Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 40 din 9 martie 2010  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 40 din 9 martie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 153 din 9 martie 2010
LEGE nr. 40 din 9 martie 2010
pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 153 din 9 martie 2010


Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. I
<>Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 525 din 22 iulie 2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 20, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - (1) Societãţile specializate de pazã şi protecţie sunt societãţi comerciale private care se constituie şi funcţioneazã potrivit legislaţiei comerciale şi prevederilor prezentei legi, având ca obiect de activitate paza obiectivelor, bunurilor sau valorilor, paza transporturilor de bunuri şi valori, în condiţii de maximã siguranţã a acestora, precum şi protecţia persoanelor."
2. La articolul 20 alineatul (4), litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) servicii de pazã a transporturilor de bunuri şi valori, precum şi servicii de consultanţã în domeniu;".
3. La articolul 20 alineatul (6), partea introductivã se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(6) Prin servicii de pazã a transporturilor de bunuri şi valori se înţelege:".
4. Titlul capitolului III se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL III
Paza transporturilor bunurilor şi valorilor, precum şi a transporturilor cu caracter special"
5. La articolul 25, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - (1) Paza transporturilor bunurilor şi valorilor, constând în sume de bani, titluri de credite, cecuri sau alte înscrisuri de valoare, metale şi pietre preţioase, se asigurã cu mijloace de transport anume destinate şi se realizeazã, dupã caz, cu jandarmi, personal propriu sau al unei societãţi specializate de pazã şi protecţie, înarmaţi cu arme de foc, în condiţiile legii.
................................................................................................
(3) Paza transporturilor bunurilor şi valorilor sau a produselor cu caracter special, aflate în tranzit pe teritoriul României, pe calea feratã ori rutierã, se asigurã cu efective de jandarmi."
6. La articolul 26, alineatul (3) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(3) De regulã, transporturile de bunuri sau valori ori transporturile produselor cu caracter special se efectueazã pe timp de zi."
7. Articolul 27 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 27. - (1) Mijloacele auto destinate transportului bunurilor şi valorilor sau celui cu caracter special, prevãzute la art. 25, se doteazã cu dispozitive tehnice de pazã, alarmare, monitorizare, localizare şi supraveghere, destinate sã asigure securitatea persoanelor însoţitoare, a bunurilor, a valorilor şi produselor speciale transportate, şi se echipeazã cu tehnicã de comunicaţii radio pe frecvenţele aprobate conform legii.
(2) În cazul transporturilor bunurilor şi valorilor constând în valori ştiinţifice, tehnice, de culturã şi artã sau al celor cu caracter special prevãzute la art. 25 alin. (2), conducãtorul unitãţii asigurã cel puţin un echipaj de însoţire pentru paza şi protecţia bunurilor sau a valorilor respective.
(3) Transportatorii de bunuri sau valori au obligaţia monitorizãrii permanente a derulãrii transporturilor şi sesizãrii de urgenţã a poliţiei în caz de pericol.
(4) Cerinţele minime pe care trebuie sã le îndeplineascã mijloacele de transport prevãzute la art. 25 alin. (1) şi (2), pentru protecţia personalului însoţitor şi a valorilor transportate, se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
8. Articolul 28 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - (1) Conducãtorii unitãţilor care deţin bunuri, valori, suporturi de stocare a documentelor, a datelor şi informaţiilor cu caracter secret de stat sunt obligaţi sã asigure paza, mijloacele mecano-fizice de protecţie şi sistemele de alarmare împotriva efracţiei în locurile de pãstrare, depozitare şi manipulare a acestora, precum şi în locurile unde se desfãşoarã activitãţi care au un asemenea caracter.
(2) Proiectele sistemelor de alarmare se avizeazã de Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti ori de inspectoratul de poliţie judeţean pe raza cãruia se aflã obiectivul, sub aspectul respectãrii cerinţelor minime de securitate împotriva efracţiei.
(3) Elementele de protecţie mecano-fizice încorporate imobilelor destinate pãstrãrii, depozitãrii şi manipulãrii bunurilor şi valorilor de orice fel trebuie sã fie rezistente la efracţie, corespunzãtor gradului de siguranţã impus de caracteristicile obiectivului pãzit, în conformitate cu cerinţele tehnice stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(4) În sensul prezentei legi, prin elemente de protecţie mecano-fizice se înţelege: ziduri, plase, blindaje, case de fier, seifuri, dulapuri metalice, geamuri şi folie de protecţie, grilaje, uşi şi încuietori.
