Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 439 din 5 iunie 1945  pentru efectuarea de rechizitii pentru cartiruirea de persoane, autoritati si institutii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 439 din 5 iunie 1945 pentru efectuarea de rechizitii pentru cartiruirea de persoane, autoritati si institutii

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 125 din 5 iunie 1945
ART. 1
Rechizitiile de locuinţe pentru cartiruirea de persoane, precum şi rechizitiile de imobile necesare ministerelor, instituţiilor publice de Stat, judeţ sau comuna, persoanelor juridice de drept public şi aşezãmintelor de utilitate publica, se vor prelua dupã regulile prevãzute în legea de fata şi prin derogare la dispoziţiunile legii asupra rechizitiilor, publicatã în Monitorul Oficial Nr. 48 din 27 Februarie 1940, cu modificãrile ulterioare.
ART. 2
Lucrãrile de rechiziţie şi cartiruire, se vor executa în comunele urbane de cãtre organele poliţieneşti, iar în comunele rurale de cãtre primãrii cu ajutorul posturilor de jandarmi şi a poliţiei rurale.
ART. 3
Pentru municipii şi comunele urbane, va funcţiona pentru Capitala, la Prefectura Poliţiei, iar pentru provincie la politiile respective, o comisiune de rechiziţii, compusa din:
Un reprezentant al poliţiei.
Un delegat al organelor de control cetatenesc.
Un delegat al primãriei din Serviciul arhitecturii.
Un secretar, funcţionar al poliţiei.
Comisiunea va lucra sub preşedinţia delegatului poliţiei.
Hotãrârile comisiunii nu vor putea fi atacate pe nici o cale de judecata.
ART. 4
În municipii şi comune urbane, pe lângã fiecare circumscripţie de poliţie, va funcţiona câte o comisiune de cartiruire, iar pentru Capitala, câte o comisiune pe circumscripţii, compusa din:
Un comisar al circumscripţiei, doi delegaţi ai comitetelor cetatenesti şi un secretar din functionarii circumscripţiei.
ART. 5
Comisiunile prevãzute la art. 4, vor întocmi situaţiunea exactã a locuinţelor din circumscripţia respectiva, care vor fi rechiziţionate, vor inainta comisiunii de rechiziţii, prevãzutã la art. 3, situaţiunea întocmitã şi vor executa ordinele de rechiziţii şi cartiruire, data de aceeaşi comisiune.
ART. 6
În termen de 30 zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial, se vor întocmi tablouri cu locuintele ce pot fi rechiziţionate, ţinându-se seama de urmãtoarele norme:
a) Sunt rechizitionabile pãrţile de imobil care exced nevoilor minime a celor ce le locuiesc, stabilite dupã cum urmeazã:
Pentru o persoana, sau pentru o familie, compusa din doua persoane, 2 camere.
Pentru familiile compuse din mai multe persoane, se va socoti pentru fiecare persoana majorã în plus, câte o camera, iar pentru minori, câte o camera pentru doua persoane.
Se considera ca fãcând parte din familie, soţul, sotia, copiii, pãrinţii, bunicii şi surorile şi fraţii;
b) Hall-ul, baia, bucataria, dependintele, camerele de trecere şi de serviciu, precum şi orice alte pãrţi de imobil care prin natura lor, sunt destinate folosinţei comune, nu vor fi ocolite de numãrul camerelor ce se pot rechizitiona. Aceste pãrţi de imobil se vor putea folosi în comun, dupã înţelegerea ce se va stabili între proprietari sau locatari şi cartiruiti, în cazul când imobilul poate fi rechizitionat, conform normelor stabilite în legea de fata;
c) Liberii profesionisti şi functionarii publici, care sunt obligaţi sa execute lucrãri la domiciliu, au dreptul la o camera în plus peste cele arãtate la pct. a.
ART. 7
Tablourile de situatiuni, întocmite de comisiunile prevãzute la art. 4, vor cuprinde urmãtoarele date:
a) Locuinta rechizitionabila, adresa imobilului, numãrul apartamentului, indicarea precisa a pãrţilor de imobil rechizitionabile;
b) Numele şi prenumele locatarului sau a proprietarului;
c) Profesiunea proprietarului sau locatarului, conform declaratiunii sale.
ART. 8
Cererile pentru obţinerea ordinului de rechiziţii şi cartiruire, vor cuprinde: numele şi prenumele petitionarului, profesiunea şi veniturile, data exactã a stabilirii în localitate, localitatea din care vine, ocupaţia avutã între 1 Iulie 1940 şi data cererii. Justificarea prezentei în localitate, motivele pentru care solicita incartiruirea. La cerere se vor anexa de cãtre solicitator, actele doveditoare, ale încadrãrii sale în prevederile art. 10.
