Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 384 din 10 octombrie 2006  privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 384 din 10 octombrie 2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 868 din 24 octombrie 2006
Parlamentul României adoptã prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari constituie un corp distinct de personal militar, recrutat pe bazã de voluntariat şi situat la baza ierarhiei militare.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari sunt angajaţi pe baza unui contract în funcţii prevãzute în acest scop în statele de organizare a unitãţilor militare, pe o perioadã determinatã, în funcţie de nivelul de pregãtire, starea de sãnãtate şi aptitudinile acestora pentru îndeplinirea îndatoririlor militare.
ART. 2
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari sunt selecţionaţi, pentru încheierea primului contract în aceastã calitate, din rândul cetãţenilor români, bãrbaţi şi femei, cu domiciliul în ţarã.
(2) Limitele de vârstã, modul de selecţionare, instruire, specialitãţile militare şi funcţiile în care aceştia vor fi angajaţi, precum şi modul de ţinere a evidenţei acestora se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii.
ART. 3
(1) Gradele militare ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari, în ordinea lor ierarhicã, sunt: soldat, fruntaş, caporal.
(2) Gradele militare se acordã în ordinea prevãzutã la alin. (1), indiferent dacã gradaţii voluntari au deţinut, în calitate de rezervişti, grade superioare.
(3) Dobândirea calitãţii de soldat voluntar este condiţionatã de acordul scris al celor în cauzã privind renunţarea la gradele dobândite anterior şi deţinute ca rezervist.
(4) In perioada în care soldaţii şi gradaţii voluntari sunt în activitate, aceştia sunt incluşi în planurile de mobilizare.
ART. 4
Soldaţii şi gradaţii voluntari nu pot pierde gradul obţinut decât în cazurile şi condiţiile prevãzute de lege.

CAP. II
Indatoririle şi drepturile soldaţilor şi gradaţilor voluntari

SECŢIUNEA 1
Indatoririle soldaţilor şi gradaţilor voluntari

ART. 5
Soldaţii şi gradaţii voluntari au urmãtoarele îndatoriri principale:
a) sã fie devotaţi poporului român, statului român şi instituţiei unde îşi desfãşoarã activitatea;
b) sã îndeplineascã cu loialitate şi profesionalism misiunile primite, atât pe teritoriul statului român, cât şi în afara acestuia, dacã este nevoie, chiar cu preţul vieţii;
c) sã respecte şi sã apere valorile democraţiei constituţionale;
d) sã respecte jurãmântul militar, prevederile regulamentelor militare şi sã execute întocmai şi la timp ordinele comandanţilor şi şefilor. Soldaţilor şi gradaţilor voluntari nu li se poate ordona şi le este interzis, în orice situaţie, sã execute acte contrare legii, obiceiurilor rãzboiului şi convenţiilor internaţionale la care România este parte. Neexecutarea ordinelor în aceste condiţii nu atrage rãspunderea juridicã a soldaţilor şi gradaţilor voluntari;
e) sã participe necondiţionat la misiuni internaţionale, în funcţie de cerinţele Ministerului Apãrãrii;
f) sã preţuiascã onoarea şi tradiţiile de luptã ale Armatei României, ale armei şi unitãţii din care fac parte, precum şi demnitatea gradului şi a uniformei militare pe care le poartã;
g) sã-şi perfecţioneze pregãtirea profesionalã, sã se instruiascã temeinic, sã pregãteascã subordonaţii şi sã apere drepturile acestora;
h) sã acţioneze pentru întreţinerea regulamentarã şi menţinerea în stare de operativitate a tehnicii şi a armamentului şi pentru folosirea şi administrarea eficientã a bunurilor din dotare;
i) sã pãstreze cu stricteţe secretul de stat şi de serviciu, precum şi caracterul confidenţial al activitãţilor şi informaţiilor pe care le deţin.
ART. 6
Pentru a fi asiguraţi şi a beneficia de prestaţii în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate şi în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, soldaţilor şi gradaţilor voluntari li se reţin şi li se vireazã contribuţiile sociale în cuantumurile şi în condiţiile prevãzute de legislaţia privind aceste sisteme de asigurãri.
ART. 7
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari rãspund penal, contravenţional, material şi disciplinar, dupã caz, în aceleaşi condiţii prevãzute de lege pentru cadrele militare în activitate.
(2) Nu constituie infracţiune îndeplinirea oricãrui act ordonat de comandant sau altã autoritate legitimã, dacã ordinul este dat în forma prevãzutã de lege şi nu este, în mod vãdit, ilegal.
(3) Despre neexecutarea ordinului vãdit ilegal sau a celui contrar legii, obiceiurilor rãzboiului şi convenţiilor internaţionale la care România este parte, soldaţii şi gradaţii voluntari au obligaţia sã informeze, potrivit regulamentelor militare, şeful imediat superior celui care a dat ordinul.

