Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   LEGE nr. 379 din 30 septembrie 2003  privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

LEGE nr. 379 din 30 septembrie 2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 700 din 7 octombrie 2003

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Mormintele şi operele comemorative de rãzboi româneşti, precum şi cele strãine situate pe teritoriul României sunt considerate aşezãminte social-culturale, fiind supuse regimului juridic stabilit de prezenta lege.
ART. 2
(1) În sensul prezentei legi, mormintele de rãzboi sunt locurile de inhumare a persoanelor care au decedat în timpul şi din cauza conflictelor armate ca urmare a îndeplinirii unui serviciu comandat sau voluntar în interesul statului ai cãror cetãţeni au fost, precum şi alte locuri în care se pãstreazã rãmãşiţele pamantesti ale acestora.
(2) Mormintele de rãzboi pot fi individuale sau comune, izolate ori grupate în cimitire de onoare, parcele de onoare, osuare sau mausolee.
(3) Cimitirele militare sau parcelele militare din cimitirele civile, administrate de cãtre comenduirile de garnizoana, nu sunt considerate, potrivit legii, cimitire sau parcele de onoare.
ART. 3
Sunt asimilate mormintelor de rãzboi:
a) Mormantul Ostasului Necunoscut;
b) mormintele cetãţenilor romani prizonieri, internati civili de rãzboi sau deportati;
c) mormintele membrilor formatiunilor de Cruce Roşie şi ale corespondentilor de rãzboi, decedati în timpul şi din cauza conflictelor armate, indeplinind o misiune;
d) mormintele militarilor sau ale persoanelor civile, cetãţeni romani, care au murit în timp de pace indeplinind un serviciu comandat în domeniile apãrãrii naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
e) mormintele persoanelor decedate în alte situaţii prevãzute de lege.
ART. 4
(1) Mormintele de rãzboi strãine situate pe teritoriul României au acelaşi regim ca şi mormintele de rãzboi româneşti.
(2) Sunt asimilate mormintelor prevãzute la alin. (1) şi cele ale prizonierilor şi internatilor civili de rãzboi, cetãţeni strãini.
ART. 5
Sunt considerate opere comemorative de rãzboi edificiile, monumentele de arta, plãcile şi altarele comemorative, troitele, crucile, cenotafurile sau orice alte construcţii ori lucrãri realizate în memoria celor prevãzuţi la art. 2-4.
ART. 6
Mormintele şi operele comemorative de rãzboi care sunt înscrise în Lista monumentelor istorice se supun regimului juridic stabilit prin <>Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificãrile ulterioare, precum şi dispoziţiilor prezentei legi.
ART. 7
(1) Activitãţile şi mãsurile de protejare a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi se realizeazã în interes public şi pot constitui cauza de utilitate publica, în condiţiile legii.
(2) În sensul prezentei legi, prin protejarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi se înţelege ansamblul de mãsuri cu caracter ştiinţific, juridic, administrativ, financiar, fiscal şi tehnic menite sa asigure cercetarea, identificarea, inventarierea, clasarea, evidenta, conservarea, marcarea, inclusiv paza şi întreţinerea, restaurarea, strãmutarea şi punerea în valoare a acestora.
(3) Asupra imobilelor pe care sunt amplasate morminte sau opere comemorative de rãzboi se pot aplica servituţi de utilitate publica, instituite conform legii.
ART. 8
(1) Mormintele şi operele comemorative de rãzboi aparţin fie domeniului public sau privat al statului ori al unitãţilor administrativ-teritoriale, fie sunt proprietate privatã a persoanelor fizice sau juridice.
(2) Mormintele şi operele comemorative de rãzboi proprietate publica a statului sau a unitãţilor administrativ-teritoriale sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile. Acestea pot fi date în administrarea instituţiilor publice, pot fi concesionate sau închiriate, în condiţiile legii, cu avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
ART. 9
(1) Mormintele şi operele comemorative de rãzboi aparţinând domeniului privat pot face obiectul circuitului civil fãrã a li se schimba destinaţia, în condiţiile stabilite de prezenta lege.
(2) Imobilele pe care sunt amplasate mormintele şi operele comemorative de rãzboi, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, pot fi vândute numai în condiţiile exercitãrii dreptului de preemţiune al statului sau al unitãţilor administrativ-teritoriale, dupã caz, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, sub sancţiunea nulitãţii absolute a vânzãrii. Fac excepţie imobilele cu destinaţie de locuinta pe care sunt amplasate plãci comemorative.
(3) Proprietarii, persoane fizice sau juridice, care intenţioneazã sa vândã imobilele pe care sunt amplasate morminte ori opere comemorative de rãzboi vor înştiinţa în scris consiliul local al unitãţii administrativ-teritoriale în a cãrui raza se afla imobilul în cauza.
(4) Consiliile locale ale unitãţilor administrativ-teritoriale vor transmite Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor înştiinţarea prevãzutã la alin. (3), în termen de 7 zile de la primirea acesteia.
(5) Termenul de exercitare a dreptului de preemţiune al statului este de 30 de zile de la data înregistrãrii înştiinţãrii prevãzute la alin. (3) la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor.
(6) În cazul în care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor nu îşi exercita dreptul de preemţiune în termenul prevãzut la alin. (5), acest drept se transfera autoritãţilor administraţiei publice locale, care îl pot exercita într-un termen de 15 zile, calculat de la expirarea termenului prevãzut la alin. (5).
ART. 10
În cazul în care imobilul pe care se afla dispuse morminte şi opere comemorative de rãzboi nu are proprietar cunoscut, obligaţiile ce decurg din prezenta lege revin autoritãţilor administraţiei publice locale sau centrale, dupã caz, din unitatea administrativ-teritorialã pe al carei teritoriu este situat imobilul.
ART. 11
Pentru înfiinţarea sau protejarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, la propunerea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, pot fi expropriate imobile, în condiţiile legii.

