Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 4 din 30 iunie 1977  privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale membrilor cooperativelor agricole de productie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 4 din 30 iunie 1977 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale membrilor cooperativelor agricole de productie

EMITENT: MAREA ADUNARE NATIONALA
PUBLICAT: BULETINUL OFICIAL nr. 61 din 8 iulie 1977

În Republica Socialistã România îmbunãtãţirea sistemului de asigurãri sociale şi creşterea pensiilor pentru toate categoriile de oameni ai muncii reprezintã o preocupare permanenta a partidului şi statului, în cadrul programului general de ridicare necontenita a nivelului de trai al întregului popor.
Dezvoltarea bazei tehnico-materiaie şi perfecţionarea continua a relaţiilor de producţie în agricultura cooperatista asigura condiţiile necesare pentru obţinerea unor producţii vegetale şi animale tot mai mari, prin folosirea eficienta a pãmîntului şi celorlalte mijloace de producţie, valorificarea tuturor resurselor materiale şi a forţei de munca şi, pe aceasta baza, sporirea veniturilor cooperativelor şi ale membrilor coperatori.
Ridicarea continua a nivelului retributiei cooperatorilor ca şi creşterea pensiilor şi a celorlalte drepturi de asigurãri sociale sînt nemijlocit condiţionate de munca fiecãrui cooperator şi se realizeazã pe mãsura sporirii producţiei agricole, a dezvoltãrii averii obşteşti a fiecãrei unitãţi cooperatiste.
În acest scop,