SECŢIUNEA a 2-a
Drepturile soldaţilor şi gradaţilor voluntari

ART. 8
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari au dreptul la:
a) soldã lunarã, ale cãrei elemente componente şi cuantumuri se stabilesc potrivit legii, precum şi alte drepturi bãneşti în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
b) echipament şi hranã gratuite, în condiţiile legii;
c) asistenţã medicalã şi medicamente gratuite, în condiţiile plãţii contribuţiei la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate;
d) documente militare de transport gratuit pentru efectuarea concediului de odihnã sau în cazul mutãrii dintr-o garnizoanã în alta, în condiţiile prevãzute de reglementãrile în vigoare pentru subofiţeri.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari pot beneficia, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii, de:
a) compensaţie lunarã pentru chirie, în cuantum de pânã la 50% din solda lunarã;
b) locuinţã de intervenţie, cu scutire de la plata chiriei;
c) produse de informare publicã internã, în mod gratuit.
(3) Soldaţilor şi gradaţilor voluntari li se vor asigura condiţii şi dotãri igienico-sanitare adecvate.
ART. 9
Soldaţii şi gradaţii voluntari au dreptul sã urmeze, în condiţiile legii, orice formã de perfecţionare a pregãtirii aparţinând învãţãmântului militar sau civil.
ART. 10
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari pot fi trimişi la studii în ţarã şi în strãinãtate, conform ordinului ministrului apãrãrii.
(2) Selecţionarea soldaţilor şi gradaţilor voluntari, în vederea trimiterii la studii în ţarã şi în strãinãtate, se face pe bazã de concurs.
(3) Soldaţii şi gradaţii voluntari care sunt trimişi sã urmeze forme de pregãtire cu o duratã mai mare de 90 de zile sunt obligaţi sã se angajeze în scris cã vor lucra în armatã cel puţin 2 ani de la absolvirea acestora.
(4) In cazul nerespectãrii angajamentului prevãzut la alin. (3), soldaţii şi gradaţii voluntari sunt obligaţi sã restituie Ministerului Apãrãrii contravaloarea cheltuielilor efectuate pentru perfecţionare, calculatã în condiţiile legii aplicabile cadrelor militare în activitate.
(5) Prevederile alin. (4) se aplicã şi în cazul în care soldaţii şi gradaţii voluntari care au urmat o formã de perfecţionare în condiţiile alin. (1) nu au absolvit-o din vina lor.
(6) Prevederile alin. (4) nu se aplicã în cazul în care soldaţilor şi gradaţilor voluntari li se reziliazã contractul din motive neimputabile acestora ori înceteazã din motive de boalã sau incapacitate temporarã de muncã, precum şi ca urmare a acordãrii concediului pentru sarcinã şi lãuzie şi a concediului pentru creşterea sau îngrijirea copilului, acordate în condiţiile legii.
(7) Soldaţilor şi gradaţilor voluntari, care au absolvit forme de pregãtire în strãinãtate, li se echivaleazã, în condiţiile legii, diplomele dobândite.
ART. 11
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari reprezintã principala resursã pentru formarea subofiţerilor, în condiţiile prevãzute de lege.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari, indiferent de gradul pe care îl au, pot fi selecţionaţi pentru a urma cursul de bazã pentru formarea deprinderilor de comandã.
(3) Limitele de vârstã a soldaţilor şi gradaţilor voluntari prevãzuţi la alin. (2) se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii.
ART. 12
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari au dreptul, în timp de pace, la un concediu de odihnã anual de 32 de zile calendaristice, cei cu o vechime în serviciu şi în muncã de pânã la 10 ani, şi de 38 de zile calendaristice, cei cu o vechime în serviciu şi în muncã mai mare de 10 ani.
(2) Soldaţilor şi gradaţilor voluntari cãrora le expirã contractul în cursul anului, precum şi celor nou-angajaţi li se stabileşte durata concediului de odihnã pe anul respectiv proporţional cu perioada lucratã pânã la data expirãrii contractului, respectiv pânã la sfârşitul anului calendaristic pentru cei nou-angajaţi, şi în raport cu vechimea în serviciu şi în muncã.
(3) Vechimea în serviciu şi în muncã, luatã în considerare pentru determinarea duratei concediului de odihnã, este cea pe care o împlineşte cel în cauzã în cursul anului calendaristic în care i se acordã concediul.
ART. 13
Soldaţii şi gradaţii voluntari beneficiazã de concediu de studii şi de concediu de odihnã suplimentar pentru activitãţi în locuri de muncã cu condiţii deosebite - vãtãmãtoare, grele sau periculoase, în aceleaşi condiţii ca şi cadrele militare în activitate.
ART. 14
(1) Regulile privind acordarea concediului de odihnã sunt cele care se aplicã, potrivit legii, cadrelor militare în activitate.
(2) Compensarea în bani a concediului de odihnã neefectuat este permisã numai în cazul încetãrii raportului de serviciu.
ART. 15
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari beneficiazã de concedii medicale plãtite, în condiţiile stabilite de lege.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea sau îngrijirea copilului, pe durata contractului aflat în derulare, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii, pe baza dispoziţiilor legale prevãzute în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Femeile, soldaţi şi gradaţi voluntari, care sunt gravide, lãuze sau alãpteazã beneficiazã de drepturile prevãzute de lege.
ART. 16
(1) Pentru rezolvarea unor probleme personale sau familiale deosebite, soldaţilor şi gradaţilor voluntari li se pot acorda învoiri şi permisii.
(2) Durata învoirilor şi permisiilor, precum şi comandanţii care au dreptul sã le aprobe se stabilesc prin regulamente militare.
ART. 17
