Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 393 din 30 octombrie 2006  privind acordarea de compensasii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea fostului Regat al Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, in urma aplicarii Protocolului privitor la cateva insule de pe Dunare si la un schimb de comune intre Romania si Iugoslavia, incheiat la Belgrad la 24 noiembrie 1923, si a Conventiei dintre Romania si Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, relativa la regimul proprietatilor situate in zona de frontiera, semnata la Belgrad la 5 iulie 1924    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 393 din 30 octombrie 2006 privind acordarea de compensasii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea fostului Regat al Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, in urma aplicarii Protocolului privitor la cateva insule de pe Dunare si la un schimb de comune intre Romania si Iugoslavia, incheiat la Belgrad la 24 noiembrie 1923, si a Conventiei dintre Romania si Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, relativa la regimul proprietatilor situate in zona de frontiera, semnata la Belgrad la 5 iulie 1924

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 938 din 20 noiembrie 2006

Parlamentul României adoptã prezenta lege.

ART. 1
(1) Cetãţenii români prejudiciaţi în urma aplicãrii Protocolului privitor la câteva insule de pe Dunãre şi la un schimb de comune între România şi Iugoslavia, încheiat la Belgrad la 24 noiembrie 1923, ratificat prin Legea nr. 138/1924 , şi a Convenţiei dintre România şi Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, relativã la regimul proprietãţilor situate în zona de frontierã, semnatã la Belgrad la 5 iulie 1924, ratificatã prin Legea nr. 13/1927 , denumite în continuare Protocoale, au dreptul la compensaţiile stabilite potrivit prezentei legi, în mãsura în care nu au primit anterior sau au primit parţial compensaţii ori despãgubiri pentru bunurile imobile pe care le aveau în proprietate, situate pe teritoriile intrate în componenţa fostului Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, ca urmare a aplicãrii Protocoalelor.
(2) De prevederile alin. (1) beneficiazã şi cetãţenii români, moştenitori legali şi testamentari ai foştilor proprietari.
ART. 2
(1) Se acordã celor îndreptãţiţi despãgubiri sub formã de compensaţii bãneşti, o sumã calculatã la valoarea medie a categoriilor de teren, stabilitã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 59/1994 pentru modificarea anexei la <>Hotãrârea Guvernului nr. 746/1991 privind stabilirea valorii de patrimoniu a terenurilor agricole în vederea aplicãrii <>art. 36 şi 38 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 , actualizatã potrivit coeficientului de inflaţie existent la data plãţii compensaţiei, raportat la cel stabilit pentru luna martie 1994, fãrã ca totalul suprafeţei de teren pentru care se acordã despãgubirile sau compensaţiile sã depãşeascã 50 ha teren agricol şi 10 ha teren forestier, de proprietar deposedat.
(2) Criteriile de evaluare şi modalitãţile concrete de stabilire a cuantumului despãgubirilor sau de acordare a compensaţiilor pentru terenurile agricole şi intravilane, procedurile de lucru ale comisiilor de aplicare a legii, gestionarea fondurilor destinate despãgubirilor, precum şi modalitãţile de efectuare a plãţilor vor fi stabilite prin norme elaborate de Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, şi aprobate prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 3
În cazul în care, anterior, cei îndreptãţiţi au fost despãgubiţi parţial, în bani sau în naturã, pentru prejudiciile suferite în urma aplicãrii Protocoalelor, aceştia au dreptul la compensaţie sau la despãgubiri în naturã, proporţional, pentru prejudiciul rãmas neacoperit, în limitele stabilite la art. 2.
ART. 4
(1) În termen de 18 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, persoanele îndreptãţite la compensaţii, foştii proprietari sau moştenitorii acestora, vor depune în acest sens cereri proprii la comisiile constituite în cadrul prefecturilor, în temeiul <>art. 6 din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetãţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicãrii Tratatului dintre România şi Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicatã. Cererile trebuie însoţite de acte doveditoare, certificate de autoritãţi.
