Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 395 din 11 octombrie 2004  privind activitatea hidrografica maritima    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 395 din 11 octombrie 2004 privind activitatea hidrografica maritima

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 941 din 14 octombrie 2004

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta lege stabileşte normele generale aplicabile, precum şi specificul activitãţilor hidrografice maritime, condiţiile şi modul lor de desfãşurare în zona de competenţã naţionalã a României la Marea Neagrã, în porturile sale maritime şi instituie autoritatea naţionalã cu atribuţii şi responsabilitãţi în domeniul hidrografiei maritime.
ART. 2
(1) Prin activitãţi hidrografice maritime se înţelege totalitatea acţiunilor care au ca scop cunoaşterea condiţiilor de navigaţie în zona maritimã de competenţã naţionalã, inclusiv a acţiunilor de desfãşurare în condiţii de siguranţã a navigaţiei în afara porturilor maritime.
(2) Activitãţile hidrografice maritime cuprind acţiuni specifice privind cunoaşterea naturii şi topografiei marine, a geodeziei ariei marine şi a regiunii de coastã învecinatã, a aspectului liniei de ţãrm, a condiţiilor oceanografice şi climatologice marine cu impact asupra navigaţiei, precum şi acţiuni de asigurare cu faruri. În activitãţile hidrografice maritime sunt cuprinse şi acţiunile de balizaj şi alte categorii de acţiuni necesare asigurãrii navigaţiei, efectuate în afara porturilor maritime.
ART. 3
Scopul activitãţilor hidrografice maritime este crearea condiţiilor necesare pentru desfãşurarea în siguranţã a navigaţiei, în scopul protejãrii navelor, mãrfurilor, echipajelor şi pasagerilor, bunurilor acestora, precum şi de protecţie a mediului.
ART. 4
Datele obţinute prin activitatea hidrograficã maritimã reprezintã baza sistemului naţional de informaţii hidrografice maritime.

