Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 400 din 17 iunie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2001 privind modificarea si completarea   Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor   Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale   Legii nr. 169/1997 , precum si modificarea si completarea   Legii nr. 18/1991 , republicata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 400 din 17 iunie 2002 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2001 privind modificarea si completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997 , precum si modificarea si completarea Legii nr. 18/1991 , republicata

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 492 din 9 iulie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102 din 27 iunie 2001 privind modificarea şi completarea <>Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , precum şi modificarea şi completarea <>Legii nr. 18/1991 , republicatã, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din 29 iunie 2001, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. La articolul I punctul 2, alineatele (2) şi (3) ale articolului 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Reconstituirea dreptului de proprietate pentru persoanele fizice prevãzute la <>art. 9 alin. (1) din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, se face pentru diferenţa dintre suprafata primitã de familie şi cea adusã în cooperativa agricolã de producţie sau preluatã în orice mod de aceasta, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat.
(3) În cazul în care în localitate nu exista suprafeţe de teren agricol, pentru a satisface integral cererile, în condiţiile prevãzute la alin. (2), reconstituirea dreptului de proprietate se va face, la propunerea comisiei locale, din suprafeţele de teren agricol trecute în proprietatea comunei, oraşului sau municipiului, conform <>art. 49 din Legea nr. 18/1991 , republicatã, din terenul comunelor limitrofe pe raza cãrora se afla terenul agricol solicitat, prin transfer de anexe cu validarea comisiei judeţene, precum şi prin hotãrâri judecãtoreşti rãmase definitive şi irevocabile."
2. La articolul I punctul 4, articolul 4^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4^1. - Pentru terenurile proprietarilor deposedati, persoane fizice, pe care se afla bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, sere sau plantaţii de hamei în funcţiune la data aplicãrii prezentei legi, restituirea se face pe alt amplasament, dacã exista suprafeţe suficiente, sau se acorda despãgubiri în condiţiile legii."
3. La articolul I punctul 7, alineatul (1^1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"(1^1) La reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile forestiere este admisã numai proba cu înscrisuri: acte de proprietate, cartea funciarã, cadastru, cererile de înscriere în cooperativa agricolã de producţie, registrul agricol, evidentele cooperativei agricole de producţie, ale amenajamentelor silvice şi pastorale, precum şi alte înscrisuri, cu data certa din perioada respectiva."
4. La articolul I punctul 9, alineatele (1) şi (4) ale articolului 6^1 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6^1. - (1) În situaţia în care anumite suprafeţe sunt revendicate de 2 solicitanti, dintre care unul este proprietarul deposedat prin mãsurile abuzive aplicate în perioada anilor 1945-1959, iar cel de-al doilea este persoana care a fost improprietarita cu teren preluat de la fostul proprietar, teren ce a fost preluat în orice mod de cooperativa sau de stat, se va restitui în natura ambilor solicitanti, în limita resurselor de teren existente.
..........................................................
(4) Aplicarea prevederilor alin. (1)-(3) nu poate afecta drepturile dobândite în condiţiile art. 2 alin. (2)."
5. La articolul I punctul 20, alineatul (1) al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) Persoanelor fizice prevãzute la <>art. 37-39 din Legea nr. 18/1991 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, li se reconstituie dreptul de proprietate pentru terenurile agricole şi pentru diferenţa dintre suprafata primitã şi cea avutã în proprietate, dar nu mai mult de 50 ha de proprietar deposedat."
6. La articolul I punctul 24, articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - În cazul în care pe suprafeţele de teren care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate în condiţiile prezentei legi se afla investiţii functionale, contravaloarea acestor investiţii rãmasã neamortizata se recupereazã de la noii proprietari într-o perioada de maximum 10 ani."
7. La articolul I punctul 28, articolul 22^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22^1. - Suprafeţele proprietate de stat formate din terenurile realizate pe seama indiguirilor, desecarilor şi altor lucrãri de îmbunãtãţiri funciare, din terenurile fermelor de stat existente la data intrãrii în vigoare a Legii nr. 187/1945 pentru înfãptuirea reformei agrare, din cele preluate de la Domeniile Coroanei sau de la Ministerul Apãrãrii Naţionale rãmân în domeniul public al statului şi nu pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate."