CAP. II
Înfiinţarea şi protejarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi

ART. 12
Înfiinţarea de cimitire şi parcele de onoare cu morminte româneşti se face, în condiţiile legii, cu aprobarea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
ART. 13
Înfiinţarea pe teritoriul României a cimitirelor sau a parcelelor de onoare cu morminte strãine se face în conformitate cu prevederile tratatelor internaţionale în domeniu la care România este parte, iar în lipsa acestora, prin hotãrâre a Guvernului.
ART. 14
(1) Operele comemorative de rãzboi se realizeazã cu respectarea legislaţiei în domeniul autorizãrii construcţiilor şi cu avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
(2) Construcţia operelor comemorative de rãzboi strãine pe teritoriul României se face cu aprobarea Guvernului.
ART. 15
Modificarea sau strãmutarea mormintelor ori a operelor comemorative de rãzboi se face cu avizul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
ART. 16
Modificarea suprafeţelor pe care sunt amplasate, strãmutarea sau reamenajarea mormintelor de rãzboi strãine, precum şi orice intervenţie asupra operelor comemorative de rãzboi strãine aflate pe teritoriul României se fac numai cu aprobarea Guvernului şi sub supravegherea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, în conformitate cu tratatele internaţionale, iar în lipsa acestora, prin hotãrâre a Guvernului, dupã ce a fost înştiinţat statul interesat şi s-au stabilit pe cale diplomaticã detaliile unor asemenea intervenţii.
ART. 17
Rãmãşiţele pamantesti ale persoanelor decedate în condiţiile prevãzute la art. 2-4 se inhumeaza în mod individual, cu excepţia cazurilor de forta majorã care impun un mormânt comun. La fiecare mormânt se asaza un însemn de capatai pe care sunt înscrise date minime de identificare a persoanei decedate. Însemnul de capatai este specific religiei celui inhumat şi are forma şi dimensiunile precizate în normele tehnice prevãzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
ART. 18
(1) În scopul asigurãrii unei protejari adecvate a mormintelor de rãzboi se poate proceda la strãmutarea acestora.
(2) La reorganizarea, extinderea sau construirea cimitirelor de onoare se vor respecta normele tehnice prevãzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
(3) Este interzisã inhumarea în cimitirele sau în parcelele de onoare a altor persoane decedate decât cele prevãzute la art. 2-4.
ART. 19
Toate mormintele de rãzboi vor avea asigurata o zona de protecţie. În zona de protecţie pot fi instituite servituţi de utilitate publica şi reglementãri speciale de construire prin planurile şi regulamentele de urbanism aprobate şi avizate conform legii.
ART. 20
(1) Evidenta generalã a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi se tine de cãtre Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor.
(2) Instituţiile publice şi autoritãţile administraţiei publice locale sunt obligate sa ţinã propria evidenta a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi aflate în administrarea sau în proprietatea lor, dupã caz.
(3) Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentantele diplomatice sau oficiile consulare, organizeazã, pãstreazã şi actualizeazã permanent evidenta mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi româneşti din strãinãtate.
ART. 21
Evidenta, inventarierea, marcarea, întreţinerea, conservarea şi restaurarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi se realizeazã în conformitate cu normele tehnice prevãzute în Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
ART. 22
Finanţarea activitãţilor de înfiinţare şi protejare a mormintelor şi a operelor comemorative de rãzboi româneşti se face astfel:
a) pentru cele din strãinãtate, prin bugetul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi potrivit tratatelor internaţionale la care România este parte;
b) pentru cele dispuse pe teritoriul naţional şi care aparţin domeniului public sau privat al statului, din bugetele instituţiilor publice în a cãror administrare se afla, iar pentru cele care aparţin domeniului public sau privat al unitãţilor administrativ-teritoriale, din bugetele acestora.
ART. 23
Întreţinerea şi marcarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi strãine, aflate pe teritoriul României, se realizeazã de cãtre autoritãţile administraţiei publice, potrivit legii şi în conformitate cu tratatele internaţionale la care România este parte.
ART. 24
În funcţie de importanta şi de amploarea lucrãrilor de înfiinţare sau de protejare a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi româneşti şi strãine, aflate pe teritoriul naţional, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor poate susţine finanţarea sau cofinantarea acestora din bugetul propriu.

