Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 402 din 7 octombrie 2003  privind modificarea si completarea   Legii audiovizualului nr. 504/2002     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 402 din 7 octombrie 2003 privind modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 709 din 10 octombrie 2003
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. I
<>Legea audiovizualului nr. 504/2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 534 din 22 iulie 2002, cu modificãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. Litera d) a articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"d) serviciu de programe - ansamblul programelor de radiodifuziune sau de televiziune, al emisiunilor şi al celorlalte elemente ale unor servicii specifice, furnizat de un radiodifuzor, sub o anumitã denumire şi identificat printr-o sigla, în cazul televiziunii, sau printr-un semnal sonor de identificare, în cazul radiodifuziunii;"

2. Alineatele (3) şi (4) ale articolului 2 vor avea urmãtorul cuprins:
"(3) În înţelesul prezentei legi, un radiodifuzor este considerat a fi stabilit în România dacã îndeplineşte una dintre urmãtoarele condiţii:
a) radiodifuzorul are sediul principal în România, iar deciziile editoriale asupra serviciilor de programe sunt luate în România;
b) sediul principal al radiodifuzorului se afla în România şi o parte majoritara a forţei de munca implicate în activitatea de difuzare lucreazã în România;
c) deciziile editoriale asupra serviciilor de programe se iau în România şi o parte majoritara a forţei de munca implicate în activitatea de difuzare lucreazã în România;
d) dacã personalul implicat în activitatea de difuzare lucreazã în România şi într-un alt stat membru al Uniunii Europene şi, aplicând criteriile de la lit. b) şi c), nu se poate stabili dacã cea mai mare parte a personalului implicat în activitatea de difuzare lucreazã în România sau în acel stat membru al Uniunii Europene, radiodifuzorul este considerat ca având sediul în România dacã sediul sau principal este în România;
e) dacã cea mai mare parte a personalului implicat în activitatea de difuzare nu lucreazã nici în România şi nici într-un alt stat membru al Uniunii Europene, radiodifuzorul va fi considerat ca având sediul în România dacã a început sa emita pentru prima oara în România şi menţine în prezent o legatura stabilã şi efectivã cu economia României.
(4) Radiodifuzorii cãrora nu li se aplica nici unul dintre criteriile prevãzute la alin. (3) sunt consideraţi a fi în jurisdicţia României dacã se afla în una dintre situaţiile urmãtoare:
a) utilizeazã o frecventa acordatã de România, prin autoritatea publica competenta;
b) deşi nu utilizeazã o frecventa acordatã de România, utilizeazã o capacitate de satelit aparţinând României;
c) deşi nu utilizeazã o frecventa acordatã de România şi nici o capacitate de satelit aparţinând României, utilizeazã o legatura ascendenta la satelit situata pe teritoriul României."

3. Alineatul (4) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Nu constituie ingerinţe deciziile şi instrucţiunile având caracter normativ, emise de Consiliul Naţional al Audiovizualului în aplicarea prezentei legi şi cu respectarea dispoziţiilor legale, precum şi a normelor privind drepturile omului, prevãzute în convenţiile şi tratatele ratificate de România."

4. Alineatele (5), (7) şi (8) ale articolului 11 vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Candidaturile se aproba cu votul majoritãţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului celor doua Camere;
.............................................................
(7) Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eşalonat, în funcţie de expirarea mandatului.
(8) În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirãrii mandatului, acesta va fi ocupat de supleant pana la expirarea mandatului iniţial de 6 ani."

5. Alineatele (1) şi (3) ale articolului 14 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani.
...............................................................
(3) Vicepreşedintele este ales prin vot secret de cãtre Consiliu, în prezenta a cel puţin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani."

6. Alineatele (5)-(7) ale articolului 15 vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Deciziile Consiliului având caracter normativ, inclusiv motivarea acestora, se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(6) Deciziile Consiliului, altele decât cele precizate la alin. (5), inclusiv motivarea acestora, precum şi instrucţiunile şi recomandãrile emise de Consiliu se fac publice.
(7) Actele având caracter normativ emise de Consiliu pot fi contestate la instanta de contencios administrativ de cãtre orice persoana care se considera prejudiciata de acestea."

7. La articolul 15, dupã alineatul (7) se introduce un alineat nou, alineatul (8), cu urmãtorul cuprins:
"(8) Deciziile având caracter individual se comunica celor interesaţi şi intra în vigoare de la data comunicãrii, dacã nu se prevede altfel."

8. Alineatul (1) al articolului 35 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 35. - (1) Timpul de difuzare dedicat publicitãţii, cu excepţia ferestrelor de teleshopping prevãzute la art. 36, nu poate depãşi 15% din timpul zilnic de difuzare, iar împreunã cu spoturile de teleshopping nu poate depãşi 20% din timpul zilnic de difuzare."