(1) La declararea mobilizãrii sau a stãrii de rãzboi, precum şi în alte situaţii deosebite, stabilite de ministrul apãrãrii, concediile de odihnã, concediile de odihnã suplimentare, concediile de studii, învoirile şi permisiile se întrerup, soldaţii şi gradaţii voluntari fiind obligaţi sã se prezinte imediat la unitãţile militare de care aparţin.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari, bãrbaţi, aflaţi în concediu pentru creşterea sau îngrijirea copilului se prezintã la unitãţile militare de care aparţin în situaţiile prevãzute la alin. (1).
(3) Pe durata mobilizãrii, a stãrii de rãzboi sau a situaţiilor deosebite prevãzute la alin. (1), soldaţilor şi gradaţilor voluntari li se pot acorda permisii şi concedii potrivit ordinului ministrului apãrãrii.
ART. 18
(1) Vechimea în serviciu în calitate de soldat sau gradat voluntar este consideratã stagiu de cotizare şi se ia în calcul la stabilirea pensiei şi a altor drepturi de asigurãri sociale, potrivit legislaţiei privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari beneficiazã de încadrarea în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii a activitãţii pe care o desfãşoarã sau a locului de muncã unde lucreazã, conform legislaţiei aplicabile cadrelor militare în activitate.
(3) Pentru aplicarea prevederilor alin. (2), Ministerul Apãrãrii încheie un protocol cu Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
ART. 19
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari care au fost trecuţi în rezervã sau scoşi din evidenţele militare în baza prevederilor art. 45 alin. (1) lit. a)-e), g), h) şi m) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj, în condiţiile prevãzute de legislaţia în vigoare.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari trecuţi în rezervã sau scoşi din evidenţele militare în baza prevederilor art. 45 alin. (1) lit. c) şi d) sunt trimişi la medicii experţi ai asigurãrilor sociale de la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã, ce decid încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate.
(3) Soldaţii şi gradaţii voluntari încadraţi într-un grad de invaliditate, potrivit prevederilor legale, beneficiazã de pensie de invaliditate şi de celelalte drepturi prevãzute în legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
ART. 20
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari sau urmaşii acestora, dupã caz, beneficiazã de despãgubiri pentru cazurile de invaliditate sau de deces produse ca urmare a unor acţiuni militare, accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite din cauza îndeplinirii îndatoririlor militare, în condiţiile stabilite de lege pentru cadrele militare în activitate. Despãgubirile se suportã din bugetul Ministerului Apãrãrii.
(2) Cuantumul despãgubirilor prevãzute la alin. (1) se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 21
Soldaţii şi gradaţii voluntari care participã la îndeplinirea unor misiuni în afara teritoriului statului român beneficiazã de asigurãri de viaţã şi de sãnãtate, potrivit reglementãrilor în vigoare şi ordinului ministrului apãrãrii.
ART. 22
Soldaţii şi gradaţii voluntari care au fost trecuţi în rezervã sau scoşi din evidenţele militare, cu excepţia celor ale cãror contracte se reziliazã în urma demisiei sau pentru motive imputabile acestora, beneficiazã de mãsuri de reconversie profesionalã, în condiţiile stabilite pentru cadrele militare în activitate.
ART. 23
(1) Angajatorii care încadreazã în muncã pe duratã nedeterminatã soldaţi sau gradaţi voluntari disponibilizaţi, din rândul celor prevãzuţi la art. 22, primesc lunar, pe o perioadã de 12 luni, pentru fiecare persoanã angajatã din aceastã categorie, o sumã egalã cu un salariu de bazã minim brut pe ţarã în vigoare şi contribuţia la bugetul asigurãrilor de şomaj datoratã de angajator, aferentã acestuia, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncã sau de serviciu cel puţin 3 ani.
(2) Drepturile prevãzute la alin. (1) se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
(3) Angajatorii care înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1), anterior termenului de 3 ani, sunt obligaţi sã restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sumele încasate pentru fiecare persoanã plus dobânda de referinţã a Bãncii Naţionale a României, în vigoare la data încetãrii raporturilor de muncã sau de serviciu, dacã încetarea acestora a avut loc din urmãtoarele motive:
a) încetarea raportului de muncã în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. c), e) şi f) şi <>art. 65 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 84 lit. b), art. 84^1 alin. (1) lit. e) şi <>art. 84^2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Angajatorii care beneficiazã de prevederile alin. (1) şi (2) nu pot beneficia, pentru persoanele încadrate în muncã în condiţiile alin. (1), şi de subvenţiile prevãzute de legislaţia privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj.
(5) Drepturile prevãzute la alin. (1) nu se acordã pe perioadele în care raporturile de muncã sau de serviciu sunt suspendate.
ART. 24
Soldaţii sau gradaţii voluntari şi familiile acestora pot folosi, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii pentru cadrele militare, facilitãţile de recuperare, cãminele militare de garnizoanã şi de unitate şi amenajãrile sportive şi recreative aflate în proprietatea sau administrarea Ministerului Apãrãrii.
ART. 25
Soldaţilor şi gradaţilor voluntari le este interzisã sau restrânsã exercitarea unor drepturi şi libertãţi, în condiliile stabilite de lege pentru cadrele militare în activitate.

