specifice de susţinere a comerţului exterior, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 6 iunie 2000, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.
(2) Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi se abrogã:
a) <>Ordonanţa Guvernului nr. 14/1995 privind unele mãsuri pentru stimularea realizãrii de obiective complexe şi a producţiei cu ciclu lung de fabricaţie, destinate exportului, aprobatã prin <>Legea nr. 70/1995 , cu modificãrile ulterioare;
b) <>Normele tehnice nr. 101.325/M.C./1998 privind unele mãsuri pentru stimularea realizãrii de obiective complexe şi a producţiei cu ciclu lung de fabricaţie, destinate exportului, emise de ministrul industriei şi comerţului, ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului, ministrului finanţelor şi preşedintelui Bãncii de Export-Import a României, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 128 din 27 martie 1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A. îşi va modifica actul constitutiv în mod corespunzãtor.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 25 octombrie 2004.
Nr. 440.
________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016