Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 41 din 16 ianuarie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2001 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, stagiaturii si activitatii de cercetare medicala in sectorul sanitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 41 din 16 ianuarie 2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2001 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, stagiaturii si activitatii de cercetare medicala in sectorul sanitar

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 65 din 30 ianuarie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58 din 19 aprilie 2001 privind organizarea şi finanţarea rezidentiatului, stagiaturii şi activitãţii de cercetare medicalã în sectorul sanitar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 26 aprilie 2001, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - (1) Rezidentiatul, ca forma de pregãtire postuniversitarã a medicilor şi farmacistilor, este organizat conform metodologiei stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
(2) Rezidentiatul se organizeazã anual, sub forma rezidentiatului pe locuri şi/sau a rezidentiatului pe post, în funcţie de numãrul necesar de medici, estimat pe ţara de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, în specialitatile prevãzute de Nomenclatorul specialitatilor medicale şi farmaceutice.
(3) Preparatorii universitari se confirma în rezidentiat dupã ocuparea postului, prin concurs, potrivit metodologiei prevãzute la alin. (1)."
2. La articolul 2, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Rezidentiatul pe locuri se organizeazã în sesiune unica şi oferteaza un numãr de locuri pentru toate specialitatile, numãr ce asigura necesarul de specialişti conform standardelor de referinta din ţãrile Uniunii Europene."
3. La articolul 3, alineatele (1), (2) şi (6) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - (1) Rezidentiatul pe post se organizeazã în funcţie de numãrul de posturi solicitate de unitãţile sanitare din reţeaua Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, precum şi de ministerele cu reţea sanitarã proprie, conform normativelor de personal elaborate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, în specialitatile prevãzute în Nomenclatorul specialitatilor medicale şi farmaceutice.
(2) Rezidentiatul pe post se organizeazã numai din motive de maxima necesitate şi numai pentru zonele geoeconomice defavorizate, sub forma unei sesiuni distincte fata de concursul naţional anual organizat cu locuri destinate pe specialitãţi. Concursul se organizeazã la nivel naţional.
..........................................................................
(6) Ocuparea unui alt post decât cel pe care au fost confirmati ca rezidenţi se poate face numai dupã îndeplinirea obligaţiei prevãzute la alin. (5). Nerespectarea acestei obligaţii atrage rãspunderea materialã a rezidentului, prevãzutã anume în contractul individual de munca menţionat la alin. (4)."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - (1) Rezidentii efectueazã pregãtirea de specialitate în unitãţile sanitare de stat sau private acreditate, nominalizate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, stabilite în funcţie şi de propunerile universitatilor de medicina şi farmacie şi de capacitatile de pregãtire ale unitãţilor sanitare clinice, precum şi cele ale ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
(2) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, precum şi ministerele cu reţea sanitarã proprie acorda fonduri suplimentare din sume alocate de la bugetul de stat unitãţilor clinice care pregãtesc rezidenţi."
5. La articolul 5, alineatele (1) şi (2) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Drepturile salariale ale rezidenţilor se stabilesc în condiţiile legii şi se acorda prin unitãţile sanitare cu care au încheiat contract individual de munca, pe baza documentelor doveditoare a frecventarii stagiilor, realizãrii garzilor, emise de unitatea la care se efectueazã pregãtirea. Rezidentii care efectueazã garzi vor fi remuneraţi pentru aceste activitãţi.
(2) Drepturile salariale ale medicilor, stomatologilor şi farmacistilor rezidenţi din primii doi ani de rezidentiat, în care se realizeazã pregãtirea teoreticã generalã, se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, de la titlul <<Transferuri>>".
6. La articolul 5, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (2^1) cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Pentru rezidentii care efectueazã pregãtire în unitãţile sanitare private acreditate drepturile salariale se suporta de cãtre acestea."
