Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 398 din 14 iunie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 18/2002 privind functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 398 din 14 iunie 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 18/2002 privind functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 460 din 28 iunie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ART. 1
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 18 din 24 ianuarie 2002 privind funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenta, adoptatã în temeiul <>art. 1 pct. VI.5 din Legea nr. 751/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 81 din 1 februarie 2002, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:

1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - În sensul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtorul înţeles:
a) apel de urgenta - orice chemare sau solicitare de ajutor, realizatã prin mijloacele stabilite prin prezenta ordonanta;
b) furnizor de servicii - contractantul, persoana juridicã, stabilit prin hotãrâre a Guvernului, care va implementa în România Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenta, în conformitate cu prevederile contractului de achiziţie publica;
c) numãr unic pentru apeluri de urgenta - 112;
d) Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenta - serviciile de dispecerizare şi de coordonare a intervenţiei, în caz de urgenta, a personalului specializat, pe teritoriul României;
e) serviciile specializate de intervenţie - serviciile de intervenţie rapida ale poliţiei, pompierilor, ambulantei, precum şi altele stabilite prin hotãrâre a Guvernului, care au obligaţia sa acţioneze în cazul apelurilor de urgenta."

2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - În România operatorul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenta este Serviciul de Telecomunicaţii Speciale."

3. Articolul 3 se abroga.

4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenta funcţioneazã permanent."

5. Literele b) şi c) ale alineatului (1) şi alineatul (2) ale articolului 5 vor avea urmãtorul cuprins:
"b) analizeazã, directioneaza şi transmite operativ apelurile de urgenta serviciilor specializate de intervenţie, iar în funcţie de natura evenimentelor şi de consecinţele acestora, şi autoritãţilor competente;
c) transmite imediat, în cazul producerii dezastrelor, apelurile, datele şi informaţiile primite Secretariatului tehnic permanent de pe lângã Comisia guvernamentalã de apãrare impotriva dezastrelor;
.................................................................
(2) Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenta asigura, conform legii, receptionarea apelurilor de urgenta şi în limbile minoritãţilor naţionale din unitatea administrativ-teritorialã şi, dupã caz, în una dintre limbile de circulaţie internationala."

6. Litera a) a alineatului (1) al articolului 6 va avea urmãtorul cuprins:
"a) asigura permanent, prin dispeceratele proprii, preluarea apelurilor de urgenta transmise de dispeceratul pentru apeluri de urgenta;"

7. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 7 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) În România se introduce 112 ca numãr unic pentru apeluri de urgenta în reţelele publice de telefonie.
(2) Numãrul unic pentru apeluri de urgenta va fi utilizat în paralel cu celelalte numere telefonice naţionale pentru anunţarea urgentelor, pentru o perioada de 3 luni de la data finalizarii instalãrii Sistemului naţional unic pentru apelurile de urgenta."

8. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 8 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei va supraveghea ca toţi operatorii publici de telefonie fixa, care furnizeazã aceste servicii de comunicaţii, sa asigure primirea şi retransmiterea apelului de urgenta de la orice post telefonic fix pe care îl opereazã, pana la desfiinţarea circuitului telefonic respectiv.
(2) În cuprinsul avizului de comunicare asupra datei de desfiinţare a circuitului telefonic, conform alin. (1), se va preciza în mod clar şi faptul ca de la data respectiva utilizatorul nu va mai beneficia de posibilitatea de a telefona la numãrul unic pentru apeluri de urgenta."

9. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - Operatorii publici de telefonie mobila, care furnizeazã aceste servicii de comunicaţii, au obligaţia sa asigure primirea şi retransmiterea apelului de urgenta de la orice aparat telefonic pentru comunicaţii mobile, indiferent de tipul de serviciu folosit de utilizatorul respectiv."

10. Dupã articolul 9 se introduce articolul 9^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 9^1. - Operatorii publici de telefonie existenţi la data finalizarii instalãrii Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenta vor introduce în termen de 30 de zile de la aceasta data numãrul unic pentru apeluri de urgenta."

