Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 383 din 13 iunie 2002  pentru aprobarea   Ordonantei Guvernului nr. 41/1998 privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 383 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 41/1998 privind taxele in domeniul protectiei proprietatii industriale si regimul de utilizare a acestora

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 471 din 2 iulie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aproba <>Ordonanta Guvernului nr. 41 din 30 ianuarie 1998 privind taxele în domeniul protecţiei proprietãţii industriale şi regimul de utilizare a acestora, emisã în temeiul <>art. 1 lit. a) din Legea nr. 221/1997 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 43 din 30 ianuarie 1998, cu urmãtoarele modificãri şi completãri:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Taxele pentru procedurile legale de protecţie a obiectelor proprietãţii industriale: invenţii, mãrci şi indicaţii geografice, desene şi modele industriale, respectiv a topografiilor circuitelor integrate, cele pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie, precum şi celelalte taxe în legatura cu protecţia proprietãţii industriale, inclusiv pentru protecţia tranzitorie, se plãtesc de cãtre persoanele fizice şi juridice romane şi strãine în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci (O.S.I.M.), în cuantumul şi la termenele prevãzute în anexele la prezenta ordonanta."
2. La articolul 2, literele a)-d) vor avea urmãtorul cuprins:
"a) 50% din cuantumul fiecãrei taxe datorate, dacã este agent economic cu cifra de afaceri a anului financiar anterior mai mica decât echivalentul în lei a 2 milioane euro, respectiv 25%, dacã este instituţie publica sau unitate nonprofit;
b) 25% din cuantumul fiecãrei taxe datorate, dacã este persoana fizica şi are şi calitatea de autor cu un venit mediu brut lunar pe ultimele 12 luni mai mic de patru ori decât câştigul mediu brut realizat pe economie, publicat oficial, în ultimele 12 luni;
c) 10% din cuantumul fiecãrei taxe datorate, dacã este persoana fizica şi are şi calitatea de autor cu un venit mediu brut lunar pe ultimele 12 luni mai mic de trei ori decât câştigul mediu brut realizat pe economie, publicat oficial, în ultimele 12 luni;
d) 5% din cuantumul fiecãrei taxe datorate, dacã este persoana fizica şi are şi calitatea de autor cu un venit mediu brut lunar pe ultimele 12 luni mai mic de doua ori decât câştigul mediu brut realizat pe economie, publicat oficial, în ultimele 12 luni."
3. Articolul 3 se abroga.
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Reducerile prevãzute la art. 2 se aplica, la data plãţii, pentru fiecare procedura. Persoana care solicita acordarea reducerilor, în calitate de solicitant sau, dupã caz, de titular, trebuie sa prezinte, la data plãţii, acte prin care sa dovedeascã îndeplinirea condiţiilor de acordare.
În cazul în care sunt mai mulţi solicitanti sau titulari, aceştia beneficiazã de reduceri sau de scutiri, dacã fiecare dintre aceste persoane îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 2; în aceste cazuri taxa cuvenitã se va plati în cuantumul datorat de persoana care beneficiazã de cea mai mica reducere."
5. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Cuantumul taxelor în lei prevãzute în anexe poate fi actualizat anual, prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia cursului de schimb şi, respectiv, de indicele de inflaţie, valabile la data de 1 noiembrie a fiecãrui an. Hotãrârea Guvernului intra în vigoare începând cu prima zi a anului urmãtor."
6. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - Sumele ce se cuvin Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, din taxele plãtite de solicitantii şi titularii strãini pentru efectuarea procedurilor de protecţie, pentru cererile şi brevetele europene cu efect în România şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie pe teritoriul României în baza unor convenţii internaţionale, se plãtesc în contul Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, potrivit dispoziţiilor acestor convenţii.
Din sumele încasate Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci plãteşte partea de contribuţie a României la organizaţiile internaţionale şi regionale, conform convenţiilor la care este parte."
7. Articolul 10 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 10. - Prevederile art. 2 nu se aplica pentru procedurile prevãzute la pct. 9, 17-20, pct. 24 lit. a) şi b), şi la pct. 27 şi 32 din anexa nr. 1."
8. Alineatele 1-4 ale articolului 12 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 12. - Taxele de menţinere în vigoare pentru primii ani de protecţie, inclusiv pentru anul urmãtor anului în care s-a publicat menţiunea hotãrârii de acordare a brevetului de invenţie, se plãtesc în termen de 12 luni de la data publicãrii.
Pentru fiecare dintre anii urmãtori celor prevãzuţi la alin. 1 taxa pentru menţinere în vigoare se plãteşte anual, pana la începerea anului de protecţie respectiv.
Taxele anuale pentru un brevet european se plãtesc la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci pentru anii care urmeazã anului în care menţiunea eliberãrii brevetului european a fost publicatã de cãtre Oficiul European de Brevete.
Taxele de menţinere în vigoare a brevetului de invenţie, neplãtite în termenele prevãzute la alin. 1 şi 2, precum şi taxa de eliberare a brevetului pot fi plãtite ulterior, într-un termen de 6 luni, cu o majorare de 50%."
9. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Pentru înregistrarea marcilor şi a indicaţiilor geografice nu se aplica prevederile art. 2."
10. Alineatul 2 al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Nu se aplica reducerile prevãzute la alin. 1 pentru taxele menţionate la pct. 3, 4 şi 8-15 din anexa nr. 3."
11. Articolul 19 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 19. - Taxele pentru menţinerea în vigoare şi pentru reînnoirea certificatului de desen sau model industrial, neplãtite în termenele prevãzute la pct. 7 şi 9 din anexa nr. 3, pot fi plãtite ulterior, în termen de 6 luni, cu o majorare de 50%.
Neplata acestor taxe pana la expirarea termenului prevãzut la alin. 1 are drept urmare decãderea titularului din drepturile ce decurg din înregistrarea unui desen sau model industrial."
12. Articolul 21 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 21. - Prevederile art. 2 nu se aplica pentru taxele prevãzute la pct. 6-9 din anexa nr. 4."