CAP. III
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor

ART. 25
(1) Se înfiinţeazã Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu personalitate juridicã, în subordinea Secretariatului General al Guvernului.
(2) Organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor se fac prin regulament de organizare şi funcţionare aprobat prin hotãrâre a Guvernului, initiata de Secretariatul General al Guvernului şi de Ministerul Apãrãrii Naţionale.
(3) Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor este condus de un director numit prin ordin al ministrului pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, în conformitate cu dispoziţiile legale.
(4) Numãrul maxim de posturi ale Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor va fi stabilit prin Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, aprobat prin hotãrâre a Guvernului. Structura posturilor pe compartimente, statul de funcţii şi structura de personal se aproba prin ordin al ministrului pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului.
(5) Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor îşi întocmeşte proiect de buget propriu care se prevede distinct în bugetul Secretariatului General al Guvernului.
ART. 26
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor are urmãtoarele atribuţii:
a) organizeazã sistemul naţional de cercetare şi evidenta a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, româneşti şi strãine, aflate pe teritoriul României, şi a celor româneşti din strãinãtate şi acţioneazã pentru cãutarea, descoperirea şi identificarea acestora;
b) tine evidenta centralizata a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, româneşti şi strãine, aflate pe teritoriul României, şi a celor româneşti din strãinãtate, precum şi a obiectelor de identificare descoperite ocazional sau cu prilejul exhumarilor;
c) colaboreazã cu organizaţiile neguvernamentale şi cultele religioase recunoscute de lege în aplicarea prezentei legi, precum şi cu cele din strãinãtate care au obiect de activitate similar;
d) ia mãsurile necesare pentru înfiinţarea şi protejarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi româneşti în strãinãtate;
e) propune Secretariatului General al Guvernului iniţierea proiectelor de hotãrâri ale Guvernului pentru înfiinţarea, modificarea, precum şi pentru construirea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi strãine pe teritoriul României;
f) iniţiazã, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, încheierea acordurilor internaţionale privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi;
g) valorifica toate datele şi informaţiile existente şi acţioneazã pentru cãutarea, descoperirea, identificarea şi luarea în evidenta a mormintelor de rãzboi;
h) hotãrãşte modalitãţile de regrupare a osemintelor morţilor de rãzboi şi însemnele comemorative pentru locurile de inhumare comune atunci când nu pot fi amenajate morminte individuale;
i) pune la dispoziţie celor interesaţi, la cerere, datele de care dispune referitoare la locul de inhumare a persoanelor decedate, în condiţiile prevãzute la art. 2-4;
j) colaboreazã cu reprezentantele diplomatice strãine pentru organizarea ceremonialelor de comemorare a militarilor acestor state inhumati pe teritoriul României;
k) elaboreazã şi supune spre aprobare Guvernului, împreunã cu instituţiile de apãrare şi ordine publica, programul manifestãrilor prilejuite de Ziua Eroilor şi de alte evenimente;
l) avizeazã sau aproba, dupã caz, modificarea ori strãmutarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi româneşti aflate pe teritoriul naţional;