7. La articolul 5, dupã alineatul (4) se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) Sumele restante reprezentând drepturi de personal cuvenite medicilor, farmacistilor şi stomatologilor rezidenţi şi stagiari pentru perioada 1 ianuarie 2001 - 26 aprilie 2001 se plãtesc de unitãţile sanitare la care au fost repartizaţi şi cu care au încheiat contracte individuale de munca pe perioada determinata sau nedeterminatã, din bugetul de asigurãri de sãnãtate, pe baza de acte adiţionale încheiate cu casele de asigurãri de sãnãtate."
8. La articolul 6, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Înscrierea la concursurile de rezidentiat se poate face şi imediat dupã promovarea examenului de licenta sau/şi înaintea finalizarii anului de stagiatura, în vederea asigurãrii posibilitatii obţinerii specializãrilor la varste mai apropiate de tendintele actuale ale standardelor internaţionale."
9. La articolul 7, alineatele (1)-(4) şi (6) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Stagiatura are durata de un an şi se organizeazã dupã metodologia stabilitã de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei pentru absolvenţii facultãţilor de medicina, stomatologie şi farmacie care au promovat examenul de licenta.
(2) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei stabileşte locurile de munca pentru efectuarea stagiilor în unitãţile sanitare acreditate, inclusiv private, care încheie cu stagiarii contracte individuale de munca pe durata determinata de un an.
(3) Unitãţile sanitare care au încheiat contract individual de munca cu medicii, stomatologii şi farmaciştii stagiari primesc din Fondul pentru plata ajutorului de şomaj, pentru fiecare stagiar, pe perioada contractului prevãzut la alin. (2), o suma lunarã reprezentând 70% din salariul de baza, stabilit la data angajãrii, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu lunar pe economie, publicat de Institutul Naţional de Statistica, la data stabilirii drepturilor. Unitãţile sanitare care au încheiat contract individual de munca cu medicii, stomatologii şi farmaciştii stagiari asigura plata drepturilor ce li se cuvin, astfel: 70% de cãtre angajator, din contribuţia pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de şomaj, şi 30% din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate.
(4) Persoanele prevãzute la alin. (3) nu beneficiazã de dreptul la ajutor de şomaj pe o durata de 2 ani de la data încheierii perioadei de stagiatura decât în condiţiile în care prezintã dovada ca nu exista posturi vacante în reţeaua sanitarã, corespunzãtoare nivelului de pregãtire al acestora, eliberata de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
............................................................................
(6) Medicii, stomatologii şi farmaciştii care au întrerupt perioada de efectuare a stagiaturii pot solicita Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei aprobarea în vederea completãrii acesteia, pentru a putea obţine dreptul de libera practica."
10. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Statutul de medic de medicina generalã, stomatolog şi, respectiv, farmacist se obţine dupã finalizarea stagiaturii.
(2) Dupã stagiatura medicii de medicina generalã, medicii stomatologi şi farmaciştii pot lucra, în condiţii contractuale, în cabinetul medicului specialist de medicina de familie, de stomatologie generalã, respectiv al farmacistului specialist.
(3) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei va elabora metodologia de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenta, în termen de 60 de zile de la publicarea legii de aprobare a acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I."
11. La articolul 9, alineatele (1) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Drepturile salariale ale personalului angajat în activitatea de cercetare ştiinţificã, clinica şi de medicina preventivã, organizatã pe nuclee, colective, departamente şi/sau institute şi care se desfãşoarã în cadrul unitãţilor din sectorul sanitar, se finanţeazã din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate şi se stipuleazã în mod distinct în contractul unitãţii cu casa de asigurãri de sãnãtate, pentru fiecare an bugetar.
...........................................................................
(3) În termen de 60 de zile de la data publicãrii legii de aprobare a ordonanţei de urgenta Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei împreunã cu Academia de Ştiinţe Medicale vor defini domeniile cercetãrii ştiinţifice clinice, de medicina preventivã şi fundamentale, nucleele, colectivele, departamentele de cercetare, precum şi instituţiile sanitare în care se desfãşoarã activitate de cercetare ştiinţificã, printr-o metodologie comuna, care va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I."
ART. 2
<>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 215 din 26 aprilie 2001, cu modificãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 17 decembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 20 decembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016