13. Articolul 25 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 25. - Bugetul de venituri şi cheltuieli al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci se întocmeşte anual, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor Publice, şi se aproba de directorul general al Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mãrci, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice."
14. Alineatul 3 al articolului 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Prevederile alin. 1 se completeazã cu cele ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
15. Anexele nr. 1-4 vor avea urmãtorul cuprins:



"ANEXA 1


CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor pentru cererile de brevet de invenţie
şi brevetele de invenţie

┌────┬─────────────────────────┬───────────────┬───────────┬─────────┬─────────┐
│Nr. │ Obiectul plãţii │ Termenul de │ Cuantu- │ Cuantu- │ Cuantu- │
│crt.│ │ plata │ mul │ mul │ mul │
│ │ │ │ (lei) │ ($) │ (euro) │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 1.│Înregistrarea cererii de │3 luni de la │ 900.000│ 30│ 35│
│ │brevet de invenţie la │data │ │ │ │
│ │OSIM. │înregistrãrii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 2.│Deschiderea fazei │o data cu │ 900.000│ 30│ 35│
│ │naţionale a cererii │deschiderea │ │ │ │
│ │internaţionale │fazei │ │ │ │
│ │ │naţionale │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 3.│Publicarea cererii de │6 luni de la │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │brevet de invenţie dupã │data │ │ │ │
│ │18 luni de la data │depozitului sau│ │ │ │
│ │depozitului sau a │16 luni de la │ │ │ │
│ │prioritatii invocate │data │ │ │ │
│ │ │prioritatii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 4.│a) Publicarea cererii de │o data cu │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │brevet de invenţie │solicitarea │ │ │ │
│ │înainte de 18 luni de la │publicãrii │ │ │ │
│ │data depozitului sau a │ │ │ │ │
│ │prioritatii invocate │ │ │ │ │
│ │b) Publicarea cererii de │o data cu plata│ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │brevet de invenţie o data│taxei de │ │ │ │
│ │cu publicarea menţiunii │examinare │ │ │ │
│ │privind acordarea │ │ │ │ │
│ │brevetului de invenţie │ │ │ │ │
│ │c) Publicarea cererii de │3 luni de la │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │brevet de invenţie dupã │data scoaterii │ │ │ │
│ │scoaterea din regimul │din regimul │ │ │ │
│ │"secret" │"secret" │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 5.│a) Publicarea traducerii │3 luni de la │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │în limba romana a unei │data deschide- │ │ │ │
│ │cereri de brevet de │rii fazei │ │ │ │
│ │invenţie înregistrate │naţionale │ │ │ │
│ │internaţional, pentru │ │ │ │ │
│ │care s-a deschis faza │ │ │ │ │
│ │nationala │ │ │ │ │
│ │b) Publicarea traducerii │o data cu │ 2.400.000│ 80│ 92│
│ │în limba romana a unei │solicitarea │ │ │ │
│ │cereri de brevet de │publicãrii │ │ │ │
│ │invenţie înregistrate │ │ │ │ │
│ │internaţional, pentru │ │ │ │ │
│ │care s-a deschis faza │ │ │ │ │
│ │nationala în România │ │ │ │ │
│ │înainte de expirarea │ │ │ │ │
│ │termenului de publicare │ │ │ │ │
│ │legal │ │ │ │ │
│ │c) Publicarea traducerii │o data cu │ 1.800.000│ 60│ 69│
│ │în limba romana a │depunerea │ │ │ │
│ │revendicarilor din │traducerii │ │ │ │
│ │cererea de brevet de │ │ │ │ │
│ │invenţie european │ │ │ │ │
│ │cu efect în România │ │ │ │ │
│ 6.│a) Publicarea │o data cu │ 300.000│ 10│ 12│
│ │modificãrilor aduse la o │depunerea │ │ │ │
│ │cerere de brevet de │modificãrilor │ │ │ │
│ │invenţie înregistratã pe │ │ │ │ │
│ │cale nationala sau la una│ │ │ │ │
│ │internationala la care │ │ │ │ │
│ │s-a deschis faza │ │ │ │ │
│ │nationala │ │ │ │ │
│ │b) Publicarea în limba │o data cu │ 900.000│ 30│ 35│
│ │romana a unei versiuni │depunerea │ │ │ │
│ │corectate a │versiunii │ │ │ │
│ │revendicarilor din │corectate │ │ │ │
│ │cererea de brevet │ │ │ │ │
│ │european publicatã │ │ │ │ │
│ │conform pct. 5 lit.c). │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 7.│Întocmirea şi publicarea │3 luni de la │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │unui raport de │data │ │ │ │
│ │documentare │solicitãrii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 8.│Întocmirea şi publicarea │3 luni de la │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │unui raport de │data │ │ │ │
│ │documentare pentru o │solicitãrii │ │ │ │
│ │cerere de brevet de │ │ │ │ │
│ │invenţie înregistratã │ │ │ │ │
│ │internaţional, pentru │ │ │ │ │
│ │care s-a deschis faza │ │ │ │ │
│ │nationala în România │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 9.│Examinarea cererii de │3 luni de la │ │ │ │
│ │brevet de invenţie şi │data │ │ │ │
│ │luarea hotãrârii în │depozitului │ │ │ │
│ │termen de 18 luni de la │ │ │ │ │
│ │data depozitului: │ │ │ │ │
│ │a) când descrierea, │ │ 15.000.000│ 500│ 575│
│ │revendicarile şi desenele│ │ │ │ │