m) iniţiazã, împreunã cu instituţiile abilitate prin lege, proiectele de acte normative pentru declararea utilitãţii publice şi exproprierea, în condiţiile legii, a imobilelor pe care se afla amplasate sau se vor construi morminte şi opere comemorative de rãzboi;
n) propune Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice mormintele şi operele comemorative de rãzboi de pe teritoriul României care sa fie cuprinse în Lista monumentelor istorice;
o) sesizeazã Ministerul Culturii şi Cultelor, atunci când deţine informaţii, cu privire la intervenţii neautorizate asupra operelor comemorative de rãzboi cuprinse în Lista monumentelor istorice sau când este incalcata zona de protecţie a acestora;
p) promoveazã programe şi participa la valorificarea în plan educativ a memoriei celor cãzuţi pentru ţara;
q) editeazã publicaţii şi produse media pentru educarea patriotica a cetãţenilor;
r) organizeazã, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului, tabere pentru tineret, în scopul îngrijirii mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, pe care le poate susţine financiar;
s) elaboreazã proiectele de acte normative pentru darea în administrarea unitãţilor administrativ-teritoriale a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi de interes naţional;
s) reprezintã Guvernul României la activitãţile internaţionale care au ca obiect mormintele şi operele comemorative de rãzboi;
t) colaboreazã cu organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale din strãinãtate care au obiect de activitate similar;
t) controleazã respectarea regimului juridic al mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, aplica sancţiuni sau sesizeazã, dupã caz, autoritãţile abilitate de lege, atunci când regimul acestora este încãlcat;
u) întocmeşte proiectul bugetului propriu de venituri şi cheltuieli;
v) propune trecerea unor morminte şi opere comemorative de rãzboi în patrimoniul public al unitãţilor administrativ-teritoriale;
w) iniţiazã proiecte de hotãrâri privind înfiinţarea, modificarea sau protejarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, la propunerea instituţiilor de apãrare şi ordine publica;
x) iniţiazã, împreunã cu Ministerul Culturii şi Cultelor şi cu alte instituţii abilitate prin lege, concursuri pentru proiectarea şi executarea de monumente de natura mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, astfel cum sunt definite la art. 5, precum şi de biserici aferente cimitirelor în care se afla mormintele de rãzboi, selecteaza proiectele şi urmãreşte finalizarea acestora;
y) formuleazã propuneri în vederea editãrii de timbre omagiale şi comemorative pe teme legate de cinstirea eroilor;
z) alte atribuţii prevãzute de lege.
ART. 27
(1) Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor are în administrare, potrivit legii, bunuri mobile şi imobile aparţinând domeniului public sau privat al statului.
(2) Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor poate folosi pentru desfãşurarea activitãţii sale bunuri materiale primite de la persoane fizice şi juridice sub forma de donaţii şi sponsorizãri, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.
ART. 28
Bunurile de orice fel, importate de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, folosite pentru construcţia, întreţinerea sau decorarea mormintelor de rãzboi şi cimitirelor militare sau a operelor comemorative de rãzboi, sunt scutite de la plata taxelor cuvenite bugetului. Acţiunile în justiţie pentru valorificarea drepturilor de orice natura ale Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor sunt scutite de taxa de timbru.
ART. 29
În timp de rãzboi Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor trece în subordinea Ministerului Apãrãrii Naţionale.