Marea Adunare Nationala a Republicii Socialiste România adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART.1
Membrii cooperativelor agricole de producţie au dreptul la pensie şi alte drepturi de asigurãri sociale, în condiţiile prezentei legi.
Dreptul la pensie şi celelalte drepturi de asigurãri sociale se acorda în raport de munca prestatã de fiecare cooperator, de vechimea în munca, precum şi de rezultatele obţinute de unitatea agricolã cooperatista în îndeplinirea planului de producţie, de venituri şi de cheltuieli.
ART. 2
Membrii cooperativelor agricole de producţie au urmãtoarele drepturi de pensie:
a) pensie pentru munca depusa şi limita de virsta;
b) pensie pentru pierderea totalã sau în cea mai mare parte a capacitãţii de munca;
c) pensie de urmaş;
d) pensie suplimentar.
ART. 3
Pensia pentru membrii cooperativelor agricole de producţie se stableste în funcţie de urmãtoarele elemente:
a) vechimea în munca în unitatea agricolã cooperatista;
b) venitul realizat în unitatea agricolã cooperatista;
c) sectorul în care s-a desfãşurat activitatea şi funcţia îndeplinitã;
d) gradul de invaliditate şi cauza care a provocat invaliditatea;
e) perioada de contribuţie personalã şi cuantumul acestei contribuţii, pentru pensia suplimentarã.
ART. 4
Membrii cooperativelor agricole de producţie beneficiazã, în condiţiile stabilite de lege, de indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de munca, concediu plãtit pentru sarcina şi lehuzie, indemnizaţii pentru copii, precum şi de asistenta medicalã şi medicamente.
ART. 5
Toţi cooperatorii apţi de munca, inclusiv membrii de familie ai cadrelor de conducere care nu lucreazã în alte sectoare de activitate şi ai persoanelor încadrate cu contract de munca în unitãţile agricole cooperatiste, au obligaţia sa lucreze cel puţin 200 zile calendaristice anual.
În vederea creãrii condiţiilor necesare pentru ca toţi cooperatorii sa poatã efectua, în fiecare an, cel puţin 200 zile de lucru, consiliile de conducere ale cooperativelor agricole de producţie sînt obligate sa ia mãsuri de dezvoltare şi diversificare a producţiei agricole, de dezvoltare a activitãţilor de producţie industriala, de construcţii, prestãri de servicii şi a altor activitãţi productive.
În cooperativele agricole de producţie în care exista forta de munca disponibilã, consiliile de conducere sînt obligate sa organizeze, cu sprijinul comitetelor sau birourilor executive ale consiliilor populare, brigazi şi echipe care sa lucreze în alte unitãţi cooperatiste sau de stat, pe santiere, la exploatãri forestiere şi în alte activitãţi.
ART. 6
Fondurile necesare plãţii pensiilor şi celorlalte drepturi de asigurãri sociale ale membrilor cooperativelor agricole de producţie se realizeazã din;
a) contribuţia cooperativelor agricole de producţie, constind în 8 la suta din valoarea producţiei globale;
b) contribuţia asociaţiilor economice intercooperatiste, constind în 3,5 la suta din valoarea producţiei globale;
c) contribuţia personalã a cooperatorilor pentru pensia suplimentarã, de 10.15 sau 20 lei lunar;
d) contribuţia statului, de 2 la suta, stabilitã la valoarea produselor agricole livrate la fondul de stat de cãtre unititile agricole cooperatiste în cadrul planului, şi de 2,5 la suta, la valoarea produselor livrate peste plan;
e) contribuţia statului, de 2 la suta, stabitita la valoarea produselor livrate de cãtre cooperatori la fondul de stat.
Contribuţia unitãţilor agricole cooperatiste şi contribuţia personalã a cooperatorilor la fondul de pensii şi asigurãri sociale se depun lunar.
Contribuţia statului se depune de cãtre unititile de stat cãrora li s-au livrat produsele agricole, pentru fiecare categorie de produse în parte lunar pentru livrãrile în cadrul planului şi la încheierea ciclului de producţie sau la sfîrşitul anului pentru livrãrile peste plan.
Sumele depuse la fondul de pensii şi asigurãri sociale de unitãţile agricole cooperatiste şi de membrii cooperatori au regimul dobinzii de 3 la suta.
ART. 7
Pensiile şi celelalte drepturi de asigurãri sociale se plãtesc integral cooperatorilor din unitãţile agricole cooperatiste care depun în totalitate contribuţia la fondul de pensii şi asigurãri sociale. La celelalte unitãţi drepturile se plãtesc proporţional cu contribuţia depusa, dar nu mai puţin de 80 la suta din sumele cuvenite cooperatorilor.
ART. 8
Persoanele care primesc pensie din sectorul asigurãrilor sociale de stat sau din alte sectoare de activitate cu sisteme proprii de pensionare vor putea primi şi pensia cuvenitã în baza prezentei legi pentru vechimea în munca în unitatea agricolã cooperatista.
Suma rezultatã din pensiile cumulate nu va putea depãşi nivelul pensiei de asigurãri sociale ce s-ar fi cuvenit persoanei respective în cazul în care intreaga activitate ar fi fost prestatã într- o unitate de stat. În cazul în care, prin cumul, se depãşeşte acest nivel, pensiile se vor reduce în mod proporţional.
ART. 9
Pensiile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale acordate membrilor cooperativelor agricole de producţie nu sînt impozabile.
Cererile care au drept scop stabilirea dreptului la pensie sau la indemnizaţie de asigurãri sociale, introduse în fata oricãror organe sînt scutite de taxe.
ART. 10
Dreptul la pensie şi indemnizaţie de asigurãri sociale este impozabil.
Pensia şi indemnizaţia de asigurãri sociale nu pot fi cedate nici total, nici parţial.