CAP. II
Desfãşurarea activitãţii hidrografice

ART. 5
(1) Autoritatea naţionalã în domeniul activitãţii hidrografice maritime este Ministerul Apãrãrii Naţionale prin Direcţia hidrograficã maritimã, care are ca atribuţii realizarea, gestionarea şi ţinerea la zi a fondului de date şi informaţii privind cartografia, geodezia marinã şi navigaţia maritimã, conform reglementãrilor naţionale şi siguranţei navigaţiei maritime şi convenţiilor internaţionale la care România este parte sau conform acordurilor şi înţelegerilor bilaterale semnate cu statele maritime cu care România are frontierã.
(2) Direcţia hidrograficã maritimã desfãşoarã, în principal, urmãtoarele activitãţi:
a) cercetarea batimetricã a mãrii, cercetarea geodezicã şi de altã naturã a obiectelor din zona costierã, din mare, de pe solul submarin şi din zona submarinã, geofizica mãrii şi oceanografia în partea relevantã pentru hidrografie;
b) punerea la dispoziţie navelor şi ambarcaţiunilor a informaţiilor hidrografice, prin emiterea avizelor pentru navigatori, culegerea, analiza şi schimbul de avize hidrografice şi de navigaţie cu instituţii similare din alte state, în scopul actualizãrii hãrţilor maritime oficiale şi a documentelor nautice proprii;
c) elaborarea, producţia şi actualizarea hãrţilor de navigaţie oficiale şi a documentelor nautice româneşti, corelarea lor cu recomandãrile organizaţiilor internaţionale la care România este parte, precum şi pãstrarea şi actualizarea originalelor;
d) descrierea şi marcarea pe documentele elaborate a limitei suveranitãţii pe mare a României, definitã geodezic, luând în considerare documentele naţionale, tratatele, acordurile şi înţelegerile bilaterale care reglementeazã frontierele maritime;
e) actualizarea şi gestionarea bazei oficiale de date hidrografice maritime pe baza informaţiilor rezultate din activitãţile sale specifice sau obţinute de la alte instituţii/organizaţii naţionale, civile sau militare, cu care colaboreazã;
f) reprezentarea României la organizaţiile internaţionale cu care aceasta coopereazã în domeniul hidrografiei maritime;
g) gestionarea sistemului naţional de informaţii hidrografice maritime;
h) organizarea serviciului de supraveghere hidrograficã, realizarea reţelei de staţii sau substaţii permanente ori temporare de culegere a datelor;
i) distribuţia şi vânzarea hãrţilor de navigaţie şi a documentelor nautice româneşti, a cãror utilizare este obligatorie pentru siguranţa navigaţiei.
ART. 6
(1) Activitatea hidrograficã maritimã definitã conform art. 2 poate fi desfãşuratã şi de alte instituţii, organisme sau organizaţii publice ori private, române sau strãine, care au prevãzute în statutul propriu astfel de activitãţi specifice, numai cu autorizarea expresã a Direcţiei hidrografice maritime.
(2) Autorizaţia prevãzutã la alin. (1) se elibereazã în mod gratuit de Direcţia hidrograficã maritimã, la cererea celor interesaţi, cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea activitãţilor.
(3) Direcţia hidrograficã maritimã este abilitatã sã colaboreze direct cu instituţiile, organismele şi organizaţiile publice sau private prevãzute la alin. (1), sã solicite sau sã primeascã, conform legii, datele şi informaţiile necesare activitãţilor sale specifice, utilizându-le cu respectarea dreptului de autor al colaboratorului sau colaboratorilor respectivi.
(4) Direcţia hidrograficã maritimã poate colabora, pentru promovarea şi derularea unor cercetãri oceanografice, în cadrul programelor naţionale, sectoriale, precum şi în cadrul programelor internaţionale, cu unitãţi şi instituţii de drept public şi privat din sistemul naţional de cercetare-dezvoltare.
(5) Prevederile alin. (1) nu se aplicã administraţiilor de porturi şi de cãi navigabile care au în obiectul de activitate executarea de lucrãri în Marea Neagrã pentru accesul navelor din mare în Canalul Sulina şi în porturile maritime româneşti, precum şi institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare care desfãşoarã activitãţi specifice de cercetare marinã şi costierã, potrivit competenţelor legale.
(6) Direcţia hidrograficã maritimã anuleazã autorizaţia eliberatã în situaţia în care nu sunt respectate prevederile prezentei legi şi informeazã organele competente române, pentru aplicarea mãsurilor legale necesare.
ART. 7
Instituţiile, organismele sau organizaţiile publice ori private autorizate sã desfãşoare activitãţi hidrografice maritime sunt obligate sã respecte prevederile tratatelor şi convenţiilor din domeniul hidrografic la care România este parte.
ART. 8
Instituţiile, organismele sau organizaţiile publice ori private, autorizate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1), trimit Direcţiei hidrografice maritime, în cel mult 30 de zile de la data terminãrii lucrãrilor, câte o copie a fiecãrui raport, studiu, proiect, precum şi întregul volum de date colectate.
ART. 9
(1) Direcţia hidrograficã maritimã colecteazã şi analizeazã datele obţinute în activitatea hidrograficã maritimã şi, în funcţie de rezultat, le declarã date oficiale.
(2) Datele cercetãrilor, colectate şi analizate de instituţiile, organismele ori organizaţiile publice sau private prevãzute la art. 6 alin. (1), nu sunt considerate oficiale.
(3) Direcţia hidrograficã maritimã stocheazã datele oficiale şi le publicã în hãrţi oficiale, documente nautice şi avize pentru navigatori, potrivit solicitãrilor şi nevoilor.
(4) În publicaţiile speciale Direcţia hidrograficã maritimã face cunoscute modificãrile şi amendamentele la hãrţile care privesc apãrarea naţionalã.
ART. 10
Navele care navigheazã în apele din zona de competenţã naţionalã a României sunt obligate sã aibã la bord hãrţile oficiale şi documentele nautice actualizate pentru aceastã zonã, publicate de Direcţia hidrograficã maritimã.
ART. 11
(1) Originalele documentelor hidrografice, cartografice şi geodezice, precum şi datele primare privind natura şi topografia fundurilor marine, aspectul de linie de ţãrm, condiţiile oceanografice şi climatologice marine cu impact asupra navigaţiei în zona Mãrii Negre, în care România are sau dobândeşte drepturi suverane, sunt pãstrate la Direcţia hidrograficã maritimã.
(2) Cedarea originalelor prevãzute la alin. (1) pentru uzul altor instituţii, organisme, organizaţii publice sau private ori persoane fizice nu este permisã.
ART. 12
Copierea parţialã sau integralã a hãrţilor şi documentelor nautice, studiilor şi a altor ediţii publicate de Direcţia hidrograficã maritimã şi distribuirea acestora sunt permise numai cu acordul prealabil, în scris, al Direcţiei hidrografice maritime.
ART. 13
Datele obţinute din activitatea hidrograficã maritimã pot fi fãcute publice, cu respectarea prevederilor legale privind protecţia informaţiilor clasificate.
ART. 14
(1) Datele publice obţinute din activitatea hidrograficã maritimã se pun la dispoziţie utilizatorilor, contra cost. La solicitarea instituţiilor, organismelor sau organizaţiilor publice ori private prevãzute la art. 6 alin. (1), Direcţia hidrograficã maritimã poate desfãşura, contra cost, activitãţi hidrografice, cartografice şi de publicare.
(2) Datele prevãzute la alin. (1), precum şi tarifele practicate se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale, care se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 15
Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital pentru desfãşurarea activitãţii Direcţiei hidrografice maritime se asigurã din fonduri de la bugetul de stat, pe baza unor programe anuale şi multianuale, în condiţiile legii.
ART. 16
Datele care urmeazã a fi publicate în avizele cãtre navigatori şi care se referã la posturile maritime româneşti sunt transmise Direcţiei hidrografice maritime numai de Autoritatea Navalã Românã şi de administraţiile portuare.

CAP. III
Sancţiuni

ART. 17
Constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 20.000.000 lei la 200.000.000 lei desfãşurarea activitãţii hidrografice maritime de cãtre instituţiile, organismele sau organizaţiile publice ori private prevãzute la art. 6 alin. (1), fãrã obţinerea autorizãrii legale, cu excepţia celor prevãzute la art. 6 alin. (5).
ART. 18
Nerespectarea prevederilor art. 12 constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 10.000.000 lei la 100.000.000 lei pentru persoanele juridice şi cu amendã de la 2.000.000 lei la 12.000.000 lei pentru persoanele fizice.
ART. 19
(1) Împiedicarea desfãşurãrii activitãţii hidrografice maritime, autorizatã conform legii, precum şi deteriorarea cu bunã ştiinţã a echipamentului specific constituie contravenţii şi se sancţioneazã cu amendã de la 5.000.000 lei la 40.000.000 lei pentru persoanele juridice şi cu amendã de la 1.000.000 lei la 10.000.000 lei pentru persoanele fizice.
(2) În situaţia deteriorãrii echipamentului specific, contravenientul suportã şi contravaloarea pagubelor produse.
ART. 20
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la art. 17-19 se fac de cãtre personalul Direcţiei hidrografice maritime împuternicit de conducãtorul acesteia.
ART. 21
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 17-19 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 22
Prezenta lege intrã în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 11 octombrie 2004.
Nr. 395.

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016