│ │nu depãşesc 20 de pagini,│ │ │ │ │
│ │iar numãrul │ │ │ │ │
│ │revendicarilor nu este │ │ │ │ │
│ │mai mare de 5 │ │ │ │ │
│ │b) pentru fiecare pagina │ │ 240.000│ 8│ 9│
│ │în plus fata de cele │ │ │ │ │
│ │prevãzute la lit.a) │ │ │ │ │
│ │c) pentru fiecare │ │ 450.000│ 15│ 17│
│ │revendicare în plus fata │ │ │ │ │
│ │de cele prevãzute la │ │ │ │ │
│ │lit. a) │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 10.│Examinarea cererii de │dupã luna a 3-a│ │ │ │
│ │brevet de invenţie şi │şi pana în luna│ │ │ │
│ │luarea hotãrârii în │a 30-a inclusiv│ │ │ │
│ │termen de 18 luni de la │de la data │ │ │ │
│ │data plãţii: │depozitului, │ │ │ │
│ │ │fãrã a se │ │ │ │
│ │ │depãşi un │ │ │ │
│ │ │termen de 3 │ │ │ │
│ │ │luni de la │ │ │ │
│ │ │solicitarea în │ │ │ │
│ │ │scris a │ │ │ │
│ │ │examinãrii │ │ │ │
│ │a) când descrierea, │ │ 9.000.000│ 300│ 345│
│ │revendicarile şi desenele│ │ │ │ │
│ │nu depãşesc 20 de │ │ │ │ │
│ │pagini, iar numãrul │ │ │ │ │
│ │revendicarilor nu este │ │ │ │ │
│ │mai mare de 5 │ │ │ │ │
│ │b) pentru fiecare pagina │ │ 150.000│ 5│ 6│
│ │în plus fata de cele │ │ │ │ │
│ │prevãzute la lit. a) │ │ │ │ │
│ │c) pentru fiecare │ │ 300.000│ 10│ 12│
│ │revendicare în plus fata │ │ │ │ │
│ │de cele prevãzute la │ │ │ │ │
│ │lit. a) │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 11.│Tipãrirea descrierii, a │12 luni de la │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │revendicarilor şi │data publicãrii│ │ │ │
│ │desenelor şi eliberarea │hotãrârii de │ │ │ │
│ │brevetului de invenţie │acordare │ │ │ │
│ │care nu depãşeşte 20 de │ │ │ │ │
│ │pagini │ │ │ │ │
│ │- pentru fiecare pagina │ │ 150.000│ 5│ 6│
│ │în plus │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 12.│Publicarea traducerii în │o data cu │ │ │ │
│ │limba romana a │depunerea │ │ │ │
│ │fasciculului de brevet │traducerii │ │ │ │
│ │european cu efect în │ │ │ │ │
│ │România, care nu │ │ │ │ │
│ │depãşeşte 20 de pagini şi│ │ │ │ │
│ │care a fost depusa: │ │ │ │ │
│ │a) în termen de 3 luni de│ │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │la data publicãrii │ │ │ │ │
│ │menţiunii eliberãrii │ │ │ │ │
│ │brevetului │ │ │ │ │
│ │b) în termen de 3 luni de│ │ 6.000.000│ 200│ 230│
│ │la încheierea termenului │ │ │ │ │
│ │de la lit.a) │ │ │ │ │
│ │- pentru fiecare pagina │ │ 150.000│ 5│ 6│
│ │în plus │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 13.│Publicarea traducerii în │o data cu │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │limba romana a │depunerea │ │ │ │
│ │revendicarilor modificate│traducerii │ │ │ │
│ │ale brevetului european │ │ │ │ │
│ │cu efect în România, care│ │ │ │ │
│ │nu depãşeşte 10 pagini │ │ │ │ │
│ │- pentru fiecare pagina │ │ 150.000│ 5│ 6│
│ │în plus │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 14.│Examinarea unei │o data cu │ 4.500.000│ 150│ 173│
│ │contestaţii │depunerea │ │ │ │
│ │ │contestaţiei │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 15.│Examinarea unei cereri de│o data cu │ 9.000.000│ 300│ 345│
│ │revocare │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 16.│Invocarea unei prioritati│ │ │ │ │
│ │a) o data cu │4 luni de la │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │înregistrarea cererii de │data │ │ │ │
│ │brevet de invenţie │înregistrãrii │ │ │ │
│ │ │cererii │ │ │ │
│ │b) în cazul unei cereri │o data cu │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │internaţionale pentru │deschiderea │ │ │ │
│ │care s-a deschis faza │fazei naţionale│ │ │ │
│ │nationala în România │ │ │ │ │
│ │c) dupã data │o data cu │ 6.000.000│ 200│ 230│
│ │înregistrãrii cererii de │solicitarea │ │ │ │
│ │brevet de invenţie │corecturii │ │ │ │
│ │d) corectarea datelor │4 luni de la │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │referitoare la invocarea │data depunerii │ │ │ │
│ │prioritatii │cererii sau a │ │ │ │
│ │ │deschiderii │ │ │ │
│ │ │fazei naţionale│ │ │ │
│ │e) când cererea este │o data cu │ 9.000.000│ 300│ 345│
│ │depusa dupã expirarea │depunerea │ │ │ │
│ │dreptului de prioritate │cererii de │ │ │ │
│ │ │invocare a │ │ │ │
│ │ │prioritatii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 17.│Eliberarea unui │o data cu │ 600.000│ 20│ 23│
│ │certificat de prioritate │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii pentru │ │ │ │
│ │ │eliberarea │ │ │ │
│ │ │certificatului │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 18.│Taxe privind procedurile │ │ │ │ │
│ │de brevetare prin P.C.T. │ │ │ │ │
│ │18.1 Transmiterea cererii│pana în luna │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │internaţionale de la │a 13-a de la │ │ │ │
│ │O.S.I.M., ca oficiu │data │ │ │ │
│ │receptor, la Biroul │prioritatii │ │ │ │
│ │Internaţional al O.M.P.I │ │ │ │ │
│ │18.2 Taxa de baza, │o luna de la │ │ │ │
│ │conform regulii 15.1. (i)│data depunerii │ - │cuantu- │ - │
│ │din Regulamentul de │cererii │ │mul │ │
│ │aplicare a │internaţionale │ │prevãzut │ │
│ │Tratatului de Cooperare │ │ │de regula│ │