SECŢIUNEA a 3-a
Recompensele şi sancţiunile soldaţilor şi gradaţilor voluntari

ART. 26
(1) Pentru servicii excepţionale aduse statului şi poporului român, pentru acte de eroism sãvârşite pe timpul îndeplinirii îndatoririlor militare ori pentru merite deosebite în activitate, soldaţilor şi gradaţilor voluntari le pot fi conferite, în condiţiile legii, decoraţii.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari pot primi decoraţii şi de la autoritãţile publice ale altor state partenere sau organizaţii sub egida cãrora participã la misiuni internaţionale la care România ia parte, conform tratatelor încheiate.
ART. 27
Pentru îndeplinirea exemplarã a atribuţiilor de serviciu, soldaţilor şi gradaţilor voluntari li se pot acorda recompense morale şi materiale, stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii.
ART. 28
Pentru abateri de la disciplina militarã, neîndeplinirea îndatoririlor, încãlcarea normelor de conduitã militarã, a regulilor de convieţuire socialã, soldaţilor şi gradaţilor voluntari li se pot aplica urmãtoarele sancţiuni disciplinare:
a) avertisment;
b) mustrare scrisã;
c) diminuarea soldei lunare cu 5% pânã la 20%, pe o perioadã de la o lunã la 3 luni;
d) amânarea promovãrii în grad, pe o perioadã de la unu la 2 ani;
e) desfacerea disciplinarã a contractului.
ART. 29
(1) Decizia privind aplicarea sancţiunilor disciplinare se ia în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la luarea la cunoştinţã despre comiterea abaterilor.
(2) Sancţiunile disciplinare se executã în termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la comunicarea deciziei prevãzute la alin. (1).
(3) Abaterile disciplinare se sancţioneazã numai dacã s-a luat la cunoştinţã despre acestea în termen de 6 luni de la sãvârşire.
ART. 30
(1) Sub sancţiunea nulitãţii absolute, nicio mãsurã dintre cele prevãzute la art. 28, cu excepţia avertismentului, nu poate fi dispusã mai înainte de efectuarea cercetãrii prealabile de cãtre comisii, a cãror organizare şi funcţionare se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii.
(2) Abaterile de la disciplina militarã pentru care soldaţii şi gradaţii voluntari pot fi sancţionaţi disciplinar sunt stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii.

