Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 381 din 13 iunie 2002  privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 381 din 13 iunie 2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 442 din 24 iunie 2002
Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
În sensul prezentei legi, sunt considerate calamitati naturale pierderile cantitative şi calitative de recolte, mortalitatea şi/sau sacrificarea de necesitate a animalelor, produse printr-o manifestare distructiva a unor fenomene naturale şi a bolilor, pe areale extinse.
ART. 2
(1) Fenomenele naturale şi bolile care genereazã calamitati naturale sunt: seceta excesiva, persistenta în timp şi care afecteazã terenurile neirigate, inundatiile din revarsari de râuri sau de alte ape curgãtoare şi ruperi de baraje, ploile abundente şi de durata, temperaturile excesiv de scãzute, sub limita biologica de rezistenta a plantelor, stratul gros de zapada care produce pagube în sectorul vegetal şi animal, topirea brusca a zapezilor care provoacã inundatii, revarsari de râuri şi baltiri, uraganul, precum şi alte dezastre şi catastrofe produse pe areale extinse.
(2) Nominalizarea şi încadrarea în categoria bolilor care genereazã calamitati naturale la plante şi animale se realizeazã de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 3
Caracterizarea şi încadrarea în categoria de calamitate naturala se realizeazã de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi se aproba prin hotãrâre a Guvernului.

CAP. 2
Constituirea sumei destinate despãgubirii producãtorilor agricoli

ART. 4
Pentru aplicarea prevederilor prezentei legi, prin bugetul de stat se va aloca Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor o suma destinatã despãgubirii producãtorilor agricoli şi subventionarii primelor de asigurare, ca urmare a efectelor negative ale fenomenelor naturale şi ale bolilor prevãzute la art. 2.
ART. 5
(1) Plata despãgubirii producãtorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, pentru calamitatile naturale produse de fenomenele naturale şi bolile prevãzute la art. 2 se efectueazã numai pentru culturile agricole, animalele, pasarile, familiile de albine şi pestii care au fost asigurate de cãtre societãţile de asigurare şi asigurare-reasigurare.
(2) Producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care asigura culturile agricole, animalele, pasarile, familiile de albine şi pestii la societãţile de asigurare agreate de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor beneficiazã de o sustinere a primelor de asigurare.
ART. 6
Sumele constituite se utilizeazã pentru:
a) despãgubiri bãneşti, acordate producãtorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care au suferit pagube produse de fenomenele naturale şi bolile prevãzute la art. 2;
b) subvenţionarea primelor de asigurare pentru factorii de risc asiguraţi pentru culturile agricole şi speciile de animale, pãsãri, familii de albine şi peşti, nominalizate prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor. Nivelul subventionarii primelor de asigurare se va stabili prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 7
Administrarea, utilizarea şi gestionarea sumelor pentru despãgubirea producãtorilor agricoli se fac de cãtre Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 8
Despãgubirile se acorda producãtorilor agricoli, astfel cum aceştia sunt definiţi la art. 16, în urmãtoarele condiţii:
a) pentru culturile agricole şi plantaţiile afectate de calamitati naturale, numai pentru daune ce depãşesc 30% din producţie, nivelul maxim al despãgubirii fiind de 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului;
b) pentru animale, pãsãri, familii de albine şi peşti despãgubirea reprezintã maximum 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu valoarea subproduselor rezultate, care pot fi valorificate potrivit prevederilor legale.

CAP. 3
Constatarea şi evaluarea pagubelor produse de calamitatile naturale

ART. 9
Constatarea pagubelor se face în prezenta producãtorului agricol afectat şi a unei comisii numite de prefectul judeţului, la propunerea directorului general al direcţiei generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, comisie formatã pe plan local din primar, unul sau doi specialişti de la centrul agricol ori, dupã caz, de la circumscripţia sanitarã veterinara zonala şi un delegat din partea organelor judeţene ale Ministerului Finanţelor Publice.
ART. 10
Rezultatul constatãrilor şi documentele întocmite în acest scop, în dublu exemplar, semnate de cãtre persoanele implicate în constatarea pagubelor, nominalizate la art. 9, se centralizeazã la direcţia generalã pentru agricultura şi industrie alimentara judeteana şi a municipiului Bucureşti şi la prefectura judeţului.
ART. 11
Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia ca în termen de 3 zile de la data centralizarii documentelor respective sa trimitã o informare detaliatã Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor.
ART. 12
Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia preluãrii şi centralizarii actelor de constatare şi a transmiterii acestora Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, în vederea stabilirii sumelor necesare acordãrii despãgubirilor.
ART. 13
Dupã verificarea documentaţiilor de constatare a calamitãţilor Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor aproba sumele necesare pentru despãgubirea producãtorilor agricoli, individualizate pe judeţe, care se transmit direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti.
ART. 14
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor sesizeazã Guvernul, care, în funcţie de calamitatile naturale, precum şi de mãrimea zonelor afectate, declara starea de calamitate naturala prin hotãrâre.
ART. 15
Direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti sunt obligate sa respecte destinaţia acestor sume şi repartizarea lor pe producãtori agricoli, persoane fizice sau juridice.