CAP. IV
Responsabilitãţile autoritãţilor administraţiei publice centrale şi locale şi ale proprietarilor de imobile pe care se afla amplasate morminte sau opere comemorative de rãzboi

ART. 30
Ministerul Culturii şi Cultelor are urmãtoarele atribuţii:
a) avizeazã, prin comisiile de specialitate, documentaţiile pentru amplasarea şi realizarea de opere comemorative de rãzboi;
b) avizeazã, prin comisiile de specialitate, documentaţiile pentru intervenţiile asupra mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi înscrise în Lista monumentelor istorice;
c) asigura, prin direcţiile pentru cultura, culte şi patrimoniul cultural naţional judeţene şi a municipiului Bucureşti, inspecţia şi controlul propriu la mormintele şi operele comemorative de rãzboi înscrise în Lista monumentelor istorice, privind starea lor de conservare şi respectarea avizelor de specialitate emise;
d) susţine programe şi proiecte de punere în valoare a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi înscrise în Lista monumentelor istorice, cofinanteaza programe şi publicaţii pentru animarea culturalã şi stimularea interesului public fata de acestea;
e) colaboreazã cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor pentru organizarea şi desfãşurarea manifestãrilor prilejuite de Ziua Eroilor;
f) solicita cultelor religioase recunoscute de lege participarea la desfãşurarea serviciului religios organizat la mormintele şi operele comemorative de rãzboi, cu prilejul manifestãrilor oficiale de comemorare a eroilor;
g) alte atribuţii prevãzute de lege.
ART. 31
Ministerul Afacerilor Externe are urmãtoarele atribuţii:
a) negociaza, împreunã cu reprezentanţii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor şi ai altor instituţii, dupã caz, acordurile interguvernamentale având ca obiect regimul mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi;
b) tine evidenta centralizata a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi româneşti din strãinãtate; reprezentantele diplomatice şi oficiile consulare ale României din strãinãtate pãstreazã şi actualizeazã permanent evidenta mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi româneşti aflate pe teritoriul statului unde îşi desfãşoarã activitatea;
c) organizeazã, prin reprezentantele diplomatice sau oficiile consulare, activitãţi de cinstire a memoriei militarilor romani cãzuţi pe teritoriul statelor strãine;
d) sprijinã acţiunile pe plan extern, organizate şi desfãşurate de cãtre Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor;
e) alte atribuţii prevãzute de lege.
ART. 32
Ministerul Apãrãrii Naţionale are urmãtoarele atribuţii:
a) tine evidenta centralizata a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi aflate în administrarea sa, asigura protejarea lor şi îşi prevede fondurile necesare în acest scop;
b) stabileşte regulile de desfãşurare a ceremonialelor la mormintele şi operele comemorative de rãzboi;
c) asigura paza la Mormantul Ostasului Necunoscut şi stabileşte reguli privind organizarea vizitelor şi solemnitatilor în acest loc;
d) participa la ceremonialele organizate la mormintele şi operele comemorative de rãzboi;
e) pune la dispoziţie instituţiilor şi persoanelor interesate, la cerere, informaţiile de care dispune privind mormintele şi operele comemorative de rãzboi;
f) asigura participarea militarilor la programele care vizeazã valorificarea în plan educativ a memoriei eroilor;
g) participa la pregãtirea şi negocierea acordurilor internaţionale privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi;
h) sprijinã Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în îndeplinirea atribuţiilor prevãzute de prezenta lege.
ART. 33
Ministerul Administraţiei şi Internelor are urmãtoarele atribuţii:
a) tine evidenta centralizata a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi aflate în administrarea sa, asigura protejarea lor şi îşi prevede fondurile necesare în acest scop;
b) pune la dispoziţie instituţiilor şi persoanelor interesate, la cerere, informaţiile de care dispune privind mormintele şi operele comemorative de rãzboi;
c) asigura, potrivit legii, ordinea publica la locul de desfãşurare a activitãţilor comemorative;
d) la cererea autoritãţilor administraţiei publice poate asigura paza şi ceremonialele la unele morminte şi opere comemorative de rãzboi;