CAP. III
Selecţionarea, formarea şi admiterea în corpul soldaţilor şi gradaţilor voluntari

ART. 31
(1) Cetãţenii români, bãrbaţi şi femei, care au fost selecţionaţi, pe baza cererii lor, sã devinã soldaţi voluntari, în funcţie de aptitudini, pot urma un program de instruire structurat pe douã module:
a) modulul instruirii individuale;
b) modulul perfecţionãrii instruirii de specialitate.
(2) Cetãţenii români care, pânã la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, au îndeplinit serviciul militar ca militari în termen sau militari cu termen redus, au o vechime în activitate de cel puţin un an în gradul de soldat sau gradat voluntar ori soldat şi gradat rezervist voluntar, au fost elevi sau studenţi, cel puţin un an, în instituţiile de învãţãmânt din sistemul de apãrare şi securitate naţionalã, cu excepţia elevilor liceelor şi colegiilor militare, precum şi cei care deţin, în calitate de rezervişti, grade superioare celor prevãzuţi la art. 3 alin. (1) şi au fost selecţionaţi, pe baza cererii lor, pentru încadrarea ca soldaţi şi gradaţi voluntari urmeazã în cadrul programului de instruire numai modulul perfecţionãrii instruirii de specialitate.
(3) De prevederile alin. (2) beneficiazã şi militarii în termen şi militarii cu termen redus, încorporaţi în seriile februarie şi iunie 2006.
(4) Planificarea, organizarea, desfãşurarea, precum şi durata pregãtirii militarilor voluntari prevãzuţi la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii.
(5) In perioada programului de instruire prevãzut la alin. (1) lit. a), cetãţenii români au calitatea de soldat voluntar şi beneficiazã gratuit de hranã, echipament şi materiale de întreţinere. în aceastã perioadã beneficiazã de o indemnizaţie lunarã egalã cu 50% din solda de funcţie şi solda de grad a unui soldat voluntar.
(6) La încheierea modulului de instruire prevãzut la alin. (1) lit. a), soldaţii voluntari depun jurãmântul militar prevãzut de lege.
ART. 32
(1) Cetãţenii români care urmeazã sã devinã soldaţi voluntari în condiţiile prevãzute la art. 31, în funcţie de aptitudini, pot semna angajamente sau contracte cu Ministerul Apãrãrii, dupã cum urmeazã:
a) la selecţionare, un angajament pentru efectuarea modulului instruirii individuale, cu excepţia celor prevãzuţi la art. 31 alin. (2) şi (3);
b) la începerea modulului perfecţionãrii instruirii de specialitate, un contract pentru efectuarea acestuia;
c) dupã încheierea modulelor prevãzute la art. 31 alin. (1) lit. a) şi b), un prim contract, cu durata de 4 ani.
(2) Forma şi conţinutul-tip ale angajamentului şi contractelor prevãzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii.
(3) In cazul întreruperii înainte de termen a angajamentului şi contractelor prevãzute la alin. (1), soldaţii şi gradaţii voluntari sunt obligaţi sã restituie Ministerului Apãrãrii contravaloarea cheltuielilor efectuate pe timpul programului de instruire, calculatã în condiţiile legii aplicabile cadrelor militare în activitate.
(4) Prevederile alin. (3) se aplicã în cazul în care soldaţii sau gradaţii voluntari întrerup angajamentul sau contractele din vina lor.
(5) Prevederile alin. (3) nu se aplicã în cazul în care soldaţilor sau gradaţilor voluntari li se întrerupe angajamentul sau contractele din motive neimputabile lor.
ART. 33
(1) Cetãţenii români prevãzuţi la art. 31 care, pe parcursul programului de instruire, renunţã la cariera de soldat sau gradat voluntar şi pãrãsesc instituţia militarã suportã contravaloarea cheltuielilor aferente perioadei de pregãtire.
(2) Metodologia de determinare a cheltuielilor prevãzute la alin. (1) se stabileşte prin ordin al ministrului apãrãrii.
ART. 34
La începerea modulului perfecţionãrii instruirii de specialitate, cetãţenii români prevãzuţi la art. 31 alin. (1)-(3), declaraţi promovaţi, sunt numiţi în funcţii corespunzãtoare de soldaţi voluntari.