CAP. 2
Dreptul la pensie şi alte drepturi de asigurãri sociale
A. Pensia pentru munca depusa şi limita de virsta
ART. 11
Pensia integrala pentru munca depusa şi limita de virsta se acorda cooperatorilor pe tot timpul vieţii, dupã cum urmeazã:
a) bãrbaţilor care au împlinit virsta de 65 ani şi au vechime în munca în unitãţile agricole cooperatiste de cel puţin 30 ani;
b) femeilor care au împlinit virsta de 60 ani şi au vechime în munca în unitãţile agricole cooperatiste de cel puţin 25 ani.
ART. 12
Venitul mediu anual ce se ia ca baza de calcul la stabilirea pensiei este media veniturilor realizate pentru munca în unitãţile agricole cooperatiste în 5 ani consecutiv care cooperatorul a lucrat, din ultimii 10 ani premergatori pensionãrii, la alegerea acestuia
Dacã în ultimii 10 ani cooperatorul nu a lucrat cel puţin 5 ani consecutiv, baza de calcul a pensiei este media venituritor anuale din ultimii 5 ani în care a lucrat în unitatea agricolã cooperatista.
ART. 13
Vechimea în munca, în înţelesul prezentei legi, reprezintã totalul anilor în care coperatorul a lucrat cel puţin 200 zile calendaristice în unitata agricolã cooperatista.
ART. 14
Numãrul anilor la care cooperatorul a lucrat mai puţin de 200 zile calendaristice anual intra în calculul vechimii în munca numai dacã acesta şi-a îndeplinit obligaţiile stabilite şi a efectuat volumul de munca prevãzut pentru realizarea sarcinilor din planul de producţie, de venituri şi cheltuieli pe anul respectiv.
Se considera vechime în munca şi perioadele în care cooperatorul îşi îndeplineşte obligaţiile militare, urmeazã cursuri de pregãtire, specializare sau perfecţionare la care a fost trimis de cooperativa sau este în concediu de sarcina şi lehuzie, dacã în restul anului a lucrat un numãr de zile calendaristice proporţional cu aceste perioade sau, dupã caz, a îndeplinit celelalte obligaţii prevãzute la alin. 1.
ART. 15
Pensia integrala pentru munca depusa şi limita de virsta se acorda în raport de venitul realizat, de sectorul în care au lucrat şi de funcţia pe care au îndeplinit-o, cooperatorilor care au vechime în munca de cel puţin 30 ani bãrbaţii şi 25 ani femeile .
Cuantumul pensiei este de 350-1000 lei lunar şi se stabileşte dupã cum urmeazã:
a) pentru cooperatorii care lucreazã permanent, cel puţin 10 ani, în zootehnie şi sere şi pentru cooperatorii calificaţi care lucreazã permanent, cel puţin 10 ani, în meseria de lacatus, electrician, mecanic, conducãtor de tractoare rutiere, mecanizator, sofer şi altele asemãnãtoare:


──────────────────────────────────────────────────
Grupa de venit Cuantumul pensiei
mediu anual lunare
- lei - - lei -
──────────────────────────────────────────────────
peste 15000 650
10001-15000 560
8001-10000 480
6001- 8000 450
pînã la 6000 420
──────────────────────────────────────────────────
b) pentru cooperatorii care lucreazã permanent, cel puţin 10 ani, în viticultura, pomicultura,şi legumicultura:
──────────────────────────────────────────────────
Grupa de venit Cuantumul pensiei
mediu anual lunare
- lei - - lei -
──────────────────────────────────────────────────
peste 15000 550
10001-15000 500
7001-10000 450
5001- 7000 400
pînã la 5000 380
──────────────────────────────────────────────────
c) pentru cooperatorii care lucreazã în celelalte sectoare de activitate sau care nu au lucrat cel puţin 10 ani în sectoarele prevãzute la lit; a) şi b):
─────────────────────────────────────────────────
Grupa de venit Cuantumul pensiei
mediu anula lunare
- lei - - lei -
─────────────────────────────────────────────────
peste 15000 500
10001-15000 460
7001-lOO0O 420
5001- 7000 385
pînã la 5000 350
─────────────────────────────────────────────────


d) pentru cooperatorii care au îndeplinit funcţia de şef de brigada cel puţin 10 ani:


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa de venit mediu anula
- lei -
────────────────────────────────────
peste 10001- 7001- pînã la
15000 10000 10000 7000
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

- pentru cei din sectorul zoo- 7Z5 635 545 460
tehnic şi sere
- pentru cei din viticultura,
pomicultura şi legumicultura 625 550 480 420
- pentru cei din alte sectoare 575 500 440 390
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


e) pentru cooperatorii care au îndeplinit funcţia de şef de ferma sau de sector cel puţin 10 ani, pensia este cu 10 la suta mai mare decît cea prevãzutã pentru şeful de brigada, corespunzãtor sectorului în care au lucrat şi grupei de venit mediu anual;
f) pentru cooperatorii care au îndeplinit funcţia de preşedinte al cooperativei agricole de producţie cel puţin 10 ani:


──────────────────────────────────────────────────
Grupa de venit Cuantumul pensiei
mediu anual lunare
- lei - - lei -
──────────────────────────────────────────────────
peste 36000 1OO0
28001-36000 900
20001-28000 750
pînã la 20000 600
──────────────────────────────────────────────────


g) pentru cooperatorii care au îndeplinit cel puţin 10 ani funcţia de vicepreşedinte scos din producţie sau de contabil-şef, pensia este de 85 la suta din cea cuvenitã preşedintelui, la grupa de venit şi vechimea în munca corespunzãtoare.
ART. 16
Cooperatorii care, au o vechime în munca de peste 30 ani bãrbaţii şi 25 ani femeile, vor primi o pensie lunarã majoratã pentru fiecare an lucarat în plus cu 0,5 la suta din venitul mediu lunar luat ca baza de calcul la stabilirea pensiei.
ART. 17
Cooperatorii care nu, îndeplinesc condiţiile de vechime în munca în unitatea agricolã cooperatista pentru obţinerea pensiei integrale pentru munca depusa şi limita de virsta au drepturi la pensie la împlinirea virstei de 65 ani bãrbaţii şi 60 ani femeile, dacã au cel puţin 10 ani vechime în munca în unitatea agricolã cooperatista. În acest caz, cuantumul pensiei se calculeazã în raport cu numãrul anilor de vechime în munca în unitatea, agricolã cooperatista.
ART. 18
La pensia cuvenitã cooperatorilor care au îndeplinit cel puţin 10 ani funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, scos din producţie, şef de ferma sau de brigada se adauga, din fondurile de stat, o suma reprezentind 50 la suta din indemnizaţia medie lunarã primitã în ultimii 5 ani în care au îndeplinit aceste funcţii, potrivit prevederilor Legii retribuirii dupã cantitatea şi calitatea muncii.
Aceasta suma se acorda cu condiţia ca în cazul preşedinţilor şi vicepreşedinţilor, unitatea sa fi realizat planul de livrãri la fondul de stat iar în cazul şefului de ferma sau de brigada, subunitatea de producţie sa-şi fi indeplint sarcinile proprii de plan, o perioada de cel puţin 5 ani din ultimii 10 ani în care aceste persoane au îndeplinit funcţiile respective.
ART. 19
Cooperatorii a cãror vechime în munca cuprinde, cu respectarea condiţiilor prevãzute de art. 14, şi ani în care aceştia au lucrat mai puţin de 200 zile calendaristice vor primi o pensie lunarã redusã cu 2 la suta pentru fiecare dintre aceşti ani, dar nu cu mai mult de 20 la suta din cuantumul pensiei cuvenite.
ART. 20
Pensia pentru munca depusa şi limita de virsta nu va putea fi mai mica de 400 lei pentru presedinti şi de 220 lei pentru ceilalţi cooperatori.

B. Pensia pentru pierderea capacitãţii de munca
ART. 21
Cooperatorii care, datoritã unor accidente de munca, şi-au pierdut total sau în cea mai mare parte capacitatea de munca şi sînt încadraţi în gradui I sau II de invaliditate, primesc pensie pe tot timpul cît dureazã invaliditatea.
Beneficiazã, de asemenea, de pensie, în condiţiile prezentei legi cooperatorii care şi-au pierdut total sau în cea mai mare parte capacitatea de munca din cauza unei boli sau a unui accident în afarã de munca, dacã invaliditatea este de gradul I sau II.
Art. 22
Pensia ce se acorda cooperatorilor care şi-au pierdut total capacitatea de munca datoritã unui accident de munca şi sînt încadraţi în gradul I de invaliditate se stabileşte, în raport de vechimea în munca, dupã cum urmeazã:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupele de vechime în munca
────────────────────────────────────────────
pînã la
10 ani 15 ani 20 ami 25 ani 30 ani
- procente din pensia cuvenitã
pentru munca depusa şi limita
de virsta 50 60 70 80 90
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