e) organizeazã ceremoniale militare şi religioase la locurile unde se afla cimitire şi opere comemorative de rãzboi, de interes naţional sau proprii, cu ocazia sarbatorilor legale;
f) iniţiazã programe speciale pentru comemorarea Zilei Eroilor;
g) poate organiza acţiuni de strangere de fonduri sau activitãţi cu caracter filantropic pentru construirea sau întreţinerea unor monumente proprii;
h) colaboreazã cu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în vederea protejãrii mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi din ţara;
i) participa la negocierea şi punerea în aplicare a acordurilor interguvernamentale în domeniu.
ART. 34
Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului emite, în conformitate cu dispoziţiile legale, avize de specialitate pentru mormintele şi operele comemorative de rãzboi nou-înfiinţate.
ART. 35
Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Tineretului are urmãtoarele atribuţii:
a) iniţiazã programe de promovare a cultului eroilor în randurile tinerei generaţii;
b) asigura participarea tinerilor la îngrijirea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, la taberele organizate şi finanţate de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, precum şi la alte activitãţi similare.
ART. 36
Consiliile judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti au urmãtoarele atribuţii:
a) ţin evidenta centralizata a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi situate pe teritoriul judeţului sau al municipiului Bucureşti, dupã caz;
b) îşi prevãd în proiectele bugetelor proprii resursele financiare necesare protejãrii mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi aflate în proprietatea unitãţilor administrativ-teritoriale sau în administrarea lor;
c) colaboreazã cu consiliile locale pentru protejarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi;
d) iau mãsurile legale atunci când constata încãlcãri ale regimului juridic al mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi.
ART. 37
Consiliile locale ale comunelor, oraşelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti au urmãtoarele atribuţii:
a) ţin evidenta detaliatã a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi situate pe raza lor teritorialã şi asigura protejarea lor, prevãzându-şi în bugete fondurile necesare în acest scop;
b) colaboreazã cu organizaţiile neguvernamentale pentru protejarea mormintelor şi a operelor comemorative de rãzboi.
ART. 38
În scopul protejãrii mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, proprietarii şi titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra acestora sunt obligaţi:
a) sa foloseascã şi sa întreţinã, în condiţiile legii, imobilele pe care se afla dispuse morminte şi opere comemorative de rãzboi, astfel încât acestea din urma sa nu fie afectate;
b) sa înştiinţeze în scris Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, precum şi consiliul local al unitãţii administrativ-teritoriale de care aparţin despre orice modificare sau degradare fizica a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi;
c) sa asigure, în condiţiile legii, accesul specialiştilor în vederea constatãrii stãrii de conservare şi pentru operaţiuni de expertizare şi de evidenta;
d) sa obţinã avizele cerute de lege pentru toate intervenţiile efectuate asupra mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi;
e) sa permitã efectuarea lucrãrilor de intervenţie, conservare, consolidare, restaurare, precum şi a altor lucrãri, în situaţia în care acestea sunt iniţiate şi finanţate de persoane fizice sau juridice abilitate în condiţiile legii;
f) sa asigure, în condiţiile legii, condiţii de vizitare, fotografiere şi filmare;
g) sa comunice, în termen de 30 de zile, Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor sau, dupã caz, primarului localitãţii respective orice schimbare a titularului dreptului de proprietate, de administrare ori al altor drepturi reale, dupã caz, asupra imobilelor pe care se afla dispuse morminte şi opere comemorative de rãzboi;
h) sa înştiinţeze în scris consiliul local al unitãţii administrativ-teritoriale despre intenţia de a instraina imobilele pe care sunt amplasate morminte sau opere comemorative de rãzboi, în vederea exercitãrii dreptului de preemţiune al statului, conform art. 9.

