Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE Nr. 43 din 20 iunie 1991  privind modificarea si completarea   Legii nr. 42/1990 pentru cinstirea memoriei eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, precum si ranitilor din timpul Revolutiei din decembrie 1989    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE Nr. 43 din 20 iunie 1991 privind modificarea si completarea Legii nr. 42/1990 pentru cinstirea memoriei eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, precum si ranitilor din timpul Revolutiei din decembrie 1989

EMITENT: PARLAMENT
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 135 DIN 25/06/91
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
<>Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea memoriei eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, precum şi rãniţilor din timpul Revoluţiei din decembrie 1989 se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 alineatul 2 se completeazã în final cu urmãtorul text: "sau pãrinţilor, dupã caz."
2. La articolul 2 se introduce un alineat nou cu urmãtorul cuprins:
"Titlul de Luptãtor pentru victoria Revoluţiei romane din decembrie 1989 se conferã şi celor care au fost reţinuţi în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participãrii la manifestatiile pentru victoria revoluţiei."
3. Dupã articolul 2 se introduce articolul 2^1, cu urmãtorul cuprins:
"ART. 2^1. - În semn de preţuire fata de participanţii direcţi la manifestatiile pentru victoria revoluţiei, care s-au remarcat prin fapte deosebite, se instituie medalia Revoluţia romana din decembrie 1989."
4. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 3. - Titlurile prevãzute la art. 1 şi 2, precum şi medalia prevãzutã la art. 2^1 se conferã, potrivit legii, de cãtre Preşedintele României, la propunerea unei comisii; componenta şi regulile de funcţionare ale comisiei sînt prevãzute în anexa, care face parte integrantã din prezenta lege."
5. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 4. - Descrierea şi modul de atribuire a insemnului titlului Erou-martir al Revoluţiei romane din decembrie 1989, precum şi descrierea, modul de atribuire şi purtare a insemnului titlului Luptãtor pentru victoria Revoluţiei romane din decembrie 1989 şi a medaliei Revoluţia romana din decembrie 1989 se stabilesc printr-un regulament aprobat prin hotãrîre a Parlamentului.
Prin acelaşi regulament se va institui, pentru pãrinţii eroilor-martiri, un însemn omagial distinctiv, cu dreptul de a-l purta.
Conferirea distincţiilor prevãzute în art. 1, 2 şi 2^1 se atesta prin brevet."
6. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 5. - Urmaşii sau, dupã caz, pãrinţii eroilor-martiri ai revoluţiei vor primi, împreunã cu însemnul titlului prevãzut la art. 1, şi suma de 60.000 lei.
Rãniţii revoluţiei vor primi, împreunã cu însemnul titlului prevãzut la art. 2, şi suma de 40.000lei."
7. Articolul 6 alineatul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Persoanele care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de munca şi urmaşii celor care au decedat, ca urmare a participãrii la lupta pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, ori în legatura cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, au dreptul la urmãtoarele pensii minime, la care se adauga pensia suplimentarã, dupã caz, dacã pensia calculatã, potrivit legii, pentru accident de munca sau în timpul îndeplinirii unei sarcini de stat sau obşteşti nu este mai mare:
- 5.500 lei lunar pentru persoanele încadrate în gradul I de invaliditate;
- 4.500 lei lunar pentru persoanele încadrate în gradul II de invaliditate;
- 4.000 lei lunar pentru persoanele încadrate în gradul III de invaliditate;
- 3.250 lei lunar pentru fiecare urmaş care beneficiazã de pensie de urmaş."
8. La articolul 7 alineatul 1 litera j) se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
"De aceste gratuitãţi beneficiazã şi însoţitorul pensionarului de invaliditate de gradul I;"
9. Articolul 7 alineatul 1 litera k) va avea urmãtorul cuprins:
"k) scutirea de plata taxelor şi impozitelor pentru clãdiri şi terenul aferent, pentru autoturisme hycomat, mototriciclu şi abonamente radio-tv.;"
10. Articolul 7 alineatul 1 litera o) va avea urmãtorul cuprins:
"o) acordarea gratuita a unui mototriciclu pentru persoanele care şi-au pierdut membrele inferioare ori au alte deficiente locomotorii, care se încadreazã în criteriile medicale în vigoare, prioritate la cumpãrarea unui autoturism hycomat, prin acordarea de credite integrale în lei, precum şi scutirea de taxe vamale pentru un astfel de autoturism procurat din import;"
11. Articolul 7 alineatul 1 litera r) va avea urmãtorul cuprins:
"r) pensionarea, cu reducerea virstei prevãzute de lege cu cinci ani, pentru pãrinţii eroilor-martiri ai revoluţiei, sotii acestora, precum şi pentru rãniţii revoluţiei;"
12. La articolul 7 alineatul 1, dupã litera s) se introduce litera t), cu urmãtorul cuprins:
"t) prioritate la angajarea ca vinzatori remizieri în cadrul societãţilor comerciale cu capital de stat a pensionarilor de invaliditate care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de munca ori la închirierea, de cãtre aceştia, din fondul de stat, a unor mici spaţii disponibile pentru activitãţi de producţie sau prestãri de servicii."
13. La articolul 7, dupã alineatul 2 se introduce un alineat nou, cu urmãtorul cuprins:
"De drepturile prevãzute la alin. 1 lit. b), k), m), n) şi p) beneficiazã şi persoanele care au fost reţinute în perioada 16-22 decembrie 1989 ca urmare a participãrii la manifestatiile pentru victoria revoluţiei."
14. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 8 - Drepturile pentru urmaşi, prevãzute la art. 6 şi 7 alin. 1, pot fi acordate, dupã caz, şi pãrinţilor, bunicilor, fraţilor sau surorilor eroilor - martiri, dacã se constata de cãtre comisia prevãzutã la art. 3 ca la data decesului se aflau în întreţinerea acestora şi sînt lipsiţi de mijloace de întreţinere.
Pãrinţii eroilor-martiri, care nu se aflau în întreţinerea acestora la data decesului, vor beneficia de drepturile prevãzute la art. 7 alin. 1 lit. b), e), f), g), i), k) şi p), precum şi de reducerea impozitului pe salariu cu 30%; de asemenea, vor beneficia de transportul urban gratuit cu mijloacele de transport în comun aparţinînd unitãţilor cu capital de stat şi, anual, de 4 cãlãtorii gratuite pe calea feratã clasa I, dus-întors. Persoanele care locuiesc în mediul rural au dreptul şi la 4 cãlãtorii gratuite pe an, dus-întors, cu trenul, cu autobuzul unitãţilor cu capital de stat sau cu mijloace de transport fluviale, pînã în localitatea resedinta de judeţ. La data pensionãrii pentru limita de virsta, pãrinţii pot opta între pensia cuvenitã pentru activitatea desfasurata şi pensia prevãzutã de prezenta lege pentru urmaşi."
15. Dupã articolul 8 se introduc articolele 8^1 şi 8^2, cu urmãtorul cuprins:
"ART. 8^1. - Vãduvele eroilor-martiri care au în întreţinere doi sau mai mulţi copii minori vor primi, pe lîngã drepturile prevãzute la art. 6 şi 7 alin. 1, şi o indemnizaţie lunarã egala cu salariul minim pe economie, pe perioada cît aceştia urmeazã învãţãmîntul obligatoriu."
"ART. 8^2 - Mamele eroilor-martiri, care din motive de sãnãtate survenite dupã pierderea copilului se pensioneazã, vor beneficia de o suma de 3.250 lei lunar, dacã pensia calculatã, potrivit legii, nu este mai mare."
16. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"ART. 11. - Dispoziţiile prezentei legi se aplica în mod corespunzãtor şi militarilor de orice grad, precum şi personalului civil din Ministerul Apãrãrii Naţionale şi Ministerul de Interne care şi-au jertfit viata sau au fost rãniţi în luptele pentru victoria revoluţiei ori în legatura cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, cît şi urmaşilor acestora.
De prevederile prezentei legi nu beneficiazã persoanele care au organizat, instigat sau au luptat, prin orice mod, impotriva Revoluţiei din decembrie 1989, precum şi urmaşii acestora.
17. Articolul 12 se completeazã cu urmãtorul text:
"De asemenea, va asigura rãniţilor revoluţiei resursele valutare pentru procurarea de proteze necesare acestei categorii de persoane."
18. La litera A, alineatul 1 din anexa, dupã liniuta a doua se introduce urmãtorul text:
"- cîte un reprezentant al asociaţiilor revoluţionarilor şi urmaşilor acestora, legal constituite pînã la data de 30 aprilie 1991, precum şi un reprezentant al Subsecretariatului de Stat pentru Problemele Victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989:"
19. Alineatele 1 şi 2 de la litera B din anexa vor avea urmãtorul cuprins:
"Competenta: comisia constata, din oficiu sau la cererea celor interesaţi, calitatea de erou-martir, luptãtor pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989, decedat ori rãnit în legatura cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, precum şi cea prevãzutã în art. 2^1, elibereazã certificate doveditoare celor îndreptãţiţi legal şi propune acordarea distincţiilor prevãzute în art. 1, 2 şi 2^1 din prezenta lege.
Calitatea de erou-martir sau de rãnit prevãzutã în alineatul precedent se recunoaşte celor care au decedat sau au fost rãniţi în perioada 16 decembrie 1989 - 10 ianuarie 1990, inclusiv celor care, fiind rãniţi în acest interval, au decedat ulterior din cauza rãnilor suferite. Sînt consideraţi rãniţi cei care în acest interval au suferit vãtãmãri corporale care au necesitat îngrijiri medicale pentru vindecare sau care au produs vreuna din urmãtoarele consecinţe: pierderea unui simt sau organ, încetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihicã, sluţirea, avortul ori punerea în primejdie a vieţii unei persoane. În sensul prezentei legi, sînt consideraţi reţinuţi cei care, în urma participãrii la luptele pentru victoria revoluţiei, au fost transportaţi şi ţinuţi la sediul unuia din organele fostului Minister de Interne, cu sau fãrã îndeplinirea formalitãţilor prevãzute de lege."
ART. 2
Prevederile prezentei legi intra în vigoare de la data de 1 iunie 1991.
Legea pentru cinstirea memoriei eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, precum şi rãniţilor din timpul Revoluţiei din decembrie 1989, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, dîndu-se articolelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 18 iunie 1991.

PREŞEDINTELE SENATULUI
academician ALEXANDRU BÎRLĂDEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 18 iunie 1991.

PREŞEDINTELE ADUNĂRII DEPUTAŢILOR
MARŢIAN DAN

În temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului şi a Preşedintelui României, promulgãm Legea privind modificarea şi completarea <>Legii nr. 42/1990 pentru cinstirea memoriei eroilor-martiri şi acordarea unor drepturi urmaşilor acestora, precum şi rãniţilor din timpul Revoluţiei din decembrie 1989, şi dispunem publicarea sa în Monitorul Oficial al României.

PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
ION ILIESCU

---------------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016