9. Alineatul (10) al articolului 44 va avea urmãtorul cuprins:
"(10) În sensul prezentei legi:
a) licenta audiovizuala nationala da dreptul la o difuzare a carei zona geograficã de acoperire cuprinde o audienta potenţiala de peste 60% din populaţia recenzata a tarii;
b) licenta audiovizuala regionala da dreptul la o difuzare a carei zona geograficã de acoperire reprezintã o audienta potenţiala cuprinsã între 3% şi 20% din populaţia recenzata de pe teritoriul a 3 pana la 8 judeţe;
c) licenta audiovizuala localã este licenta a carei zona geograficã de acoperire şi a carei audienta potenţiala sunt mai mici decât cele prevãzute pentru o licenta audiovizuala regionala;
d) licentele audiovizuale acordate pentru municipiul Bucureşti sunt considerate licenţe locale."

10. Litera a) a articolului 49 va avea urmãtorul cuprins:
"a) schimbãrile intervenite în cursul exploatãrii serviciului în ceea ce priveşte categoriile de date menţionate la art. 48, în maximum 30 de zile de la producerea acestora;"

11. Litera h) a articolului 54 se abroga.

12. La articolul 57, dupã litera c) se introduce o litera noua, litera c^1), cu urmãtorul cuprins:
"c^1) ca urmare a încãlcãrii prevederilor alin. (8) şi (9) ale art. 44 şi ale art. 56;"

13. Litera d) a alineatului (3) al articolului 75 va avea urmãtorul cuprins:
"d) consultarile cu statul membru al Uniunii Europene de pe teritoriul cãruia se face transmisia şi cu Comisia Europeanã nu s-au concretizat într-o înţelegere amiabila, în termen de 15 zile de la notificarea prevãzutã la lit. c), iar încãlcarea la care se face referire continua, cu condiţia ca, în termen de doua luni de la notificarea mãsurilor luate de România, Comisia sa nu fi luat o decizie asupra incompatibilitatii acestor mãsuri fata de legislaţia comunitara."

14. Articolul 78 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 78. - Orice persoana interesatã, având responsabilitatea editoriala a unui serviciu de programe, poate cere Consiliului eliberarea unei autorizaţii de retransmisie pentru un anumit serviciu de programe."

15. Alineatul (1) al articolului 88 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 88. - (1) Supravegherea respectãrii, controlul îndeplinirii obligaţiilor şi sancţionarea încãlcãrii prevederilor prezentei legi, precum şi a deciziilor şi instrucţiunilor cu caracter normativ emise în baza şi pentru aplicarea ei revin Consiliului, cu excepţia prevederilor art. 1 lit. o), art. 62, 63 şi 73, a cãror respectare, supraveghere, control şi, respectiv, sancţionare a încãlcãrii revin de drept Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei, în conformitate cu atribuţiile pe care le are, conform legii."

16. Litera g) a alineatului (1) al articolului 90 se abroga.

17. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 91 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 91. - (1) Constituie contravenţie nerespectarea de cãtre radiodifuzorii sau distribuitorii de servicii a dispoziţiilor prezentei legi, altele decât cele prevãzute la art. 90 alin. (1), precum şi a deciziilor având caracter normativ emise de Consiliu.
(2) În cazurile prevãzute la alin. (1), Consiliul sau, dupã caz, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei va emite o somaţie conţinând condiţii şi termene precise de intrare în legalitate."

18. Articolul 93 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 93. - (1) Sancţiunile pentru încãlcarea dispoziţiilor prezentei legi se aplica prin acte emise de cãtre Consiliu sau de cãtre Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei, precum şi de cãtre personalul de control anume împuternicit al persoanei juridice de drept public prevãzute la art. 88 alin. (2).
(2) Deciziile de sancţionare adoptate de Consiliu în conformitate cu prevederile art. 90 şi 91 îşi produc efectele de la data comunicãrii.
(3) Actele emise în condiţiile alin. (1) pot fi atacate la instanta de contencios administrativ, potrivit legii, în termen de 15 zile de la comunicare; termenul de 15 zile nu suspenda de drept efectele acestora.
(4) Actele emise în condiţiile alin. (1) şi neatacate în termenul prevãzut la alin. (3) constituie de drept titlu executoriu."

19. Articolul 94 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 94. - Contravenţiilor constatate de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare."