8. La articolul I punctul 30, alineatul (1^1) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"(1^1) Structurile reprezentative ale unitãţilor de cult, înfiinţate pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, pot dobândi în proprietate, prin constituire, suprafeţe agricole în limitele prevãzute la alin. (1), din terenurile disponibile ale consiliului local respectiv, dupã aplicarea prevederilor prezentei legi."
9. La articolul I punctul 31, alineatul (4) al articolului 23 va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar cu profil agricol sau silvic, care nu au deţinut în proprietate terenuri agricole, li se atribuie, în folosinta, suprafeţe de teren agricol pana la 50 ha, dacã astfel de terenuri exista în rezerva comisiilor locale."
10. La articolul I, punctul 36 se abroga.
11. La articolul I, dupã punctul 37 se introduce punctul 37^1 cu urmãtorul cuprins:
"37^1. Alineatul (1) al articolului 26 va avea urmãtorul cuprins:
Art. 26. - (1) Foştilor membri ai formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestierã, composesorate, obsti de moşneni în devãlmãşie, obsti razesesti nedivizate, pãduri graniceresti, pãduri comunale provenite din pãduri graniceresti şi alte forme asociative asimilate acestora, precum şi moştenitorilor lor, care au formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate în baza <>art. 46 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , republicatã, li se va elibera un singur titlu de proprietate, cu menţiunea <<la titular>>: <<composesorat>>, <<obşte de moşneni>>, <<obşte de rãzeşi>>, <<pãduri graniceresti>>, alte asociaţii şi cu denumirea localitãţii respective."
12. La articolul I punctul 39, alineatul (2^3) al articolului 26 va avea urmãtorul cuprins:
"(2^3) Suprafata restituitã membrilor formelor asociative nu se cumuleazã cu suprafata dobandita conform prevederilor art. 24 alin. (1) şi ale art. 29 alin. (1)."
13. La articolul I, dupã punctul 39 se introduce punctul 39^1 cu urmãtorul cuprins:
"39^1. Dupã alineatul (2^3) al articolului 26 se introduce alineatul (2^4) cu urmãtorul cuprins:
(2^4) Retrocedarea pãdurilor comunale ce provin din pãduri graniceresti se va realiza în cote egale cãtre formele asociative ale foştilor graniceri şi comunelor, pe raza unitãţilor administrativ-teritoriale pe care sunt situate pãdurile respective."
14. La articolul I punctul 41, articolul 27 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - Administrarea şi gospodãrirea terenurilor forestiere atribuite în condiţiile prezentei legi se fac în regim silvic, potrivit legii."
15. La articolul I punctul 42, alineatele (1), (2), (8) şi (9) ale articolului 28 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) În vederea administrãrii şi gospodãririi terenurilor forestiere prevãzute la art. 26, membrii formelor asociative de tip composesorat, obsti de moşneni, obsti de rãzeşi, pãduri graniceresti şi altele sau moştenitorii acestora se vor constitui într-o asociaţie autorizata de cãtre judecãtorie, potrivit legii.
(2) În termen de 45 de zile de la data validãrii de cãtre comisie, în condiţiile prezentei legi, a cererilor foştilor composesori, moşneni, rãzeşi sau, dupã caz, ale moştenitorilor acestora, un comitet ales de adunarea membrilor formei asociative sau moştenitorii acestora cu majoritate simpla va solicita judecãtoriei competente teritorial, pe baza certificãrii dreptului de proprietate sau de moştenire de cãtre comisiile locale, autorizarea formelor asociative.
............................................................
(8) Membrii formelor asociative nu pot instraina propriile cote-pãrţi unor persoane din afarã acestora.
(9) Pe raza localitãţilor în care se reconstituie forme asociative, dupã stabilirea suprafeţei totale cuvenite acestora, terenurile neatribuite rãmân în proprietatea statului şi pot fi date în folosinta consiliului local pana la limita suprafeţei de 200 ha."