ART. 9
Ordinele de rechiziţie se vor emite de comisiunile de rechiziţii şi cartiruire, prevãzute de art. 3, şi vor cuprinde urmãtoarele date: numele şi prenumele deţinãtorului imobilului, strada şi numãrul unde este situat imobilul, etajul, numãrul apartamentului, numãrul şi aşezarea încãperilor rechiziţionate.
Ordine de cartiruire se vor emite de aceleaşi comisiuni şi vor cuprinde: numele şi pronumele deţinãtorului sau administratorului imobilului, unde se face cartiruirea, numele şi pronumele cartiruitului, numãrul persoanelor din familia cartiruitului, numãrul şi aşezarea încãperilor în care se face cartiruirea.
Ordinele de rechiziţii şi cartiruire, sunt valabile pana la 23 Aprilie, urmãtor emiterii lor şi vor putea fi reînnoite de comisiunile prevãzute la art. 3, pentru încã o perioada de un an.
Persoanele cartiruite vor putea cere reînnoirea ordinelor de cartiruire cu cel puţin 30 zile înainte de expirarea lor, fãcând dovada ca motivele care au justificat cartiruirea subsista încã.
ART. 10
Cartiruirile se vor executa în urmãtoarea ordine:
a) Locuintele criminalilor de rãzboi şi vinovatilor de dezastrul tarii;
b) Locuintele ce depãşesc cel puţin dublul încãperilor, prevãzute de art. 6, alin. c.
Se vor face cartiruiri în celelalte imobile sau apartamente, numai în cazul când vor fi epuizate incartiruirile fãcând aplicarea normelor prevãzute de alineatele de mai sus.
ART. 11
Vor beneficia de cartiruiri, urmãtoarele categorii:
a) Sinistratii din cauza de rãzboi, cãrora li s-a distrus locuinta, folositã sub orice titlu sau a fost adusã în stare de nelocuit. Incartiruirea sinistratilor se va face în aceeaşi localitate unde au locuit, pana la data sinistrarii. Cartiruirea se face numai în cazul când sinistratul nu poseda alt imobil.
b) Condamnaţii, deportatii şi internatii în lagare, pentru activitate antifascista, lipsiţi de locuinta;
c) Evacuatii din imobilele atribuite autoritãţilor aliate şi româneşti, în aceeaşi localitate;
d) Functionarii publici transferati, ori detasati în interes de serviciu în alta localitate.
Numãrul încãperilor ce se atribuie persoanelor cartiruite nu pot depãşi nevoile minime, stabilite conform art. 6.
ART. 12
Pentru cartiruirea ministerelor, institutiunilor publice de Stat, judeţ sau comuna, persoanelor juridice de drept public, aşezãmintelor de utilitate publica şi autoritãţilor aliate se vor putea rechizitiona imobile în întregime evacuandu-se deţinãtorii lor, ori de câte ori aceasta mãsura este indispensabila bunei funcţionari a serviciilor respective.
Proprietarii, locatarii şi cei care folosesc cu orice titlu aceste imobile vor trebui sa le pãrãseascã în termen de 15 zile de la emiterea ordinului de cartiruire, comisiunile prevãzute la art. 3 fiind obligate a le atribui cu titlul de cartiruire, locuinţe corespunzãtoare nevoilor lor, stabilite conform art. 6.
ART. 13
Se vor putea rechizitiona, potrivit normelor prevãzute în prezenta lege, încãperile din locuintele în care au fost reintegrati proprietarii sau chiriaşii evrei, în urma aplicãrii dispoziţiunilor legii pentru abrogarea mãsurilor legislative sau evreiesti, însã numai dupã reintegrarea fostului proprietar sau locatar.
Toate ordinele privitoare la rechizitionarea apartamentelor imobilelor, în care proprietarii sau chiriaşii evrei urmeazã sa fie reintegrati, pe baza <>legii Nr. 641 din 1944 , se anuleazã.
ART. 14
Proprietarii, uzufructuarii, titularii unui drept de habitatiune al imobilelor avariate de bombardamente sau alte cauze care vor face reparaţiuni în termenul prevãzut la art. 15, reprezentând cel puţin 25 la suta din valoarea construcţiei vor avea dreptul la scutirea de rechiziţie.
ART. 15
Orice persoana are dreptul sa obţinã cartiruirea sa şi a familiei, în orice imobil sau apartament avariat de bombardament sau din alte cauze de rãzboi, pe care proprietarul uzufructului sau titularul unui drept de habitatiune, nu va repara în urmãtoarele termene:
a) 3 luni de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial, pentru imobilele şi apartamentele avariate, în proporţie de 25 la suta;
b) 4 luni de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial, pentru imobilele şi apartamentele avariate, în proporţie 25%-50%;
c) 6 luni de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial, pentru imobilele şi apartamentele avariate în proporţie de peste 50 la suta.
Cartiruirile solicitate în condiţiunile acestui articol, se vor acorda, dupã expirarea termenelor de mai sus, petiţionarul va alãturã, la cererea sa, o declaraţie autenticã, prin care se obliga a face reparatiunile necesare pe proprie cheltuiala, în termenele mai sus stabilite.