(2) Dacã pentru bunurile aceluiaşi proprietar sunt mai mulţi moştenitori legali, fiecare dintre aceştia este obligat sã-i menţioneze pe ceilalţi în cererea formulatã. Dacã proprietarii sau moştenitorii foştilor proprietari domiciliazã în judeţe diferite, aceştia vor trimite cererile la comisia municipiului Bucureşti.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) şi (2) vor anexa la cerere o declaraţie autentificatã, pe propria rãspundere, din care sã rezulte suprafeţele de teren pentru care se considerã îndreptãţite sã primeascã compensaţii în condiţiile prezentei legi.
(4) În cadrul termenului prevãzut la alin. (1), persoanele îndreptãţite pot depune cereri, neînsoţite de acte, în situaţia imposibilitãţii temporare de a procura actele doveditoare, termenul de depunere a actelor prelungindu-se cu maximum 90 de zile de la data depunerii cererii.
ART. 5
(1) Dovada dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru care se solicitã compensaţii se face cu înscrisuri.
(2) Arhivele Naţionale, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi alte instituţii publice care deţin acte referitoare la situaţia persoanelor evacuate ca urmare a aplicãrii Protocoalelor sunt obligate sã elibereze celor interesaţi copii de pe actele solicitate.
(3) În situaţii speciale, dupã caz, solicitantul poate prezenta şi documentele din fostul Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, prin care se face dovada dreptului de proprietate.
ART. 6
Comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti, constituite în temeiul <>art. 6 din Legea nr. 9/1998 , republicatã, au competenţa de a soluţiona şi cererile depuse de persoanele îndreptãţite, în temeiul prezentei legi. Reprezentantul Secţiei "Cadrilater" a Asociaţiei Române a Victimelor Represiunilor Staliniste (ARVIS) nu participã la soluţionarea cererilor depuse de persoanele îndreptãţite, potrivit prezentei legi.
ART. 7
(1) Comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti primesc, verificã şi rezolvã cererile de acordare a compensaţiilor sau a despãgubirilor în naturã. Hotãrârile privind acordarea compensaţiilor sau a despãgubirilor în naturã se dau în termen de cel mult 6 luni de la primirea cererilor. Hotãrârile se adoptã cu majoritatea voturilor membrilor comisiei şi se comunicã Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 , precum şi solicitantului.
(2) În termen de 15 zile de la comunicare, solicitantul nemulţumit de hotãrârea comisiei judeţene sau a municipiului Bucureşti poate face contestaţie la Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 .
(3) Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 , în termen de cel mult 60 de zile de la depunerea contestaţiilor, le va analiza şi le va aproba sau respinge, prin decizie motivatã a vicepreşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor, care coordoneazã activitatea Serviciului pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 . Hotãrârea se comunicã comisiilor judeţene sau a municipiului Bucureşti şi solicitanţilor, dupã caz.
ART. 8
(1) Hotãrârile Autoritãţii Naţionale pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 sunt supuse controlului judecãtoresc, putând fi atacate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la secţia de contencios administrativ a tribunalului în raza cãruia domiciliazã solicitantul.
(2) Hotãrârile pronunţate de tribunal sunt supuse cãilor de atac prevãzute de lege.
ART. 9
(1) În vederea soluţionãrii cererilor, comisiile prevãzute la art. 6 pot solicita acte şi informaţii oricãror instituţii publice, persoane fizice şi juridice, iar, dupã caz, şi acte oficiale din fostul Regat al Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor.
(2) În cazul în care compensaţia este solicitatã de mai mulţi moştenitori ai aceleiaşi persoane, precum şi atunci când dupã adoptarea hotãrârii apar şi alte persoane având vocaţie succesoralã, raporturile dintre succesori privind compensaţia sau despãgubirea în naturã se soluţioneazã potrivit dreptului comun.
ART. 10
(1) Compensaţiile acordate cetãţenilor români îndreptãţiţi se suportã din sumele prevãzute în bugetul Ministerului Finanţelor Publice la capitolul "Alte acţiuni", subcapitolul "Despãgubiri civile", la fel şi cheltuielile judiciare şi extrajudiciare derivate din acţiuni în reprezentarea intereselor statului, potrivit dispoziţiilor legale.
(2) Plata despãgubirilor se dispune de Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor - Serviciul pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 .
(3) Sumele prevãzute la alin. (1) se transferã la solicitarea Cancelariei Primului-Ministru, în vederea aplicãrii prezentei legi.