│ │în domeniul Brevetelor │ │ │96 din │ │
│ │(P.C.T.) │ │ │Regulamen│ │
│ │ │ │ │tul de │ │
│ │ │ │ │aplicare │ │
│ │ │ │ │a P.C.T. │ │
│ │18.3 Taxa de desemnare, │o luna de la │ - │cuantu- │ - │
│ │conform regulii 15.1. │data depunerii │ │ mul │ │
│ │(ii) din Regulamentul de │cererii │ │prevãzut │ │
│ │aplicare a P.C.T. │internaţionale │ │96 din │ │
│ │ │sau 12 luni de │ │Regulamen│ │
│ │ │la data │ │tul de │ │
│ │ │prioritatii │ │aplicare │ │
│ │ │invocate │ │a P.C.T. │ │
│ │18.4 Taxa de documentare │o luna de la │ - │cuantu- │ - │
│ │internationala, conform │data depunerii │ │mul │ │
│ │regulii 16.1 din │cererii │ │publicat │ │
│ │Regulamentul de aplicare │internaţionale │ │de Biroul│ │
│ │a P.C.T. │ │ │Interna- │ │
│ │ │ │ │tional al│ │
│ │ │ │ │O.M.P.I. │ │
│ │18.5 Depunerea ulterioara│2 luni de la │Contra- │50% din │ - │
│ │a traducerii cererii │data depunerii │valoarea în│cuantumul│ │
│ │internaţionale într-o │cererii │ lei │prevãzut │ │
│ │limba acceptatã de │internaţionale │ │la pct. │ │
│ │Administraţia insarcinata│ │ │18.2 │ │
│ │cu documentarea │ │ │ │ │
│ │internationala, conform │ │ │ │ │
│ │regulilor 12.3 (c)ii) şi │ │ │ │ │
│ │(e) din Regulamentul de │ │ │ │ │
│ │aplicare a P.C.T. │ │ │ │ │
│ │18.6 Taxa de confirmare │15 luni de la │Contra- │50% din │ - │
│ │pentru o desemnare │data │valoarea în│cuantu- │ │
│ │platibila, conform │prioritatii │lei │ mul │ │
│ │regulilor 4.9 şi 15.5 │ │ │prevãzut │ │
│ │din Regulamentul de │ │ │la pct. │ │
│ │aplicare a P.C.T. │ │ │18.3 │ │
│ │18.7 Taxa suplimentarã, │o luna de la │ - │50% din │ - │
│ │conform Regulamentului de│data │ │cuantu- │ │
│ │aplicare a P.C.T., pentru│notificãrii │ │ mul │ │
│ │depãşirea termenului de │ │ │taxelor │ │
│ │plata a fiecãrei taxe │ │ │preva- │ │
│ │prevãzute la pct. 18.1- │ │ │zute la │ │
│ │18.4 │ │ │pct. │ │
│ │ │ │ │18.1- │ │
│ │ │ │ │18.4 │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 19.│Menţinerea în regim │o data cu │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │"secret" a unei cereri de│înregistrarea │ │ │ │
│ │brevet de invenţie, pe │solicitãrii │ │ │ │
│ │câte o perioada de un an │acestui regim │ │ │ │
│ │ │pentru primul │ │ │ │
│ │ │an şi, │ │ │ │
│ │ │respectiv, cu │ │ │ │
│ │ │o luna înainte │ │ │ │
│ │ │de încheierea │ │ │ │
│ │ │perioadei │ │ │ │
│ │ │achitate, │ │ │ │
│ │ │pentru fiecare │ │ │ │
│ │ │din anii │ │ │ │
│ │ │urmãtori │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 20.│Cererea de nepublicare a │o data cu │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │numelui inventatorilor în│depunerea │ │ │ │
│ │documentele de brevet │cererii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 21.│Menţinerea în vigoare a │conform art. 12│ │ │ │
│ │brevetului de invenţie, │ │ │ │ │
│ │inclusiv a brevetului de │ │ │ │ │
│ │perfecţionare, pentru │ │ │ │ │
│ │fiecare an de protecţie, │ │ │ │ │
│ │începând cu data │ │ │ │ │
│ │depozitului │ │ │ │ │
│ │- anul 1 │ │ 0│ 0│ 0│
│ │- anul 2 │ │ 0│ 0│ 0│
│ │- anul 3 │ │ 3.500.000│ 150│ 173│
│ │- anul 4 │ │ 4.800.000│ 160│ 184│
│ │- anul 5 │ │ 5.400.000│ 180│ 207│
│ │- anul 6 │ │ 6.000.000│ 200│ 230│
│ │- anul 7 │ │ 6.600.000│ 220│ 253│
│ │- anul 8 │ │ 7.200.000│ 240│ 276│
│ │- anul 9 │ │ 7.800.000│ 260│ 299│
│ │- anul 10 │ │ 8.400.000│ 280│ 322│
│ │- anul 11 │ │ 9.000.000│ 300│ 345│
│ │- anul 12 │ │ 9.600.000│ 320│ 368│
│ │- anul 13 │ │ 10.200.000│ 340│ 391│
│ │- anul 14 │ │ 11.100.000│ 370│ 426│
│ │- anul 15 │ │ 12.000.000│ 400│ 460│
│ │- anul 16 │ │ 15.000.000│ 500│ 575│
│ │- anul 17 │ │ 15.000.000│ 500│ 575│
│ │- anul 18 │ │ 15.000.000│ 500│ 575│
│ │- anul 19 │ │ 15.000.000│ 500│ 575│
│ │- anul 20 │ │ 15.000.000│ 500│ 575│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 22.│Revalidarea brevetului de│o data cu │ 9.000.000│ 300│ 345│
│ │invenţie, respectiv a │depunerea │ │ │ │
│ │brevetului de │cererii de │ │ │ │
│ │perfecţionare │revalidare │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 23.│Completarea cererii de │ │ │ │ │
│ │brevet de invenţie: │ │ │ │ │
│ │a) depunerea ulterioara a│o data cu │ 300.000│ 10│ 12│
│ │revendicarilor şi/sau a │depunerea │ │ │ │
│ │desenelor │ │ │ │ │
│ │b) depunerea traducerii │o data cu │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │în limba romana │depunerea │ │ │ │
│ │c) depunerea partii lipsa│4 luni de la │ 900.000│ 30│ 35│
│ │a descrierii inventiei, │data depunerii │ │ │ │
│ │în scopul stabilirii │cererii de │ │ │ │
│ │datei de depozit a │brevet │ │ │ │
│ │cererii de brevet │ │ │ │ │
│ │d) depunerea cererii de │o data cu │ 600.000│ 20│ 23│
│ │retragere a partii lipsa │depunerea │ │ │ │
│ │depuse │cererii de │ │ │ │
│ │ │retragere │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 24.│Înregistrarea de │o data cu │ │ │ │
│ │modificãri în situaţia │înregistrarea │ │ │ │
│ │juridicã a cererii de │actului │ │ │ │
│ │brevet sau a brevetului │ │ │ │ │
│ │de invenţie: │ │ │ │ │
│ │a) transmiteri de │ │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │drepturi │ │ │ │ │