CAP. IV
Cariera şi trecerea în rezervã a soldaţilor şi gradaţilor voluntari

ART. 35
(1) La expirarea primului contract de 4 ani, soldaţii şi gradaţii voluntari prevãzuţi la art. 34 pot încheia, succesiv, noi contracte, cu durata de la 2 la 3 ani fiecare.
(2) Limita maximã de vârstã pânã la care soldaţii sau gradaţii voluntari pot fi menţinuţi în activitate se stabileşte prin ordin al ministrului apãrãrii, dar nu poate depãşi 40 de ani.
ART. 36
In vederea încheierii contractelor prevãzute la art. 32 şi 35, ministrul apãrãrii deleagã competenţa comandanţilor şi şefilor unitãţilor militare angajatoare.
ART. 37
(1) Contractul poate fi modificat numai cu acordul pãrţilor, cu excepţiile prevãzute de prezenta lege.
(2) Modificarea contractului poate consta în modificarea duratei acestuia, locului şi felului muncii, condiţiilor de muncã, soldei lunare, timpului de muncã şi de odihnã.
ART. 38
Forma şi conţinutul-tip ale contractului încheiat dupã expirarea primului contract de 4 ani sunt stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii.
ART. 39
(1) Detaşarea soldaţilor şi gradaţilor voluntari se face în condiţiile aprobate prin ordin al ministrului apãrãrii.
(2) Durata detaşãrii este de maximum 6 luni într-un an calendaristic şi se poate prelungi, cu acordul scris al structurilor implicate, cu încã 6 luni.
(3) Soldaţii şi gradaţii voluntari trimişi în misiune permanentã în strãinãtate încheie noi contracte la numirea în funcţie pentru o perioadã egalã cu durata mandatului la post.
(4) Contractul prevãzut la alin. (3) este semnat, în calitate de delegat al Ministerului Apãrãrii, de şeful unei direcţii din Statul Major General, care se stabileşte prin ordin al ministrului apãrãrii.
(5) Cu 6 luni înainte de încheierea misiunii permanente în strãinãtate, soldaţii şi gradaţii voluntari îşi exprimã, prin raport, opţiunea de a relua activitatea în unitãţi ale Ministerului Apãrãrii.
(6) Ocuparea unui post în altã unitate militarã de cãtre soldaţii şi gradaţii voluntari prevãzuţi la alin. (5) se face în condiţiile prevãzute la art. 35 alin. (1).
ART. 40
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari pot fi mutaţi, în interesul serviciului, dintr-o unitate militarã în alta, în aceleaşi condiţii ca şi subofiţerii în activitate.
(2) Cuantumul indemnizaţiei la care are dreptul soldatul sau gradatul voluntar mutat în interesul serviciului este cel prevãzut de lege pentru subofiţerii în activitate.
(3) Soldaţii şi gradaţii voluntari pot fi mutaţi şi la cerere, dacã au cel puţin un an vechime în funcţia pe care sunt încadraţi.
ART. 41
(1) Promovarea în grad a soldaţilor şi fruntaşilor voluntari care îndeplinesc toate condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii se face prin ordinul comandanţilor care au competenţe în acest sens.
(2) Criteriile generale de promovare sunt:
a) performanţele dovedite pe timpul îndeplinirii atribuţiilor funcţionale, rezultate din documentele de apreciere;
b) stagiul minim în grad;
c) nivelul de pregãtire.
(3) In timp de pace, stagiul minim în grad pentru înaintarea în gradul urmãtor a soldaţilor şi gradaţilor voluntari în activitate se stabileşte astfel:
a) soldat: un an;
b) fruntaş: 2 ani.
ART. 42
Numirea soldaţilor şi gradaţilor voluntari în funcţii superioare se poate face numai în situaţia în care aceştia îndeplinesc condiţiile pentru a fi promovaţi în grad, odatã cu numirea în funcţii.
ART. 43
(1) Aprecierea de serviciu a soldaţilor şi gradaţilor voluntari se efectueazã anual, în conformitate cu prevederile ordinului ministrului apãrãrii, care include şi criteriile de evaluare.
(2) Aprecierea de serviciu constituie documentul de bazã pentru selecţia, promovarea în grad şi evoluţia în carierã a soldaţilor şi gradaţilor voluntari.
ART. 44
Trecerea soldaţilor şi gradaţilor voluntari dintr-o armã sau specialitate în alta se poate efectua, în raport cu nevoile Ministerului Apãrãrii, dupã obţinerea unei specialitãţi militare corespunzãtoare, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii.
ART. 45
(1) Soldaţilor şi gradaţilor voluntari le înceteazã contractul şi sunt trecuţi în rezervã sau scoşi din evidenţele militare, dupã caz, în urmãtoarele situaţii:
a) la împlinirea limitei de vârstã în serviciu, stabilitã prin ordin al ministrului apãrãrii;
b) la expirarea termenului contractului, în situaţia în care nu sunt posibilitãţi de reînnoire din cauza reducerii funcţiilor ca urmare a desfiinţãrii, restructurãrii sau a dislocãrii unitãţii;
c) când sunt clasaţi "inapt pentru serviciul militar" de cãtre comisiile de expertizã medico-militarã;
d) când sunt clasaţi "apt limitat" de comisiile prevãzute la lit. c);
e) pentru motive sau nevoi ale Ministerului Apãrãrii;
f) înainte de termenul de expirare a contractului, cu acordul ambelor pãrţi;
g) la expirarea termenului contractului, în situaţia în care una dintre pãrţi nu mai opteazã pentru reînnoirea contractului;
h) când nu mai îndeplinesc criteriile specifice, stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii, pentru ocuparea funcţiei;
i) prin demisie;
j) ca urmare a aplicãrii sancţiunii disciplinare prevãzute la art. 28 lit. e), când comit abateri grave de la prevederile regulamentelor militare sau de la alte dispoziţii legale;
k) când sunt condamnaţi prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã la pedeapsa închisorii cu executarea acesteia, precum şi atunci când sunt condamnaţi pentru infracţiuni sãvârşite cu intenţie, fãrã a fi privaţi de libertate;
l) când sunt condamnaţi prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã, pentru o infracţiune sãvârşitã din culpã, fãrã a fi privaţi de libertate;
m) la data retragerii motivate a avizului de securitate specific clasei sau nivelului de secretizare a informaţiilor la care urmeazã sã aibã acces, de cãtre autoritãţile competente;
n) în caz de deces.
(2) Trecerea în rezervã sau scoaterea din evidenţele militare se face din oficiu în situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a)-d), g), k), m) şi n), iar în celelalte situaţii, la propunerea comandanţilor sau şefilor direcţi, înaintatã ierarhic.
(3) Trecerea în rezervã a soldaţilor şi gradaţilor voluntari se comunicã acestora şi în scris printr-o trimitere de corespondenţã recomandatã.
ART. 46
Pe timpul stãrii de urgenţã, al stãrii de asediu, mobilizãrii şi al stãrii de rãzboi, precum şi pe timpul pregãtirii şi executãrii misiunilor în afara teritoriului statului naţional, soldaţii şi gradaţii voluntari nu pot fi trecuţi în rezervã sau scoşi din evidenţa militarã ca urmare a prezentãrii demisiei.
ART. 47
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari asupra cãrora s-a dispus începerea urmãririi penale sau care se aflã în curs de judecatã într-un proces penal, aflaţi în stare de libertate, sunt puşi la dispoziţie.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari puşi la dispoziţie îndeplinesc atribuţiile stabilite de comandanţii unitãţilor din care fac parte şi beneficiazã de drepturi bãneşti, în condiţii similare reglementãrilor pentru cadrele militare în activitate, aflate în aceeaşi situaţie.
ART. 48
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari asupra cãrora s-a dispus începerea urmãririi penale sau se aflã în curs de judecatã într-un proces penal, dacã se aflã în stare de arest, se suspendã din funcţie.
(2) Soldaţii şi gradaţii voluntari suspendaţi din funcţie nu beneficiazã de niciun drept de la Ministerul Apãrãrii.
(3) Soldaţii şi gradaţii voluntari condamnaţi prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã, care anterior au fost suspendaţi din funcţie, sunt trecuţi în rezervã sau sunt scoşi din evidenţele militare începând cu data suspendãrii.
(4) Parchetele sau instanţele care dispun începerea urmãririi penale, respectiv încep judecarea soldaţilor şi gradaţilor voluntari, au obligaţia de a înştiinţa imediat Ministerul Apãrãrii.
ART. 49
(1) In cazul în care s-a dispus scoaterea de sub urmãrire penalã ori achitarea, soldaţii şi gradaţii voluntari sunt repuşi în toate drepturile avute la data suspendãrii din funcţie, respectiv a punerii la dispoziţie. Drepturile se calculeazã în raport cu elementele soldei lunare în vigoare la data respectivã.
(2) In cazul încetãrii urmãririi penale ori a procesului penal se poate dispune repunerea în drepturi sau trecerea în rezervã ori scoaterea din evidenţele militare de cãtre comandanţii stabiliţi prin ordin al ministrului apãrãrii, la propunerea comisiei prevãzute la art. 30 alin. (1).
ART. 50
(1) Soldaţii şi gradaţii voluntari nu pot fi trecuţi în rezervã sau scoşi din evidenţele militare din motivele prevãzute la art. 45 alin. (1) lit. e) în perioada în care se aflã în incapacitate temporarã de muncã stabilitã prin actele prevãzute de lege, pe durata carantinei ori pe durata efectuãrii concediului de odihnã.
(2) Femeile soldaţi şi gradaţi voluntari nu pot fi trecute în rezervã pe durata concediului de maternitate ori a concediului de risc maternal.
(3) Soldaţii şi gradaţii voluntari nu pot fi trecuţi în rezervã pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la împlinirea vârstei de 3 ani ori pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplicã numai pânã la expirarea duratei pentru care a fost încheiat contractul.
(5) In situaţia în care, potrivit legislaţiei aplicabile personalului bugetar, contractele pot fi suspendate, este permisã înlocuirea soldaţilor sau gradaţilor voluntari în cauzã prin încheierea unui contract cu duratã determinatã pânã la revenirea la post a titularului.