În cazul cooperatorilor cu o vechime în munca mai mare de 10 ani, procentual de 50 la suta se va aplica la pensia pentru munca depusa şi limita de virsta corespunzãtoare unei vechimi în munca de 10 ani.
În cadrul fiecãrei grupe de vechime cuprinsã între 10-30 ani, procentele se aplica proporţional cu numãrul anilor lucrati.
ART. 23
Pensia pentru pierderea capacitãţii de munca din cauza de boala sau de accident în afarã procesului de munca se acorda cooperatorilor care şi-au pierdut total capacitatea de munca şi sînt încadraţi în gradul I de invaliditate, dacã au cel puţin 10 ani vechime în munca în unitatea agricolã cooperatista.
Pensia se stabileşte, în raport de vechimea în munca, în procente din pensia pentru munca depusa şi limita de virsta, dupã cum urmeazã:


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupele de vechime în munca
────────────────────────────────────────────
10 ani 15 ani 20 ani 25 ani 30 ani
- procente din pensia pentru
munca depusa şi limita de virsta 35 45 55 65 75
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


În cadrul fiecãrei grupe de vechime, procentele se aplica proporţional cu numãrul anilor lucrati.
ART. 24
În cazul invaliditatii de gradul II cuantumul pensiei este de 85 la suta din pensia corespunzãtoare gradului I de invaliditate, stabilitã potrivit art. 22 şi 23.
ART. 25
Dupã împlinirea virstei de 65 ani bãrbaţii şi 60 ani femeile, cooperatorii pensionari de invaliditate pot cere transformarea pensiei de invaliditate în pensia pentru limita de virsta la care au dreptul.
ART. 26
Criteriile şi normele pe baza cãrora se face încadrarea în gradele I şi II de invaliditate, în vederea acordãrii pensiei, se stabilesc prin decret al Consiliului de Stat.

C. Pensia. de urmaş
ART. 27
Pensia de urmaş se acorda copiilor de cooperatori, orfani de unul sau de ambii pãrinţi, pînã la împlinirea virstei de 16 ani sau, dacã urmeazã o şcoala, pînã la absolvirea acesteia, dar fãrã a depãşi virsta de 25 ani.
Pensia de urmaş se acorda cu condiţia ca pãrintele sau, dupã caz, pãrinţii decedati sa fi îndeplinit condiţiile pentru obţinerea, unei pensii
Cuantumul pensiei este de 120 lei lunar pentru fiecare copil orfan de unul dintre pãrinţi şi de 180 lei lunar pentru fiecare copil orfan de ambii pãrinţi.

D. Pensia suplimentarã
ART. 28
Pensia suplimentarã se acorda cooperatorilor pensionari care au contribuit, cel puţin 5 ani, cu cîte 10, 15 sau 20 lei lunar, în timpul activitãţii în unitatea agricolã cooperatista, la constituirea fondului pentru plata acestei pensii.
Cuantumul pensiei suplimentare este de cîte 10, 15 sau 20 lei lunar pentru fiecare perioada de 5 ani de contribuţie personalã a cooperatorului, potrivit contribuţiei depuse lunar.
Cooperatorilor care, înainte de pensionare, au contribuit pentru pensia suplimentarã mai puţin de 5 ani li se va restitui, la data pensionãrii, suma cu care au contribuit, la care se adauga o dobinda de 3 la suta.
ART. 29
Cooperatorii care au împlinit virsta de pensionare sau sînt invalizi şi, ambele cazuri, nu îndeplinesc condiţiile prevãzute de prezenta lege pentru a primi pensie pentru munca depusa şi limita de virsta sau pentru pierderea totalã ori în cea mai mare parte a capacitãţii de munca au dreptul la pensie suplimentarã, dacã au contribuit cel puţin 5 ani