│ │b) rezilieri ale actelor │ │ 1.200.000│ 40│ 46│
│ │prevãzute la lit. a) │ │ │ │ │
│ │c) modificãri referitoare│ │ 750.000│ 25│ 29│
│ │la actele încheiate │ │ │ │ │
│ │prevãzute la lit. a), │ │ │ │ │
│ │excluderea sau cooptarea │ │ │ │ │
│ │unui inventator, nume, │ │ │ │ │
│ │prenume, denumire sau │ │ │ │ │
│ │adresa a unui solicitant,│ │ │ │ │
│ │persoana indreptatita, │ │ │ │ │
│ │inventator sau titular, │ │ │ │ │
│ │schimbarea mandatarului │ │ │ │ │
│ │sau a adresei acestuia │ │ │ │ │
│ │etc. │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 25.│Certificarea şi │o data cu │ 300.000│ 10│ 12│
│ │eliberarea unui document │înregistrarea │ │ │ │
│ │oficial de tipul: │solicitãrii │ │ │ │
│ │adeverinta, duplicat, │ │ │ │ │
│ │copie │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 26.│Publicarea unei erate/ │o data cu │ 150.000│ 5│ 6│
│ │corecturi pentru │înregistrarea │ │ │ │
│ │înlãturarea erorilor │solicitãrii │ │ │ │
│ │datorate solicitantului, │ │ │ │ │
│ │persoanei îndreptãţite │ │ │ │ │
│ │la eliberarea brevetului │ │ │ │ │
│ │sau titularului, pentru │ │ │ │ │
│ │fiecare pagina │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 27.│Prelungirea unui termen │o data cu │ 300.000│ 10│ 12│
│ │de procedura cu pana la 3│înregistrarea │ │ │ │
│ │luni │solicitãrii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 28.│Înregistrarea cererii de │o data cu │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │repunere în termen │înregistrarea │ │ │ │
│ │ │cererii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 29.│Transmiterea cererii de │o luna de la │ 750.000│ 25│ 29│
│ │brevet european de la │data │ │ │ │
│ │O.S.I.M. la Oficiul │înregistrãrii │ │ │ │
│ │European de Brevete │cererii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 30.│Transformarea unei cereri│2 luni de la │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │de brevet european în │data │ │ │ │
│ │cerere de brevet naţional│înregistrãrii │ │ │ │
│ │ │cererii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 31.│Înregistrarea unei cereri│2 luni de la │ 900.000│ 30│ 35│
│ │rezultate din │înregistrarea │ │ │ │
│ │transformarea unei cereri│cererii │ │ │ │
│ │de brevet european │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 32.│Transmiterea drepturilor │o data cu │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │privind cererea/brevetul │înregistrarea │ │ │ │
│ │european │documentului │ │ │ │
└────┴─────────────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────┴─────────┘





ANEXA 2

CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor pentru mãrci şi indicaţii geografice

┌────┬─────────────────────────┬───────────────┬───────────┬─────────┬─────────┐
│Nr. │ Obiectul plãţii │ Termenul de │ Cuantu- │ Cuantu- │ Cuantu- │
│crt.│ │ plata │ mul │ mul │ mul │
│ │ │ │ (lei) │ ($) │ (euro) │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 1.│Înregistrarea cererii de│ │ │ │ │
│ │înregistrare a unei mãrci│o data cu │ 300.000│ 10│ 12│
│ │individuale │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 2.│2.1 Examinarea cererii de│3 luni de la │ │ │ │
│ │înregistrare a unei mãrci│data depunerii │ │ │ │
│ │individuale: │cererii │ │ │ │
│ │a) pentru o clasa de │ │ │ │ │
│ │produse sau servicii │ │ │ │ │
│ │- alb-negru │ │ 3.300.000│ 110│ 138│
│ │- color │ │ 5.700.000│ 190│ 230│
│ │b) pentru fiecare clasa │ │ │ │ │
│ │suplimentarã de produse │ │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │şi/sau servicii │ │ │ │ │
│ │c) suplimentar pentru un │ │ │ │ │
│ │element figurativ sau o │ │ │ │ │
│ │marca verbalã cu o │ │ │ │ │
│ │grafica specialã │ │ 900.000│ 30│ 35│
│ │2.2 Reînnoirea unei mãrci│ │ │ │ │
│ │individuale: │o data cu │ │ │ │
│ │ │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii │ │ │ │
│ │a) pentru o clasa de │ │ │ │ │
│ │produse sau servicii │ │ │ │ │
│ │- alb-negru │ │ 3.600.000│ 120│ 138│
│ │- color │ │ 6.000.000│ 200│ 230│
│ │b) pentru fiecare clasa │ │ │ │ │
│ │suplimentarã de produse │ │ │ │ │
│ │şi/sau servicii │ │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │c) suplimentar pentru un │ │ │ │ │
│ │element figurativ sau │ │ │ │ │
│ │o marca verbalã cu o │ │ │ │ │
│ │grafica specialã │ │ 900.000│ 30│ 35│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 3.│Înregistrarea cererii de │o data cu │ │ │ │
│ │înregistrare a unei mãrci│depunerea │ 300.000│ 10│ 12│
│ │colective şi de │cererii │ │ │ │
│ │certificare │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 4.│4.1 Examinarea cererii de│3 luni de la │ │ │ │
│ │înregistrare a unei mãrci│data depunerii │ │ │ │
│ │colective şi de │cererii │ │ │ │
│ │certificare: │ │ │ │ │
│ │a) pentru o clasa de │ │ │ │ │
│ │produse sau servicii │ │ │ │ │
│ │- alb-negru │ │ 11.700.000│ 390│ 449│
│ │- color │ │ 14.700.000│ 490│ 564│
│ │b) pentru fiecare clasa │ │ │ │ │
│ │suplimentarã de produse │ │ 2.100.000│ 70│ 81│
│ │şi/sau servicii │ │ │ │ │
│ │c) suplimentar pentru un │ │ │ │ │
│ │element figurativ sau o │ │ │ │ │