(5) În sensul prezentei legi, prin sistem de alarmare împotriva efracţiei se înţelege ansamblul de echipamente electronice care poate fi compus din centralã de comandã şi semnalizare opticã şi acusticã, detectoare, butoane şi pedale de panicã, control de acces şi televiziune cu circuit închis cu posibilitãţi de înregistrare şi stocare a imaginilor şi datelor, corespunzãtor gradului de siguranţã impus de caracteristicile obiectivului pãzit.
(6) Instalarea, modificarea, inclusiv punerea în funcţiune a sistemelor de alarmare împotriva efracţiei se avizeazã şi se controleazã potrivit prevederilor alin. (2).
(7) Proiectele sistemelor de alarmare împotriva efracţiei se întocmesc în mod obligatoriu pentru obiectivele care sunt supuse avizãrii poliţiei, iar elaborarea acestora se face cu respectarea cerinţelor tehnice minime stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
9. Articolele 29 şi 31 se abrogã.
10. La articolul 34, alineatele (1) şi (3) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 34. - (1) Persoanele fizice sau juridice pot desfãşura activitãţi de proiectare, instalare, modificare sau întreţinere a componentelor sau sistemelor de alarmare împotriva efracţiei, numai pe baza licenţei eliberate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prelungitã la fiecare 3 ani, şi cu avizul prealabil al Serviciului Român de Informaţii, eliberat în termen de 30 de zile.
..................................................................................................
(3) Conducãtorii persoanelor juridice, personalul tehnic al acestora şi persoanele fizice care desfãşoarã activitãţile prevãzute la alin. (1) se avizeazã de inspectoratele de poliţie judeţene sau de Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti pe raza cãrora/cãreia societatea îşi are sediul, respectiv persoana fizicã, domiciliul."
11. La articolul 34, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) Persoanele licenţiate sau autorizate într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European pot desfãşura activitãţile prevãzute la alin. (1) şi (3) dupã notificarea Inspectoratului General al Poliţiei Române."
12. Articolul 40 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 40. - (1) Angajarea personalului cu atribuţii de pazã sau gardã de corp se face pe baza atestatului eliberat în condiţiile prevãzute la art. 41 şi a certificatului de cazier judiciar.
(2) Conducãtorii unitãţilor prevãzute la art. 2 alin. (1), care deţin secrete de stat sau care desfãşoarã activitãţi de interes strategic, sunt obligaţi sã solicite şi avizul Serviciului Român de Informaţii, pentru personalul angajat în vederea executãrii serviciului de pazã.
(3) Conducãtorii unitãţilor prevãzute la art. 2 alin. (1) pot angaja pe duratã determinatã persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 39 lit. a)-c), dar nu mai mult de 3 luni şi doar la prima angajare, cu scopul de a asigura perioada necesarã pentru finalizarea procedurilor de angajare şi de obţinere a atestatului profesional."
13. Articolul 41 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Atestarea personalului pentru executarea activitãţilor de pazã a obiectivelor, bunurilor, valorilor şi de gardã de corp se face de cãtre Direcţia Generalã de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau, dupã caz, de inspectoratul de poliţie judeţean în raza cãruia persoana îşi are domiciliul sau reşedinţa, dupã absolvirea cursurilor de calificare profesionalã de bazã şi promovarea examenului, pe baza documentelor care atestã îndeplinirea condiţiilor prevãzute la art. 39 lit. a)-c).
(2) Atestatul eliberat potrivit alin. (1) acordã dreptul persoanei deţinãtoare de a practica ocupaţia de bazã în domeniul reglementat de prezenta lege.
(3) Ocupaţiile care fac obiectul activitãţilor de pazã, tipul de formare profesionalã necesar pentru practicarea acestor ocupaţii şi modelul atestatului se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
(4) Pentru cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, atestatul se poate elibera pe baza documentelor doveditoare, eliberate de autoritãţile competente din statul de origine sau de provenienţã, persoanelor care cunosc limba românã, scris şi vorbit.
(5) Sunt exceptate de la obligaţia obţinerii certificatului de absolvire a cursului de calificare profesionalã persoanele care deţin un certificat de competenţe profesionale, dobândit potrivit legii, şi care fac dovada cã au avut calitatea de poliţist sau cadru militar ori au avut, pentru o perioadã de cel puţin un an, calitatea de soldat sau gradat voluntar."
