Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 432 din 27 noiembrie 2006  privind aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 432 din 27 noiembrie 2006 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor masuri privind vehiculele rutiere inmatriculate

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 976 din 6 decembrie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
Se aprobã <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 189 din 21 decembrie 2005 pentru stabilirea unor mãsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.179 din 28 decembrie 2005, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraţiei şi Internelor constituie şi administreazã baza de date naţionalã integratã privind vehiculele rutiere înmatriculate, care se actualizeazã pe baza datelor furnizate în sistem informatizat de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, Registrul Auto Român şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, referitoare la vehiculele asigurate pentru rãspundere civilã pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie, denumitã în continuare asigurare RCA, vehiculele care au efectuat inspecţia tehnicã periodicã, denumitã în continuare ITP, respectiv la radierea operatorilor economici sau a altor persoane juridice.
(2) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, Registrul Auto Român şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului au obligaţia de a transmite Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor datele prevãzute la alin. (1) în termen de 20 de zile de la încheierea asigurãrii RCA, de la efectuarea ITP respective, precum şi de la radierea operatorilor economici sau a altor persoane juridice. Transmiterea datelor se face cu titlu gratuit.
(3) În vederea realizãrii obligaţiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi ale Registrului Auto Român, prevãzute la alin. (2), societãţile de asigurãri şi societãţile autorizate sã efectueze inspecţiile tehnice periodice ale vehiculelor sunt obligate sã comunice sãptãmânal acestor instituţii datele prevãzute la alin. (1) privind încheierea asigurãrii RCA, respectiv a efectuãrii ITP.
(4) Listele cu vehiculele pentru care încheierea asigurãrii RCA, respectiv efectuarea ITP au fost realizate anterior datei intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţã şi nu au expirat pânã la data respectivã vor fi înaintate Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraţiei şi Internelor de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, respectiv Registrul Auto Român.
(5) Modalitãţile concrete de interconectare între bazele de date proprii ale instituţiilor prevãzute la alin. (1), precum şi condiţiile, modalitãţile de comunicare, termenul şi forma datelor necesare se stabilesc pe bazã de protocoale încheiate în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţã între instituţiile respective, precum şi prin normele de aplicare emise de autoritãţile corespunzãtoare."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din Ministerul Administraţiei şi Internelor efectueazã periodic, cel puţin trimestrial, compararea parcului de vehicule înmatriculate cu cel pentru care au fost îndeplinite obligaţiile referitoare la încheierea asigurãrii RCA, respectiv la efectuarea ITP, precum şi cu cel de vehicule aparţinând operatorilor economici şi altor persoane juridice, pe baza datelor primite în condiţiile prevãzute la art. 1 alin. (2).
(2) Prima comparare prevãzutã la alin. (1) se efectueazã cel mai târziu la data de 1 februarie 2006. Pe baza datelor rezultate cu aceastã ocazie, Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor comunicã, tuturor persoanelor ale cãror vehicule înmatriculate nu au asigurare RCA sau nu au efectuatã ITP, cu privire la consecinţele juridice ale neîndeplinirii, pânã la data de 31 martie 2006, a obligaţiilor legale corespunzãtoare.
(3) Comunicãrile prevãzute la alin. (2) se transmit la adresele de domiciliu şi, dupã caz, de reşedinţã ori la sediile deţinãtorilor de vehicule înmatriculate."
3. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Începând cu data de 1 aprilie 2006, la împlinirea unui termen de 15 zile de la data expirãrii ITP sau a asigurãrii RCA, se suspendã de drept certificatele de înmatriculare ale vehiculelor rutiere aflate în aceastã situaţie. Suspendarea se comunicã deţinãtorului vehiculului de îndatã, în scris, de cãtre Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau, dupã caz, de cãtre serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.
(2) Prevederile alin. (1) referitoare la suspendare se aplicã şi vehiculelor înmatriculate ale cãror inspecţii tehnice sau asigurãri au expirat înainte de data de 1 aprilie 2006 şi nu au îndeplinit cerinţele respective pânã la data de 31 martie 2006, conform comunicãrii trimise.
(3) Beneficiazã de neaplicarea suspendãrii în condiţiile prevãzute la alin. (2) persoanele care au primit comunicãrile prevãzute la art. 2 alin. (2) şi care pânã la data de 31 martie 2006 prezintã la Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor dovada încheierii, în condiţiile legii, a asigurãrii RCA sau/şi, dupã caz, a efectuãrii ITP."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Suspendarea certificatului de înmatriculare instituitã în condiţiile art. 3 înceteazã la data la care deţinãtorul vehiculului prezintã la Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor dovada încheierii, în condiţiile legii, a asigurãrii RCA sau/şi, dupã caz, a efectuãrii ITP.
(2) Suspendarea certificatului de înmatriculare se revocã de drept în cazul în care deţinãtorul vehiculului face dovada cã la data instituirii suspendãrii îndeplinea toate condiţiile prevãzute de lege cu privire la asigurarea RCA şi ITP."
5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) În termen de 30 de zile de la radierea unui operator economic sau a altei persoane juridice din evidenţele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, dacã deţine vehicule înscrise în circulaţie, certificatele de înmatriculare ale acestora se radiazã de drept în condiţiile legii.
(2) Vehiculul fãrã stãpân sau abandonat, care a trecut de drept în proprietatea unei unitãţi administrativ-teritoriale în condiţiile <>Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fãrã stãpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se radiazã de drept din evidenţele Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, pe baza dispoziţiei primarului, prin care se constatã schimbarea titularului dreptului de proprietate. Primarii au obligaţia de a comunica dispoziţiile respective la serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor în termen de 5 zile de la emiterea acestora."
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - În cazul vehiculelor ale cãror certificate de înmatriculare, eliberate în conformitate cu Regulamentul pentru aplicarea <>Decretului nr. 328/1966 privind circulaţia pe drumurile publice şi pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor în acest sector, nu au fost preschimbate pânã la data de 31 octombrie 2001, înmatricularea se radiazã de drept, dacã deţinãtorul nu solicitã preschimbarea certificatului în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţã."
7. La articolul 7, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Conducerea pe drumurile publice a vehiculelor ale cãror certificate de înmatriculare au fost suspendate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei.
(2) Neîndeplinirea de cãtre societãţile de asigurãri şi societãţile autorizate sã efectueze ITP ale vehiculelor a obligaţiilor prevãzute la art. 1 alin. (3) atrage atenţionarea în scris a operatorilor economici şi a altor persoane juridice vinovate. Încãlcarea de cãtre acestea în mod repetat a obligaţiilor menţionate se sancţioneazã cu suspendarea, pe perioade de 1 la 6 luni, a autorizaţiei de a practica asigurãrile RCA sau de a efectua ITP, dupã caz."
8. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţã se completeazã cu cele ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu cele ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
ART. II
<>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 189/2005 pentru stabilirea unor mãsuri privind vehiculele rutiere înmatriculate, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica, dându-se textelor o nouã numerotare.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 27 noiembrie 2006.
Nr. 432.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016