Dupã primirea cererii, Comisia de rechiziţii va numi un expert inginer constructor sau arhitect, care va întocmi devizul în termen de 3 zile de la depunerea jurãmântului.
Dupã efectuarea reparatiunilor, Comisia de rechiziţii va receptiona lucrãrile executate, conform devizului şi va stabili valoarea realã a investiţiilor fãcute.
Atribuirea unui imobil avariat de bombardament sau din alte cauze de rãzboi, pentru a fi reparat şi folosit în condiţiunile de mai sus, se va face cu citarea proprietarului imobilului respectiv.
De asemenea, proprietarul va fi citat la receptionarea lucrãrilor de reparatie, efectuate.
ART. 16
Vor fi scutite de rechiziţii imobilele ce se vor construi dupã publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial.
ART. 17
Sunt exceptate de la rechiziţie:
a) Toate proprietãţile Familiei Regale, edificiile destinate locuinţei M. S. Regelui sau a unui membru al Familiei Regale, precum şi cele ale Domeniilor Coroanei;
b) Edificiile folosite pentru servicii publice sau sindicate;
c) Spitalele, caminurile, dispensarele, cantinele Statului, comunitãţilor sau fundaţiilor;
d) Şcolile, sediile centrale, din sector sau circumscripţii, ale organizaţiilor cu scop democratic antifascist patriotic;
e) Locuintele inaltilor demnitari ai Statului.
ART. 18
Chiria datoratã de persoanele cartiruite, stabilitã de comisiile de rechiziţie, proporţional cu încãperile în care face cartiruirea, dupã normele prevãzute în Legea Nr. 365 din 1945 , avându-se de baza valoarea locativã, stabilitã de fisc, atunci când cartiruirea se face la un proprietar sau chiriaş cu contract prelungit de lege, în cazul când cartiruirea se face la un chiriaş deţinãtor al unui imobil, pe baza unui contract încheiat la libera transactie, chiria se va stabili pe baza contractului.
ART. 19
Turburarile de folosinta a conlocatarilor, se vor pedepsi şi judeca, conform dispoziţiunilor Legii Nr. 365 din 1941 .
ART. 20
Deţinãtorii sau administratorii de imobile sau apartamente, vor putea face contestaţii asupra situaţiunilor, întocmite conform prevederilor art. 6 şi 8.
În acest scop, se vor afişa la circumscripţiile de poliţie, în municipii, la poliţia oraşului, în comunele urbane şi la primãrii, în comunele rurale, tabele cu situaţia imobilului, numele şi pronumele deţinãtorului sau al administratorului, strada şi numãrul, aşezarea şi numãrul încãperilor rechiziţionate.
Acest tabel, se va afişa în ordinea strazilor, imediat ce operaţiunile de recensãmânt, vor fi încheiate în maximum 30 zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial.
Termenul de contestaţie este de la comunicarea facuta, de la comunicarea celui interesat.
Contestaţiile se vor inainta la comisia de judecata de pe lângã comisiunea de rechiziţii şi cartiruiri de la art. 21.
Contestaţiile la tablourile de imobile rechizitionabile, se vor judeca în termen de 5 zile de la primire.
Intreaga procedura va fi scrisã, hotãrârile comisiei de judecata vor fi definitive şi nu vor putea fi atacate pe nici o cale de judecata.
ART. 21
Comisiunile de judecata a contestaţiilor, vor fi compuse astfel:
1. Un magistrat delegat al Ministerului de Justiţie, în Capitala, al Curţii de Apel sau tribunalului în celelalte municipii şi comune urbane.
2. Un delegat al Comitetelor cetatenesti.
3. Un delegat al poliţiei.
ART. 22
Deţinãtorii sau administratorii de imobile sau de apartamente, care vor refuza sa declare datele cerute conform prezentei legi, sau vor declara date inexacte cu ocazia întocmirii situaţiei locuinţelor, precum şi cei care se vor opune ordinelor de rechiziţie şi cartiruire, se vor sanctiona cu internarea de la 2-3 ani, într-un lagar de munca forţatã.
Constatarea infracţiunilor se va face de orice ofiţer de poliţie judiciarã, sesizati de cei interesaţi.
Actele de constatare se vor inainta poliţiei respective.
ART. 23
Toate cartiruirile efectuate pana la data publicãrii în Monitorul Oficial a prezentei legi vor fi revizuite, în conformitate cu prevederile acestei legi.
ART. 24
Dispoziţiunile prezentei legi, se vor aplica pana la o data ce se va stabili prin jurnal al Consiliului de Miniştri.
Ele vor putea fi repuse în vigoare, ori de câte ori se va socoti necesar pentru o perioada determinata, pentru întregul cuprins al tarii, sau numai pentru anumite regiuni, prin jurnal al Consiliului de Miniştri.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016