CAP. 4
Drepturile şi obligaţiile producãtorilor agricoli

ART. 16
În sensul prezentei legi, producãtorii agricoli sunt persoanele fizice sau juridice care au în administrare sau exploatare terenuri agricole, animale, pãsãri, familii de albine şi peşti.
ART. 17
Persoanele fizice sau juridice beneficiazã de prevederile prezentei legi dacã au fost afectate de fenomenele naturale şi bolile prevãzute la art. 2 şi se afla în zona calamitata, declarata prin hotãrâre a Guvernului, şi au culturile, plantaţiile, animalele, pasarile, familiile de albine sau pestii asigurate prin societãţi de asigurare.
ART. 18
(1) Producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, vor primi despãgubirile aferente calamitãţilor naturale în anul producerii lor.
(2) În situaţia în care daunele, ca efect al calamitãţilor naturale, sunt totale şi sunt produse în momentul în care exista posibilitãţi climatice şi tehnice de înfiinţare a culturilor, despãgubirile se acorda imediat, dupã constatare şi evaluare, pentru asigurarea finanţãrii începerii unui nou ciclu de producţie.
ART. 19
Pentru a beneficia de despãgubiri producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, au urmãtoarele obligaţii:
a) sa declare şi sa înregistreze culturile agricole, animalele, pasarile, familiile de albine şi pestii, contractele de concesionare şi arendare în registrele agricole deschise la nivel de comuna, oraş sau sector al municipiului Bucureşti;
b) sa întreţinã culturile agricole, animalele, pasarile, familiile de albine şi pestii potrivit tehnologiilor şi sa ia mãsuri pentru prevenirea atacului de boli şi daunatori;
c) sa depunã o înştiinţare, în scris, la primãrie cel mai târziu în 48 de ore de la data producerii evenimentului, în cazul distrugerii ori vatamarii culturilor agricole, plantaţiilor ori a rodului viilor, plantaţiilor pomicole, de hamei şi de arbuşti fructiferi, şi cel mai târziu în 24 de ore de la data producerii evenimentului în cazul pieirii animalelor, pasarilor, familiilor de albine şi pestilor. În acest ultim caz înştiinţarea trebuie sa fie însoţitã de un act medico-legal din partea medicului veterinar de stat al circumscripţiei sanitare veterinare pe a carei raza este amplasata ferma de creştere, grajdul de adãpostire a animalului, în care sa se precizeze ca pieirea acestuia s-a datorat efectelor produse de fenomenele naturale prevãzute la art. 2;
d) sa prezinte, cu buna-credinţa şi în conformitate cu realitatea din teren, nivelul estimativ al pagubelor înregistrate.
ART. 20
(1) Înştiinţarea scrisã, prevãzutã la art. 19 lit. c), se depune, în localitãţile rurale, la secretarul consiliului comunal, iar în localitãţile urbane, la secretarul consiliului orasenesc, respectiv al sectoarelor municipiului Bucureşti.
(2) Secretarul consiliului comunal, orasenesc sau secretarii sectoarelor municipiului Bucureşti au obligaţia sa le înregistreze şi sa le transmitã în termen de 24 de ore la organele abilitate prin lege sa facã constatarea şi sa întocmeascã acte de constatare.
ART. 21
În baza unei convenţii încheiate cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie va transmite acestuia informãri detaliate, în ritmul impus de necesitaţi, privind aria de rãspândire a fenomenelor naturale din categoriile precizate la art. 2.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 22
Producãtorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care prin atitudinea lor contribuie la producerea sau majorarea daunelor nu vor beneficia de despãgubiri.
ART. 23
Persoanele fizice sau juridice care, cu buna ştiinţa, fac declaraţii false în vederea obţinerii de despãgubiri sau cele care inlesnesc obţinerea de despãgubiri necuvenite rãspund, dupã caz, civil, material, administrativ sau penal.
ART. 24
Întocmirea de acte de constatare sau de despãgubire cu date nereale constituie infracţiune şi se pedepseşte conform legii penale.
ART. 25
Sumele încasate nelegal vor fi restituite la bugetul de stat, indexate cu indicele de inflaţie.
ART. 26
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, va elabora în termen de 45 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi norme metodologice de aplicare.
ART. 27
Prezenta lege intra în vigoare la 60 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 21 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 23 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

----------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016