E. Alte drepturi de asigurãri sociale
ART. 30
Cooperatorii care lucreazã în unitãţile agricole cooperatiste; cooperatorii pensionari, precum şi membrii lor de familie beneficiazã, în mod gratuit, pe timpul internãrii în spitale, de întreţinere şi medicamente.
Pe timpul tratamentului ambulatoriu cooperatorii beneficiazã de medicamente, potrivit legii.
Cheltuielile necesare în acest scop se suporta din fondul de pensii şi asigurãri sociale al membrilor cooperativelor agricole de producţie.
ART. 31
Cooperatorii care realizeazã sarcinile de producţie în conformitate cu normele de lucru stabilite beneficiazã de indemnizaţie pentru incapacitate teporara de munca determinata de boli sau accidente, potrivit legii.
Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de munca determinata de accident de munca în unitatea agricolã cooperatista se acorda indiferent de vechimea în munca.
ART. 32
Cooperatoarele care lucreazã în unitãţile agricole cooperatiste beneficiazã de un concediu plãtit pentru sarcina şi lehuzie, pe timp de 60 de zile lucrãtoare, potrivit legii.
ART. 33
Familiilor de cooperatori, din care cel puţin unul din soţi lucreazã în unitatea agricolã cooperatista, li se acorda o indemnizaţie lunarã de 50 lei pentru fiecare copil în virsta de pînã la l6 ani împliniţi, aflat în întreţinerea acestora.
Indemnizaţia de 50 lei pentru fiecare copil se majoreazã cu:
- 20 lei pentru al saselea copil;
- 30 lei pentru al saptelea copil;
- 40 lei pentru al optulea copil;
- 50 lei pentru al noualea copil şi urmãtorii.
Indemnizaţia se acorda numai în luna în care unul din soţi a lucrat cel puţin 15 zile şi a realizat sarcinile de producţie în conformitate cu normele de munca stabilite. Indemnizaţia va fi acordatã în continuare şi în perioada în care unul dintre soţi beneficiazã de indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de munca.
Au dreptul la indemnizaţie şi familiile cu copii care sotii sînt pensionari ai cooperativelor agricole de producţie.
Indemnizaţia nu se acorda familiilor care au dreptul sa primeascã, din alte sectoare de activitate, alocatie pentru copii.
ART. 34
Cooperatorii pensionari pot beneficia, în afarã pensiilor prevãzute de prezenta lege, de ajutoare în natura şi în bani acordate de unitãţile ai cãror membri sînt, potrivit cooperativei agricole de producţie.
ART. 35
Indemnizaţiile pentru incapacitate temporarã de munca şi concediul pentru sarcina şi lehuzie se acorda pe baza de certificate medicale eliberate de organele sanitare, potrivit prevederilor legii.