CAP. V
Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari

ART. 51
(1) Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari sunt cetãţeni români care consimt, pe baza unui contract încheiat cu unitãţile militare, pe duratã determinatã, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apãrãrii naţionale, sã îndeplineascã funcţii militare în structurile forţelor destinate apãrãrii.
(2) Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, cu excepţia celor proveniţi din rândul soldaţilor şi gradaţilor voluntari, sunt selecţionaţi pentru încheierea primului contract în aceastã calitate din rândul bãrbaţilor şi femeilor, cu vârsta prevãzutã la art. 2 alin. (2). Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari pot fi încadraţi, la cerere, în funcţie de nevoile Ministerului Apãrãrii, ca soldaţi şi gradaţi voluntari în activitate.
(3) La încheierea contractului, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari trebuie sã îndeplineascã aceleaşi condiţii ca şi soldaţii şi gradaţii voluntari.
(4) Modul de selecţionare, instruire şi folosire a soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari, specialitãţile şi funcţiile în care aceştia vor fi angajaţi, precum şi limitele de vârstã pânã la care pot încheia contracte cu Ministerul Apãrãrii se stabilesc prin ordin al ministrului apãrãrii.
(5) Durata primului contract ca rezervist voluntar este de 5 ani şi se poate prelungi prin contracte succesive cu durata de la 2 la 3 ani.
ART. 52
Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari provin din:
a) cetãţenii români care au îndeplinit serviciul militar activ şi întrunesc condiţiile menţinerii în evidenţele militare;
b) soldaţii şi gradaţii voluntari trecuţi în rezervã;
c) cetãţenii români care nu au îndeplinit serviciul militar activ, dar consimt sã devinã rezervişti voluntari.
ART. 53
(1) Cetãţenii români care opteazã sã devinã soldaţi şi gradaţi rezervişti, dar care nu au îndeplinit serviciul militar activ, executã o instruire cu duratã de 4 luni, dupã care depun jurãmântul militar şi încheie un contract ca rezervist voluntar.
(2) Pe timpul pregãtirii cu durata de 4 luni, aceştia beneficiazã gratuit de hranã, echipament şi materiale de întreţinere. în aceastã perioadã beneficiazã de o indemnizaţie lunarã egalã cu 50% din solda de funcţie şi solda de grad a unui soldat voluntar.
(3) Toţi rezerviştii voluntari executã pregãtirea în unitatea la care sunt încadraţi în plan, douã zile lunar în timpul liber şi 5 zile calendaristice lucrãtoare, consecutive anual.
ART. 54
(1) Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari care, pe parcursul perioadei de instruire de 4 luni, renunţã la aceastã activitate din motive imputabile lor, restituie contravaloarea cheltuielilor efectuate cu instruirea, proporţional cu timpul de pregãtire parcurs.
(2) Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari care refuzã sã desfãşoare activitatea ca rezervist voluntar, pentru o perioadã de 5 ani, restituie integral contravaloarea cheltuielilor efectuate cu instruirea lor.
ART. 55
Pe durata contractului, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari sunt obligaţi sã îndeplineascã îndatoririle prevãzute la art. 5.
ART. 56
(1) Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, în perioadele în care executã instruirea şi pe durata participãrii la pregãtire ori la misiuni în unitãţile în ale cãror planuri sunt încadraţi, beneficiazã de urmãtoarele drepturi şi facilitãţi:
a) drepturi bãneşti, de echipare şi de hranã, similare cu cele ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari în activitate;
b) primã de fidelitate egalã cu solda lunarã corespunzãtoare funcţiei şi gradului soldaţilor şi gradaţilor voluntari în activitate, acordatã o singurã datã la semnarea fiecãrui contract încheiat în condiţiile prevãzute la art. 51 alin. (5);
c) mãsuri de protecţie socialã, asistenţã medicalã şi medicamente, potrivit normelor stabilite pentru personalul militar în activitate şi familiile acestora, în cazul suspendãrii raportului de muncã sau de serviciu;
d) bilete de odihnã, tratament şi recuperare dupã participarea la misiuni militare;
e) pensii şi despãgubiri, în caz de invaliditate sau deces, ca urmare a unor evenimente produse în timpul şi din cauza activitãţii militare, în condiţiile prevãzute de lege pentru soldaţii şi gradaţii voluntari în activitate;
f) recompense prevãzute de regulamentele militare pentru personalul în activitate;
g) trimiterea la cursuri de specializare, gratuit, în funcţie de nevoile unitãţilor militare;
h) plata cheltuielilor de deplasare pe timpul chemãrii de cãtre unitãţile militare;
i) selecţionarea, cu prioritate, în vederea pregãtirii în sistemul soldaţilor şi gradaţilor voluntari în activitate şi a formãrii cadrelor militare în activitate ale armatei.
(2) Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, în perioadele în care executã instruirea fãrã suspendarea raporturilor de muncã sau de serviciu, beneficiazã de mãsuri de protecţie socialã, asistenţã medicalã şi medicamente potrivit legii.
(3) Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, în perioadele în care nu executã instruirea şi nu participã la misiuni în unitãţile în ale cãror planuri sunt încadraţi, beneficiazã de o indemnizaţie lunarã egalã cu 10% din solda lunarã corespunzãtoare funcţiei menţionate în contractul prevãzut la art. 51 alin. (1) şi gradului pe care îl au.
ART. 57
(1) Raporturile de muncã sau raporturile de serviciu, dupã caz, ale salariaţilor care au semnat contracte cu unitãţi militare pentru a îndeplini funcţii militare în calitate de rezervişti voluntari se suspendã, în condiţiile prevãzute de lege, pe perioada îndeplinirii îndatoririlor militare care presupun absenţa de la locul de muncã.
(2) Angajatorul este obligat sã pãstreze locul de muncã şi funcţia persoanelor aflate în situaţia prevãzutã la alin. (1) pe toatã durata în care îşi îndeplinesc îndatoririle militare, ori de câte ori acestea sunt prevãzute prin contractul semnat cu unitatea militarã.
(3) Suspendarea raporturilor de muncã sau a raporturilor de serviciu ale persoanelor prevãzute la alin. (1) înceteazã de drept la încetarea situaţiei prevãzute la alin. (2).
(4) Raporturile de muncã sau raporturile de serviciu ale persoanelor aflate în situaţia prevãzutã la alin. (1) nu pot înceta decât ca urmare a dizolvãrii operatorilor economici ori a desfiinţãrii instituţiilor publice. în aceste situaţii, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sau Agenţia Naţionalã a Funcţionarilor Publici vor asigura, cu prioritate, plasarea celor în cauzã în alte locuri de muncã şi funcţii echivalente, în aceeaşi localitate, potrivit pregãtirii şi capacitãţii profesionale ori, gratuit, reconversia profesionalã pentru profesiuni care sunt cerute pe piaţa forţei de muncã.
ART. 58
In baza ordinului de chemare emis de Ministerul Apãrãrii, angajatul este obligat sã anunţe angajatorul despre prezentarea sa la concentrãri de instrucţie în unitãţile militare cu cel puţin 45 de zile înainte de data prezentãrii la concentrare şi sã-i prezinte acestuia documentele justificative.
ART. 59
(1) Pentru fiecare angajat chemat la instruire sau concentrare, angajatorul primeşte o compensaţie financiarã standard, compusã, de regulã, din urmãtoarele elemente:
a) compensaţie pentru costuri generate de înlocuirea angajatului;
b) compensaţie pentru costuri generate de recalificarea personalului.
(2) Compensaţia pentru costurile generate de înlocuirea angajatului se acordã pentru acoperirea cheltuielilor legate de anunţarea postului liber şi de organizarea interviului pentru ocuparea acestuia şi/sau pentru acoperirea pierderilor ca urmare a absenţei angajatului, în cazul când acesta nu este înlocuit, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare legate de activitãţile administrative suportate ca urmare a absenţei angajatului.
(3) Compensaţia pentru costurile generate de recalificarea personalului se acordã numai în cazul în care durata concentrãrii este mai mare de 6 luni, pentru acoperirea cheltuielilor legate de pregãtirea angajatului, în vederea dobândirii standardului de competenţã sau calificare necesar postului în care este încadrat.
(4) Angajatorul poate primi o compensaţie financiarã suplimentarã dacã face dovada cã valoarea totalã a costurilor suportate a depãşit cu cel puţin jumãtate valoarea compensaţiei financiare standard.
(5) Fondurile necesare acordãrii compensaţiilor prevãzute la acest articol se asigurã din bugetul Ministerului Apãrãrii.
(6) Valorile compensaţiei financiare standard şi a compensaţiei financiare suplimentare, precum şi modul de acordare a acestora se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 60
(1) Gradele soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari, precum şi condiţiile de acordare a acestora sunt aceleaşi cu cele prevãzute la art. 3 şi 41.
(2) In raport cu nevoile de încadrare şi opţiunile soldaţilor şi gradaţilor în rezervã, angajarea acestora ca voluntari se poate face şi cu grade inferioare celor deţinute.
(3) Angajarea în condiţiile alin. (2) este condiţionatã de acordul scris al celor în cauzã.
ART. 61
La semnarea contractului cu unitãţile militare, respectiv la încheierea programului de instruire prevãzut la art. 31, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari sunt repartizaţi în planurile de mobilizare ale unitãţilor pe care le completeazã.
ART. 62
Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari participã la misiuni în afara teritoriului statului român, altele decât rãzboiul, potrivit obligaţiilor asumate de România prin tratate internaţionale, în raport cu nevoile forţelor destinate apãrãrii.
ART. 63
Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari se ţin în evidenţã astfel:
a) clasa I: pânã la 35 de ani, inclusiv;
b) clasa a II-a: de la 36 de ani pânã la 40 de ani, inclusiv;
c) clasa a III-a: de la 41 de ani pânã la 45 de ani, inclusiv.
ART. 64
La instituirea stãrii de urgenţã, a stãrii de asediu, precum şi la declararea mobilizãrii şi a stãrii de rãzboi, soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari incluşi în planurile de mobilizare ale unitãţilor militare sunt consideraţi concentraţi sau mobilizaţi în condiţiile legii.
ART. 65
Soldaţii şi gradaţii rezervişti voluntari, concentraţi sau mobilizaţi, pot rãmâne membri ai partidelor, formaţiunilor sau organizaţiilor politice, precum şi ai sindicatelor din care fac parte, pe durata contractului, dar le este interzisã desfãşurarea în unitãţile militare a oricãror activitãţi cu caracter politic.
ART. 66
Soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari aflaţi în una dintre situaţiile prevãzute la art. 65 le este restrânsã sau interzisã exercitarea unor drepturi şi libertãţi, în condiţiile stabilite de lege pentru cadrele militare în activitate.
ART. 67
(1) Pentru servicii excepţionale aduse statului şi poporului român, pentru acte de eroism sãvârşite pe durata îndeplinirii îndatoririlor militare ori pentru merite deosebite în activitate, soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari le pot fi conferite decoraţii, în condiţiile legii, şi distincţii militare onorifice.
(2) Pentru îndeplinirea exemplarã a misiunilor şi sarcinilor, soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari li se pot acorda recompense morale şi materiale, stabilite prin lege sau prin ordin al ministrului apãrãrii, dupã caz.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 68
Calitatea de soldat şi gradat voluntar se dovedeşte prin documentul de legitimare, stabilit prin ordin al ministrului apãrãrii.
ART. 69
(1) Incepând cu data intrãrii în vigoare a prezentei legi, militarii în termen şi cu termen redus în activitate pot deţine numai gradul de soldat.
(2) Contractele încheiate în temeiul <>art. 37 din Legea nr. 46/1996 privind pregãtirea populaţiei pentru apãrare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, anterior intrãrii în vigoare a prezentei legi, rãmân valabile în mãsura în care nu contravin prevederilor acesteia.
(3) Contractele aflate în derulare la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, încheiate cu militarii angajaţi pe bazã de contract, care au împlinit vârsta maximã prevãzutã la art. 35 alin. (2), pot fi menţinute, în funcţie de nevoile Ministerului Apãrãrii, pânã la finalizarea acestora.
(4) Militarii angajaţi pe bazã de contract din instituţiile cu atribuţii în domeniul apãrãrii şi securitãţii naţionale, care, la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, au gradul de sergent, pot fi trecuţi în corpul subofiţerilor, în funcţie de studiile absolvite, vechimea în muncã, posturile de subofiţeri disponibile şi rezultatele obţinute în urma concursului susţinut în acest sens. Sergenţii care nu opteazã pentru trecerea în corpul subofiţerilor sau nu sunt declaraţi admişi în urma participãrii la concursurile organizate în acest sens vor fi trecuţi în corpul soldaţilor şi gradaţilor voluntari cu gradul de caporal.
ART. 70
(1) Dispoziţiile prezentei legi se aplicã în mod corespunzãtor şi gradaţilor şi soldaţilor voluntari din instituţiile cu atribuţii în domeniul apãrãrii şi securitãţii naţionale care, potrivit legii, au în structurile proprii aceastã categorie de personal militar.
(2) Obligaţiile Ministerului Apãrãrii şi competenţele ministrului apãrãrii, stabilite prin prezenta lege, sunt îndeplinite sau exercitate, dupã caz, de instituţiile prevãzute la alin. (1), respectiv de conducãtorii acestora, iar cele ale şefului Statului Major General, de cãtre înlocuitorii lor de drept.
ART. 71
(1) Expresiile "militari angajaţi pe bazã de contract," în cadrul Ministerului Apãrãrii, "jandarmi angajaţi cu contract," "soldaţi şi gradaţi profesionişti" şi "poliţist de frontierã angajat cu contract", prevãzute de legislaţia în vigoare, se înlocuiesc cu expresia "soldaţi şi gradaţi voluntari."
(2) In sensul prezentei legi, familia soldaţilor şi gradaţilor voluntari cuprinde soţul sau soţia, copiii şi pãrinţii aflaţi în întreţinerea legalã a acestora.
ART. 72
In termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi, Ministerul Apãrãrii va prezenta propuneri autoritãţilor abilitate, în vederea adoptãrii actelor normative pentru aplicarea şi executarea acesteia.
ART. 73
Prezenta lege intrã în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceastã lege a fost adoptatã de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicatã.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
BOGDAN OLTEANU

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TĂRĂCILĂ

Bucureşti, 10 octombrie 2006.
Nr. 384.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016