│ │marca verbalã cu o │ │ │ │ │
│ │grafica specialã │ │ 1.800.000│ 60│ 69│
│ │4.2 Reînnoirea unei mãrci│o data cu │ │ │ │
│ │colective sau de │depunerea │ │ │ │
│ │certificare: │cererii │ │ │ │
│ │a) pentru o clasa de │ │ │ │ │
│ │produse sau servicii │ │ │ │ │
│ │- alb-negru │ - │ 12.000.000│ 400│ 460│
│ │- color │ - │ 15.000.000│ 500│ 575│
│ │b) pentru fiecare clasa │ │ 1.800.000│ 60│ 69│
│ │suplimentarã de produse │ │ │ │ │
│ │şi/sau servicii │ │ │ │ │
│ │c) suplimentar pentru │ │ │ │ │
│ │un element figurativ │ │ 1.800.000│ 60│ 69│
│ │sau o marca verbalã cu o │ │ │ │ │
│ │grafica specialã │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┴─────────┴─────────┤
│ 5.│Solicitarea reînnoirii │6 luni de la │Taxele prevãzute la pct. 2.1 │
│ │înregistrãrii unei mãrci │data expirãrii │şi 2.2. cu o majorare de 50% │
│ │dupã expirarea duratei │duratei de pro-│ │
│ │de protecţie în curs │tectie în curs │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┬─────────┬─────────┤
│ 6.│Invocarea prioritatii │o data cu │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │ │depunerea cere-│ │ │ │
│ │ │rii │ │ │ │
│ │ │3 luni de la │ │ │ │
│ │ │data depunerii │ 6.000.000│ 200│ 230│
│ │ │cererii de │ │ │ │
│ │ │înregistrare a │ │ │ │
│ │ │marcii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 7.│Eliberarea unui │o data cu │ │ │ │
│ │certificat de prioritate │solicitarea │ 900.000│ 30│ 35│
│ │ │eliberãrii │ │ │ │
│ │ │certificatului │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 8.│Eliberarea certificatului│3 luni de la │ │ │ │
│ │de înregistrare a marcii │data publicãrii│ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │ │marcii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 9.│Eliberarea certificatului│o data cu │ │ │ │
│ │de reinnoire a │depunerea │ │ │ │
│ │înregistrãrii marcii │cererii │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │ │de reinnoire a │ │ │ │
│ │ │înregistrãrii │ │ │ │
│ │ │marcii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 10.│Eliberarea unui duplicat │o data cu │ │ │ │
│ │al certificatului de │depunerea │ │ │ │
│ │înregistrare sau de │cererii │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │reinnoire a înregistrãrii│ │ │ │ │
│ │marcii │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 11.│Transmiterea cererii │o data cu │ │ │ │
│ │internaţionale de │depunerea │ │ │ │
│ │înregistrare sau de │cererii la │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │reinnoire a marcii de │O.S.I.M. │ │ │ │
│ │la O.S.I.M., ca oficiu │ │ │ │ │
│ │receptor, la Biroul │ │ │ │ │
│ │Internaţional al O.M.P.I.│ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 12.│Examinarea unei cereri de│o data cu │ │ │ │
│ │opoziţie la înregistrarea│depunerea │ │ │ │
│ │unei mãrci │cererii │ 1.800.000│ 60│ 70│
│ │ │de opoziţie │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 13.│Acordarea solicitantului │o data cu │ │ │ │
│ │cererii de înregistrare │cererea de │ │ │ │
│ │a unui termen suplimentar│acordare a unui│ 300.000│ 10│ 12│
│ │de 3 luni pentru depune- │termen │ │ │ │
│ │rea punctului de vedere, │suplimentar │ │ │ │
│ │atunci când O.S.I.M a │de 3 luni │ │ │ │
│ │notificat neîndeplinirea │ │ │ │ │
│ │condiţiilor pentru │ │ │ │ │
│ │înregistrarea marcii │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 14.│Divizarea cererii │3 luni de la │ │ │ │
│ │iniţiale de înregistrare │data solicita- │ │ │ │
│ │a marcii │rii divizãrii │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │ │cererii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 15.│Reclasificarea listei de │3 luni de la │ │ │ │
│ │produse şi/sau servicii │data depunerii │ 900.000│ 30│ 35│
│ │pentru care se solicita │cererii │ │ │ │
│ │înregistrarea marcii │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 16.│a) Examinarea unei │o data cu │ │ │ │
│ │contestaţii impotriva │depunerea │ 4.500.000│ 150│ 173│
│ │unei decizii de │contestaţiei │ │ │ │
│ │respingere sau de │ │ │ │ │
│ │admitere parţialã │ │ │ │ │
│ │b) Examinarea unei │o data cu │ │ │ │
│ │contestaţii impotriva │depunerea │ 7.500.000│ 250│ 288│
│ │unei decizii a comisiei │contestaţiei │ │ │ │
│ │de examinare a cererii de│ │ │ │ │
│ │opoziţie │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 17.│Înregistrarea unei │o data cu │ │ │ │
│ │modificãri în situaţia │depunerea │ │ │ │
│ │juridicã a marcii: │cererii de │ │ │ │
│ │ │înscriere a │ │ │ │
│ │ │modificãrii │ │ │ │
│ │a) cesiuni, licenţe, │ │ │ │ │
│ │fuziuni │ │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │b) cu privire la numele, │ │ │ │ │
│ │denumirea sau adresa │ │ │ │ │
│ │solicitantului, │ │ │ │ │
│ │titularului sau │ │ 750.000│ 25│ 29│
│ │mandatarului │ │ │ │ │
│ │c) orice alte modificãri │ │ │ │ │
│ │pentru care legea sau │ │ │ │ │
│ │regulamentul nu prevãd │ │ 750.000│ 25│ 29│
│ │explicit scutiri de taxe │ │ │ │ │
│ │d) renunţãri la │ │ │ │ │
│ │modificãrile de la │ │ │ │ │
│ │lit. a) - c) │ │ 1.200.000│ 40│ 46│
│ │e) introducerea │ │ │ │ │
│ │mandatarului în procedura│ │ │ │ │