CAP. 3
Stabilirea şi plata pensiilor
ART. 36
În vederea asigurãrii respectãrii stricte a prevederilor legii privind întocmirea actelor de pensionare, a ţinerii unei evidente corecte a tuturor datelor şi celorlalte elemente pe baza cãrora se stabilesc drepturile la pensie şi alte drepturi de asigurãri sociale, pe lîngã organele de conducere colectivã ale unitãţilor agricole cooperatiste se constituie comisii de pensii şi asigurãri sociale.
Comisiile de pensii şi asigurãri sociale sînt alcãtuite din 3-7 membri şi sînt conduse de vicepreşedintele cooperativei sau un alt membru al consiliului de conducere sau, dupã caz, al consiliului oamenilor muncii.
Componenta comisiei se stabileşte de cãtre adunarea generalã a unitãţii agricole cooperatiste.
Modul de organizare şi funcţionare, atribuţiile şi rãspunderile comisiilor de pensii şi asigurãri sociale din unitãţile agricole cooperatiste se stabilesc prin regulament aprobat prin decret al Consiliului de Stat.
ART. 37
În vederea stabilirii pensiei, unitatea agricolã cooperatista întocmeşte dosarul de pensionare, care trebuie sa cuprindã carnetul de pensii şi asigurãri sociale cu înregistrãrile la zi, precum şi orice alte documente necesare. Dosarul de pensionare se verifica de cãtre comisia de pensii şi asigurãri sociale, care are obligaţia sa semnaleze conducerii unitãţii orice nereguli constatate. Unitatea agricolã cooperatista poarta intreaga rãspundere pentru exactitatea datelor pe care le conţine dosarul de pensie.
Unitatea agricolã cooperatista este obligatã sa înainteze, în termenele prevãzute de lege, dosarul de pensionare direcţiei pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale, care va propune, potrivit legii, comisiei judeţene de pensii emiterea deciziei de pensionare sau va depune dosarul la comisia judeteana de expertiza medicalã şi recuperare a capacitãţii de munca.
Comislile judeţene de pensii emit, potrivit legii, deciziile de pensionare şi examineazã contestaţiile impotriva hotãrîrilor comisiilor de pensii şi asigurãri sociale din unitãţile agricole cooperatiste şi ale comisiilor de expertiza şi recuperare a capacitãţii de munca. În aceste cazuri din comisia judeteana de pensii va face parte şi delegatul uniunii judeţene a cooperativelor agricole de producţie.
Impotriva deciziilor comisiilor judeţene de pensii se poate face apel, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrala de Pensii, care funcţioneazã la Ministerul Muncii.
ART. 38
În vederea stabilirii drepturilor de pensie şi a altor drepturi de asigurãri sociale ale membrilor cooperativelor agricole de producţie se introduce "Carnetul de pensii şi asigurãri sociale", în care se vor evidenţia vechimea în munca în unitatea agricolã cooperatista, venitul realizat, sectorul în care s-a desfãşurat activitatea, funcţia îndeplinitã, perioada de contribuţie personalã şi alte elemente care servesc la stabilirea acestor drepturi.
ART. 39
Operaţiunile privind constituirea şi administrarea fondurilor necesare şi pensiilor şi a celorlalte drepturi de asigurãri sociale pentru membrii cooperativelor agricole de producţie se fac de Ministerul Muncii, prin direcţiile pentru probleme de munca şi ocrotiri sociale şi oficiile acestora.
Casa de pensii şi asigurãri sociale a membrilor cooperativelor agricole de producţie îşi înceteazã activitatea.
ART. 40
Pensiile şi celelalte drepturi de asigurãri sociale se acorda la cererea persoanelor îndreptãţite.
ART. 41
Vechimea în munca a membrilor cooperativelor agricole de producţie se ia în considerare numai pentru stabilirea drepturilor de pensie şi altor drepturi de asigurãri sociale, potrivit prevederilor prezentei legi.
Perioada de timp în care o persoana a lucrat în cooperativa pe baza de contract de munca se cumuleazã cu vechimea în munca în cooperativa în calitate de membru, în vederea stabilirii pensiei potrivit prezentei legi, dacã persoana respectiva nu are drept la pensie în cadrul asigurãrilor sociale de stat.
Au dreptul la pensie, în condiţiile prezentei legi, şi persoanele care au cel puţin 5 ani vechime în munca în unitatea agricolã cooperatista, dacã au lucrat şi în sectorul de stat, iar perioada lucrata în cele doua sectoare este mai mare de 10 ani. În acest caz cuantumul pensiei cuvenite pentru munca depusa în unitatea agricolã cooperatista se stabileşte în raport cu vechimea în munca în aceasta unitate.

CAP. 4
Dispoziţii finale şi tranzitorii
ART. 42
Stabilirea vechimii în munca a membrilor cooperativelor agricole de producţie pentru perioadele anterioare intrãrii în vigoare a prezentei legi se face potrivit prevederilor existente la data prestãrii muncii.
ART. 43
Prevederile prezentei legi se intregesc în mod corespunzãtor cu dispoziţiile legii privind pensiile de asigurãri sociale de stat şi asistenta socialã referitoare la plata pensiei şi suspendarea acesteia, la revizuirea deciziilor de pensionare şi recuperarea sumelor plãtite fãrã temei cu titlu de pensie sau alte drepturi aferente, precum şi la contestaţia impotriva hotãrîrii privind încadrarea în grade de invaliditate şi revizuirea medicalã a pensionarilor de invaliditate.
ART. 44
Prevederile prezentei legi se aplica începînd de la data de 1 ianuarie 1978, cu excepţia celor privind contribuţia statului, care se aplica de la data de 1 iunie 1977, precum şi a celor privind contribuţia personalã a cooperatorilor, care se aplica de la 1 iulie 1977.
ART. 45
Pe data intrãrii în vigoare a prezentei legi, <>Decretul nr. 535 din 23 iunie 1966 privind dreptul la pensie şi alte drepturi sociale ale membrilor cooperativelor agricole de producţie, precum şi orice alte dispoziţii contrare se abroga.

Aceasta lege a fost adoptatã de Marea Adunare Nationala în şedinţa din 30 iunie 1977.

Preşedintele
Marii Adunãri Naţionale,
NICOLAE GIOSAN
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016