CAP. V
Comemorarea eroilor neamului

ART. 39
Se proclama Ziua Eroilor, sãrbãtoare nationala a poporului roman, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti, Ziua Înãlţãrii Domnului Isus Hristos, potrivit traditiei româneşti.
ART. 40
În capitala României se pãstreazã Mormantul Ostasului Necunoscut, care aminteste de eroii anonimi cãzuţi pentru binele patriei.
ART. 41
Mormantul Ostasului Necunoscut este administrat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
ART. 42
(1) La Mormantul Ostasului Necunoscut se depun flori, jerbe sau coroane de flori.
(2) Flacara de candela arde în permanenta şi nu poate fi stinsã sau reaprinsa decât cu aprobarea Guvernului României.
ART. 43
(1) La Mormantul Ostasului Necunoscut Guvernul organizeazã ceremonii oficiale de Ziua Nationala a României, Ziua Eroilor şi Ziua Armatei. În aceste zile orice alte activitãţi comemorative sunt permise numai dupã terminarea ceremoniei oficiale.
(2) Instituţiile statului pot organiza ceremonii oficiale la Mormantul Ostasului Necunoscut cu prilejul altor date importante pentru istoria nationala, cu ocazia unor vizite ale unor delegaţii strãine şi a altor acţiuni oficiale, cu înştiinţarea Comenduirii Garnizoanei Bucureşti.
ART. 44
(1) Cetãţenii romani decedati în condiţiile prevãzute la art. 2 alin. (1) şi la art. 3 se comemoreaza fãrã nici un fel de discriminare.
(2) Fiecare dintre cei decedati trebuie comemorat individual, dupã nume, fie pe însemnul de capatai, fie printr-o inscripţie pe un însemn memorial comun.
ART. 45
(1) Festivitatile din ţara şi din strãinãtate, dedicate memoriei eroilor României, se desfãşoarã pe baza unui program elaborat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu toate instituţiile statului care pot contribui la asigurarea caracterului solemn al activitãţilor din Ziua Eroilor şi la buna lor desfãşurare.
(2) Personalitatile din conducerea statului vor fi prezente la locurile reprezentative şi cu mare incarcatura simbolica pentru sacrificiul fãcut de cetãţenii tarii pentru dobândirea şi pãstrarea independentei naţionale, a unitãţii statale, pentru apãrarea suveranitãţii naţionale, menţinerea ordinii de drept şi siguranţei naţionale.
(3) Autoritãţile administraţiei publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul şi cu participarea reprezentanţilor autoritãţilor centrale şi ai cultelor religioase din teritoriu.
(4) Festivitatile de comemorare vor fi programate sa înceapã dupã oficierea serviciului religios în lacasurile de cult.
(5) Activitãţile pentru comemorarea eroilor României în strãinãtate sunt organizate de cãtre Ministerul Afacerilor Externe, prin reprezentantele diplomatice sau oficiile consulare ale României care îşi desfãşoarã activitatea în statele respective, în colaborare cu alte instituţii sau organizaţii interesate, dupã caz.
ART. 46
Finanţarea activitãţilor de comemorare a eroilor se face din bugetul de stat prin bugetul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, pentru activitãţile organizate de acesta, din bugetele unitãţilor administrativ-teritoriale, pentru activitãţile organizate de acestea, sau din resursele proprii ale altor categorii de organizatori, dupã caz.