│ │dupã depunerea cererii │ │ 750.000│ 25│ 29│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 18.│Eliberarea de adeverinte,│ │ │ │ │
│ │copii sau alte acte │o data cu │ │ │ │
│ │legate de situaţia │depunerea │ │ │ │
│ │juridicã a unei mãrci │solicitãrii │ 300.000│ 10│ 12│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 19.│Înregistrarea unei │o data cu │ │ │ │
│ │indicaţii geografice │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii de │ │ │ │
│ │ │înregistrare a │ │ │ │
│ │ │indicatiei │ │ │ │
│ │ │geografice │ 12.000.000│ 400│ 460│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 20.│Eliberarea certificatului│2 luni de la │ │ │ │
│ │de înregistrare a unei │data publicãrii│ │ │ │
│ │indicaţii geografice │indicatiei │ │ │ │
│ │ │geografice în │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │ │B.O.P.I. │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 21.│Reînnoirea duratei de │o data cu │ │ │ │
│ │utilizare a unei │depunerea │ │ │ │
│ │indicaţii geografice │cererii │ 12.000.000│ 400│ 460│
│ │ │de reinnoire │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 22.│Reclasificarea listei de │o data cu │ │ │ │
│ │produse pentru care se │depunerea │ │ │ │
│ │solicita înregistrarea │cererii │ 900.000│ 30│ 35│
│ │unei indicaţii geografice│ │ │ │ │
└────┴─────────────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────┴─────────┘





ANEXA 3

CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor pentru desenele
şi modelele industriale
┌────┬─────────────────────────┬───────────────┬───────────┬─────────┬─────────┐
│Nr. │ Obiectul plãţii │ Termenul de │ Cuantu- │ Cuantu- │ Cuantu- │
│crt.│ │ plata │ mul │ mul │ mul │
│ │ │ │ (lei) │ ($) │ (euro) │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 1.│Înregistrarea cererii în │o data cu │ │ │ │
│ │Registrul naţional al │depunerea │ │ │ │
│ │cererilor depuse: │cererii │ │ │ │
│ │a) pentru primul desen/ │ │ 900.000│ 30│ 35│
│ │model calculat │ │ │ │ │
│ │b) pentru fiecare │ │ 300.000│ 10│ 12│
│ │desen/model suplimentar │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 2.│Publicarea desenului sau │o luna de la │ │ │ │
│ │modelului: │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii │ │ │ │
│ │a) pentru fiecare figura,│ │ 600.000│ 20│ 23│
│ │în spaţiu standard │ │ │ │ │
│ │(6x6 cm), alb-negru │ │ │ │ │
│ │b) pentru fiecare figura,│ │ │ │ │
│ │în spaţiu standard │ │ │ │ │
│ │(6x6 cm), în culori │ │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │c) pentru elementele │ │ 300.000│ 10│ 12│
│ │caracteristice (maximum │ │ │ │ │
│ │30 de cuvinte) │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 3.│Amânarea publicãrii │o data cu │ │ │ │
│ │ │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii │ 600.000│ 20│ 23│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 4.│Invocarea prioritatii │3 luni de la │ │ │ │
│ │ │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii │ 600.000│ 20│ 23│
│ │ │de invocare a │ │ │ │
│ │ │prioritatii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 5.│Examinarea cererii de │o luna de la │ │ │ │
│ │înregistrare: │publicarea │ │ │ │
│ │a) pentru primul │cererii │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │desen/model │ │ │ │ │
│ │b) pentru fiecare │ │ 300.000│ 10│ 12│
│ │desen/model suplimentar │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 6.│Eliberarea certificatului│o luna de la │ │ │ │
│ │de înregistrare: │comunicarea │ │ │ │
│ │ │hotãrîrii de │ │ │ │
│ │ │admitere │ │ │ │
│ │a) pentru 1-20 │ │ 600.000│ 20│ 23│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
│ │b) pentru 21-50 │ │ 900.000│ 30│ 35│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
│ │c) pentru 5-100 │ │ 1.500.000│ 50│ 58│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 7.│Menţinerea în vigoare a │o luna de la │ │ │ │
│ │certificatului de │comunicarea │ │ │ │
│ │înregistrare pentru │hotãrîrii de │ │ │ │
│ │fiecare an de protecţie, │admitere a │ │ │ │
│ │pe primii 5 ani: │cererii, pentru│ │ │ │
│ │ │primii 2 ani, │ │ │ │
│ │ │şi apoi în │ │ │ │
│ │ │prima luna a │ │ │ │
│ │ │fiecãrui an │ │ │ │
│ │a) pentru 1-20 │ │ 600.000│ 20│ 23│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
│ │b) pentru 21-50 │ │ 750.000│ 25│ 29│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
│ │c) pentru 51-100 │ │ 900.000│ 30│ 35│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 8.│Eliberarea certificatului│o data cu │ │ │ │
│ │de reinnoire: │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii │ │ │ │
│ │a) pentru 1-20 │ │ 600.000│ 20│ 23│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
│ │b) pentru 21-50 │ │ 750.000│ 25│ 29│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
│ │c) pentru 51-100 │ │ 900.000│ 30│ 35│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 9.│Reînnoirea certificatului│prima luna a │ │ │ │
│ │de înregistrare pentru │fiecãrui an de │ │ │ │
│ │fiecare an de protecţie: │protecţie │ │ │ │