20. Articolul 95 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 95. - (1) În cazul în care sãvârşirea uneia dintre faptele prevãzute la art. 90 alin. (1) şi la art. 91 alin. (1) aduce prejudicii grave interesului public, Consiliul poate decide aplicarea uneia dintre urmãtoarele sancţiuni:
a) obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 10 minute, între orele 19,00 şi 19,10, numai textul deciziei de sancţionare;
b) obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de 3 ore, între orele 18,00 şi 21,00, numai textul deciziei de sancţionare;
c) reducerea cu pana la jumãtate a termenului de valabilitate a licenţei audiovizuale, cumulatã cu sancţiunea prevãzutã la lit. a).
(2) Sancţiunile prevãzute la alin. (1) pot fi aplicate numai gradual, astfel:
a) sancţiunea prevãzutã la lit. a), numai dupã ce, în prealabil, radiodifuzorul a mai fost amendat de cel puţin doua ori;
b) sancţiunea prevãzutã la lit. b), numai dupã aplicarea de cel puţin doua ori a sancţiunii prevãzute la alin. (1) lit. a);
c) sancţiunea prevãzutã la lit. c), numai dupã aplicarea de cel puţin doua ori a sancţiunii prevãzute la alin. (1) lit. b).
(3) Între prejudiciile grave aduse interesului public trebuie considerate şi violentarea repetatã a moralei publice, ca şi agresarea repetatã a valorilor culturale şi artistice."

21. Dupã articolul 95 se introduc doua articole noi, articolul 95^1 şi articolul 95^2, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 95^1. - Consiliul poate decide retragerea licenţei audiovizuale în cazul sãvârşirii repetate de cãtre radiodifuzori a uneia dintre urmãtoarele fapte:
a) incitarea publicului la ura nationala, rasialã sau religioasã;
b) incitarea explicita la violenta publica;
c) incitarea la acţiuni care au drept scop disolutia autoritãţii de stat;
d) incitarea la acţiuni teroriste.
Art. 95^2. - (1) Deciziile emise în condiţiile art. 95 şi 95^1 pot fi atacate la secţia de contencios administrativ a curţii de apel; soluţionarea cauzei se face în cel mult 15 zile de la sesizare.
(2) Contestaţia nu suspenda de drept sancţiunea, dar instanta poate hotãrî, la cerere, dupã 24 de ore de la înregistrarea contestaţiei, suspendarea sancţiunii pana la pronunţarea hotãrârii definitive şi irevocabile.
(3) Hotãrârea curţii de apel poate fi atacatã cu recurs la Curtea Suprema de Justiţie.
(4) Hotãrârea Curţii Supreme de Justiţie este definitiva şi irevocabilã şi se ia în cel mult 10 zile de la depunerea recursului."

22. Alineatul (1) al articolului 96 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 96. - (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu amenda penalã între 10.000.000 lei şi 50.000.000 lei urmãtoarele fapte:
a) emiterea sau retransmiterea de programe fãrã licenta audiovizuala, licenta de emisie, autorizaţie tehnica de funcţionare sau autorizaţie de retransmisie;
b) emiterea pe alta frecventa, emiterea dintr-un alt amplasament sau nerespectarea parametrilor ori a condiţiilor din licenta de emisie sau din autorizaţia tehnica de funcţionare, dacã autorul faptei nu se conformeazã somaţiei emise de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei;
c) producerea, importul, distribuirea, vânzarea, închirierea, deţinerea, instalarea, întreţinerea şi înlocuirea, în mod ilicit, a dispozitivelor de decodificare utilizate pentru serviciile audiovizuale cu acces condiţionat."

23. Dupã alineatul (1) al articolului 96 se introduce un alineat nou, alineatul (1^1), cu urmãtorul cuprins:
"(1^1) În cazul nerespectãrii reglementãrilor sau a normelor tehnice aplicabile, Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei va dispune şi confiscarea echipamentului tehnic."

24. Alineatul (1) al articolului 97 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 97. - (1) Licentele de emisie pentru comunicatia audiovizuala pe cale radioelectrica, acordate pe baza prevederilor <>Legii audiovizualului nr. 48/1992 , cu modificãrile ulterioare, constituie licenţe audiovizuale, în condiţiile prezentei legi, şi rãmân valabile pana la expirarea de drept a termenelor pentru care au fost acordate; procedura acordãrii licenţelor de emisie se supune aceloraşi condiţii."

ART. II
Prevederile alin. (7) şi (8) ale art. 11 şi ale alin. (1) şi (3) ale art. 14, astfel cum au fost modificate prin prezenta lege, se aplica şi membrilor în exerciţiu ai Consiliului, durata mandatelor acestora fiind calculatã începând cu data la care au fost numiţi de Parlament.
ART. III
<>Legea audiovizualului nr. 504/2002 , cu modificãrile ulterioare, inclusiv cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 22 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 22 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

Bucureşti, 7 octombrie 2003.
Nr. 402.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016