16. La articolul I punctul 43, alineatele (2) şi (3) ale articolului 29 vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Centrele eparhiale, protoieriile, manastirile, schiturile, parohiile, filiile, constituite pana la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, dobândesc, prin reconstituire, suprafeţe pana la limita de 30 ha din fondul bisericesc al cultului cãruia îi aparţin, recunoscut de lege, dacã acesta a avut în proprietate terenuri forestiere.
(3) Terenurile atribuite potrivit alin. (2) nu vor putea depãşi, cumulat, suprafata avutã în proprietate de fondul bisericesc în judeţul în care s-a constituit protoieria, manastirea, schitul, parohia sau filia care depune cerere pentru reconstituire."
17. La articolul I, dupã punctul 43 se introduce punctul 43^1 cu urmãtorul cuprins:
"43^1. Dupã alineatul (3) al articolului 29 se introduce alineatul (3^1) cu urmãtorul cuprins:
(3^1) Structurile de cult prevãzute la alin. (2), care au avut în folosinta sau în inzestrare terenuri cu destinaţie forestierã, dobândesc în proprietate suprafeţe pana la limita de 30 ha din pãdurile pe care le-au avut în administrare sau în inzestrare."
18. La articolul I punctul 44, articolul 29^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29^1. - (1) Pentru cazurile în care o persoana fizica sau juridicã solicita cu înscrisuri reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, pentru o suprafata de teren cu destinaţie agricolã pe care în prezent se afla vegetaţie forestierã cuprinsã în fondul forestier naţional, se va acorda, la cerere, teren agricol sau padure.
(2) În situaţiile în care o persoana fizica sau juridicã solicita cu acte doveditoare reconstituirea dreptului de proprietate pe vechiul amplasament, pentru o suprafata de teren forestier pe care în prezent este teren cu destinaţie agricolã, se va acorda, la cerere, padure sau teren agricol.
(3) În situaţiile în care suprafeţele prevãzute la alin. (1) şi (2) sunt insuficiente se vor acorda despãgubiri, în condiţiile legii.
(4) Se excepteazã de la reconstituirea dreptului de proprietate în condiţiile alin. (1) şi (2) pãdurile înfiinţate în cadrul perimetrelor de ameliorare."
19. La articolul I punctul 45 se abroga.
20. La articolul I punctul 48 va avea urmãtorul cuprins:
"48. Articolul 39 va avea urmãtorul cuprins:
Art. 39. - (1) Prevederile art. 26-28 se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul pasunilor şi fanetelor ce au aparţinut formelor asociative care au deţinut astfel de terenuri.
(2) Suprafeţele de pãşuni şi fanete restituite formelor asociative se compun din cota-parte indivizã a membrilor asociaţi pe raza unui judeţ, dar nu mai mult de 10 ha de fiecare titular deposedat."
21. La articolul II punctul 2, articolul 109 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 109. - (1) Fapta persoanei fizice care are calitatea de membru al comisiei locale sau judeţene de aplicare a prezentei legi de a impiedica în orice mod sau de a întârzia nejustificat reconstituirea sau constituirea, dupã caz, a dreptului de proprietate ori eliberarea titlului de proprietate cãtre persoanele îndreptãţite, precum şi eliberarea nejustificatã a titlului de proprietate sau pe baza unor mãrturii despre care a avut cunostinta ca fiind false constituie abuz în serviciu şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
(2) Prefectul, în calitatea sa de reprezentant al Guvernului şi de preşedinte al comisiei judeţene, va decide sancţionarea primarilor care în exercitarea mandatului lor întârzie sau blocheaza în mod nejustificat aplicarea legii, mergand pana la suspendarea acestora din funcţie."
22. Articolul III va avea urmãtorul cuprins:
"Art. III. - În termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenta, prin hotãrâre a Guvernului se vor reglementa modificãrile şi completãrile Regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privatã asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor."
23. Articolul IV se abroga.
ART. 2
<>Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor <>Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale <>Legii nr. 169/1997 , cu modificãrile ulterioare şi cu cele aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se alineatelor şi articolelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 18 aprilie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016