11. Articolul 11 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 11. - (1) Operatorii publici de telefonie fixa sau mobila, care furnizeazã servicii de comunicaţii în România, au obligaţia de a pune la dispoziţie operatorului Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenta, gratuit şi în timp util, toate numerele de telefon, numele şi adresele din bazele lor de date, actualizate lunar.
(2) Operatorul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenta este obligat sa asigure confidenţialitatea şi securitatea bazelor de date puse la dispoziţia lui potrivit alin. (1), conform legilor în vigoare.
(3) Furnizorul de servicii este obligat sa asigure, conform legilor în vigoare, confidenţialitatea şi securitatea bazelor de date cu care intra în contact."

12. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - (1) Pentru finanţarea functionarii Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenta şi în vederea recuperãrii investiţiilor efectuate de cãtre furnizorul de servicii pentru implementarea Sistemului naţional pentru apeluri de urgenta se instituie un tarif care se colecteazã de cãtre furnizorul de servicii de la operatorii publici de telefonie.
(2) Cuantumul tarifului prevãzut la alin. (1) va fi stabilit prin hotãrâre a Guvernului, în condiţiile legii.
(3) Furnizorul de servicii suporta cheltuielile pentru acoperirea costurilor legate de realizarea comunicatiei dintre postul de la care se efectueazã apelul de urgenta şi dispeceratul pentru apeluri de urgenta corespunzãtor, precum şi pentru cele legate de realizarea comunicatiei necesare între dispeceratul pentru apeluri de urgenta şi dispeceratele serviciilor specializate de poliţie, pompieri şi ambulanta.
(4) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, va întocmi proiectul de norme metodologice privind colectarea fondurilor reprezentând sumele corespunzãtoare tarifului prevãzut la alin. (1), pe care îl va supune spre aprobare Guvernului."

13. Alineatul (1) al articolului 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - (1) Toate persoanele juridice interesate în realizarea comunicatiei cu Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenta au obligaţia de a solicita în scris avizul tehnic de compatibilitate a sistemelor proprii cu soluţia tehnica implementata la dispeceratul pentru apeluri de urgenta de cãtre furnizorul de servicii."

14. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) În gestionarea apelurilor de urgenta furnizorul de servicii poate încheia convenţii cu organizaţii neguvernamentale şi cu alte servicii comunitare, constituite ca persoane juridice, potrivit legii.
(2) Persoanele juridice constituite conform alin. (1), interesate în realizarea comunicatiei cu Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenta, suporta cheltuielile pentru acoperirea costurilor legate de realizarea comunicatiei între dispeceratele corespunzãtoare de urgenta şi serviciile specializate în intervenţii din cadrul persoanelor juridice respective."

15. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Se interzice utilizarea numãrului 112 în scopuri ce nu reprezintã apeluri de urgenta."

16. Alineatul (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Constituie contravenţii, potrivit prevederilor prezentei ordonanţe, urmãtoarele fapte şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) apelarea abuzivã sau alertarea falsa a dispeceratului pentru apeluri de urgenta - cu amenda de la 1.000.000 lei la 5.000.000 lei;
b) nerespectarea de cãtre operatorii publici de telefonie a obligaţiilor prevãzute la art. 8, 9, 9^1 şi 11 - cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei;
c) neîndeplinirea de cãtre furnizorul de servicii a obligaţiilor privind securitatea şi confidenţialitatea bazelor de date, prevãzute la art. 11, dacã nu este sãvârşitã în astfel de condiţii încât sa constituie infracţiune - cu amenda de la 15.000.000 lei la 500.000.000 lei."

17. La articolul 18, dupã alineatul (2) se introduce alineatul (2^1) cu urmãtorul cuprins:
"(2^1) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii prevãzute la alin. (1) lit. c) se realizeazã de cãtre autoritatea de supraveghere, în sensul <>Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, sau de cãtre alte organe abilitate de lege, dupã caz."

18. Dupã articolul 18 se introduce articolul 19 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Cuantumul amenzilor prevãzute la art. 18 poate fi actualizat ţinându-se seama de indicele de inflaţie, prin hotãrâre a Guvernului."

ART. 2
<>Ordonanta Guvernului nr. 18/2002 privind funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenta, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta lege, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 3 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VACAROIU

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016