(4) Activitãţile privind evidenţa contabilã şi plata despãgubirilor se realizeazã prin compartimentele de specialitate din cadrul Cancelariei Primului-Ministru.
(5) Despãgubirile sau compensaţiile bãneşti vor fi acordate beneficiarilor în termen de un an de la comunicarea hotãrârii comisiei judeţene sau a municipiului Bucureşti, a Serviciului pentru aplicarea <>Legii nr. 290/2003 , în cazul contestaţiilor, sau a hotãrârii judecãtoreşti definitive, învestitã cu formulã executorie, dupã caz; plata lor se poate face şi în tranşe, în maximum 2 ani, în funcţie de disponibilitãţile bãneşti existente.
(6) Suma achitatã beneficiarilor în cea de-a doua tranşã se actualizeazã în raport cu indicele de creştere a preţurilor de consum din ultima lunã pentru care acest indice a fost publicat de Institutul Naţional de Statisticã, faţã de luna decembrie a anului anterior.
ART. 11
(1) Pentru evaluarea terenurilor, comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti desemneazã una sau mai multe comisii tehnice de specialitate, dupã caz, formate din 3 membri, specialişti în expertizãri de construcţii şi evaluatori funciari şi agricoli, desemnaţi din cadrul instituţiilor publice, al serviciilor publice descentralizate sau al consiliilor locale.
(2) Consiliile locale, instituţiile publice şi serviciile publice descentralizate ale acestora sunt obligate sã delege, la solicitarea comisiei judeţene sau a municipiului Bucureşti, specialişti pentru efectuarea rapoartelor tehnice de evaluare a despãgubirilor.
(3) Rezultatul evaluãrii se consemneazã într-un raport tehnic de evaluare, semnat de toţi membrii comisiei tehnice, care se înainteazã comisiei judeţene sau a municipiului Bucureşti.
(4) Comisiile tehnice de evaluare sunt obligate sã întocmeascã, sã redacteze şi sã înainteze cu maximã celeritate rapoartele tehnice de evaluare.
(5) Fiecare membru al comisiei tehnice de evaluare beneficiazã de o indemnizaţie, calculatã în raport cu numãrul de ore aferente întocmirii fiecãrui raport, stabilitã în lei/orã, pe bazã de deviz anexat la raportul tehnic de evaluare, aprobat de comisia judeţeanã sau a municipiului Bucureşti. Indemnizaţia brutã orarã se determinã prin împãrţirea sumei rezultate din aplicarea cotei de 20% asupra salariului de bazã brut lunar pentru funcţia de secretar general din ministere la numãrul de ore lucrãtoare aferente fiecãrei luni.
(6) Indemnizaţiile prevãzute la alin. (5) se impoziteazã în conformitate cu reglementãrile în vigoare privind impunerea veniturilor persoanelor fizice.
(7) Indemnizaţiile pentru membrii comisiilor tehnice sunt plãtite de Ministerul Finanţelor Publice, prin direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene.
ART. 12
Cererile adresate oricãror autoritãţi publice, precum şi acţiunile în justiţie având ca obiect acordarea compensaţiilor sau a despãgubirilor în naturã prevãzute de prezenta lege sunt scutite de orice taxe.
ART. 13
Dreptul la orice compensaţie pentru pagube suferite în urma aplicãrii Protocoalelor se stinge prin acordarea despãgubirilor prevãzute de prezenta lege.
ART. 14
Autoritatea Naţionalã pentru Restituirea Proprietãţilor va supune Guvernului, spre aprobare, în termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, normele metodologice cu privire la modul de lucru al comisiilor constituite conform art. 6, remunerarea membrilor comisiilor, gestionarea fondurilor prevãzute în bugetul de stat cu destinaţia de compensaţii, criteriile şi modalitãţile de stabilire a compensaţiilor sau a despãgubirilor în naturã, precum şi modalitãţile de acordare a acţiunilor prevãzute la art. 2 alin. (1).
ART. 15
Prezenta lege intrã în vigoare la 90 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE
CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Bucureşti, 30 octombrie 2006.
Nr. 393.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016