14. Dupã articolul 41 se introduce un nou articol, articolul 41^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 41^1. - (1) Formarea profesionalã a personalului pentru executarea activitãţilor de pazã a obiectivelor, bunurilor, valorilor şi de gardã de corp se realizeazã prin furnizori de formare profesionalã din sectorul public sau privat, autorizaţi în condiţiile legii.
(2) Furnizorul de formare profesionalã are obligaţia de a aproba înscrierea la cursurile de calificare profesionalã doar a persoanelor care fac dovada îndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 39 lit. a)-c).
(3) Examenul de absolvire a cursurilor de calificare profesionalã se susţine în faţa unei comisii constituite potrivit dispoziţiilor <>art. 29 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Din comisie trebuie sã facã parte şi un reprezentant al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau, dupã caz, al inspectoratului de poliţie judeţean în raza cãruia furnizorul de formare profesionalã îşi are sediul.
(4) Tematica programelor de formare profesionalã se stabileşte prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi."
15. La articolul 45, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Dotarea cu arme de foc a personalului de pazã sau gardã de corp se face numai dupã avizarea, dupã caz, de cãtre poliţie sau jandarmerie a planului de pazã/protecţie a obiectivului/persoanei ori a transportului de bunuri şi valori speciale sau a produselor cu caracter special."
16. La articolul 55, literele e) şi g) se abrogã.
17. La articolul 56, literele a) şi e) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"a) asigurã paza cu efective de jandarmi a obiectivelor, bunurilor şi valorilor, precum şi a transportului produselor cu caracter special, stabilite prin hotãrâre a Guvernului sau, dupã caz, prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, în condiţiile prezentei legi;
...............................................................................................
e) organizeazã cursuri de calificare, în condiţiile legii;".
18. La articolul 60, literele b), g) şi h) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"b) neluarea mãsurilor prevãzute la art. 25 şi la art. 27 alin. (1)-(3);
..............................................................................................
g) nerespectarea prevederilor art. 24, art. 34 alin. (2), art. 40, art. 41^1 alin. (2) şi art. 42;
h) instalarea de sisteme tehnice de alarmã împotriva efracţiei sau de componente ale acestora, cu încãlcarea prevederilor art. 28 alin. (6) şi (7), precum şi nerespectarea prevederilor art. 30;".
19. La articolul 61, litera c) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"c) cu amendã de la 100 lei la 300 lei, contravenţia prevãzutã la lit. e)."
20. La articolul 61 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Sancţiunea amenzii poate fi aplicatã şi persoanei juridice."
21. La articolul 63 alineatul (1), partea introductivã şi litera a) se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - (1) Mãsura retragerii atestatului personalului de pazã sau gãrzii de corp revine Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau, dupã caz, inspectoratului de poliţie judeţean în raza cãruia persoana îşi are domiciliul ori reşedinţa şi se ia în mod obligatoriu în urmãtoarele situaţii:
a) persoana a sãvârşit o infracţiune în legãturã cu serviciul sau o infracţiune cu intenţie;".
22. La articolul 63, alineatul (2) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Mãsura retragerii atestatului se propune de agentul constatator sau de angajatorul care a sesizat cã personalul de pazã sau garda de corp se aflã în vreuna dintre situaţiile prevãzute la alin. (1) şi se dispune de cãtre unitatea din care face parte agentul constatator, comunicându-se acest lucru de îndatã angajatorului şi persoanei sancţionate."
23. La articolul 63, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmãtorul cuprins:
"(3^1) Cererea de reprimire a atestatului se poate face dupã un an de la luarea mãsurii, cu excepţia situaţiei în care instanţa de judecatã constatã nevinovãţia persoanei."
24. Articolul 69 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 69. - Normele metodologice de aplicare a prezentei legi se aprobã prin hotãrâre a Guvernului."
ART. II
Hotãrârea Guvernului prevãzutã la <>art. 69 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se adoptã în termen de 180 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi.
ART. III
Prezenta lege a fost adoptatã cu respectarea prevederilor Directivei 98/34/CE din 22 iunie 1998 a Parlamentului European şi a Consiliului privind procedura pentru furnizarea de informaţii în domeniul standardelor şi reglementãrilor tehnice, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L204 din 21 iulie 1998.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor <>art. 75 şi ale <>art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã .

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PREŞEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANÃ

Bucureşti, 9 martie 2010.
Nr. 40.

-------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016