CAP. VI
Sancţiuni

ART. 47
Încãlcarea dispoziţiilor prezentei legi atrage, dupã caz, rãspunderea administrativã, contravenţionalã, civilã sau penalã.
ART. 48
Constituie contravenţii la regimul mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi:
a) exhumarea rãmãşiţelor pamantesti ale celor morţi în razboaie, fãrã aprobãrile legale şi fãrã luarea mãsurilor de reinhumare cu cinstea cuvenitã acestora, în condiţiile prezentei legi, care se sancţioneazã cu amenda de la 70.000.000 lei la 100.000.000 lei; când contravenientul este o organizaţie neguvernamentala care are ca obiect de activitate protejarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, acestuia i se retrage şi dreptul de a mai desfasura astfel de activitãţi;
b) strãmutarea operelor comemorative de rãzboi fãrã aprobãrile legale, care se sancţioneazã cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei;
c) construirea, modificarea sau restaurarea operelor comemorative de rãzboi fãrã aprobãrile şi avizele prevãzute de prezenta lege, care se sancţioneazã cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei;
d) neîndeplinirea atribuţiilor legate de executarea lucrãrilor de îngrijire şi conservare a mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, de îndatã ce s-a constatat necesitatea acestor lucrãri, precum şi împiedicarea executãrii lor, care se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei;
e) efectuarea neautorizata de inscripţii, înscrisuri, desene sau orice alte acţiuni care conduc la schimbarea datelor istorice ori a înfãţişãrii operelor comemorative de rãzboi, care se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei şi obligarea la suportarea cheltuielilor fãcute pentru aducerea operelor comemorative de rãzboi la starea lor iniţialã;
f) stingerea sau reaprinderea flacarii candelei de la Mormantul Ostasului Necunoscut fãrã aprobarea Guvernului României, care se sancţioneazã cu amenda de la 20.000.000 lei la 30.000.000 lei;
g) introducerea în cimitirele de rãzboi a animalelor, pentru pascut sau adapost, care se sancţioneazã cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei;
h) organizarea de activitãţi comemorative la Mormantul Ostasului Necunoscut în Ziua Nationala, Ziua Eroilor şi în Ziua Armatei, înainte sau concomitent cu ceremoniile oficiale, fãrã autorizãrile prevãzute de lege, care se sancţioneazã cu amenda de la 30.000.000 lei la 50.000.000 lei;
i) depunerea la Mormantul Ostasului Necunoscut a altor obiecte decât flori, coroane sau jerbe de flori, care se sancţioneazã cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei.
ART. 49
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre primar şi împuterniciţii acestuia, precum şi de cãtre reprezentanţii Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
ART. 50
Contravenţiilor prevãzute la <>art. 49 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile ulterioare.

CAP. VII
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 51
Organizaţiile neguvernamentale cu personalitate juridicã de drept privat fãrã scop lucrativ care au ca obiect de activitate protejarea mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi vor continua sa funcţioneze cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi.
ART. 52
Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor va prelua de la Muzeul Militar Naţional în administrare Arhiva "Cultul Eroilor", în termen de 90 de zile de la înfiinţarea sa.
ART. 53
În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul va aproba, prin hotãrâre, Regulamentul de organizare şi funcţionare a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
ART. 54
(1) Prezenta lege intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe aceeaşi data se abroga Decretul Consiliului de Stat nr. 117 din 23 octombrie 1975 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de rãzboi, publicat în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 111 din 30 octombrie 1975, <>Legea nr. 48/1995 privind proclamarea Zilei Eroilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 107 din 31 mai 1995, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Aceasta lege a fost adoptatã de Senat în şedinţa din 26 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE SENATULUI,
DORU IOAN TARACILA

Aceasta lege a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în şedinţa din 9 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALER DORNEANU

Bucureşti, 30 septembrie 2003.
Nr. 379.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016