│ │a) pentru 1-20 │ │ 600.000│ 20│ 23│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
│ │b) pentru 21-50 │ │ 750.000│ 25│ 29│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
│ │c) pentru 51-100 │ │ 900.000│ 30│ 35│
│ │desene/modele │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 10.│Eliberarea certificatului│o data cu │ │ │ │
│ │de prioritate │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii │ 900.000│ 30│ 35│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 11.│Examinarea unei │o data cu │ │ │ │
│ │contestaţii │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii │ 4.500.000│ 150│ 173│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 12.│Examinarea unei opoziţii │o data cu │ │ │ │
│ │la înregistrarea │depunerea │ │ │ │
│ │desenului/modelului │cererii │ 900.000│ 30│ 35│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 13.│Revalidarea │o data cu │ │ │ │
│ │certificatului de │depunerea │ │ │ │
│ │înregistrare a │cererii │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │desenului/modelului │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 14.│Înregistrarea de │o data cu │ │ │ │
│ │modificãri în situaţia │înregistrarea │ │ │ │
│ │juridicã a cererii sau a │solicitãrii │ │ │ │
│ │certificatului de │ │ │ │ │
│ │înregistrare: │ │ │ │ │
│ │a) cesiune, licenta │ │ 900.000│ 30│ 35│
│ │b) alte modificãri cu │ │ │ │ │
│ │privire la numele, │ │ 300.000│ 10│ 12│
│ │denumirea sau adresa │ │ │ │ │
│ │solicitantului/ │ │ │ │ │
│ │titularului │ │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 15.│Eliberarea de acte, │o data cu │ │ │ │
│ │adeverinte, duplicate, │înregistrarea │ 300.000│ 10│ 12│
│ │copii certificate, extras│solicitãrii │ │ │ │
│ │din registru │ │ │ │ │
└────┴─────────────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────┴─────────┘





ANEXA 4

CUANTUMUL ŞI TERMENELE
privind plata taxelor pentru topografiile
circuitelor integrate
┌────┬─────────────────────────┬───────────────┬───────────┬─────────┬─────────┐
│Nr. │ Obiectul plãţii │ Termenul de │ Cuantu- │ Cuantu- │ Cuantu- │
│crt.│ │ plata │ mul │ mul │ mul │
│ │ │ │ (lei) │ ($) │ (euro) │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 1.│Depunerea cererii de │o data cu │ │ │ │
│ │înregistrare a unei │depunerea cere-│ │ │ │
│ │topografii │rii sau în │ 900.000│ 30│ 35│
│ │ │termen de 2 │ │ │ │
│ │ │luni de la data│ │ │ │
│ │ │notificãrii │ │ │ │
│ │ │neefectuarii │ │ │ │
│ │ │plãţii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 2.│Examinarea cererii de │o data cu │ │ │ │
│ │înregistrare a unei │depunerea cere-│ │ │ │
│ │topografii │rii sau în │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │ │termen de 2 │ │ │ │
│ │ │luni de la data│ │ │ │
│ │ │notificãrii │ │ │ │
│ │ │neefectuarii │ │ │ │
│ │ │plãţii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 3.│Înregistrarea unei │o data cu │ │ │ │
│ │topografii │depunerea │ 9.000.000│ 300│ 345│
│ │ │cererii sau în │ │ │ │
│ │ │termen de 2 │ │ │ │
│ │ │luni de la data│ │ │ │
│ │ │notificãrii │ │ │ │
│ │ │neefectuarii │ │ │ │
│ │ │plãţii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 4.│Publicarea înregistrãrii │o data cu │ │ │ │
│ │unei topografii │depunerea │ │ │ │
│ │ │cererii │ 450.000│ 15│ 17│
│ │ │sau în termen │ │ │ │
│ │ │de 2 luni de la│ │ │ │
│ │ │data │ │ │ │
│ │ │notificãrii │ │ │ │
│ │ │neefectuarii │ │ │ │
│ │ │plãţii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 5.│Eliberarea unui │o data cu │ │ │ │
│ │certificat de │depunerea │ 450.000│ 15│ 17│
│ │înregistrare │cererii sau în │ │ │ │
│ │ │termen de 2 │ │ │ │
│ │ │luni de la data│ │ │ │
│ │ │notificãrii │ │ │ │
│ │ │neefectuarii │ │ │ │
│ │ │plãţii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 6.│Examinarea unei │o data cu │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │contestaţii │depunerea │ │ │ │
│ │ │contestaţiei │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 7.│Înregistrarea de │o data cu │ │ │ │
│ │modificãri în situaţia │înregistrarea │ │ │ │
│ │juridicã a cererii sau │solicitãrii │ │ │ │
│ │a certificatului de │ │ │ │ │
│ │înregistrare: │ │ │ │ │
│ │a) cesiune, licenta │ │ 3.000.000│ 100│ 115│
│ │b) alte modificãri │ │ 750.000│ 25│ 29│
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 8.│Consultarea documentaţiei│o data cu │ 300.000│ 10│ 12│
│ │publice din depozitul │înregistrarea │ │ │ │
│ │reglementar │solicitãrii │ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼───────────────┼───────────┼─────────┼─────────┤
│ 9.│Eliberarea unei copii │o data cu │ 300.000│ 10│ 12"│
│ │certificate de pe │înregistrarea │ │ │ │
│ │documentele publice din │solicitãrii │ │ │ │
│ │depozitul reglementar sau│ │ │ │ │
│ │de pe file ale │ │ │ │ │
│ │Registrului naţional al │ │ │ │ │
│ │topografiilor │ │ │ │ │
└────┴─────────────────────────┴───────────────┴───────────┴─────────┴─────────┘



Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 aprilie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 23 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016